Categories
Articol medical

Testul PCR – ce este si pentru ce se utilizeaza

24 noiembrie 2021

Autor: Echipa Editoriala Poliana

Pcr test Tehnica pcr

Testul PCR reprezinta o metoda diagnostica extrem de utila si de uz larg in practica medicala. Principiul investigatiei se bazeaza pe preluarea unei probe biologice in care se poate afla un patogen de interes sau o celula neoplazica si identificarea secventei ADN sau ARN corespunzatoare in proba respectiva. Datorita procentelor mari de sensibilitate si specificitate, acest test este de electie in procesul diagnostic al unei patologii infectioase sau neoplazice.

Afla, in cele ce urmeaza, ce este, mai exact, testul PCR, cum se recolteaza, ce semnifica un rezultat pozitiv si ce fel de pregatire este necesara in prealabil.

  • Ce este testul PCR si pentru ce se utilizeaza
  • Cum se recolteaza testul PCR si ce pregatire este necesara in prealabil
  • Ce presupune un test PCR
  • Ce semnifica rezultatele testului PCR

Ce este testul PCR si pentru ce se utilizeaza

Denumirea de test PCR provine de la Polymerase Chain Reaction si semnifica metoda diagnostica de mare precizie prin care este izolat si identificat un patogen sau o celula neoplazica, in functie de prezenta unei secvente specifice de ADN sau ARN.

  • ADN-ul – reprezinta materialul genetic al unui patogen sau celule neoplazice si detine toate informatiile necesare pentru supravietuirea si multiplicarea acestora;
  • ARN-ul – reprezinta un alt tip de material genetic, intalnit in special in cazul virusurilor, care detine informatii despre sinteza proteinelor provenite de la ADN.

Cu toate ca testul PCR poate fi folosit pentru identificarea mai multor tipuri de microorganisme (de exemplu, bacterii) sau celule neoplazice, acest test diagnostic este cel mai util in infectiile virale, prin izolarea ADN-ului sau ARN-ului viral.

Motivul pentru care acest test diagnostic este de prima intentie este datorat acuratetii sale si abilitatii de a identifica ADN-ul sau ARN-ul viral chiar si in lipsa unei cantitati virale suficiente cat sa produca o simptomatologie vizibila sau sa fie depistata de catre alte investigatii. De asemenea, testul PCR este capabil sa identifice prezenta patogenului chiar si inaintea momentului producerii unui titru de anticorpi detectabil.

Exista mai multe tipuri de teste PCR:

  • Test PCR simplu sau real time PCR – reprezinta metoda clasica de identificare a secventei de ADN;
  • Test rtPCR – folosit in special in cazul unui virus ARN, unde este necesara copierea secventei ARN in una ADN inainte de inceperea testului propriu-zis;
  • Test qPCR (cantitativ) – are particularitatea ca poate evidentia numarul de patogeni din proba.

Cum se recolteaza testul PCR si ce pregatire este necesara in prealabil

Testul PCR este, in general, o investigatie diagnostica ce presupune un grad mic de disconfort pentru pacienti, fiind destul de usor acceptata.

Primul pas este cel de prelevare a probei biologice, in general, din sange, saliva sau mucus, dar si dintr-o zona de tesut afectat.

  • Pentru proba de sange – recoltarea este realizata de catre un asistent, prin inteparea unei vene superficiale si extragerea unei cantitati suficiente de sange in eprubeta;
  • Pentru proba din saliva si/sau mucus – se foloseste un tampon de recoltare, cu ajutorul caruia se va lua o cantitate mica de saliva (de la nivelul cavitatii bucale sau din retrofaringe) sau de mucus (din nazofaringe sau de la nivelul zonei anterioare a foselor nazale).

Odata ce proba a fost recoltata, aceasta este trimisa cat mai curand posibil catre laborator, cu scopul izolarii si identificarii patogenului sau celulei neoplazice.

Nu exista o pregatire speciala din partea pacientului inainte de recoltarea unei probe pentru testul PCR, indiferent daca acesta se realizeaza din sange, saliva sau mucus. Principalele efecte adverse care pot aparea ca urmare a recoltarii probei pot fi de tipul:

  • Echimozelor (vanatailor) – ca urmare a punctiei venoase efectuate pentru recoltarea sangelui;
  • Tuse sau stranut – in timpul recoltarii cu tamponul la nivel nazal sau nazofaringian;
  • Senzatia de varsatura – in timpul recoltarii cu tamponul la nivel retrofaringian.

Ce presupune un test PCR

Testul PCR se bazeaza pe principiul identificarii ADN-ului sau ARN-ului unui patogen sau, in unele cazuri, a unei celule potential neoplazice.

Pentru a se putea realiza un test PCR, este nevoie de o proba biologica din care pot fi izolate secvente ale ADN-ului sau ARN-ului (deci sa contina ADN sau ARN). Astfel, in functie de caz, se va folosi saliva, sange, mucus sau tesut afectat. Este important sa se preia proba tinand cont de locul in care s-ar putea afla patogenul (de exemplu, in cazul COVID-19, din spatiile retrofaringian si nazal).

Pcr test Tehnica pcr

Odata ce proba a fost recoltata, aceasta va fi transportata catre laborator. Prin intermediul unei masinarii numite termociclator si cu ajutorul unor enzime si componenti chimici specifici, secventa de ADN de interes, in cazul in care este prezenta, este amplificata de multe ori, rezultand, astfel, milioane de copii. Daca rezultatul este pozitiv, copiile din tubul de testare vor produce o lumina fluorescenta. Motivul pentru care se fac toate aceste copii este de a putea amplifica suficient de mult semnalul luminos si de a avea un rezultat cat mai clar.

In cazul in care proba de interes contine un patogen (in general, virus) ce prezinta ARN in loc de ADN, este necesar ca, inaintea inceperii procesului de producere a copiilor, acel ARN sa fie transpus in ADN. Acest proces poarta denumirea de rtPCR (reverse transcriptase PCR) si nu trebuie confundat cu RT-PCR (real time PCR).

Ce semnifica rezultatele testului PCR

In urma efectuarii unui test PCR, exista trei rezultate posibile care pot fi comunicate:

  1. Rezultat pozitiv (detectabil);
  2. Rezultat negativ (nedetectabil);
  3. Rezultat neconcludent (indeterminat).

Rezultat pozitiv

Rezultatul pozitiv inseamna ca este o foarte mare probabilitate ca patogenul de interes sa fie prezent, intrucat secventa de ADN identificata si multiplicata a putut fi observata.

Rezultat negativ

De cele mai multe ori, un rezultat negativ inseamna ca secventa de ADN nu a putut fi identificata, fapt sustinut si de sensibilitatea crescuta a testului.

Totusi, in cazuri rare, se poate ascunde un rezultat fals-negativ, care poate interveni ca urmare a unei recoltari incorecte (proba nu contine patogenul), timpurii (inca nu au fost dezvoltate simptome, intrucat infectia este recenta) sau tarzii (a fost prezenta infectia anterior, cu minimum o saptamana inainte de test si sistemul imun a luptat cu infectia si a eliminat patogenul).

Rezultat neconcludent

Un rezultat neconcludent inseamna ca testul nu a putut fi realizat corect si nu a detectat prezenta sau absenta patogenului. In aceasta situatie, este intotdeauna necesar sa fie prelevata o noua proba.

Astfel, testul PCR este o metoda de izolare si identificare a unui patogen sau a unei celule neoplazice de interes, care ofera un grad mare de acuratete si faciliteaza procesul diagnostic. In special in perioada pandemiei de COVID-19, acest test s-a dovedit a fi extrem de util si a confirmat importanta pe care o detine in practica medicala.

Bibliografie:

Testul PCR si COVID-19 https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/21462-covid-19-and-pcr-testing#:~:text=PCR%20means%20polymerase%20chain%20reaction,you%20are%20no%20longer%20infected.

Testele PCR https://medlineplus.gov/lab-tests/pcr-tests/

Testul qPCR https://lexagene.com/what-is-pcr-testing/

Tipuri de teste PCR https://www.enzolifesciences.com/science-center/technotes/2017/march/what-are-the-differences-between-pcr-rt-pcr-qpcr-and-rt-qpcr?/

Articole similare

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine
17 iunie 2020
flora intestinala, bacterii, obezitate, diabet, Chron, anxietate, poliartrita
Flora intestinala: ce indica despre sanatatea noastra
21 iulie 2021
ciroza hepatica
Bolile sistemului digestiv
13 iulie 2022
infectii-urinare-preview
Infectiile urinare: cauze, manifestari, diagnostic
1 septembrie 2022
Creatinina si Clearance-ul creatininei
5 iunie 2020

Cele mai citite articole

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine
17 iunie 2020
distrofia musculara-preview
Complicatii ale distrofiei musculare
5 mai 2023
stroke_preview
Accidentul vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament, preventie
29 noiembrie 2022
10 Mituri despre sanatate: cat e adevar, cat nu e
9 februarie 2023
Voucher Materna Poliana
Acum poți efectua gratuit toate analizele necesare monitorizării sarcinii, cu voucherele Materna
29 octombrie 2021

Oferte

Cele mai cautate oferte

cel mai mic pret
Analize care-ti spun an de an cum te simti
10 analize uzuale pentru detectarea timpurie a unor afectiuni
186 lei
79 lei
cel mai mic preț
Cum stai cu Vitamina D?
Util pentru monitorizarea afectiunilor osoase
110 lei
80 lei
reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
Slider Pachet screening tumoral femei 768x410 px Preview
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
157 lei
109 lei
Slider Pachet analize infecti urinare preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te ustura pana-n suflet
Testează-te și tratează la timp infectiile urinare.
85 lei
60 lei
Slider Pachet screening tumoral barbati 768x410 px Prevew
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
149 lei
109 lei
Slider Pachet Analize Minerale 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te simti dezechilibrat
Testează-ți nivelul mineralelor din corp
108 lei
86 lei
Slider Pachet Analize prostată 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand incepi sa ai probleme cu prostata
3 analize importante pentru prostata
120 lei
84 lei
Slider Pachet Analize Imunitate 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru verificarea imunitatii
6 analize importante
185 lei
140 lei
pret avantajos
Analizele care stiu totul despre digestia ta
5 analize pentru digestie
244 lei
171 lei
Slider Pachet Infertilitate preview
pret avantajos
Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
Afla care este pasul urmator
472 lei
378 lei
pret avantajos
Analize pentru situatii discrete
9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
374 lei
281 lei

Oferte recomandate

reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
profil analize copii
reducere voinica
Analizele care au grijă de sănătatea copilului tău.
12 analize esențiale pentru copii
249 lei
199 lei
pachet avantajos
Analizele pentru cand te lasa ficatul
9 analize utile pentru monitorizarea sanatatii ficatului
161 lei
119 lei
-70 lei
Recoltăm analize ginecologice
3 analize esentiale pentru sanatatea femeii
230 lei
160 lei

Centre

Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Alexandria
Str. Mihaita Filipescu Nr.1, Alexandria, Judetul Teleorman
Contact:
Tel: 0319108 / 0736623140
Email: receptie.alexandria@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Călărași, str. Sloboziei
Str. Sloboziei nr. 31 (fosta Stalingrad nr. 33)
Contact:
Tel: 0319108 / 0723610530
Email: receptie.cl-sloboziei@poliana.ro
Program de recoltare
Luni - Vineri 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni - Vineri 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare Hunedoara, B-dul Dacia
B-dul Dacia nr.6 bis (Complex Gambrinus, lângă supermarket Profi)
Contact:
Program de recoltare
Program recoltare: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize București, Str. Pajurei
Str. Pajurei, Nr.2B, Sector 1
Contact:
Tel: 0319108 / 0726230246
Email: receptie.pajura@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30

Analize

Cele mai cautate analize

Urocultura
PRET
56 lei Cere programare
Hemoleucograma completa cu formula leucocitara,Hb,Ht si indici eritrocitari si reticulocite
PRET
49 lei Cere programare
Creatinkinaza (CK)
PRET
22 lei Cere programare
Hemoglobina glicozilata Hb A1C
PRET
45 lei Cere programare
Colesterol Total
PRET
15 lei Cere programare
Feritina
PRET
49 lei Cere programare
Electroforeza proteinelor serice cu imunofixare
PRET
96 lei Cere programare
Calciu
PRET
15 lei Cere programare
Fosfor seric
PRET
17 lei Cere programare
Proteina C reactiva (CRP)
PRET
26 lei Cere programare
Suna acum Cere programare