Cardiologie

Descriere

Cardiologia este specialitatea medicala ce se ocupa cu diagnosticul si tratamentul bolilor si anomaliilor care implica inima si vasele de sange. Cardiologii asigura ingrijirea continua a pacientilor cu boli cardiovasculare, monitorizand functia cardiaca si toate aspectele terapiei prescrise, inclusiv administrarea de medicamente.
O mare parte din progresul in cardiologie este posibil prin instrumente de diagnostic imbunatatite, precum:

  • electrocardiografia
  • evaluarea radiologica a inimii
  • ecocardiografia
  • cateterismul cardiac
  • angiografia
  • utilizarea radioizotopilor in cardiologia nucleara, pentru masurarea fluxului sanguin si contractiei muschiului inimii.

Pe masura ce capacitatile de diagnostic au crescut, si optiunile de tratament au devenit tot mai variate, fiind dezvoltate medicamente pentru a trata:

  • insuficienta cardiaca
  • angina pectorala
  • bolile coronariene
  • hipertensiunea arteriala sau tensiune arteriala crescuta
  • aritmia
  • infectiile, precum endocardita.

In paralel cu progresele in cateterizarea cardiaca si angiografia, chirurgii au dezvoltat tehnici pentru a permite circulatiei sangelui sa ocoleasca inima prin aparatele inima-plamani, permitand astfel circulatia extracorporeala si corectarea chirurgicala a tuturor tipurilor de boli cardiace dobandite si congenitale.

Alte progrese in cardiologie includ:

  • monitoare electrocardiografice
  • stimulatoare cardiace si defibrilatoare pentru detectarea si tratarea aritmiilor, ablatia prin radiofrecventa a anumitor ritmuri anormale
  • angioplastia cu balon si alte tratamente nechirurgicale ale obstructiei vaselor de sange.
    Este de asteptat ca descoperirile in genetica si biologie moleculara sa ajute in continuare cardiologii in intelegerea bolilor cardiovasculare.

Principalele afectiuni

  • Bolile cardiovasculare sunt afectiuni care implica structurile sau functia inimii, cum ar fi:
  • Ritmuri cardiace anormale sau aritmii
  • Boala de aorta si sindromul Marfan
  • Boli cardiace congenitale
  • Boala coronariana (ingustarea arterelor)
  • Tromboza venoasa profunda si embolie pulmonara
  • Infarct
  • Insuficienta cardiaca
  • Boli ale muschilor inimii (cardiomiopatie)
  • Bolile valvelor cardiace
  • Pericardita
  • Boala vasculara periferica
  • Boala cardiaca reumatica
  • Accident vascular cerebral
  • Boli arteriale sau venoase (arteriopatii, venopatii)

Boala cardiovasculara se numara printre cauzele principale de deces. Este important sa inveti despre inima ta pentru a te ajuta sa previi aparitia bolilor. Daca ai deja o afectiune a inimii, poti trai o viata mai sanatoasa, mai activa, invatand despre boala ta si avand grija de tine. Tipurile de boli cardiovasculare pot avea diferite cauze, asa ca este important sa le cunosti. Vorbim in continuare, pe larg, despre afectiunile cardiovasculare enumerate mai sus.

Ritmuri cardiace anormale sau aritmii

Inima este un organ uimitor. Bate intr-un ritm constant, uniform, de aproximativ 60 pana la 100 de ori in fiecare minut, cu o medie de aproximativ 100.000 de ori in fiecare zi. Uneori, inima ta iese din ritm. Medicul numeste bataile neregulate sau anormale ale inimii, aritmie. O aritmie poate provoca batai neuniforme ale inimii sau batai ale inimii care sunt fie prea lente, fie prea rapide sau au o cadenta neregulata.

Bolile aortei si vaselor arteriale
Aorta este cea mai mare artera din organism care iese din inima si pompeaza sange bogat in oxigen in restul corpului printr-un sistem de ramificatii din ce in ce mai ingust (artere si arteriole) menit sa transporte nutrienti la fiecare organ.
Vasele arteriale sunt expuse, astfel, riscului unor afectiuni precum:

  • ateroscleroza (intarirea peretelui arterelor)
  • tensiune arteriala crescuta
  • tulburari ale tesutului conjunctiv care pot slabi peretii vaselor de sange, cum ar fi sclerodermia, osteogeneza imperfecta, sindromul Ehlers-Danlos
  • exista situatii cand peretele aortei poate slabi, se subtiaza si dilata, formand un anevrism aortic care are riscul de a se rupe din cauza presiunii sanguine, daca este netratat

Cardiomiopatii
Acesta este termenul pentru bolile muschiului inimii. Uneori sunt numite pur si simplu inima marita. Persoanele cu aceste afectiuni au inimi neobisnuit de mari, groase sau rigide. Inimile lor nu pot pompa sangele asa cum ar trebui. Fara tratament, cardiomiopatiile se agraveaza. Ele pot duce la insuficienta cardiaca si ritm cardiac anormal. Cardiomiopatia poate aparea uneori genetic, dar poate fi favorizata si de hipertensiune arteriala, diabet, obezitate, boli metabolice sau infectii.

Boli cardiace congenitale
Bolile cardiace congenitale se manifesta ca o problema in una sau mai multe parti ale inimii sau vaselor de sange. Pot aparea in perioada intrauterina. Statisticile arata ca aproximativ 8 din 1.000 de copii se nasc cu o malformatie congenitala. Pot avea simptome la nastere, dar unele persoane nu au simptome pana in copilarie sau chiar la varsta adulta. In cele mai multe cazuri, nu se cunoaste cauza. Genele pot avea un rol sau boala se poate produce daca un copil este expus la infectii virale, alcool sau droguri inainte de a se naste.

Boala coronariana si infarctul de miocard
Boala arteriala coronariana se produce atunci cand placa de aterom (formata din colesterol si calciu) se acumuleaza si ingusteaza arterele coronare care ofera inimii tale oxigen si nutrienti vitali. Aceasta ingrosare se mai numeste si ateroscleroza.
Cea mai importanta manifestare a bolii coronariene este infarctul de miocard care consta in intreruperea totala a fluxului de sange printr-o ramura a unei artere coronare care poate duce la moartea tesutului cardiac privat de oxigen si nutrienti.

Tromboza venoasa profunda si embolia pulmonara
Cheaguri de sange se pot forma in venele tale, de obicei in zona picioarelor. Aceasta este tromboza venoasa profunda. Ele se pot desprinde si pot calatori prin fluxul sanguin pana la plamani, unde pot bloca fluxul sanguin. Aceasta afectiune se numeste trombembolie pulmonara. Este pusa in pericol viata si necesita asistenta medicala imediata. Este posibil sa existe un risc mai mare de tromboza venoasa profunda din cauza genelor sau a istoricului familial. Alte lucruri care pot creste riscul includ sedentarismul pentru o perioada lunga de timp, repaus la pat pe termen lung, sarcina, utilizarea pilulelor anticonceptionale sau substitutiei hormonale.

Insuficienta cardiaca
Insuficienta cardiaca se manifesta atunci cand inima nu pompeaza atat de puternic pe cat ar trebui. Acest lucru va face ca organismul sa retina apa si sare, ceea ce va provoca umflare si dificultati de respiratie.

Bolile valvulare
Valvulele atrioventriculare sunt situate la iesirea din fiecare dintre cele patru camere ale inimii. Ele fac posibil ca sangele sa curga prin inima unidirectional. Uneori, exista probleme cu aceste supape. Exemple de probleme ale valvelor cardiace includ:

  • Stenoza aortica: se ingusteaza valva aortica. Incetineste fluxul de sange de la inima catre restul corpului.
  • Insuficienta valvei mitrale: valva mitrala nu se inchide suficient de strans. Acest lucru face ca sangele sa se scurga inapoi, ducand la o rezerva de lichid in plamani.
  • Prolaps de valva mitrala: apare atunci cand supapa dintre camerele stanga superioara si stanga inferioara nu se inchide corespunzator.

Pericardita
Aceasta afectiune este rara si inseamna ca mucoasa care inconjoara inima este inflamata. Pericardita este provocata de infectii.

Boala cardiaca reumatica
Boala cardiaca reumatica apare atunci cand se manifesta febra reumatica, o boala inflamatorie care este cea mai frecventa la copii si este provocata de infectiile cu streptococ beta hemolitic. Boala cardiaca reumatica va deteriora valvele inimii daca nu este tratata corespunzator. Febra reumatica incepe cu o faringita netratata cu streptococi si poate afecta multe parti ale corpului copilului. Daca medicul crede ca cel mic ar fi avut febra reumatica, va face un examen fizic, ecografie cardiaca, EKG pentru a cauta leziuni cardiace.

Accident vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral se intampla atunci cand ceva incetineste sau blocheaza fluxul de sange catre creier. Creierul nu poate obtine oxigenul si nutrientii de care are nevoie, iar celulele creierului incep sa moara. Cand sangele nu poate ajunge in partea din creier ce controleaza o anumita functie, corpul tau nu functioneaza asa cum ar trebui. Un accident vascular cerebral se poate intampla din cauza unei artere blocate sau a unei scurgeri sau a unui vas de sange spart. Accidentul vascular cerebral are nevoie de tratament imediat pentru a limita leziunile cerebrale si alte complicatii. Accidentul vascular cerebral este principala cauza de dizabilitate si una dintre principalele cauze de deces.

Alte boli vasculare
Boala vasculara include orice problema care afecteaza sistemul circulator. Acestea includ boli ale arterelor (anevrisme, arteriopatii, boala vasculara periferica, vasculite, arterioscleroza), boli ale venelor (varice, tromboze venoase, etc) si fluxul de sange incetinit catre creier, provocand accidente vasculare cerebrale (hemoragice sau obstructive).

Tratamente pentru boli cardiovasculare

Tratamentele pentru bolile cardiovasculare pot sa difere in functie de tipul de afectiune de care suferi. Ele pot consta in:

  • schimbari aduse stilului de viata, cum ar fi dieta, exercitii fizice si renuntarea la consumul de alcool si tutun.
  • medicamente, inclusiv cele care trateaza factorii de risc cum ar fi tensiunea arteriala sau colesterolul sau pentru a desprinde cheaguri de sange.
  • proceduri medicale, cum ar fi plasarea unui stent, interventia chirurgicala la valva cardiaca sau interventia chirurgicala de bypass pe artera coronariana.

Servicii oferite

In cazul in care te confrunti cu o boala cardiovasculara sau suspectezi ca ai putea avea o astfel de afectiune, te poti adresa specialistilor cu experienta ai retelei de policlinici si laboratoare Poliana. In cadrul specialitatii cardiologie, ei vin in intampinarea nevoilor tale medicale cu urmatoarele servicii:

Consultatie
Consultatia cardiovasculara este cel mai important aspect al tratamentului medical. Pacientii sunt intrebati despre problemele lor cardiace, despre ce simt si li se explica riscurile si complicatiile la care sunt expusi, cu scopul de a-i determina sa faca schimbari in stilul de viata, sa adopte obiceiuri sanatoase. De asemenea, discutia purtata cu medicul in cadrul consultatiei ajuta la o mai buna intelegere a metodelor de tratament sau, daca este cazul, a unei posibile proceduri chirurgicale, a pregatirilor pre si postoperatorii, a riscurilor si a complicatiilor interventiei chirurgicale.

Consultatie + ecografie cord
In cadrul consultatiei, pentru a ajuta la diagnosticarea bolii cardiovasculare, medicul poate apela si la efectuarea unei ecografii de cord. Ecografia de cord utilizeaza unde sonore pentru a crea imagini ale inimii. Imaginile determina dimensiunea inimii, puterea muschilor inimii, prezenta bolilor cardiace si disfunctionalitatile valvelor cardiace. Imaginile inimii sunt afisate pe monitorul cu ecran mare, permitand medicului si pacientului sa vada in timpul examinarii.

Consultatie + EKG
Tot in cadrul consultatiei, medicul recomanda si efectuarea unei electrocardiograme sau EKG. In aceasta procedura, electrozii sunt plasati pe partea superioara a corpului si pe picioare pentru a capta semnalele electrice ale inimii. Acest test ofera o imagine referitoare la functionarea inimii, ritmul batailor inimii, neregularitatile de ritm si, de asemenea, identifica daca inima este marita sau deteriorata. Se face la pacientii care se plang de dureri in piept, palpitatii, ameteli si dificultati de respiratie.

Control
Specialistii Poliana asigura monitorizarea pacientilor cu boli cardiovasculare. De asemenea, controlul periodic, in functie de recomandarea medicului, joaca un rol important in prevenirea bolilor cardiovasculare sau a complicatiilor acestora.

Control + ecografie cord
In cadrul vizitelor de control la medicul cardiolog, acesta poate recurge la efectuarea unei ecografii de cord sau la repetarea ei, dupa o anumita perioada, pentru a vedea cum a evoluat boala. De asemenea, se poare recomanda ecografia de cord pentru ajustarea sau schimbarea tratamentului prescris.

Ecografie cord congenitala
Defectele cardiace congenitale sunt cea mai frecventa anomalie congenitala, iar majoritatea pot fi diagnosticate in timpul vietii intrauterine. Ratele de detectie prenatala raman foarte variabile, deoarece majoritatea defectelor cardiace congenitale apar in sarcinile cu risc scazut si, prin urmare, depind de medicul curant pentru a recunoaste anomaliile cardiace fetale la screeningul obstetric cu ultrasunete anatomice. Fetusii cu astfel de probleme medicale si/sau factori de risc pentru boli cardiace trebuie indrumati pentru evaluare cu ecografie de cord congenitala. La Poliana, ea este efectuata de imagisti specializati si interpretata de medici cu cunostinte despre evolutia anatomiei si fiziologiei cardiace fetale pe parcursul sarcinii. Cel mai mare impact al ecografiei de cord congenitala ramane identificarea bolii coronariene critice inainte de nastere. Ea permite managementul cardiac imediat dupa nastere pentru a scadea morbiditatea si mortalitatea neonatala.

Ecografie cord si doppler
Examenul Doppler ajuta in mod semnificativ ecografia de cord, cele doua oferind o imagine completa si complexa. Ecografia Doppler are capacitatea de a masura vitezele normale si anormale ale fluxului sanguin, in mod neinvaziv. Pentru prima data, aceasta procedura permite cuantificarea neinvaziva a gradientilor stenotici, a presiunilor intracardiace si a fluxului sanguin, precum si evaluarea semicantitativa a leziunilor regurgitante. Ecogafia de cord bidimensionala a devenit o procedura de diagnosticare importanta in practica cardiologiei deoarece poate fi folosita pentru a demonstra o analiza anatomica si functionala precisa a inimii. Ecografia cord si Doppler ofera informatii despre fluxul de sange in camerele inimii, prin valve si in vasele mari. Ea este intrebuintata ca adjuvant la ecocardiografia bidimensionala pentru o evaluare neinvaziva completa a functiei cardiace.

Ecografie doppler artere carotide + vertebrale
Prevalenta bolilor carotidei creste odata cu varsta si cu expunerea la factorii de risc cardiovascular. Stenoza semnificativa a arterei carotide este strans asociata cu dezvoltarea accidentului vascular cerebral si a evenimentelor cerebrovasculare. Ecografia Doppler este o modalitate neinvaziva si utila pentru examinarea arterelor carotide si vertebrale. Cu toate acestea, investigarea corecta a sistemului arterei carotide necesita cunostinte tehnice si experienta suficiente.

Ecografie doppler artere carotide + vertebrale C.E
Ecografia carotidiana utilizeaza unde sonore pentru a produce imagini ale arterelor carotide din gat care transporta sangele de la inima la creier. Un studiu cu ultrasunete Doppler – o tehnica care evalueaza fluxul de sange printr-un vas de sange – face de obicei parte din acest examen. Este cel mai frecvent utilizat pentru a detecta blocarea sau ingustarea arterelor carotide, o afectiune numita stenoza care poate creste riscul de accident vascular cerebral.

Ecografie doppler artere renale
Ecografia Doppler renala este o tehnica utila pentru evaluarea unei game largi de afectiuni patologice renale. Este esentiala in evaluarea si diagnosticarea bolilor renale precum:

  • stenoza arterei renale
  • tromboza arterei renale si infarctul segmentar
  • tromboza venei renale
  • pseudoanevrism si fistula arteriovenoasa

Ecografie doppler arterial membru inferior/superior (bilateral)
Ecografia Doppler pentru arterele membrelor superioare si inferioare este un tip special de ultrasunete care este utilizat pentru a masura fluxul de sange prin arterele membrelor superioare si inferioare, folosind unde sonore de inalta frecventa. Testul este utilizat pentru a calcula viteza fluxului sanguin si pentru a determina gradul de ingustare a vasului de sange, daca exista.

Ecografie doppler arterial membru inferior/superior (bilateral) C.E.
Ecografia Doppler pentru arterele membrelor superioare si inferioare poate ajuta la diagnosticarea si tratarea unei varietati de afectiuni, inclusiv cheaguri de sange si circulatie deficitara. Sistemul circulator este responsabil pentru transportul sangelui, oxigenului si nutrientilor in corp. Cand fluxul de sange catre o anumita parte a corpului este redus, este posibil sa apara simptome de circulatie deficitara. Circulatia deficitara este cel mai frecvent intalnita la nivelul extremitatilor, cum ar fi picioarele si bratele. Cele mai frecvente cauze ce duc la o circulatie deficitara sunt obezitatea, diabetul, afectiunile cardiace si problemele arteriale.

Ecografie doppler arterial membru inferior/superior (unilateral)
Acest test foloseste ultrasunetele pentru a analiza fluxul de sange in arterele mari si venele dintr-un singur brat sau picior. In timpul investigatiei, un gel solubil este plasat pe un dispozitiv portabil numit traductor. Acest dispozitiv directioneaza undele sonore de inalta frecventa catre artera sau vena testata. Mansetele tensiunii arteriale pot fi puse in jurul diferitelor parti ale corpului, inclusiv in jurul coapsei, gambei, gleznei si diferite puncte de-a lungul bratului.

Ecografie toracica
O ecografie toracica este o investigatie care ofera imagini detaliate ale pieptului. Tehnologia cu ultrasunete foloseste unde sonore de inalta frecventa si ecourile acestora pentru a crea imagini ale organelor tale. O ecografie toracica poate oferi imagini cu:

  • inima
  • plamanii
  • noduli limfatici
  • spatiul pleural (spatiul dintre plamani si peretele toracic)
    O ecografie toracica se recomanda pentru a verifica un:
  • exces de lichid in spatiul pleural
  • fluid in alte zone ale pieptului, mai ales daca cantitatea de lichid este mica
  • probleme cu inima si valvele
    O ecografie toracica poate ajuta, de asemenea, un medic sa introduca un dren toracic (care este o procedura care indeparteaza lichidul).

Monitorizare TA
Precizia masuratorilor tensiunii arteriale luate acasa este discutabila din cauza variabilitatii si a erorilor de masurare. Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale este mult mai indicata, mai ales in cazul stabilirii diagnosticului si a tratamentului.

Pachet investigatii cardiologie (consult + EKG + ecografie cord)_C.E
Pentru a avea o imagine cat mai detaliata a afectiunii cardiovasculare si a obtine un diagnostic precis, poti opta pentru un pachet de investigatii compus din consult, EKG si ecografie de cord. EKG-ul ofera o imagine referitoare la functionarea inimii, ritmul batailor inimii, neregularitatile de ritm si, de asemenea, identifica daca inima este marita sau deteriorata. In acelasi timp, ecografia ofera informatii despre dimensiunea inimii, puterea muschilor inimii, prezenta bolilor cardiace si disfunctionalitatile valvelor cardiace.

Control + EKG
In cadrul controlului, pentru o imagine cat mai detaliata a evolutiei afectiunii, medicul poate recurge la efectuarea unui EKG sau repetarea acestuia. Va obtine astfel o noua imagine referitoare la functionarea inimii, ritmul batailor inimii si neregularitatile de ritm.

Surse de informatie:

  • www.britannica.com
  • www.webmd.com
  • www.heartplace.com
  • www.ncbi.nlm.nih.gov
  • pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  • www.mountsinai.org

 

Medici

poza medic
Ploiesti, Bucuresti
Dr. Irina Alexandra Calangea
Medic Primar
Cardiologie
poza medic
Bucuresti, Ploiesti
Dr. Vatani Shahram
Medic Specialit
Cardiologie
poza medic
Bucuresti
Dr. Ana Maria Stoica
Medic Specialist
Cardiologie

Servicii

Locatii

Clinica Bucuresti, Despot Voda

Strada Despot Vodă Nr.42-44

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Mesaj

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare