Categories
Articol medical

Testosteronul: hormonul sexual masculin

31 ianuarie 2023

Autor: Echipa Editoriala Poliana

Testosteronul este hormonul sexual masculin care regleaza fertilitatea, masa musculara, distributia grasimilor si productia de globule rosii.

Cand testosteronul scade sub nivelul optim, se pot produce afectiuni precum hipogonadism sau infertilitate. Hipogonadismul apare atunci cand glandele sexuale masculine nu produc deloc sau produc foarte putini hormoni sexuali.

In prezent, tot mai multi barbati se confrunta cu un nivel scazut de testosteron, iar cifrele la nivel mondial arata ca numarul de retete pentru suplimente de testosteron a crescut de cinci ori din 2012 si pana in prezent.

De precizat este faptul ca nivelul testosteronului tinde sa scada pe masura ce barbatii imbatranesc, iar suplimentele sunt prescrise numai pentru afectiuni specifice si nu pentru a contracara scaderea naturala, legata de varsta, a nivelului de testosteron.

Rolul testosteronului

Testosteronul este principalul hormon sexual la barbati si joaca o serie de roluri importante, cum ar fi:

  • dezvoltarea penisului si a testiculelor;
  • ingrosarea vocii in timpul pubertatii;
  • aparitia parului facial si pubian incepand cu perioada pubertatii;
  • dimensiunea si forta musculara;
  • cresterea si forta osoasa;
  • apetitul sexual (libidoul);
  • productia de sperma;

Adolescentii cu prea putin testosteron pot sa nu experimenteze masculinizarea normala. De exemplu, organele genitale s-ar putea sa nu se mareasca, parul facial si corporal poate fi redus si vocea s-ar putea sa nu se ingroase in mod normal.

Testosteronul poate ajuta, de asemenea, la mentinerea unei dispozitii normale.

Semnalele trimise de la creier la glanda pituitara de la baza creierului controleaza productia de testosteron la barbati. Glanda pituitara transmite apoi semnale testiculelor pentru a produce testosteron. O „bucla de feedback” regleaza indeaproape cantitatea acestui hormon din sange. Cand nivelul de testosteron creste prea mult, creierul trimite semnale catre hipofiza pentru a reduce productia.

Testosteronul, produs si in ovare

De precizat este faptul ca testosteronul este produs si in ovare si glanda suprarenala, fiind unul dintre hormonii sexuali masculini prezenti in organismul femeilor. Hormonii masculini au efecte importante asupra:

  •  functiei ovariene;
  • masei osoase;
  • comportamentului sexual, inclusiv libido normal.

Echilibrul adecvat intre testosteron (impreuna cu alti hormoni androgeni) si estrogen este important pentru ca ovarele sa functioneze normal. Desi detaliile sunt incerte, este posibil ca androgenii sa joace si un rol important in functionarea normala a creierului, inclusiv starea de spirit, apetitul sexual si functia cognitiva.

In organism, testosteronul este sintetizat din colesterol. Dar daca ai colesterolul mare nu inseamna ca testosteronul tau va fi ridicat.

Nivelurile de testosteron sunt controlate de glanda pituitara din creier, jucand un rol important incepand cu dezvoltarea fatului in viata intrauterina si pana la pubertate si viata adulta.

Testosteronul si dezvoltarea fatului

Testosteronul joaca un rol important si in dezvoltarea fatului. In jurul saptamanii a saptea de sarcina, gena legata de sex de pe cromozomul Y initiaza dezvoltarea testiculelor la fetii de sex masculin. Testiculele produc testosteron. Testosteronul declanseaza dezvoltarea organelor reproducatoare interne si externe masculine in timpul dezvoltarii fetale.

Testosteronul la pubertate

Testosteronul este responsabil pentru multe dintre modificarile observate la copiii de sex masculin si in timpul pubertatii, inclusiv:

  • cresterea inaltimii;
  • cresterea corpului si a parului pubian;
  • marirea penisului, testiculelor si glandei prostate;
  • cresterea libidoului;

Testosteronul la maturitate

In viata de adult a unui barbat, testosteronul este esential pentru producerea spermatozoizilor. De asemenea, testosteronul are rolul de a:

  •  semnala organismului sa produca noi globule rosii;
  • asigura sanatatea oaselor si a muschilor;
  • imbunatateste libidoul si confera un sentiment de bine.

In cazul femeilor, majoritatea testosteronului produs in ovare este transformat in hormonul sexual feminin primar, estradiol, cu un rol important in reproducere.

Cum se verifica nivelul de testosteron

Organismul controleaza nivelul de testosteron din sange. Nivelurile sunt, de obicei, cele mai ridicate dimineata si scad in timpul zilei.

Hipotalamusul si glanda pituitara controleaza cantitatea de testosteron pe care gonadele (testiculele sau ovarele) o produc si elibereaza.

Hipotalamusul elibereaza hormonul de eliberare a gonadotropinei (GnRH), care determina glanda pituitara sa elibereze hormonul luteinizant (LH). LH se deplaseaza apoi catre gonade si stimuleaza productia si eliberarea de testosteron. LH stimuleaza mai des productia de estrogen si progesteron in ovare.

Pe masura ce testosteronul din sange creste, acesta suprima productia de hormon de eliberare a gonadotropinei, care ajuta la mentinerea nivelurilor normale de testosteron.

Daca oricare dintre aceste organe – hipotalamusul, glanda pituitara sau gonadele – nu functioneaza in mod normal, pot aparea niveluri anormale de testosteron.

Astfel, nivelul testosteronului poate fi verificat cu ajutorul urmatoarelor analize de sange pentru:

Nivelurile normale de testosteron

Valorile de referinta pentru nivelul de testosteron variaza in functie de varsta si sex. Nivelul este masurat in nanograme pe decilitru (ng/dL).

De asemenea, este important de retinut ca intervalele normale pentru nivelurile de testosteron pot varia in functie de tipul de test de sange efectuat si de laboratorul in care se face.

Niveluri normale de testosteron pentru persoanele de sex masculin la nastere:

  • sub 1 an: mai putin de 12 ng/dL
  • 1 pana la 5 ani: mai putin de 12 ng/dL
  • 6 pana la 10 ani: mai putin de 25 ng/dL
  • 11 pana la 15 ani: mai putin de 830 ng/dL
  • 16 pana la 17 ani. 102 pana la 1010 ng/dL
  • 18 pana la 99 de ani: 193 pana la 824 ng/dL

Niveluri normale de testosteron pentru persoanele de sex feminin:

  • sub 1 an: mai putin de 12 ng/dL
  • 1 pana la 5 ani. mai putin de 12 ng/dL
  • 6 pana la 10 ani: mai putin de 25 ng/dL
  • 11 pana la 17 ani: mai putin de 79 ng/dL
  • 18 pana la 99 de ani: mai putin de 40 ng/dL

Cauze ale unui nivel ridicat de testosteron

Exista o serie de cauze pentru care organismul poate sa produca prea mult testosteron. Printre acestea se numara:

  • Sindromul ovarului polichistic (PCOS) care este un dezechilibru hormonal ce poate afecta femeile. Sindromul apare atunci cand ovarele creeaza androgeni in exces (testosteron). Acest dezechilibru al hormonilor reproductivi provoaca simptome fizice cum ar fi excesul de par pe corp si cresterea in greutate.
  • Hiperplazia suprarenala congenitala in cadrul careia mutatiile genetice provoaca deficit de enzime in glanda suprarenala. Aceste enzime ajuta in mod normal organismul sa produca cortizol, un hormon de care organismul are nevoie pentru a raspunde la stres. Cand enzimele nu functioneaza normal, glandele suprarenale produc un exces de testosteron si alti hormoni in loc de cortizol.
  • Tumorile ovariene sau testiculare producatoare de androgeni si pot elibera excesul de testosteron.
  • Tumori suprarenale producatoare de hormoni sexuali sunt tumori rare care produc prea mult androgeni (testosteron), estrogen sau ambele.

Excesul de testosteron va afecteaza organismul in mod diferit, in functie de sex si varsta.
Excesul de testosteron la copii poate duce la pubertate precoce, care incepe inainte de varsta de noua ani la baieti si inainte de opt ani, la fete.

Cauze ale unui nivel prea scazut de testosteron

Nivelurile de testosteron mai scazute decat cele normale cauzeaza de obicei simptome doar la cei de sex masculin. Aceasta afectiune se numeste hipogonadism masculin.

Exista doua tipuri principale de hipogonadism masculin, respectiv:

  • clasic (congenital sau dobandit);
  • cu debut tardiv.

Hipogonadismul clasic masculin este atunci cand nivelurile scazute de testosteron se datoreaza unei afectiuni medicale subiacente sau leziunilor testiculelor, glandei pituitare sau hipotalamusului. De exemplu, o persoana se poate naste cu o afectiune (congenitala) care duce la un nivel scazut de testosteron, cum ar fi sindromul Klinefelter sau sindromul Kallmann, sau poate sa o dezvolte mai tarziu (dobandita), cum ar fi din ceva care ii schimba functionarea normal a testiculelor, a hipotalamusului sau a glandei pituitare.

Hipogonadismul masculin cu debut tardiv apare atunci cand scaderea nivelului de testosteron este legata de imbatranire si/sau afectiunile legate de varsta, in special obezitatea si diabetul de tip 2. Hipogonadismul cu debut tardiv afecteaza aproximativ 2% dintre barbatii cu varsta peste 40 de ani.

Simptomele testosteronului scazut variaza in functie de varsta, astfel ca deficienta de testosteron in timpul dezvoltarii fetale nu permite ca principalele caracteristici masculine sa se dezvolte normal. Acesta se numeste sindrom de insensibilitate la androgeni care este o tulburare a diferentierii sexuale. Afecteaza fetusii de sex masculin pe masura ce ei cresc in uter, precum si dezvoltarea sexuala a adolescentilor in timpul pubertatii. Sindromul impiedica organele genitale masculine sa se dezvolte asa cum ar trebui si aproape intotdeauna duce la infertilitate (este dificil sau imposibil sa ai copii) la varsta adulta.

Testosteron scazut la pubertate

Pentru baietii aflati la pubertate, deficienta de testosteron in timpul acestei perioade poate duce la:

  • crestere incetinita in inaltime, dar bratele si picioarele lor pot continua sa creasca disproportionat cu restul corpului;
  • reducerea cresterii parului pubian;
  • cresterea redusa a penisului si a testiculelor;
  • slaba modificare a vocii;
  • forta si rezistenta mai scazute decat in mod normal;
  • testosteron scazut la adulti;

Nivelurile de testosteron la adultii barbati scad in mod natural pe masura ce imbatranesc. Cu toate acestea, niveluri si mai scazute de testosteron pot duce la urmatoarele:

  • reducerea inexplicabila a masei musculare si cresterea grasimii corporale;
  • pierderea parului de pe corp;
  • stare depresiva;
  • disfunctie erectila;
  • dorinta sexuala scazuta;
  • osteoporoza;
  • dificultate de concentrare si memorie.

Daca prezinti simptome de testosteron scazut sau exces de testosteron, discuta cu medicul tau curant. El iti poate recomanda efectuarea de analize sau te poate trimite la un specialist.

In cazul in care nivelurile de testosteron sunt in mod constant ridicate sau scazute, este posibil sa ai simptome neplacute care sa iti afecteze calitatea vietii. Cu un tratament corespunzator, aceasta problema poate fi rezolvata.

Surse:

  • www.medicalnewstoday.com
  • www.health.harvard.edu
  • www.my.clevelandclinic.org

Articole Similare

boli-ale-pielii-preview
Boli de piele
19 septembrie 2022
Testul 25-OH-vitamina D
16 noiembrie 2020
Transmitere-Sexuala-preview
Bolile cu transmitere sexuală
19 septembrie 2022
Cum ne pregatim pentru analizele de sange
28 martie 2020
ciroza hepatica
Bolile sistemului digestiv
13 iulie 2022

Cele mai citite articole

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine
17 iunie 2020
distrofia musculara-preview
Complicatii ale distrofiei musculare
5 mai 2023
stroke_preview
Accidentul vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament, preventie
29 noiembrie 2022
10 Mituri despre sanatate: cat e adevar, cat nu e
9 februarie 2023
Voucher Materna Poliana
Acum poți efectua gratuit toate analizele necesare monitorizării sarcinii, cu voucherele Materna
29 octombrie 2021

Oferte

Cele mai cautate oferte

cel mai mic pret
Analize care-ti spun an de an cum te simti
10 analize uzuale pentru detectarea timpurie a unor afectiuni
186 lei
79 lei
cel mai mic preț
Cum stai cu Vitamina D?
Util pentru monitorizarea afectiunilor osoase
110 lei
80 lei
reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
Slider Pachet screening tumoral femei 768x410 px Preview
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
157 lei
109 lei
Slider Pachet analize infecti urinare preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te ustura pana-n suflet
Testează-te și tratează la timp infectiile urinare.
85 lei
60 lei
Slider Pachet screening tumoral barbati 768x410 px Prevew
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
149 lei
109 lei
Slider Pachet Analize Minerale 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te simti dezechilibrat
Testează-ți nivelul mineralelor din corp
108 lei
86 lei
Slider Pachet Analize prostată 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand incepi sa ai probleme cu prostata
3 analize importante pentru prostata
120 lei
84 lei
Slider Pachet Analize Imunitate 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru verificarea imunitatii
6 analize importante
185 lei
140 lei
pret avantajos
Analizele care stiu totul despre digestia ta
5 analize pentru digestie
244 lei
171 lei
Slider Pachet Infertilitate preview
pret avantajos
Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
Afla care este pasul urmator
472 lei
378 lei
pret avantajos
Analize pentru situatii discrete
9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
374 lei
281 lei

Oferte recomandate

reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
profil analize copii
reducere voinica
Analizele care au grijă de sănătatea copilului tău.
12 analize esențiale pentru copii
249 lei
199 lei
pachet avantajos
Analizele pentru cand te lasa ficatul
9 analize utile pentru monitorizarea sanatatii ficatului
161 lei
119 lei
-70 lei
Recoltăm analize ginecologice
3 analize esentiale pentru sanatatea femeii
230 lei
160 lei

Suntem diferiti. De aceea avem nevoie de servicii medicale diverse.

SERVICII SI SPECIALITATI MEDICALE

Centre

Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Alexandria
Str. Mihaita Filipescu Nr.1, Alexandria, Judetul Teleorman
Contact:
Tel: 0319108 / 0736623140
Email: receptie.alexandria@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Călărași, str. Sloboziei
Str. Sloboziei nr. 31 (fosta Stalingrad nr. 33)
Contact:
Tel: 0319108 / 0723610530
Email: receptie.cl-sloboziei@poliana.ro
Program de recoltare
Luni - Vineri 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni - Vineri 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare Hunedoara, B-dul Dacia
B-dul Dacia nr.6 bis (Complex Gambrinus, lângă supermarket Profi)
Contact:
Program de recoltare
Program recoltare: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize București, Str. Pajurei
Str. Pajurei, Nr.2B, Sector 1
Contact:
Tel: 0319108 / 0726230246
Email: receptie.pajura@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30

Analize

Cele mai cautate analize

Urocultura
PRET
56 lei Cere programare
Hemoleucograma completa cu formula leucocitara,Hb,Ht si indici eritrocitari si reticulocite
PRET
49 lei Cere programare
Creatinkinaza (CK)
PRET
22 lei Cere programare
Hemoglobina glicozilata Hb A1C
PRET
45 lei Cere programare
Colesterol Total
PRET
15 lei Cere programare
Feritina
PRET
49 lei Cere programare
Electroforeza proteinelor serice cu imunofixare
PRET
96 lei Cere programare
Calciu
PRET
15 lei Cere programare
Fosfor seric
PRET
17 lei Cere programare
Proteina C reactiva (CRP)
PRET
26 lei Cere programare
Suna acum Cere programare