Categories
Articol medical
Rolul vitaminei D in organism
Rolul vitaminei D in organism

Testul 25-OH-vitamina D

16 noiembrie 2020

Autor: Echipa Editoriala Poliana

Rolul vitaminei D in organism si efectuarea testului 25-OH-vitamina D

Vitamina D mai este cunoscuta si ca hidroxivitamina D sau 25 (OH)D. In ciuda denumirii, vitamina D nu este o vitamina, ci un prohormon (un precursor al unui hormon). Rolul sau este esential pentru organism: sustine sanatatea oaselor si a dintilor, este necesara pentru homeostaza minerala, contribuie la echilibrul sistemului imunitar si nervos, regleaza nivelurile insulinei contribuind astfel la o mai buna gestionare a diabetului, asigura functionarea optima a plamanilor si a sistemului cardiovascular. Vitamina D este o vitamina liposolubila (este absorbita la nivel intestinal cu ajutorul grasimilor), stabila la caldura si foarte sensibila la lumina si oxidanti, fiind prezenta in mod natural in anumite alimente, insa, spre deosebire de alte vitamine care sunt asimilate doar prin suplimente si alimente, vitamina D este produsa in organism atunci cand razele ultraviolete intra in contact cu pielea.

Forme ale vitaminei D

Vitamina D este disponibila in doua forme de provitamine:

  • ergocalciferolul (vitamina D2) care se obtine din ergosterol – substanta prezenta in diverse tesuturi animale si vegetale. Vitamina D2 este frecvent utilizata ca aditiv alimentar.
  • colecalciferol (vitamina D3) obtinuta din 7-dehidrocolesterolul – precursor al colesterolului, care prin expunerea la razele ultraviolete se transforma in vitamina D3, naturala si animala.

Beneficiile vitaminei D

Functia biologica majora a vitaminei D este de a mentine valorile normale ale unor minerale precum calciul si fosforul (compusi importanti pentru sanatatea osoasa). Vitamina D contribuie in mod semnificativ la absorbtia calciului, asigurand dezvoltarea si sanatatea oaselor. De exemplu, s-a demonstrat ca suplimentarea dozei de vitamina D la barbatii varstnici a redus cu 20% riscul de fracturi non-vertebrale si cu 18% riscul de fractura de sold. Totodata, studii recente arata ca un aport optim de vitamina D poate oferi protectie in privinta riscului de osteoporoza, hipertensiune, cancer si anumite boli autoimune. Potrivit cercetarilor, vitamina D determina celulele sistemului imunitar sa produca anticorpi, protejand, astfel, organismul de infectii, raceli, gripe si numeroase afectiuni. Rezultatele altor studii confirma rolul important al vitaminei D in reducerea riscului de cancer de colon, prostata sau mamar. Totodata, exista date potrivit carora deficitul de vitamina D a fost asociat cu hipertensiune la copii, iar Academia Americana de Alergii, Astm si Imunologie (AAAAI) mentioneaza o legatura intre carenta de vitamina D si riscul crescut de sensibilitate la alergii, in special in cazul copiilor pana in 2 ani. Informatiile unor cercetari realizate de American Heart Association atesta ca femeile aflate la premenopauza care se confrunta cu deficit de vitamina D au un risc crescut de hipertensiune sistolica, prin urmare, acestea au nevoie de un aport crescut al acestei vitamine. Nu in ultimul rand, un aport optim de vitamina D scade riscul de preeclampsie la gravide sau de nastere prematura, precum si riscul de diabet gestational sau vaginita bacteriana.

Cauzele si simptomele deficitului de vitamina D

Sunt suficiente 10-15 minute de expunere la soare de 2-3 ori pe saptamana (brate, spate, fata, picioare) pentru ca pielea sa sintetizeze o cantitate optima de vitamina D (D3). De asemenea, exista numeroase surse alimentare care contribuie la mentinerea valorilor normale ale acestei vitamine. Surse bune de vitamina D sunt: uleiul de peste, peste (cod, somon, pastrav, ton, hering, macrou, sardine), ficat de vita, carne de vita, produse lactate, anumite tipuri de ciuperci, galbenus de ou, suc natural de portocale si cereale fortificate.

Cu toate acestea, anumite persoane se afla in categoria de risc de deficit, indeosebi in lunile “cu R” – lunile de iarna sau in care vremea este preponderent inchisa. Productia de vitamina D3 pe cale cutanata scade o data cu inaintarea in varsta, astfel incat, in jurul varstei de 70 de ani, aceasta este cu 50% mai redusa decat la 20 de ani. Prin urmare, cei afectati de deficit sunt varstnicii, dar si persoanele supraponderale sau sugarii hraniti exclusiv la san. De asemenea, persoanele care sufera de sindroame de malabsorbtie precum fibroza chistica sau boala Crohn prezinta un risc crescut.

Exista anumiti factori care favorizeaza aparitia carentei de vitamina D:

  • Pielea inchisa la culoare
  • Folosirea lotiunilor cu factor de protectie (FPS) peste 30
  • Alaptarea exclusiv la san
  • Nivelurile crescute de poluare

Simptomele deficitului de vitamina D

Acestea pot include:

  • Infectii recidivante
  • Oboseala
  • Durere de oase, musculara sau lombara
  • Tulburari de dispozitie
  • Rani care se vindeca greu
  • Caderea parului

In cazul in care deficitul se mentine timp indelungat, acesta poate determina complicatii precum:

  • Afectiuni cardiovasculare
  • Tulburari autoimune
  • Boli neurologice
  • Infectii
  • Complicatii in sarcina
  • Anumite cancere (de prostata, colon sau mamar)

Doza zilnica recomandata de vitamina D

Aceasta trebuie stabilita de medic si administrata doar la recomandarea specialistului. Cantitatea de vitamina D este in general masurata in micrograme (mcg) sau unitati internationale (UI). 1 microgram echivaleaza cu 40 UI. Potrivit recomandarilor internationale, doza zilnica este urmatoarea:

  • Sugari 0–12 luni: 400 UI (10 mcg)
  • Copii 1–18 ani: 600 UI (15 mcg)
  • Adulti pana in 70 de ani: 600 UI (15 mcg)
  • Adulti peste 70 de ani: 800 UI (20 mcg)
  • Gravide sau femei care alapteaza: 600 UI (15 mcg)

Excesul de vitamina D apare in general in urma administrarii de suplimente alimentare, de aceea, specialistii recomanda sa beneficiem de ea din alimente. Limita superioara din ghidurile internationale este de 4000 UI zilnic in cazul unui adult. Desi riscurile de toxicitate sunt rare (la persoanele care iau peste 10.000 UI pe zi), acestea exista si se pot manifesta prin: slabiciune, cefalee, somnolenta, scaderea poftei de mancare, greata, varsaturi, senzatie de gura uscata, gust metalic, constipatie, diaree, durere osoasa sau musculara.

Analiza vitaminei D

Anumiti medici recomanda pacientilor sa-si faca o rutina din testarea nivelului de vitamina D din sange. Exista, insa, cercetatori care sustin ca testele sunt mai relevante la persoanele in varsta, care au un risc mai mare de fracturi si in cazul carora este benefica imbunatatirea nivelului de vitamina D. Testul de sange care determina cantitatea de vitamina D in sange masoara, de fapt, concentratia de 25-OH-Vitamina D (25(OH)D), indicator atat al rezervei de vitamina D produsa pe cale cutanata, cat si rezerva obtinuta prin alimentatie. Daca medicul ti-a recomandat sa faci aceasta analiza, poti merge in punctele de recoltare Poliana.

Vezi aici oferta Testul 25-OH-Vitamina D la un pret special. Programeaza-te pentru recoltare!

Limitele normale al cantitatii de vitamina D din organismul unei persoane sanatoase sunt cuprinse intre 20 nanograme/ml si 50 ng/ml. Un nivel sub 20 ng/ml indica un deficit de vitamina D. Ti se va recolta o proba de sange de la nivelul venei bratului si nu dureaza mai mult de 5 minute. Nu este nevoie sa nu mananci inainte de analiza. Asigura-te ca, inainte de efectuarea analizei, ai comunicat medicului ce medicamente, vitamine sau alte suplimente alimentare iei, deoarece acestea pot influenta valorile testului. Discuta rezultatele cu medicul tau pentru a primi cel mai bun tratament.

Cand este necesara testarea vitaminei D

Analiza vitaminei D este de obicei recomandata in cadrul screeningului sau a monitorizarii afectiunilor osoase, dar si in cazul persoanelor cu boli cronice precum astmul, psoriazisul si anumite afectiuni autoimune. Specialistii recomanda testarea nivelului de vitamina D persoanelor care au osteoporoza sau care au un risc crescut de a dezvolta osteoporoza, precum femeile aflate la premenopauza si cele intrate la menopauza, mai ales daca sunt fumatoare, femeile si barbatii mai in varsta, cu istoric de osteoporoza in familie, persoanele care au avut o fractura la nivelul soldului, incheieturii mainii, coloanei vertebrale sau alte fracturi dupa varsta de 50 de ani, persoanele care iau un medicamente care subtiaza oasele, cum sunt corticosteroizii.

Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618

https://www.pharmacytimes.com/publications/issue/2010/February2010/OTCFocusVitaminD-0210

https://medlineplus.gov/lab-tests/vitamin-d-test/

Articole similare

Pericolele verii pentru piele
29 iulie 2021
Hipertiroidism simptome Tratament hipertiroidism Alimentatie hipertiroidism
Hipertiroidism: cauze, diagnostic, tratament
8 iunie 2021
guta_preview
Guta: cauze, simptome, tratament
14 martie 2023
Ce trebuie sa stii despre trombofilie?
17 noiembrie 2021
Ce trebuie sa stii despre testul uree serica
23 septembrie 2020

Cele mai citite articole

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine
17 iunie 2020
distrofia musculara-preview
Complicatii ale distrofiei musculare
5 mai 2023
stroke_preview
Accidentul vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament, preventie
29 noiembrie 2022
10 Mituri despre sanatate: cat e adevar, cat nu e
9 februarie 2023
Voucher Materna Poliana
Acum poți efectua gratuit toate analizele necesare monitorizării sarcinii, cu voucherele Materna
29 octombrie 2021

Oferte

Cele mai cautate oferte

Slider Pachet screening tumoral femei 768x410 px Preview
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
153 lei
107 lei
Slider Pachet screening tumoral barbati 768x410 px Prevew
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
145 lei
103 lei
Slider Pachet Analize Minerale 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te simti dezechilibrat
Testează-ți nivelul mineralelor din corp
108 lei
86 lei
Slider Pachet Analize prostată 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand incepi sa ai probleme cu prostata
3 analize importante pentru prostata
120 lei
84 lei
Slider Pachet Analize Imunitate 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru verificarea imunitatii
6 analize importante
185 lei
140 lei
Slider Pachet Analize Digestie Sanatoasa Preview
pret avantajos
Analizele care stiu totul despre digestia ta
5 analize pentru digestie
244 lei
171 lei
Slider Pachet Infertilitate preview
pret avantajos
Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
Afla care este pasul urmator
472 lei
378 lei
Slider Pachet BTS
pret avantajos
Analize pentru situatii discrete
9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
374 lei
281 lei
SLIDER Pachet Viitoare Mame-preview
pret avantajos
Analizele pentru cea mai frumoasa perioada
9 analize indicate pentru planificarea bebelusului
399 lei
319 lei
pret avantajos
Analizele care iti spun ce efecte are stresul
7 analize indicate pentru identificarea efectelor stresului
218 lei
174 lei
pret avantajos
Analizele pentru când este prea devreme să ai bufeuri de caldura
5 analize indicate pentru premenopauza
369 lei
277 lei
pret avantajos
Analizele pentru perioadele firesti din viata unei femei
5 analize indicate pentru postmenopauza
243 lei
182 lei

Oferte recomandate

reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
profil analize copii
reducere voinica
Analizele care au grijă de sănătatea copilului tău.
12 analize esențiale pentru copii
249 lei
199 lei
pachet avantajos
Analizele pentru cand te lasa ficatul
9 analize utile pentru monitorizarea sanatatii ficatului
142 lei
109 lei
-70 lei
Recoltăm analize ginecologice
3 analize esentiale pentru sanatatea femeii
230 lei
160 lei

Centre

Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Alexandria
Str. Mihaita Filipescu Nr.1, Alexandria, Judetul Teleorman
Contact:
Tel: 0319108 / 0736623140
Email: receptie.alexandria@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Călărași, str. Sloboziei
Str. Sloboziei nr. 31 (fosta Stalingrad nr. 33)
Contact:
Tel: 0319108 / 0723610530
Email: receptie.cl-sloboziei@poliana.ro
Program de recoltare
07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare Hunedoara, B-dul Dacia
B-dul Dacia nr.6 bis (Complex Gambrinus, lângă supermarket Profi)
Contact:
Program de recoltare
Program recoltare: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize București, Str. Pajurei
Str. Pajurei, Nr.2B, Sector 1
Contact:
Tel: 0319108 / 0726230246
Email: receptie.pajura@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Analize

Cele mai cautate analize

Colesterol Total
PRET
14 lei Cere programare
Hemoglobina glicozilata Hb A1C
PRET
45 lei Cere programare
Creatinkinaza (CK)
PRET
22 lei Cere programare
Electroforeza Proteinelor Serice Cu Imunofixare/Imunotipare
PRET
117 lei Cere programare
Urocultura
PRET
56 lei Cere programare
Hemoleucograma completa cu formula leucocitara,Hb,Ht si indici eritrocitari si reticulocite
PRET
49 lei Cere programare
Calciu
PRET
15 lei Cere programare
Feritina
PRET
49 lei Cere programare
Fosfataza alcalina
PRET
20 lei Cere programare
Fosfor urinar
PRET
24 lei Cere programare
LDL colesterol
PRET
20 lei Cere programare
Creatinina Serica
PRET
15 lei Cere programare
Fibrinogen
PRET
29 lei Cere programare
Suna acum Cere programare