Persoanele diagnosticate cu o serie de boli cronice au acces gratuit, prin programele de compensare și decontare derulate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), la medicamente, analize și investigații paraclinice. Este vorba despre 7 categorii de pacienți cu: boli oncologice, diabet zaharat, afecțiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice și boli renale.
Mai mult, aceste 7 categorii de pacienti cu boli cronice trebuie să beneficieze și de acces prioritar la investigațiile recomandate de medicul specialist trimițător, în regim ambulatoriu, în termen de maximum 5 zile de la solicitare. Singura condiție este ca pacienții respectivi să aibă trecut pe biletul de trimitere unul din cele 7 coduri MONITOR:
- Monitor 2 – boli oncologice
- Monitor 3 – diabet zaharat
- Monitor 4 – boli cardiovasculare
- Monitor 5 – boli rare
- Monitor 6 – boli neurologice
- Monitor 7 – boli cerebrovasculare
- Monitor 8 – boală cronică renală
👉 Pacienții cu boli cronice trebuie să știe că dacă pe biletul de trimitere nu apare unul dintre codurile MONITOR de mai sus, nu vor primi acces cu prioritate la analize (în termen de 5 zile).
Investigațiile pot fi efectuate la orice furnizor de servicii medicale aflat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, indiferent că vorbim despre o clinică sau un laborator de analize medicale de stat sau privat.
Un nou format pentru biletul unic de trimitere
Din vara anului 2023, reprezentanții Ministerul Sănătății și cei ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au aprobat un model unic al biletului de trimitere pentru investigații paraclinice utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Astfel, toate biletele de trimitere eliberate începând cu data de 01.01.2025 trebuie emise cu respectarea noului format, prevăzut de Ordinul nr. 2.168/502/2023.
Pe lângă indicațiile privind completarea codurilor MONITOR de către medicii specialiști trimițători, noul format de bilet de trimitere prevede și o serie de alte coduri care asigură pacienților accesul cu prioritate la analize și investigații medicale decontate de stat. Aceste coduri pot fi completate de medicul de familie în cadrul consultațiilor preventive din pachetul de bază:
SO – pentru analize de confirmare/infirmare a suspiciunii de boală oncologică;
AO – pentru analize È™i investigaÈ›ii recomandate persoanelor asigurate cu afecÈ›iune oncologică;
G – pentru analize È™i investigaÈ›ii de monitorizare a sarcinii;
HS – pentru testarea persoanelor neasigurate pentru virusul HIV È™i virusurile hepatitice B È™i C
7 coduri pentru analize de prevenție, după cum urmează:
- PREV 1 – pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 È™i 5 ani inclusiv;
- PREV 2 – pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 È™i 9 ani inclusiv;
- PREV 3 – pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 10 È™i 17 ani inclusiv;
- PREV 4 – pentru persoanele asimptomatice cu vârsta cuprinsă între 18 È™i 39 de ani;
- PREV 5 – pentru persoanele asimptomatice cu vârsta de 40 de ani È™i peste;
- PREV 6 – pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 È™i 60 de ani care sunt înregistrate la medicul de familie cu una sau mai multe afecÈ›iuni cronice;
- PREV 7 – pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani care sunt înregistrate la medicul de familie cu una sau mai multe afecÈ›iuni cronice;
Pașii necesari pentru a beneficia gratuit de analize decontate de stat
Pacienții pot beneficia de analize și investigații praclinice gratuite decontate stat, inclusiv după epuizarea plafonului lunar dacă:
1. Medicul trimițător completează pe biletul de trimitere unul dintre codurile de acces pioritar la analize și investigații, impreună cu semnătura și parafa;
2. Pacientul menționează în momentul în care face programarea pentru analize că deține un bilet de trimitere cu un cod de acces prioritar.
Reprezentanții CNAS reamintesc într-o notă de informare, publicată pe site-ul instituției, că toți furnizorii de servicii medicale care au contract cu casele de asigurări pot acorda analizele și investigaţiile, chiar dacă depăşesc valoarea de contract. Investigațiile respective vor putea fi decontate ulterior, în baza încheierii unui act adiţional de suplimentare a valorii de contract.