Categories
Articol medical

Scolioza: diagnostic, cauze, factori de risc

29 iulie 2023

Autor: Echipa Editoriala Poliana

Ce este scolioza

Scolioza este o curbura laterala a coloanei vertebrale, care este cel mai adesea diagnosticata la adolescenti. Ea poate aparea insa si la persoane cu afectiuni precum paralizie cerebrala si distrofie musculara, dar cauza majoritatii scoliozei aparute in copilarie nu este cunoscuta.

Unghiul curbei poate fi unul mai mic sau mai mare, dar orice curba a coloanei care masoara mai mult de 10 grade la o radiografie este considerata scolioza.  Medicii descriu curbura ca pe literele „C” si „S”.

Majoritatea cazurilor de scolioza sunt usoare, dar unele curburi se agraveaza pe masura ce copiii cresc. O curba a coloanei vertebrale deosebit de grava poate reduce spatiul din interiorul pieptului, facand dificila functionarea corecta a plamanilor.

Copiii care au scolioza usoara sunt monitorizati indeaproape, de obicei cu ajutorul radiografiilor, pentru a vedea daca deformarea coloanei se accentueaza. In multe cazuri, nu este necesar tratamentul, dar unele persoane pot avea nevoie de o interventie chirurgicala pentru a indreptarea coloanei.

Simptomele scoliozei

In majoritatea cazurilor de scolioza, coloana vertebrala se va roti in plus fata de curbare, dintr-o parte in alta.

Daca ai scolioza, ai putea avea si:

  • O deformare vizibila a coloanei vertebrale;
  • umeri, talie sau solduri care par nealiniate;
  • un omoplat mai ridicat, care pare mai mare;
  • coaste care ies mai in afara pe o parte a corpului decat pe cealalta.

Pe langa simptomele vizibile, scolioza poate duce la:

  • dureri lombare;
  • rigiditatea spatelui;
  • durere si amorteala in picioare;
  • oboseala din cauza incordarii musculare;
  • dificultati de respiratie din cauza curbei superioare a coloanei vertebrale.

Diagnosticare

Depistarea precoce a scoliozei este importanta pentru ca afectiunea sa poata fi tratata cu succes. Pe langa un istoric medical complet si un examen fizic, o radiografie este principalul instrument de diagnostic pentru scolioza. In stabilirea diagnosticului, medicul masoara gradul de curbura a coloanei vertebrale (angulatia deformarii coloanei).

Alte proceduri suplimentare de diagnostic pot fi efectuate pentru stabilirea tipului de scolioza, respectiv idiopatica, congenitala sau neuromusculara. Acestea sunt:

RMN: aceasta procedura de diagnosticare foloseste o combinatie de camp magnetic, unde radio si un computer avansat pentru a produce imagini detaliate ale organelor si structurilor din corp.

Scanare CT: aceasta procedura imagistica de diagnosticare foloseste o combinatie de raze X si tehnologie computerizata pentru a produce imagini detaliate in sectiune a  partilor examinate ale corpului. O scanare CT poate vizualiza cu acuratete oricare parte a corpului, inclusiv oasele, muschii, grasimea si organele interne. Scanarile CT sunt mai detaliate decat radiografiile generale.

Tipuri de scolioza

Scolioza congenitala

In caz de scolioza congenitala, curbura coloanei vertebrale apare din cauza unor vertebrelor deformate. Diagnosticul de scolioza congenitala poate fi pus precoce dupa nastere, daca sunt prezente semne exterioare, dar multe cazuri sunt diagnosticate mai tarziu, in copilarie.

Pe masura ce copilul creste, scolioza se poate agrava si se pot dezvolta asimetrii in organism. In mod obisnuit, scolioza congenitala este tinuta sub observatie. Interventia chirurgicala este luata in considerare numai daca deviatia se inrautateste in mod clar si copilul se confrunta cu o deformare continua si riscul de aparitie a durerii, in viitor.

Scolioza idiopatica

Istoria naturala si genetica a scoliozei a fost studiata zeci de ani, dar pana in prezent, cauza scoliozei idiopatice este inca necunoscuta. Se cunoaste insa faptul ca cel mai frecvent moment in care se dezvolta scolioza idiopatica este la inceputul adolescentei sau in jurul varstei de 10 ani. Cand este diagnosticata la copiii de 2 ani sau mai mici, acest tip de scolioza se numeste scolioza idiopatica infantila.

Scolioza neuromusculara

Un copil cu o afectiune neuromusculara de baza are un risc mai mare de a dezvolta scolioza. O coloana dreapta necesita echilibru muscular normal si forta in trunchi. In conditii precum paralizia cerebrala, spina bifida si distrofia musculara, muschii sunt adesea slabi si dezechilibrati, ceea ce duce la dezvoltarea unei curburi a coloanei vertebrale.

Copilului cu scolioza neuromusculara i se ofera optiunea de a purta un corset pentru scolioza, care poate incetini sau impiedica agravarea afectiunii. Interventia chirurgicala se recomanda atunci cand curba a atins punctul de varf de 50 de grade. In timp, aceste curbe vor continua sa se agraveze, ducand la dezechilibrul progresiv al trunchiului. Dincolo de 80 de grade, apar dificultati respiratorii, pe masura ce spatiul pentru plamani scade.

Cauze ale scoliozei

Unele tipuri de scolioza au cauze clare. Medicii impart deviatiile scoliotice in doua categorii – structurale si nestructurale.

Scolioza nestructurala

In scolioza nestructurala, coloana vertebrala functioneaza normal, dar arata curbata. Acest lucru se intampla din mai multe motive, cum ar fi: un picior mai lung decat celalalt, spasme musculare si inflamatii precum apendicita. Cand aceste probleme sunt tratate, in cele mai multe cazuri, scolioza dispare.

Scolioza structurala

In scolioza structurala, curba coloanei vertebrale este rigida si nu poate fi inversata. Cauzele includ:

  • paralizie cerebrala;
  • distrofie musculara;
  • defecte congenitale;
  • infectii;

Conditii genetice

Pentru scolioza idiopatica, istoricul familial si genetica  pot fi factori de risc. Daca tu sau unul dintre copiii tai aveti aceasta afectiune, asigurati-va ca ceilalti copii sunt verificati in mod regulat.

Scolioza apare cel mai des in timpul perioadelor de crestere, de obicei cand copiii au intre 10 si 15 ani. Aproximativ acelasi numar de baieti si fete sunt diagnosticati cu scolioza idiopatica minora. Curbele la fete au un risc de 10 ori mai mare sa se inrautateasca si ar putea necesita tratament.

Scolioza diagnosticata in timpul adolescentei poate continua si pana la varsta adulta. Cu cat coloana vertebrala este mai curbata, cu atat este mai probabil sa se inrautateasca in timp. Daca ai avut scolioza in trecut, mergi periodic la medic, pentru a-ti verifica spatele.

Factori de risc

Factorii de risc pentru dezvoltarea celui mai frecvent tip de scolioza includ:

Varsta: semnele si simptomele incep de obicei in adolescenta.

Sex: Desi atat baietii, cat si fetele dezvolta scolioza usoara in aproximativ acelasi procent, fetele au un risc mult mai mare de agravare a curburii.

Istoric in familie: scolioza poate aparea in familii, dar majoritatea copiilor cu scolioza nu au antecedente familiale ale bolii.

Complicatii

In timp ce majoritatea persoanelor cu scolioza au o forma usoara, scolioza poate provoca uneori complicatii, inclusiv:

Probleme de respiratie: in scolioza severa, coastele pot apasa pe plamani, ceea ce face mai dificila respiratia.

Probleme cu spatele: persoanele care au avut scolioza in copilarie pot avea un risc mai mare de a avea dureri de spate cronice cand devin adulti, mai ales daca deformarea scoliotica  este mare si netratata.

Aspect: pe masura ce scolioza se agraveaza, poate provoca modificari mai vizibile – inclusiv soldurile si umerii asimetrici, coaste proeminente si o deplasare a taliei si a trunchiului in lateral.

Alte motive pentru care spatele este deformat:

Exista trei tipuri principale de tulburari de curbura a coloanei vertebrale, respectiv:

Lordoza: apare atunci cand coloana vertebrala a unei persoane cu lordoza se curbeaza semnificativ spre interior in partea inferioara a spatelui.

Cifoza (cocoasa, gheb). Acesta este un spate anormal de rotunjit (mai mult de 50 de grade de curbura).

Scolioza. O persoana cu scolioza are o curba laterala spre coloana vertebrala. Curba este adesea in forma de S sau in forma de C.

Tratament

Scopul tratamentului este de a opri progresia curburii coloanei si de a preveni deformarea. Observarea si examinarile repetate – denumite si abordarea „vizionati si asteptati” – pot fi necesare pentru a vedea daca coloana vertebrala continua sa se curbeze. Acestea sunt folosite atunci cand o persoana are o curbura mai mica de 20 de grade si care este inca in crestere.

Pentru scolioza usoara, este posibil sa nu ai nevoie de tratament. In schimb, medicul te poate supraveghea si iti poate face radiografii din cand in cand pentru a vedea daca afectiunea se inrautateste.

Mentinerea unei greutati normale si a exercitiilor fizice poate ameliora simptomatologia si intari muschii paravertebrali

Exercitii: exercitiile fizice nu pot rezolva problema, dar il ajuta sa se mentina mai flexibil si ii tonifiaza muschii spatelui.

Daca tu sau copilul tau aveti nevoie de tratament, medicul iti poate recomanda:

Medicamente: unele medicamente precum acetaminofenul, sau ibuprofenul pot ajuta la reducerea durerii.

Purtarea unui corset: la copiii care sunt inca in crestere, purtarea unui corset in jurul trunchiului poate impiedica deviatia sa se agraveze. De obicei, acestea sunt facute din plastic. Multi copii le poarta, in general, 24 de ore pe zi. Ele nu se vad pe sub haine si nu te impiedica sa faci activitati de zi cu zi.

Chirurgie de fuziune spinala. In aceasta operatie, medicul pune bucati de os (grefe) sau un material similar intre vertebrele coloanei vertebrale. Si asta pentru a tine oasele pe loc, pana cand cresc impreuna sau se imbina. Operatia poate reduce curbura coloanei vertebrale si poate impiedica agravarea acesteia.

La copii , din cauza procesului continuu de crestere, medicul poate atasa tije de coloana vertebrala, in cadrul unei interventii chirurgicale, care sa ajute la alinierea vertebrelor si mentinerea axei verticale a coloanei. Pe masura ce copilul creste, medicul ajusteaza lungimea tijelor.

 

 

Surse:

www.mayoclinic.org

www.webmd.com

www.hopkinsmedicine.org

Articole Similare

infectii-urinare-preview
Infectiile urinare: cauze, manifestari, diagnostic
1 septembrie 2022
Testul de bilirubina
12 iulie 2020
lyme-preview
Boala Lyme
19 septembrie 2022
Apendicita acuta – simptome, diagnostic, tratament
30 august 2021
analize inima 768x410 px PREVIEW
Analize utile pentru evaluarea riscurilor de boli cardiovasculare
5 mai 2023

Cele mai citite articole

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine
17 iunie 2020
distrofia musculara-preview
Complicatii ale distrofiei musculare
5 mai 2023
stroke_preview
Accidentul vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament, preventie
29 noiembrie 2022
10 Mituri despre sanatate: cat e adevar, cat nu e
9 februarie 2023
Voucher Materna Poliana
Acum poți efectua gratuit toate analizele necesare monitorizării sarcinii, cu voucherele Materna
29 octombrie 2021

Oferte

Cele mai cautate oferte

cel mai mic pret
Analize care-ti spun an de an cum te simti
10 analize uzuale pentru detectarea timpurie a unor afectiuni
186 lei
79 lei
cel mai mic preț
Cum stai cu Vitamina D?
Util pentru monitorizarea afectiunilor osoase
110 lei
80 lei
reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
Slider Pachet screening tumoral femei 768x410 px Preview
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
157 lei
109 lei
Slider Pachet analize infecti urinare preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te ustura pana-n suflet
Testează-te și tratează la timp infectiile urinare.
85 lei
60 lei
Slider Pachet screening tumoral barbati 768x410 px Prevew
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
149 lei
109 lei
Slider Pachet Analize Minerale 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te simti dezechilibrat
Testează-ți nivelul mineralelor din corp
108 lei
86 lei
Slider Pachet Analize prostată 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand incepi sa ai probleme cu prostata
3 analize importante pentru prostata
120 lei
84 lei
Slider Pachet Analize Imunitate 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru verificarea imunitatii
6 analize importante
185 lei
140 lei
pret avantajos
Analizele care stiu totul despre digestia ta
5 analize pentru digestie
244 lei
171 lei
Slider Pachet Infertilitate preview
pret avantajos
Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
Afla care este pasul urmator
472 lei
378 lei
pret avantajos
Analize pentru situatii discrete
9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
374 lei
281 lei

Oferte recomandate

reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
profil analize copii
reducere voinica
Analizele care au grijă de sănătatea copilului tău.
12 analize esențiale pentru copii
249 lei
199 lei
pachet avantajos
Analizele pentru cand te lasa ficatul
9 analize utile pentru monitorizarea sanatatii ficatului
161 lei
119 lei
-70 lei
Recoltăm analize ginecologice
3 analize esentiale pentru sanatatea femeii
230 lei
160 lei

Suntem diferiti. De aceea avem nevoie de servicii medicale diverse.

SERVICII SI SPECIALITATI MEDICALE

Se spune ca nu exista doi fulgi de nea la fel. Stim sigur insa ca fiecare avem o poveste unica. Corpul nostru, momentul in care suntem in viata, istoricul medical al fiecaruia dintre noi e diferit. De aceea am creat solutii medicale diverse si competente, oricare ar fi nevoile tale.

Centre

Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Alexandria
Str. Mihaita Filipescu Nr.1, Alexandria, Judetul Teleorman
Contact:
Tel: 0319108 / 0736623140
Email: receptie.alexandria@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Călărași, str. Sloboziei
Str. Sloboziei nr. 31 (fosta Stalingrad nr. 33)
Contact:
Tel: 0319108 / 0723610530
Email: receptie.cl-sloboziei@poliana.ro
Program de recoltare
Luni - Vineri 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni - Vineri 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare Hunedoara, B-dul Dacia
B-dul Dacia nr.6 bis (Complex Gambrinus, lângă supermarket Profi)
Contact:
Program de recoltare
Program recoltare: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize București, Str. Pajurei
Str. Pajurei, Nr.2B, Sector 1
Contact:
Tel: 0319108 / 0726230246
Email: receptie.pajura@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30

Analize

Cele mai cautate analize

Urocultura
PRET
56 lei Cere programare
Hemoleucograma completa cu formula leucocitara,Hb,Ht si indici eritrocitari si reticulocite
PRET
49 lei Cere programare
Creatinkinaza (CK)
PRET
22 lei Cere programare
Hemoglobina glicozilata Hb A1C
PRET
45 lei Cere programare
Colesterol Total
PRET
15 lei Cere programare
Feritina
PRET
49 lei Cere programare
Electroforeza proteinelor serice cu imunofixare
PRET
96 lei Cere programare
Calciu
PRET
15 lei Cere programare
Fosfor seric
PRET
17 lei Cere programare
Proteina C reactiva (CRP)
PRET
26 lei Cere programare
Suna acum Cere programare