Rinita alergica: cauze, simptome, diagnostic si tratament

Rinita alergica, numita si febra fanului, este o reactie care provoaca stranut, congestie, mancarime in nas si durere in gat. Polenul, parul de animale, mucegaiul si insectele pot duce la simptome de rinita alergica.  Poti obtine o ameliorare a simptomelor prin schimbari aduse in stilul de viata, medicamente pentru alergii si imunoterapie.

Ce este rinita alergica

Rinita alergica este o reactie la particule minuscule din aer, numite alergeni. Atunci cand inhalezi alergeni prin nas sau gura, corpul reactioneaza, eliberand o substanta chimica naturala numita histamina. Mai multi alergeni care se gasesc in interiorul spatiilor locuite si la exterior provoaca febra fanului. Cauzele comune includ acarienii de praf, mucegaiul, parul de animale de companie si polenul. Rinita alergica este un raspuns alergic la alergeni specifici. Polenul este cel mai frecvent alergen in rinita alergica sezoniera.

Printre simptomele rinitei alergice se numara stranutul, congestia nazala si iritarea nasului, gatului, gurii si ochilor. Rinita alergica nu este acelasi lucru cu rinita infectioasa, altfel cunoscuta sub numele de raceala comuna. Febra fanului nu este contagioasa.

Cand apare febra fanului

Cu rinita alergica te poti confrunta in orice perioada a anului, in timp ce alergiile sezoniere apar primavara, vara si la inceputul toamnei, cand copacii si buruienile infloresc si cantitatea de polen este mai mare. Alergiile perene pot aparea pe tot parcursul anului. Acestea rezulta din iritantii care sunt mereu in mediu, cum ar fi parul de animale, gandacii si acarienii.

De obicei, alergiile sunt mostenite, respectiv se transmit in familie. Este mai probabil sa ai febra fanului daca un parinte sau un membru al familiei se confrunta cu alergii. De asemenea, persoanele care sufera de astm sau eczema sunt mai expuse riscului de a dezvolta rinita alergica.

Cauze ale rinitei alergice

Rinita alergica apare atunci cand sistemul imunitar al corpului tau reactioneaza la un alergen din aer. Alergenii sunt atat de mici incat ii poti inspira cu usurinta pe nas sau pe gura. Pentru majoritatea oamenilor, ei sunt inofensivi, dar daca suferi de rinita alergica, sistemul tau imunitar percepe alergenul ca pe ceva impotriva caruia trebuie sa lupte si sa il elimine. Sistemul imunitar incearca sa protejeze corpul prin eliberarea de substante chimice naturale in sange. Principala substanta chimica se numeste histamina. Ea face ca membranele mucoase din nas, ochi si gat sa devina inflamate, astfel ca apar mancarimile pe masura ce lucreaza pentru a elimina alergenul.

De retinut este faptul ca alergiile sezoniere si perene pot rezulta din mai multi alergeni, inclusiv:

  • acarienii de praf, care traiesc in covoare, draperii, lenjerie de pat si mobilier;
  • polenul din copaci, iarba si buruieni;
  • animale de companie (celule moarte ale pielii si par);
  • sporii de mucegai;
  • gandacii, inclusiv saliva.

Factori de risc pentru rinita alergica

Alergiile pot afecta pe oricine, dar este mai probabil sa dezvolti rinita alergica daca exista antecedente de alergii in familia ta. Avand astm bronsic sau dermatita atopica, de asemenea, iti poate creste riscul de rinita alergica.

Unii factori externi pot declansa sau agrava aceasta afectiune, inclusiv:

  • fumul de tigara;
  • substantele chimice;
  • temperaturile scazute;
  • umiditatea;
  • vantul;
  • poluarea aerului;
  • fixativul pentru par;
  • parfumurile;

Simptomele rinitei alergice

Simptomele comune ale rinitei alergice includ:

  • stranut;
  • nas curgator;
  • nas infundat;
  • mancarime in nas;
  • tuse;
  • durere in gat;
  • mancarimi la ochi;
  • lacrimare;
  • cearcane sub ochi;
  • dureri de cap frecvente;
  • simptome de tip eczema, manifestata prin piele extrem de uscata si mancarime, pot forma vezicule cu lichid;
  • urticarie
  • oboseala excesiva.

De obicei, vei simti unul sau mai multe dintre aceste simptome imediat dupa ce ai intrat in contact cu un alergen. Unele simptome, cum ar fi durerile de cap recurente si oboseala, pot aparea numai dupa expunerea pe termen lung la alergeni.

Unii oameni prezinta simptome rar. Acest lucru se intampla, probabil, atunci cand sunt expusi la alergeni in cantitati mari. Alte persoane se confrunta cu simptome pe tot parcursul anului. Discuta cu medicul tau daca simptomele dureaza mai mult de cateva saptamani si nu par sa se amelioreze.

De retinut este faptul ca si alergiile alimentare pot provoca, de asemenea, inflamatii la nivelul nasului si gatului. Daca crezi ca ai o reactie alergica la ceva ce ai mancat, solicita imediat ajutor medical. Alergiile alimentare iti pot pune viata in pericol.

Simptomele rinitei alergice pot aparea pe tot parcursul anului, dar alergiile sunt mai grave primavara, vara si la inceputul toamnei. Pe vreme calda, buruienile si florile infloresc, iar cantitatea de polen este mai mare. Pe de alta parte, alergiile de interior, cum ar fi cele provocate  de matreata animalelor de companie si acarienii de praf, se pot agrava iarna, deoarece oamenii petrec mai mult timp in interior.

Diagnosticare

Medicul tau curant te va examina, te va intreba despre simptomele resimtite si te va evalua pentru alte afectiuni, cum ar fi o raceala sau astm. Pentru a iti masura anticorpii la anumiti alergeni, medicul poate preleva o proba de sange si o poate trimite unui laborator pentru testare. Acest test de sange se numeste test de imunoglobulina E (IgE). El poate detecta toate tipurile de alergii, inclusiv alergiile alimentare.

De asemenea, medicul curant te poate trimite la alergolog. Acesta iti va aplica un test cutanat, pentru a stabili care sunt alergenii care iti cauzeaza simptomele.

Testul cutanat este nedureros si precis, desi poate fi putin inconfortabil. Pentru realizarea lui, medicul pune pe piele un esantion mic de diferiti alergeni. De obicei, plasturele cu alergeni este lipit pe antebrat sau pe spate. Apoi,  zgarie sau inteapa pielea cu un ac. Zgarierea pielii permite alergenului sa patrunda subcutanat.

Daca esti alergic la anumite substante continute de testul respectiv, zona va deveni rosie, iritata si iti va produce mancarime, in 15-30 de minute de la aplicare.

Este posibil sa dezvolti semne pronuntate, care reprezinta o reactie alergica. Un test de intepatura cutanata este o modalitate sigura si eficienta de a determina ce alergeni iti cauzeaza simptomele.

Tratamentul rinitei alergice

Mai multe medicamente pentru alergii pot imbunatati simptomele si te pot ajuta sa traiesti cu febra fanului. Tratamentele vin sub mai multe forme, respectiv pastile, picaturi pentru ochi, spray-uri nazale si injectii. Discuta cu medicul tau inainte de a lua orice medicament, mai ales daca esti insarcinata sau ai alte probleme de sanatate. Astfel, medicul iti poate recomanda:

Antihistaminice: medicamentele antihistaminice sunt disponibile cu sau fara reteta. Acestea functioneaza prin blocarea histaminei, pe care corpul tau o elibereaza in timpul unei reactii alergice. Antihistaminicele se pot administra sub forma de pastile, lichide, picaturi pentru ochi, spray-uri nazale si inhalatoare. Acestea pot include urmatoarele substante active:

  • loratadina;
  • cetirizine;
  • fexofenadina;

Atentie insa ca antihistaminicele pot provoca somnolenta. Evita alcoolul cand iei antihistaminice.

Decongestionante: aceste medicamente amelioreaza congestia nasului si a sinusurilor. Poti lua decongestionante pe cale orala (sub forma de pastile sau lichide) sau poti folosi un spray nazal.

Atentie insa ca decongestionantele pot creste tensiunea arteriala si pot provoca dureri de cap, probleme de somn si iritabilitate.

De asemenea, decongestionantele nazale pot crea dependenta daca sunt utilizate mai mult de cinci zile. Asigura-te ca discuti cu medicul inainte de a le lua.

Spray-uri nazale cu corticosteroizi: aceste spray-uri si inhalatoare reduc inflamatia si amelioreaza simptomele rinitei alergice. Efectele secundare includ dureri de cap, iritatii nazale, sangerari nazale si tuse.

Inhibitori de leucotriene: in timpul unei reactii alergice, organismul elibereaza leucotriene, histamine si alte substante chimice care provoaca inflamatie si simptome de febra a fanului. Disponibile doar pe baza de reteta, aceste pastile blocheaza leukotrienele. Ca urmare a administratii lor, unii oameni experimenteaza modificari ale dispozitiei, miscari musculare involuntare si eruptii cutanate.

Imunoterapia: acest tratament ajuta corpul sa invete sa tolereze alergenii. Medicul iti va administra o serie de injectii (injectii pentru alergii) cu o cantitate mica de alergen. De fiecare data cand primesti o injectie, medicul iti creste cantitatea de alergen. In timp, sistemul tau imunitar dezvolta toleranta la alergen si inceteaza sa mai declanseze o reactie alergica impotriva acestuia.

Medicul iti poate recomanda imunoterapia sub forma unei pastile pe care sa o pui sub limba pana la asimilarea totala.

Prevenirea rinitei alergice

Nu exista nicio modalitate de a preveni febra fanului, dar schimbarile in stilul de viata te pot ajuta sa traiesti cu alergii. Poti ameliora simptomele evitand, pe cat posibil, alergenii. Pentru a reduce simptomele, ar trebui sa:

  • eviti sa iti atingi fata si sa iti freci ochii sau nasul;
  • tine ferestrele inchise in casa si masina in timpul primaverii, verii si la inceputul toamnei, cand cantitatea de polen este mai mare;
  • inveleste pernele, saltelele si pilotele in huse speciale impotriva acarienilor;
  • tineti animalele de companie departe de canapele si paturi si inchide usile dormitoarelor in care nu doresti sa intre;
  • utilizeaza filtre in aspiratorul si aparatul de aer conditionat pentru a reduce cantitatea de alergeni din aer;
  • spala-te des pe maini, mai ales dupa ce te joci cu animalele de companie;
  • poarta palarie si ochelari de soare pentru a iti proteja ochii de polen cand esti afara. Schimba-ti hainele imediat ce ajungi acasa.

Rinita alergica te poate face sa te simti nefericit, dar nu provoaca probleme grave de sanatate. Majoritatea persoanelor cu febra fanului gestioneaza simptomele cu modificari ale stilului de viata si medicamente fara prescriptie medicala.

Persoanele cu alergii aeropurtate au un risc mai mare de infectii ale urechii si infectii ale sinusurilor. Deoarece febra fanului poate face dificila obtinerea unui somn bun, este posibil sa te simti obosit in timpul zilei. Daca ai astm bronsic, rinita alergica iti poate agrava simptomele astmului.

Desi febra fanului nu provoaca probleme grave de sanatate, ar trebui sa te adresezi medicului pentru a exclude alte afectiuni, cum ar fi astmul. Solicita sprijin daca simptomele iti afecteaza viata de zi cu zi sau iti ingreuneaza somnul.

Milioane de adulti si copii gestioneaza rinita alergica cu ajutorul medicamentelor si a modificarilor aduse stilului de viata. Vorbeste cu medicul tau despre pasii pe care ii poti urma pentru a ameliora simptomele, pentru a respira mai usor si pentru a te simti mai bine.

Din pacate, rinita alergica in sine nu poate fi prevenita. Tratamentul si managementul sunt cheia pentru a obtine o buna calitate a vietii cu alergii.

Complicatii

Unele complicatii care pot aparea din cauza rinitei alergice includ:

  • incapacitatea de a dormi din cauza simptomelor care te tin treaz noaptea;
  • dezvoltarea sau agravarea simptomelor de astm;
  • infectii frecvente ale urechii;
  • sinuzita sau infectii frecvente ale sinusurilor;
  • absente de la scoala sau de la serviciu din cauza productivitatii reduse;
  • dureri de cap frecvente.

Complicatiile pot aparea si din reactiile adverse la antihistaminice. Cel mai frecvent, poate aparea somnolenta. Alte reactii adverse includ dureri de cap, anxietate si insomnie. In cazuri rare, antihistaminicele pot provoca efecte gastrointestinale, urinare si circulatorii.

 

 

Surse:

www.my.clevelandclinic.org

www.nhs.uk

www.healthline.com