Sarcina extrauterina sau ectopica este o complicatie care poate duce la o rata ridicata de morbiditate si mortalitate atunci cand nu este depistata si tratata prompt. Printre simptomele resimtite de pacientele cu sarcina extrauterina pot fi durere, sangerare vaginala, greata si varsaturi.
De la fertilizare pana la nastere, sarcina parcurge o serie de etape in corpul unei femei. Una dintre aceste etape este atunci cand ovulul fertilizat calatoreste spre uter pentru a se fixa. In cazul unei sarcini extrauterine, ovulul fertilizat nu se prinde de uter. In schimb, se poate fixa la nivelul trompelor uterine, cavitatii abdominale sau colului uterin.
De aceea, chiar daca testul de sarcina este pozitiv, foarte importanta este confirmarea sarcinii, la medic. Cu ajutorul ecografiei transvaginale, medicul va vedea daca ovulul fertilizat se dezvolta in uter. O sarcina nu se poate dezvolta in alta parte. Potrivit Academiei Americane a Medicilor de Familie, sarcinile extrauterine au o frecventa de 1 la 50 de cazuri.
O sarcina extrauterina netratata este o urgenta medicala. Tratamentul prompt reduce riscul de complicatii si creste sansele pentru sarcini viitoare sanatoase.
O sarcina extrauterina fixata la nivelul trompelor este cel mai frecvent tip de sarcina ectopica si are loc atunci cand un ovul fertilizat se blocheaza in drumul sau catre uter, adesea pentru ca trompele uterine sunt infundate, deteriorate de inflamatie sau deformate. Dezechilibrele hormonale sau dezvoltarea anormala a ovulului fertilizat ar putea juca, de asemenea, un rol in aparitia sarcinii extrauterine.
Cauze
In majoritatea sarcinilor, ovulul fertilizat calatoreste prin trompele uterine pana in uter. Daca deplasarea ovului este blocata sau incetinita prin trompele uterine, aceasta poate duce la o sarcina ectopica. Printre factorii care pot cauza aceasta problema se numara:
- defect congenital la trompele uterine;
- cicatrici dupa ruperea unui apendice;
- endometrioza;
- istoric de sarcina extrauterina;
- cicatrici de la infectii sau interventii chirurgicale anterioare la nivelul organelor reproducatoare.
Exista si alti factori care cresc riscul pentru o sarcina extrauterina, printre care:
- varsta de peste 35 de ani;
- daca ramai insarcinata in timp ce ai un dispozitiv intrauterin;
- trompele uterine legate;
- ai suferit o interventie chirurgicala pentru dezlegarea trompelor uterine, cu scopul de a ramane insarcinata;
- ai avut multi parteneri sexuali;
- infectii cu transmitere sexuala in istoric;
- unele tratamente pentru infertilitate.
Uneori, cauza pentru aparitia unei sarcini extrauterine ramane necunoscuta, stiindu-se insa ca si hormonii pot juca un rol in producerea ei. O sarcina ectopica poate aparea si in cazul in care utilizezi contraceptive.
Factori de risc
Exista cativa factori care cresc riscul de aparitie a unei sarcini extrauterine. Printre acestia se numara:
- sarcina ectopica anterioara;
- inflamatie sau infectie: cum ar fi gonoreea sau Chlamydia pot provoca inflamatii in trompele uterine si alte organe din apropiere si pot creste riscul unei sarcini extrauterine;
- tratamente de fertilitate: unele cercetari sugereaza ca femeile care au urmat o procedura de fertilizare in vitro (FIV) sau tratamente similare au mai multe riscuri de a avea o sarcina extrauterina;
- chirurgia tubara: interventia chirurgicala pentru corectarea unei trompe uterine infundate sau deteriorate poate creste riscul unei sarcini ectopice;
- fumatul inainte de a ramane insarcinata poate creste riscul unei sarcini extrauterine. Cu cat fumezi mai mult, cu atat riscul este mai mare.
Epidemiologie
Rata estimata a sarcinii extrauterine (ectopice) in randul populatiei generale este de 1 pana la 2% si de 2 pana la 5% in randul pacientelor care au apelat la o procedura de reproducere umana asistata medical. Ā Ovulul fecundat se poate implanta anormal in mai multe locuri: cel mai frecvent la nivelulĀ trompei uterine ā aproximativ 92-95% din totalul sarcinilor ectopice, dar si in peretele uterin (sarcina interstitiala) ,Ā colul uterin (sarcina cervicala), la nivelul ovarului sau la nivelul cavitatii abdominale (sarcina abdominala).
Sarcinile ectopice cu implantare in afara trompei uterine reprezinta mai putin de 10% din toate sarcinile extrauterine. De asemenea, sarcinile extrauterine cauzate de cicatricile provenite de la operatia de cezariana apar in 4% din toate sarcinile extrauterine, precum si in 1 din 500 de sarcini la femeile care au suferit cel putin o cezariana anterioara.
Sarcinile ectopice interstitiale sunt raportate in pana la 4% din toate locurile de implantare ectopica si au rate de mortalitate de pana la 7 ori mai mari decat alte locuri de implantare ectopica. Morbiditatea si mortalitatea crescute sunt cauzate de o rata ridicata de hemoragie in sarcinile extrauterine interstitiale.
Sarcinile ectopice intramurale, cele implantate in miometru, au fost raportate in 1% dintre sarcinile extrauterine.
De asemenea, sarcinile ectopice care se implanteaza in cavitatea abdominala reprezinta 1,3% din locurile de implantare ectopica, dintre care, cel mai frecvent, se fixeaza in pungile anterioare si posterioare de uter, precum si pe seroasa anexei uterine si a uterului.
Exista, de asemenea, rapoarte despre locurile de implantare in locatii omentale, retroperitoneale, splenice si hepatice.
Semne si simptome
La inceput, este posibil sa nu observi niciun simptom. Cu toate acestea, unele femei care au o sarcina extrauterina au semnele sau simptomele precoce obisnuite ale sarcinii: lipsa menstruatiei, sensibilitate a sanilor si greata.
Daca faci un test de sarcina, rezultatul va fi pozitiv. Totusi, o sarcina ectopica nu este compatibila cu viata. Pe masura ce ovulul fertilizat creste in alt loc decat in uter, semnele si simptomele devin mai prezente.
Semne timpurii
Adesea, primele semne de avertizare ale unei sarcini extrauterine sunt sangerarile vaginale usoare si dureri pelvine. Daca sangele curge din trompa uterina, este posibil sa simti dureri de umar sau nevoia de a defeca. Simptomele specifice depind de locul in care se colecteaza sangele si de nervii iritati.
Simptome de urgenta
Daca ovulul fertilizat continua sa creasca in trompele uterine, acesta poate provoca ruperea trompei. Exista risc de sangerare abundenta in interiorul abdomenului. Simptomele acestui lucru care pun viata in pericol includ ameteli extreme, lesin si soc.
Diagnosticare
Medicul iti va face un examen pelvin. Acesta poate arata sensibilitate in zona pelviana. Ulterior, iti va face o ecografie transvaginala.
Totodata, poate recomanda si o analiza de sange pentru a verifica nivelul unui marker important- Gonadotropina corionica umana (hCG). Acesta este un hormon care este produs in timpul sarcinii, astfel ca, cu ajutorul lui se poate detecta sarcina.
Cand nivelurile de hCG sunt peste o anumita valoare, la ecografie, ar trebui sa se vada sacul gestational in uter. Daca sacul nu se vede, acest lucru poate indica faptul ca este prezenta o sarcina ectopica.
Tratamentul sarcinii extrauterine
Sarcinile extrauterineĀ sunt un pericol pentru mama. De asemenea, embrionul nu se va putea dezvolta pana la termen. Este necesar ca embrionul sa fie indepartat cat mai curand posibil pentru sanatatea imediata a mamei si pastrarea fertilitatii pe termen lung. Optiunile de tratament variaza in functie de localizarea sarcinii extrauterine si de cat de dezvoltata este.
Medicamente
Daca medicul estimeaza ca aparitia complicatiilor este putin probabila, iti poate prescrie mai multe medicamente care ar putea impiedica spargerea masei ectopice. Acest tip de medicament opreste cresterea celulelor cu diviziune rapida, cum ar fi celulele masei ectopice. Medicul va administra medicamentul sub forma de injectie. De asemenea, ar trebui sa faci analize regulate de sange pentru a te asigura ca medicamentul este eficient. Cand este eficient, medicamentul va provoca simptome similare cu cele ale unui avort spontan. Acestea includ:
- crampe;
- sangerare;
- eliminarea tesuturilor.
O interventie chirurgicala suplimentara este rareori necesara dupa administrarea medicamentului. In plus, acesta nu prezinta aceleasi riscuri de deteriorare a trompelor uterine ca o interventie chirurgicala. Cu toate acestea, nu vei putea ramane insarcinata timp de cateva luni dupa ce ai luat acest medicament.
Interventie chirurgicala
Multi chirurgi recomanda indepartarea embrionului si repararea oricaror daune interne. Aceasta procedura se numeste laparotomie. Medicul va introduce o camera video printr-o mica incizie pentru a se asigura ca poate vedea activitatea desfasurata chirugical. Chirurgul indeparteaza apoi embrionul si repara orice deteriorare a trompei uterine.
Daca interventia chirurgicala nu reuseste, chirurgul poate repeta laparotomia, de data aceasta printr-o incizie mai mare. Este posibil ca medicul sa fie nevoit sa indeparteze trompa uterina in timpul interventiei chirurgicale, daca aceasta este deteriorata.
Ingrijirea acasa
Medicul iti va da sfaturi specifice cu privire la ingrijirea inciziilor dupa operatie. Obiectivele principale sunt sa iti mentii inciziile curate si uscate in timp ce se vindeca. Verifica zilnic daca apar semne de infectie, care ar putea include:
- sangerare care nu se opreste;
- sangerare excesiva;
- drenaj urat mirositor;
- zona fierbinte la atingere;
- roseata;
De asemenea, ar putea aparea sangerari vaginale usoare si mici cheaguri de sange dupa operatie. Acest lucru poate dura timp de pana la sase saptamani dupa procedura.
Alte masuri de ingrijire personala pe care le poti lua includ:
- sa nu ridici greutati;
- sa bei multe lichide pentru a preveni constipatia;
- odihna pelviana, ceea ce inseamna abtinerea de la actul sexual;
- cat mai multa odihna in prima saptamana dupa operatie si apoi cresterea treptata a efortului si activitatilor in urmatoarele saptamani.
Anunta intotdeauna medicul daca durerea creste in intensitate sau simti ca ceva nu este in regula.
Riscuri
In urma operatiei impuse de sarcina extrauterina pot exista mai multe riscuri, printre care febra ridicata. Aceasta apare ca semn de infectie si este cauzata de rana care nu s-a vindecat. Daca este insotita de alte simptome, cum ar fi iritabilitate, oboseala sau ameteli, trebuie sa soliciti imediat asistenta medicala. De asemenea, tot din cauza infectiei pot aparea si umflarea inciziei, roseata si durere. Acest semn duce, de asemenea, la sangerare, provocand consecinte grave pentru pacienta. Prin urmare, trebuie sa ai grija de rana, evitand infectarea plagii.
Surse:
www.healthline.com
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.mountsinai.org
www.mayoclinic.org