O prostata marita este o afectiune intalnita cel mai frecvent in randul barbatilor trecuti de 50 de ani, dar care poate incepe sa se manifeste chiar si de la 30 de ani. Afectiunea, numita si hiperplazie benigna de prostata (HBP), este necanceroasa, dar poate avea uneori simptome similare cu cancerul de prostata.

Despre prostata marita se spune ca este rezultatul cresterii celulare naturale si al modificarilor hormonale, respectiv de testosteron si dihidrotestosteron.

Prostata este un organ important in sistemul reproducator masculin, deoarece ajuta la producerea lichidului pentru sperma. Incepand cu varsta de 25 de ani, prostata incepe o perioada de crestere naturala, care continua pe tot parcursul vietii unui barbat.

Aproape toti barbatii se confrunta cu cresterea prostatei, iar majoritatea dezvolta HBP pe masura ce imbatranesc.

Simptomele comune ale unei prostate marite includ:

  • urinarea frecventa si urgenta;
  • probleme cu fluxul de urina;
  • incontinenta urinara;
  • scurgeri dupa urinare (dribbling);
  • durere dupa urinare;
  • urina ramasa in vezica.

Programeaza-te acum la o consultatie, pentru a discuta cu un specialist despre problemele tale medicale!

Statisticile arata ca aproximativ 50% dintre barbatii cu varsta cuprinsa intre 50 si 60 de ani prezinta simptome de prostata marita care pot face viata de zi cu zi frustranta. Si asta in timp ce simptomele sunt intalnite la aproximativ 90% dintre barbatii trecuti de 80 de ani.

Chiar daca te confrunti cu o prostata marita, asta nu inseamna ca trebuie sa traiesti cu simptomele ei pentru tot restul vietii. Medicul iti poate face cele mai bune recomandari pentru a face fata unei prostate marite. Cele mai multe dintre abordari includ:

  • modificari ale stilului de viata;
  • tratament medicamentos;
  • tratament chirurgical.

Remediile si tratamentele recomandate sunt prescrise in functie de starea ta de sanatate si de cat de cat de mult iti afecteaza simptomele, viata de zi cu zi.

Astfel, poti tine simptomele prostatei marite sub control cu ajutorul urmatoarelor schimbari ale stilului de viata:

Miscare si exercitii fizice

Exercitiile fizice imbunatatesc conditia fizica generala. Studiile au aratat ca exista o legatura intre cresterea activitatii fizice si reducerea riscului de HPB.

Atentie insa ca activitatile fizice realizate stand in sezut, precum mersul pe bicicleta, pot pune presiune pe perineu (zona dintre scrot si anus) si zona inghinala. Acest lucru poate duce la amorteala sau la compresia nervilor. Pentru a evita aceste probleme, asigura-te ca utilizezi o suprafata mai lata pe care stai si implica-te intr-o varietate de tipuri de activitati fizice.

De asemenea, poti incerca exercitii Kegel pentru a iti intari muschii pelvieni si pentru a reduce scurgerile de dupa urinare. Pentru a face aceste exercitii, strange muschii care afecteaza fluxul de urina si apoi elibereaza, repetand de mai multe ori pentru a antrena muschii.

Urina care ramane in vezica din cauza unei prostate marite poate duce la infectii ale tractului urinar sau pietre dureroase la vezica urinara.

Redu consumul de cofeina si alcool

De asemenea, este posibil sa iti ameliorezi simptomele reducand consumul de cofeina, alcool, bauturi carbogazoase si indulcitori artificiali.

Cofeina si bauturile alcoolice pot irita prostata si vezica urinara, ceea ce duce la o mai mare nevoie urgenta de a goli vezica.

Totodata, ele pot slabi muschii vezicii urinare si pot duce, de asemenea, la o stimulare crescuta a rinichilor. Daca suferi de prostata marita, redu consumul de cafea si alcool, dar mai ales nu le consuma deloc seara.

De asemenea, bauturile carbogazoase si indulcitorii artificiali pot irita vezica urinara si pot agrava simptomele urinare.

Bea mai putine lichide seara

Tot pentru a tine sub control simptomele prostatei marite, incearca sa reduci cantitatea de lichide pe care o consumi seara. De asemenea, evita sa mai bei ceva cu doua ore inainte de a merge la culcare. Acest lucru te poate ajuta sa eviti sa te trezesti noaptea. Pentru a evita consumul de lichide seara si inainte de culcare, asigura-te ca bei suficiente lichide in cursul zilei.

Urinatul preventiv

Aminteste-te sa mergi la toaleta preventiv, inainte de calatorii lungi sau cand stii ca nu vei putea ajunge cu usurinta la toaleta.

Dubla golire a vezicii urinare

Dubla sau chiar tripla golire a vezicii urinare implica sa astepti cateva momente dupa ce ai terminat de urinat, dupa care sa urinezi din nou inainte de a parasi toaleta. Acest lucru te poate ajuta sa iti golesti corect vezica urinara. Evita sa te incordezi sau sa te fortezi cand faci acest lucru.

Verificarea medicamentelor

O alta modalitate de a tine simptomele unei prostate marite sub control este verificarea medicamentelor sau a tratamentelor pe care le urmezi, pentru alte afectiuni. De exemplu, antidepresivele sau decongestionantele iti pot agrava simptomele urinare. In astfel de cazuri, medicul iti poate schimba tratamentul urmat.

Mananca mai multe fibre

Consumul mai multor fibre -care se gasesc in fructe, legume si cereale integrale- te poate ajuta sa eviti constipatia, care poate pune presiune asupra vezicii urinare si poate agrava simptomele unei prostate marite.

Folosirea tampoanelor absorbante

O alta modalitate de a tine sub control simptomele prostate marite este si folosirea tampoanelor absorbante sau a chilotilor speciali. Tampoanele pot fi purtate in interiorul lenjeriei, iar chilotii speciali pot inlocui complet lenjeria. Acestea vor absorbi orice pierdere de urina.

Antrenamentul vezicii urinare

Antrenamentul vezicii urinare este un program de exercitii care isi propune sa te ajute sa rezisti mai mult fara sa urinezi, astfel ca vei tine mai mult lichid in vezica. Iti poti pune ca tinta sa astepti cel putin doua ore intre fiecare urinare.

De asemenea, poti practica exercitii de respiratie, relaxare si musculare care sa te ajute sa stai departe mai mult timp de nevoia de a urina.

Pe masura practicarii lor, poti creste timpul tinta, astfel ca la sfarsitul programului ar trebui sa descoperi ca poti rezista mai mult timp fara sa urinezi.

Medicamente

Daca modificarile stilului de viata nu te ajuta sau nu sunt potrivite pentru tine, pentru a tine simptomele unei prostate marite sub control, medicul iti poate prescrie un tratament medicamentos. Medicamentele recomandate pentru combaterea simptomelor prostate marite pot fi:

Alfa-blocante

Alfa-blocantele relaxeaza muschii din glanda prostatica si de la baza vezicii urinare, facand mai usoara urinarea.

Anticolinergice

Medicamentele anticolinergicele relaxeaza muschiul vezicii urinare daca este hiperactiv.

Inhibitori ai 5 alfa reductazei

Inhibitorii ai 5 alfa reductazei micsoreaza glanda prostatica daca este marita.

Diuretice

Medicamentele diuretice accelereaza productia de urina. Daca sunt luate in timpul zilei, reduc cantitatea de urina pe care o produci in timpul noptii.

Desmopresine

Desmopresinele incetinesc productia de urina, astfel incat se produce mai putina urina noaptea.

Proceduri chirurgicale

Majoritatea barbatilor cu simptome urinare nu au nevoie de interventie chirurgicala, dar operatia poate fi o optiune daca alte tratamente nu au functionat.

Astfel, medicul iti poate recomanda rezectia transuretrala a adenomului de prostata. Interventia implica indepartarea unei parti a glandei prostatei folosind un dispozitiv numit rezectoscop care trece prin uretra, tubul prin care urina iese din corp. Aceasta este o procedura potrivita pentru barbatii care au prostata marita.

Prostatectomie deschisa

In timpul unei prostatectomii deschise, glanda prostatica este indepartata printr-o incizie. Procedura este potrivita pentru barbatii care au prostata marita, peste o anumita dimensiune.

Implanturi de lifting uretral prostatic

In cadrul acestei proceduri, medicul chirurg introduce implanturi care tin prostata marita departe de uretra, astfel incat aceasta sa nu fie blocata. Acest lucru ajuta la ameliorarea simptomelor, cum ar fi durerea sau dificultatile de a urina.

Cistoplastia

Cistoplastia este o procedura de crestere a dimensiunii vezicii urinare prin coaserea unei bucati de tesut din intestin in peretele vezicii urinare. Acest lucru poate ajuta barbatii al caror muschi al vezicii urinare se contracta inainte de a fi plin.

Embolizarea adenomului de prostata

In cadrul acestei interventii, un cateter este introdus intr-o artera din zona inghinala sau incheietura mainii. Folosind ghidarea cu raze X, este trecut in vasele de sange care alimenteaza glanda prostata. Particule minuscule de plastic sunt injectate in aceste vase pentru a reduce alimentarea cu sange a prostatei, ceea ce o micsoreaza.

Beneficiile potentiale ale embolizarii in comparatie cu interventia chirurgicala sunt acelea ca genereaza mai putine complicatii, iar procedura poate fi realizata in ambulatoriu, sub anestezie locala.

Toxina botulinica

Aceasta procedura implica injectii de toxina botulina in peretii vezicii urinare. Poate ajuta barbatii al caror muschi al vezicii urinare se contracta inainte ca vezica urinara sa fie plina.
Stimularea nervului sacru implantat

In cadrul acestei proceduri, un mic dispozitiv electric este implantat sub piele si trimite semnale electrice catre vezica urinara si sistemul urinar pentru un control mai bun. Acest lucru este potrivit pentru barbatii al caror muschi al vezicii urinare se contracta inainte ca vezica sa fie plina.

Ablatia cu apa

Ablatia cu apa este un tratament inovativ pentru adenomul de prostata. Exista doua tipuri de proceduri de ablatie cu apa. In primul tip, apa este injectata in prostata folosind o sonda trecuta in uretra. Presiunea apei este apoi folosita pentru a distruge o parte din tesutul prostatic, reducandu-l. Al doilea tip este foarte asemanator, cu exceptia faptului ca se foloseste aburul in locul apei, pentru a distruge tesutul prostatic.

Ablatia cu apa prezinta mai putine riscuri de a provoca efecte secundare fata de alte procedee de tratament. Cu toate acestea, nu toti chirurgii cunosc procedura.

Surse:

  •  https://www.nhs.uk/
  • www.webmd.com