Complexul de vitamine B constituie un grup esențial de micronutrienți, indispensabili pentru menținerea unei sănătăți optime, datorită tuturor funcțiilor vitale pe care le îndeplinesc pentru organism. Fiecare dintre cele opt vitamine din acest complex deține propriul său rol, de la participarea în reacțiile enzimatice de conversie a alimentelor în energie și până la susținerea sistemului nervos. Înțelegerea beneficiilor acestora, a simptomelor deficitelor și a necesității testării înainte de suplimentare este esențială pentru menținerea bunăstării generale.
În cele ce urmează, explorează rolurile esențiale ale vitaminelor B, simptomele lipsei acestora și află care sunt cele mai bune practici de testare și suplimentare pentru a asigura un nivel optim al acestor micronutrienți.
Ce sunt vitaminele din complexul B?
Vitaminele din complexul B reprezintă un grup format din opt nutrienți esențiali care contribuie la funcționarea normală a corpului. Spre deosebire de alte vitamine (precum cele liposolubile, A, D, E, K), vitaminele B sunt hidrosolubile, astfel că nu se depozitează în organism și trebuie să fie obținute zilnic din alimentație sau suplimente.
Fiecare vitamină din acest complex îndeplinește funcții specifice, iar lipsa oricăreia poate afecta procesele fiziologice ale organismului, ducând la manifestări precum oboseala, slăbiciunea musculară, sau mai importante, precum dificultăți cognitive. De asemenea, carența de vitamina B poate avea efecte importante, astfel că este esențial să recunoaștem simptomele unui deficit de vitamina B.
Dată fiind varietatea tabloului clinic, simptomele deficitului de una sau mai multe vitamine B pot varia și se pot suprapune cu alte afecțiuni. Este important, astfel, să se realizeze o evaluare medicală completă, iar analizele de sânge sunt indispensabile pentru a confirma un deficit de vitamine.
Tipurile de vitamina B
Există opt vitamine B principale, cunoscute atât în funcție de numerotare, cât și de denumirea specifică:
- Tiamina (Vitamina B1);
- Riboflavina (Vitamina B2);
- Niacina (Vitamina B3);
- Acidul pantotenic (Vitamina B5);
- Piridoxina (Vitamina B6);
- Biotina (Vitamina B7) – denumită È™i vitamina H;
- Folatul (Vitamina B9);
- Cobalamina/Ciancobalamina (B12).
Precum am menționat și anterior, fiecare deține unul sau mai multe roluri cheie la nivelul proceselor organismului, astfel că sunt indispensabile vieții.
Simptomele deficitului de vitamine B. Carența de vitamina B
Deficitul fiecărei vitamine B în parte poate cauza simptome specifice, cunoscute ca simptomele deficitului de vitamina B individual sau lipsa complexului de B-uri (dacă sunt mai multe vitamine B implicate):
- Tiamina (B1) – specifice sunt pierderea în greutate, problemele de memorie, slăbiciunea musculară, parestezi ale membrelor, afecțiuni cardiovasculare;
- Riboflavina (B2) – în acest caz, se evidențiază modificări ale pielii, leziuni ale colțurilor gurii, umflarea gurii și gâtului, căderea părului (alopecie) și prurit (mâncărime);
- Niacina (B3) – specifice acestui deficit sunt decolorarea pielii, limba de culoare roșie aprinsă, manifestări digestive (vărsături și tulburări de tranzi), oboseală, depresie;
- Acidul pantotenic (B5) – parestezii ale membrelor, dureri de cap, stare de iritabilitate, apetit scăzut;
- Piridoxina (B6) – anemia, modificări ale mucoaselor, slăbirea sistemului imunitar È™i depresia sunt manifestările asociate deficitului de vitamina B6;
- Biotina (B7) – deficitul se asociază cu subțierea părului, erupții ale pielii, unghii fragile, depresie și oboseală;
- Folatul (B9) – manifestările cheie ale unui deficit includ slăbiciune, palpitații, stări de iritabilitate, precum și modificări la nivelul pielii și unghiilor;
- Cobalamina (B12) – nu în ultimul rând, simptomele lipsei de vitamina B12 presupun stări de oboseală, pierdere în greutate, tulburări de tranzit (constipație), probleme de memorie, parestezii și depresie.
În timp ce deficiențele de vitamine B sunt mai rare în țările dezvoltate, ce beneficiază de o alimentație variată, anumite grupuri de persoane sunt mai expuse riscului: vegetarienii și veganii (deficit de vitamina B12), persoanele în vârstă sau cu probleme digestive (dificultăți de absorbție).
Profil detaliat al vitaminelor B. Surse de vitamine
Mai jos, poți regăsi surse de alimente bogate în vitamina B, dozele zilnice necesare, precum și principalele roluri pe care aceste vitamine le îndeplinesc în organism.
Tiamina (B1)
- Sursele alimentare: cereale integrale, carne, pește, fructe de mare, leguminoase și semințe;
- Doza zilnică recomandată: pentru adulți 1,2 mg, iar pentru femei însărcinate 1,4 mg;
- Rolurile vitaminei B1: metabolizarea carbohidraților, sinteza neurotransmițătorilor și acizilor grași, reglarea funcțiilor hormonale.
Riboflavina (B2)
- Sursele alimentare: organe de animale, cereale fortificate, lactate, nuci, ciuperci;
- Doza zilnică recomandată: pentru adulți 1,3 mg;
- Rolurile vitaminei B2: metabolizarea grăsimilor, producerea de energie, rol antioxidant;
Niacina (B3)
- Surse alimentare: carne de pui și vită, pește, nuci, leguminoase, ciuperci, cereale fortificate;
- Doza zilnică recomandată: pentru adulți 16 mg;
- Rolurile vitaminei B3: producerea de energie, sinteza de ADN, reglarea a diferite procese metabolice.
Acidul pantotenic (B5)
- Surse alimentare: ficat de vită, pește (ton), ciuperci (shiitake), semințe de floarea-soarelui, avocado;
- Doza zilnică recomandată: pentru adulți 5 mg;
- Rolurile vitaminei B5: sinteza de enzime și hormoni și reglarea metabolismului energetic.
Piridoxina (B6)
- Surse alimentare: organe de animale, carne de pui, năut, pește (somon), cartofi, kale;
- Doza zilnică recomandată: pentru adulți 1,7 mg;
- Rolurile vitaminei B6: îmbunătățirea funcției imunitare, reglarea metabolismului aminoacizilor, sinteza neurotransmițătorilor.
Biotina (B7)
- Surse alimentare: organe de animale, carne, ouă, semințe de floarea-soarelui;
- Doza zilnică recomandată: pentru adulți 30 mcg;
- Rolurile biotinei: reglarea metabolismului grăsimilor și proteinelor și a expresiei genetice.
Folatul (B9)
- Surse alimentare: legume cu frunze verzi, ficat, avocado, fasole, papaya, portocale;
- Doza zilnică recomandată: pentru adulți 400 mcg, iar pentru femei însărcinate 600 mcg;
- Rolurile folatului: replicarea ADN, diviziunea celulară, prevenirea defectelor de tub neural la nou-născuți.
Cobalamina/Ciancobalamina (B12)
- Surse alimentare: ficat, carne de vită, fructe de mare, pește (somon), lactate;
- Doza zilnică recomandată: pentru adulți 2,4 mcg;
- Rolurile cobalaminei: sinteza ADN-ului și a hematiilor, asigurarea funcției neurologice normale, reglarea metabolismui proteic.
Nu uita faptul că prospectul vitaminei B și schema de tratament cu vitamina B trebuie să fie urmate întotdeauna conform recomandărilor medicului tău, pentru a evita riscurile asociate unei vitamine B crescute (exces de vitamina B sau supradozare). De asemenea, pentru vitamina B injectabilă (intramuscular) sau perfuzii cu vitamina B, este necesară o consultație medicală prealabilă.
Testele recomandate pentru vitaminele B înainte de suplimentare
Testarea vitaminelor B este importantă pentru a detecta fie un deficit de vitamina B. Înainte de a lua suplimente, este esențial să se efectueze testele de vitamina B adecvate:
1. Teste generale recomandate: hemoleucogramă completă, test de metabolism, alte teste în funcție de simptomatologie (conform indicațiilor medicului);
2. Teste specifice pentru fiecare vitamină B (analiză de sânge vitamina B):
- B1 (tiamină): analiza tiaminei serice, test enzimatic pentru activitatea transketolazei eritrocitare (creșterea cu 15% a activității enzimatice);
- B2 (riboflavină): test de activitate enzimatică eritrocitară
- B3 (niacină): test de metabolism al acidului nicotinic în ser sau urină
- B5 (acid pantotenic): testul acidului pantotenic seric
👉 La Poliana, poți recolta analize pentru testarea nivelului de vitamine B simplu și rapid. Contactează-ne și te vom ajuta în acest proces!
- B6 (piridoxină): test de piridoxină serică
👉 La Poliana, îți poți realiza analiza de vitamina B6 simplu și rapid. Contactează-ne și te vom ajuta în acest proces!
- B7 (biotină): biotină serică
👉 Testează vitamina B7 la preț de 179 lei. Vezi detalii
- B9 (folat): test de folat seric
- B12 (cobalamină): test de cobalamină serică (200-800 pg/ml).
👉 Este extrem de important să îți cunoști nivelul de vitamina B12. Tocmai de aceea, la Poliana, te putem ajuta cu această analiză la prețul de 56 lei. Programează-te chiar acum!
Cauzele de vitamina B crescută sau scăzută trebuie întotdeauna depistate și urmărite de un medic, întrucât pot necesita un diagnostic specific și un tratament adecvat (nu doar suplimentare).
Cum să interpretezi rezultatele analizelor
Interpretarea analizelor depinde de valorile de referință ale fiecărei vitamine, vârsta, sexul, starea generală de sănătate, dieta și stilul de viață. Astfel, deși poți găsi intervalele de valori normale și să îți evaluezi rezultatele analizelor pe cont propriu, este recomandat să ceri sfatul medicului, pentru a putea încadra valorile într-un tablou complet.
Suplimentare pentru îmbunătățirea nivelurilor de vitamine
Suplimentarea cu vitamine B poate fi necesară în anumite situații, de la simplele deficiențele confirmate prin analize, până la cazuri particulare de nevoi crescute (ex: sarcină, vârstă avansată, vegetarieni, persoanele cu tulburări digestive ce afectează absorbția nutrienților).
Cu toate acestea, suplimentele nu ar trebui să fie folosite ca înlocuitor pentru o alimentație echilibrată. Este important să consulți un medic înainte de a începe o cură cu vitamina B sau orice alte suplimente, pentru a stabili doza corectă cazului tău și a evita riscul de supradozaj.
Suplimentarea trebuie să fie atent monitorizată, mai ales în cazul administrării de vitamina B în perfuzie. De asemenea, durata suplimentării depinde de nevoile fiecăruia și de recomandările medicului.
Complexul de B-uri ca suplimente de sine stătătoare sau complex de magneziu și B pot fi recomandate în cazuri de deficiențe multiple, dar și în acest caz, trebuie administrat corect. De asemenea, este recomandat să discuți cu un specialist despre posibilele contraindicații ale vitaminei B în suplimente, indiferent că este vorba de vitamina B pastile, perfuzie sau injectabilă.
Beneficiile testării înainte și după suplimentare
- Testarea înainte de suplimentare – contribuie la identificarea deficienÈ›elor înaintea suplimentării È™i prevenirea supradozării, stabilirea dozelor È›intă (în funcÈ›ie de caz), precum È™i evaluarea riscurilor asociate (ex: interacÈ›iuni cu tratamente medicamentoase actuale);
- După suplimentare – ajută la monitorizarea răspunsului în urma suplimentării, confirmă îmbunătățirea nivelurilor vitaminelor B aflate anterior în deficit și permite ajustarea schemei de suplimentare.
👉 La Poliana, în secțiunea dictionar de analize, poți găsi o multitudine de parametri pe care îi poți testa, printre care și vitaminele B.
În concluzie, complexul de vitamine B formează un sistem nutrițional indispensabil organismului, susținând sănătatea pe mai multe fronturi. Analizarea nivelurilor de vitamina B permite evaluarea nivelurilor actuale și facilitează suplimentarea într-un mod cât mai personalizat. Nu în ultimul rând, adoptarea unei diete cu alimente bogate în vitamine B este esențială pentru prevenirea deficitelor.
Bibliografie:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325292#summary
https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-b/
https://health.clevelandclinic.org/b-vitamin-benefits