Gastroenterologie

Descriere

Gastroenterologia este ramura medicinei care se ocupa de bolile esofagului, stomacului, intestinului subtire si gros, ficatului, vezicii biliare si pancreasului.

Esofagul este tubul care uneste cavitatea orala cu stomacul. El este un tub muscular care se contracta pentru a impinge alimentele atunci cand inghiti.Stomacul este locul unde alimentele sunt descompuse cu ajutorul acidului gastric si golite in intestine. Stomacul are celule speciale care ii captusesc peretele pentru a-l proteja de mediul acid.

Intestinele constau in intestinul subtire – alcatuit din duoden, jejun si ileon- si intestinul gros – compus din colon si rect. Pe masura ce alimentele trec prin intestinul subtire, substantele nutritive sunt descompuse si absorbite. Cand trece in colon, apa este absorbita. Deseurile ramase sunt eliminate sub forma de fecale.

Ficatul are dimensiunea aproximativa a unei mingi de fotbal si se afla pe partea dreapta, chiar sub coaste. El stocheaza vitamine, zahar si fier care sunt folosite de celulele din organism pentru energie. De asemenea, curata organismul de deseuri si medicamente, produce substante care sunt folosite in coagularea sangelui, pentru a ajuta sistemul imunitar si produce bila care ajuta la digestie.

Pancreasul este un organ alungit, care se afla in partea din spate a mijlocului abdomenului. El este responsabil pentru producerea sucurilor digestive si a anumitor hormoni, inclusiv insulina, principalul hormon responsabil de reglarea zaharului din sange.

Un gastroenterolog este un medic specializat in domeniul medicinei care implica toate aceste organe. Astfel, gastroenterologii sunt medici care sunt instruiti pentru a diagnostica si trata problemele tractului gastro-intestinal si ale ficatului. Acesti medici efectueaza si proceduri de rutina, cum ar fi colonoscopiile, care analizeaza interiorul colonului.

Medicul de familie te poate trimite la un gastroenterolog daca ai probleme cu:inghitirea;

  • arsuri la stomac;
  • reflux;
  • modificari ale scaunului sau prezenta de sange in scaun
  • dureri abdominale cronice, persistente

Acestea pot fi probleme minore de sanatate sau semne ale unei afectiuni grave, pentru care gastroenterologii au instrumentele si expertiza pentru a pune diagnosticul corect.

Iata cateva dintre bolile pe care le pot diagnostica si trata:

  • Boala Crohn;
  • colita ulcerativa;
  • hepatita;
  • cancerul esofagului sau altor segmente ale tractului digestiv;
  • polipi de colon care se pot transforma in cancer.
  • pancreatita
  • ulcer gastroduadenal
  • tulburarile de malabsorbtie si maldigestie

De asemenea, poti fi indrumat catre gastroenterologie pentru a face o endocopie digestiva superioara (esofag, stomac, duoden) sau colonoscopie de screening sau alte teste care analizeaza orice parte a tractului gastrointestinal.
Analize necesare in diagnosticarea tulburarilor gastro-intestinaleDiagnosticarea tulburarilor gastro-intestinale este pentru tratamentul eficient si prevenirea complicatiilor.

Diferitele probleme ale tractului gastrointestinal afecteaza digestia si absorbtia alimentelor. Diagnosticarea acestora este esentiala pentru tratamentul eficient si prevenirea complicatiilor. Iata care sunt investigatiile care ajuta la diagnosticarea diferitelor tulburari gastro-intestinale:

Examen clinic
Simptomele prezente si o examinare fizica pot ajuta la diagnosticarea catorva tulburari gastrointestinale, cum ar fi diareea, constipatia, gastrita, ulcer, boala de reflux esofagian, etc. De asemenea, pentru boli precum hemoroizii, se poate face un examen rectal fizic in care medicul introduce un deget in rect pentru a detecta anomalii, procedura denumita tuseu rectal.

Analize de sange
Testele de sange, cum ar fi hemograma, testarea functiei hepatice, testul de toleranta la lactoza, anticorpii anti-helicobacter pylori, testul enzimelor pancreatice etc. pot ajuta la diagnosticarea anumitor afectiuni gastro-intestinale, cum ar fi infectia bacteriana ( de exemplu cu Helicobacter pylori, un microorganism implicat in declansarea ulcerului gastric), intoleranta la lactoza, pancreatita, hepatita, cauza exacta a diareei etc. De asemenea, analize de sange pot fi recomandate pentru a exclude alte boli grave.

Testele de laborator pentru determinarea eficientei hepatice includ:

  • hemoleucograma completa;
  • testele functiei hepatice ( transaminaze, GGTP, bilirubina, fosfataza alcalina, electroforeza proteinelor, etc);
  • albumina din sange;
  • timpul de protrombina.

Analiza scaunului
Analiza scaunului poate ajuta la evaluarea starii generale de sanatate a sistemului gastrointestinal. Astfel, ajuta la analiza digestiei, absorbtiei sau a echilibrului microbian. Analiza poate fi recomandata in cazul unor simptome precum:

  • indigestie;
  • constipatie;
  • diaree;sindromul colonului iritabil;
  • malabsorbtie;
  • infectie
  • hemoragie ( de la striuri de sange in scaun la prezenta unor scaune negre ca pacura care contin sange digerat, semnul unei hemoragii digestive superioare)

Pentru analiza, se trimite la laborator o proba de fecale colectata intr-un recipient curat, unde este examinata la microscop si supusa unor teste.

Modificarile de culoare, consistenta si pH, precum si prezenta mucusului, sangelui, globulelor albe, bilei, grasimilor, zaharurilor in scaun ajuta la diagnosticarea afectiunilor gastrointestinale.

De asemenea, o proba de scaun poate ajuta la diagnosticarea infectiei bacteriene. Nivelurile crescute de grasime in scaun pot fi observate in boala celiaca si pancreatita, in timp ce pH-ul ridicat al scaunului ar putea indica prezenta unei inflamatii sau a cancerului. Unele teste imunologice enzimatice sunt utilizate pentru a detecta antigenul viral si bacterian in proba de scaun.

Endoscopia
Aciditatea de lunga durata, arsurile la stomac, pierderea in greutate inexplicabila si modificarile tiparului intestinal pot necesita o investigatie detaliata a intestinului. Endoscopia este o procedura nechirurgicala, ce implica examinarea stomacului sau a tubului digestiv, cu ajutorul unui instrument numit endoscop. De asemenea, in timpul endoscopiei, poate fi efectuata si biopsia – prin recoltarea unor mici probe de tesut- pentru a fi examinate la microscop. Biopsia ajuta la detectarea prezentei celulelor canceroase, dar si a altor modificari ale tesuturilor si celulelor examinate.

Colonoscopia
In timpul colonoscopiei, un tub prevazut cu o camera digitala este introdus prin anus pentru a vizualiza colonul. Investigatia ajuta la detectarea zonelor de inflamatie, a tumorilor sau a ulcerelor mici in colon.

Proctoscopia
Proctoscopia ajuta la vizualizarea rectului si a problemelor aparute in aceasta zona.
In cazul unei tumori in intestin, se face o ecografie urmata de endoscopie, imagistica, scanari ale intestinului superior pentru a studia natura formatiunii. O ecografie endoscopica poate ajuta la stabilirea unui diagnostic precis, fara a fi nevoie sa se efectueze alte investigatii.

Colangiopancreatografia retrograda endoscopica
In colangiopancreatografia retrograda endoscopica, sunt vizualizate interiorul stomacului si duodenului, printr-un endoscop, dar medicul are posibilitatea sa injecteze o substanta de contrast la nivelul duodenului care radiografic poate fi observata la raze X pentru a examina canalele biliare si pancreasul. Testul ajuta la confirmarea calculilor biliari.

Endoscopia cu capsule video
In endoscopia cu capsule video, pacientul inghite o capsula ce contine o camera video minuscula. Ea calatoreste prin intestinul subtire si trimite imagini video ale mucoasei intestinului subtire care sunt descarcate si studiate pe un computer. Acest test este superior in identificarea stadiilor incipiente ale bolii Crohn.

Imagistica in banda ingusta
Imagistica in banda ingusta este o tehnica endoscopica noua, care poate fi incorporata in timpul gastroscopiei, mai ales daca exista o leziune suspectata a fi maligna sau pre-maligna. Utilizeaza filtre speciale si metode de marire pentru a diagnostica leziunile precoce canceroase sau precanceroase.

Ecografie abdominala, CT si RMN
Ecografia este o procedura medicala de diagnosticare care utilizeaza unde sonore de inalta frecventa pentru a produce imagini dinamice sau in timp real ale organelor interne, tesutului si vaselor de sange. Ecografia abdominala este utilizata pentru a examina organele si vasele de sange din abdomen, cum ar fi ficatul, pancreasul, vezica biliara, etc.

Tomografia computerizata (CT) este o tehnica computerizata cu raze X, ce combina un numar mare de imagini cu raze X luate succesiv. Aceste imagini au ca rezultat o vedere in sectiune transversala a organelor interne, ce ajuta la analiza structurilor interne ale corpului. Poate fi folosita pentru a examina sistemul gastrointestinal si pentru a diagnostica leziuni traumatice, tumori sau o infectie.

In imagistica prin rezonanta magnetica, un fascicul de unde radio si campuri magnetice este trimis prin corp pentru a detecta un defect in organul vizat. Metoda de investigatie ofera o imagine exacta a organului si a structurilor din interior, ajutand astfel la obtinerea unei idei clare despre formatiunile canceroase si amploarea extinderii lor.

Radiografie cu bariu
In radiografia cu bariu, se foloseste un lichid radioopac, pe baza de bariu, care odata ajuns in tractul gastrointestinal, este vizibil pe o radiografie. Cand este ingerat, bariul poate ajuta la vizualizarea stomacului si a intestinului subtire pe o radiografie. Cand este administrat rectal, sub forma de clisma, colonul si ileonul terminal pot fi vizualizate pe radiografie. Acest test ajuta la diagnosticarea ingustarii intestinale, fistulelor, ulceratiilor, etc.

Manometrie

Manometria foloseste un dispozitiv numit manometru pentru a masura presiunea si miscarea muschilor. Manometria esofagiana masoara contractia si relaxarea simetrica a esofagului si relaxarea sfincterului esofagian inferior in evaluarea acalaziei, care este o afectiune neurologica esofagiana.

Lipsa peristaltismului esofagian si incapacitatea peristaltismului de a se relaxa in timpul deglutitiei sunt evidentiate in timpul acestui test. Manometria anorectala este utilizata pentru a masura contractilitatea sfincterului anal pentru a evalua incontinenta fecala.

Monitorizarea pH-ului
Monitorizarea pH-ului esofagian masoara cantitatea de acid gastric ce intra in esofag, pe o perioada de 24 de ore. De asemenea, ajuta la determinarea eficacitatii medicamentelor prescrise. In timpul testului, un tub subtire cu un monitor de pH este inghitit si ramane in esofag pentru a inregistra modificarile de aciditate, in timp ce pacientul isi monitorizeaza simptomele in timpul activitatilor specifice.

In combinatie cu manometria si monitorizarea pH-ului, medicul poate efectua si un test de curatare cu acid si un test Bernstein de perfuzie acida.

Test de curatare a acidului
In testul de curatare cu acid, acidul clorhidric este directionat in esofag si daca pacientul trebuie sa inghita de mai mult de 10 ori pentru a muta acidul in jos, exista o problema cu motilitatea esofagiana.

Testul Bernstein
In testul Bernstein, o cantitate mica de acid clorhidric este, de asemenea, directionata in esofag, iar daca pacientul simte durere de la acid, testul este pozitiv pentru esofagita de reflux. In lipsa durerii, inseamna ca trebuie cautata o alta explicatie pentru simptomele arsurilor la stomac ale pacientului.

Teste ale functiei gastrice
Testele functiei gastrice, cum ar fi analiza gastrica, examineaza acidul gastric din stomac in timpul repaosului si atunci cand este stimulat. Secretia anormala de acid poate fi legata de o boala gastrica, cum ar fi ulcerul, anemia pernicioasa, malignitatea sau sindromul Zollinger-Ellison.

In cadrul retelei de policlinici Poliana, departamentul de gastroenterologie pune la dispozitia pacientilor serviciile de consultatie si control, impreuna cu analizele necesare investigatiilor acestei specialistati.

Surse:

  •  https://www.webmd.com/
  • https://www.mometrix.com/

Medici

poza medic
Bucuresti
Dr. Dan Valentin Andronescu
Medic primar
Medicina interna

Servicii

Locatii

Clinica București, B-dul Mărășești

B-dul Mărășesti nr. 90, Sector 4 (în incinta Centrului de Imagistica Regina Maria)

    Pentru programare completează formularul:

    Solicita programare

    Selecteaza locatia

    Email

    Nume complet

    Telefon

    Mesaj

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Suna acum Cere programare