Categories
Articol medical

Ce trebuie sa stii despre testul care masoara nivelul creatininei in sange

creatinina serica

Ce trebuie sa stii despre testul care masoara nivelul creatininei in sange

creatinina serica

Testul de creatinina serica

Ce este creatinina serica

Creatinina serica este un test de sange care dezvaluie informatii importante despre cum functioneaza rinichii. Rinichii sanatosi filtreaza creatinina si alte produse reziduale din sange, iar aceste produse se elimina prin urina. Daca rinichii nu functioneaza corespunzator, in sange se acumuleaza un nivel crescut de creatinina. Testul care masoara nivelul creatininei in sange se numeste creatinina serica. Pe langa acest test se poate masura suplimentar si nivelul creatininei din urina colectata timp de 24 de ore.

Creatinina se formeaza in mod constant in muschi si cea mai mare parte este filtrata prin glomerulii renali si eliminata, de aceea masurarea nivelului de creatinina din sange arata cat de bine functioneaza rinichii. Cantitatea de creatinina produsa in organism depinde de gen, de varsta si de masa musculara a fiecarei persoane. Din acest motiv, concentratia creatininei este putin mai mare la barbati, comparativ cu femeile sau copiii.

Cand este indicat sa efectuati testul creatinina serica

Testul Creatinina serica este recomandat pentru monitorizarea functionarii corespunzatoare a rinichilor si poate fi recomandat de medic atunci cand o persoana are simptome generale care nu sugereaza o boala anume, sau cand suspicioneaza o dereglare la nivelul rinichilor. Printre semnele care insotesc o disfunctie urinara determinand medicul sa indice un test de creatinina serica se numara urmatoarele:

 • Oboseala, lipsa de concentrare, lipsa poftei de mancare sau probleme cu somnul
 • Edemul (umflarea) gleznelor, coapselor, articulatiilor sau in zona ochilor sau fetei
 • Urina care are spuma, o culoare foarte inchisa sau urina cu sange
 • Cantitate mica de urina
 • Probleme la urinare, cum ar fi senzatia de arsura, nevoia de a urina mai des, nevoia de a urina noaptea
 • Durere in spate, sub coaste, in apropierea locului in care se afla rinichii
 • Cresterea valorilor tensiunii arteriale

Creatinina serica se determina ca modalitate de urmarire (daca boala evolueaza sau nu) la pacienti cu:

 • hipertensiune arteriala
 • boli renale acute si cronice,
 • boli extrarenale cu diaree, varsaturi, transpiratii profuze,
 • postoperator (dupa operatii)
 • diabet zaharat,
 • sepsis, soc, politraumatisme, hemodializa.

Creatinina serica este o analiza uzuala recomandata si in sarcina si la persoanele care urmeaza tratamente cu medicamente nefrotoxice.

Cat de des este recomandata analiza depinde de bolile de care suferi si de gradul de afectare a rinichilor. De exemplu:

 • Daca ai diabet de tip 1 sau 2, medicul iti poate recomanda sa faci creatinina cel putin o data pe an
 • Daca ai boala renala, medicul iti poate recomanda creatinina la intervale regulate pentru a-ti monitoriza starea de sanatate a rinichilor

Cum se face testul creatinina

Creatinina poate fi dozata din sange (creatinina serica) sau din urina (creatinina urinara). In cazul testului care se efectueaza din sange (creatinina serica), sangele se recolteaza din brat.

In cazul creatininei urinare, se recolteaza urina pe parcursul a 24 de ore.

Cum te pregatesti pentru analiza

Nu este nevoie de pregatire speciala pentru a face creatinina serica. Analiza se face pe nemancate.

In cazul colectarii urinei pe 24 de ore, vei primi indicatii de la medic. Asigura-te ca ai inteles daca trebuie sa eviti anumite alimente in timp ce efectuezi colectarea urinei.

Vei primi recipiente mari pentru a pastra urina si un recipient in care sa urinezi. Asigura-te ca stii cum sa le utilizezi. Gaseste un loc racoros pentru a pastra urina in timp ce o colectezi. De exemplu, un frigider sau un racitor pe gheata. Este posibil sa ti se spuna sa incepi colectarea la o anumita ora. Daca este posibil, alege o perioada de 24 de ore cand stai acasa, astfel incat sa nu fie nevoie sa transporti urina. Asigura-te ca medicul are o lista cu toate medicamentele pe baza de reteta si fara reteta, precum vitaminele si suplimentele naturiste pe care le iei.

In functie de starea ta de sanatate, medicul poate solicita o alta pregatire specifica.

Ghidul pacientului. Pregatirea pentru recoltare

Valorile normale

Valorile normale ale creatininei serice la o persoana adulta sunt cuprinse intre 0.6 si 1.2 mg/dl (difera in functie de sex si pot sa difere in functie de laborator).

Nivelul normal creatininei in urina are valori cuprinse intre 955 – 2,936 mg/24 de ore (barbati) si 601 – 1,689 mg/24 de ore (femei).

Interpretare analiza

Nivel crescut al creatininei

In general, un nivel ridicat al creatininei serice arata ca rinichii nu functioneaza bine. Nivelul creatininei poate creste temporar in cazul in care esti deshidratat, daca ai un volum redus de sange, daca mananci carne in exces sau daca iei anumite medicamente.

Nivelul crescut de creatinina in sange arata prezenta unei boli care afecteaza functia renala:

 • Glomerulonefrita, boala a sistemului renal care apare ca urmare a inflamatiei glomerulilor renali, unitatile renale care se ocupa de filtrarea sangelui. Boala apare de sine statator sau ca o consecinta unor afectiuni precum lupus sau diabet. Pe termen lung si lasata netratata, glomerulonefrita poate duce la deteriorarea rinichilor.
 • Distrugerea celulelor din tuburile mici ale rinichilor cauzata de medicamente sau toxine
 • afectiune a prostatei, pietre la rinichi sau alte situatii care determina obstructia tractului urinar
 • Reducerea circulatiei sangvine la nivelul rinichilor din cauza deshidratarii, a unui traumatism, a aterosclerozei sau prin complicatii ale diabetului.

De asemenea, nivelul creatininei in sange poate creste temporar ca rezultat al traumatismelor la nivelul muschilor si in sarcina.

Valorile creatininei in urina sunt interpretate in corelatie cu alte analize precum proteinele in urina si microalbuminuria.

Nivel scazut al creatininei

Un nivel scazut al creatininei nu este des intalnit si, de obicei, nu este un motiv de ingrijorare. Deoarece nivelul creatininei este in legatura cu masa musculara pe care o are o persoana, un nivel scazut al creatininei poate fi asociat cu scaderea masei musculare (de exemplu, in cazul persoanelor in varsta). Ocazional, pot apare scaderi in bolile hepatice avansate.

Noutati

Citeste alte articole

stroke_preview
29 noiembrie 2022
Accidentul vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament, preventie
17 noiembrie 2022
Bolile tiroidei si rolul analizelor de laborator in depistarea acestora
boli-renale-preview
17 noiembrie 2022
Bolile renale
Suna acum Cere programare