Categories
Articol medical

Tipurile de Hepatita A, B si C

Tipurile de Hepatita A, B si C

Prezentare generală

Hepatitele virale, inclusiv hepatitele A, B şi C, sunt boli distincte care afectează ficatul, prezintă simptome diferite şi au tratamente diferite. La nivel mondial, incidenţa hepatitei este mai mare în rândul consumatorilor de droguri recreaţionale și a unor anumite medicamente. Tipul de hepatită este determinat prin teste de laborator.

Hepatita A

Hepatita A este extrem de contagioasă și se poate răspândi de la o persoană la alta în situaţii extrem de variate. De obicei, Hepatita A prezintă doar simptome uşoare şi multe persoane care sunt infectate nu își dau seama niciodată că sunt bolnave. Virusul se poate vindeca în mod spontan și nu provoacă leziuni hepatice pe termen lung.

Căile de transmitere

Hepatita A se transmite de obicei prin alimentaţie sau prin apă. Alimentele pot fi contaminate când sunt atinse de o persoană cu hepatită care nu s-a spălat pe mâini după ce a folosit toaleta şi care transferă astfel în produsele alimentare cantități mici de materii fecale infectate. Un alt factor de risc îl constituie consumul de fructe de mare crude, de fructe şi de legume nespălate precum şi modul de preparare a alimentelor. Virusul poate apărea şi în creşe în cazul în care angajații nu sunt atenți la spălarea mâinilor după schimbarea scutecelor.

Cine este expus hepatitei A

Persoanele care trăiesc sau călătoresc într-o țară unde hepatita A este foarte răspândită pot contracta cu uşurinţă această boală. Este indicat să verificaţi înainte de a face o călătorie în străinătate pe site-urile de specialitate dacă au apărut focare recente. De asemenea, consumul de alimente crude sau al apei de la robinet poate crește riscul contaminării în timpul călătoriilor. Şi copiii care merg la creşă sunt expuşi unui risc mai mare de contractare a hepatitei A.

Hepatita B

Multi adulţi care suferă de hepatita B au simptome ușoare pentru o perioadă scurtă de timp și apoi se însănătoşesc în mod spontan. La unele persoane însă, organismul nu poate lupta singur împotriva virusului şi infecţia se cronicizează. Aproape 90% din copiii care au virusul hepatitei B vor fi purtători toata viață. În timp, hepatita B poate duce la probleme grave, cum ar fi leziuni hepatice, insuficienţa hepatică şi cancer hepatic.

Căile de transmitere

Hepatita B se poate transmite prin contactul cu sângele sau fluidele corporale ale unei persoane infectate, prin contact sexul neprotejat, prin folosirea de seringi sau instrumente medicale nesterilizate, prin folosirea în comun a obiectelor de igienă personală (lame de ras, periuţă de dinţi). În plus, gravidele purtătoare de virus infectează de regulă copilul în timpul naşterii. Hepatita B nu se transmite prin îmbrățișare, împărţirea alimentelor sau tuse.

Cine este expus hepatitei B

Oricine se poate infecta cu virusul hepatic, dar persoanele expuse riscului de a dezvolta hepatita B sunt cele care fac sex neprotejat cu un partener infectat, consumatorii de droguri care folosesc în comun ace de seringă contaminate, personalul medical care lucreaza cu sânge sau persoanele care traiesc cu cineva care are hepatită cronică B.

Hepatita C

Aproximativ 25% dintre persoanele care suferă de hepatita C înving virusul după o infecție pe termen scurt. Restul vor fi purtători ai virusului pe termen lung. Hepatita cronică C poate provoca complicații foarte grave, inclusiv insuficienţa hepatică şi cancer hepatic. Totuși, există tratamente eficiente împortiva virusului hepatitei C.

Căile de transmitere

Hepatita C se transmite cel mai frecvent prin sânge. Hepatita C se poate transmite şi prin tatuaje, piercing-uri, pe cale materno-fetală şi sexuală, în special în coinfecţia cu HIV.

Cine este expus hepatitei C

Persoanele care şi-au injectat droguri în orice moment al vieţii, chiar și o singură dată în urmă cu mulți ani, ar putea suferi de hepatită cronică C. Deoarece de multe ori Hepatita C este asimptomatică, mulți foști consumatori de droguri nu realizează că sunt infectaţi. De asemenea, persoanele care au primit o transfuzie de sânge prezintă un risc mai mare.

Cum este diagnosticată hepatita

Hepatita cronică poate ataca ficatul ani de zile, fără a exista niciun simptom. În cazul în care infecția nu este diagnosticată, monitorizată și tratată, bolnavul va avea în cele din urmă leziuni hepatice grave. Din fericire, testele de sânge pot determina dacă aveți hepatită virală și de ce tip este.

Poliana ofera o gama completa de analize pentru afectiuni hepatice.  Detalii in oricare din punctele de recoltare.

Sursa:    WebMD