Categories
Articol medical

Tiroidita Hashimoto: simptome, cauze, factori de risc, diagnostic

9 iulie 2023

Autor: Echipa Editoriala Poliana

Ce este tiroidita Hashimoto

Tiroidita Hashimoto este un tip de boala autoimuna. Apare atunci cand sistemul imunitar nu recunoaste tiroida ca facand parte din organism. Concret, ea apare atunci cand corpul tau produce anticorpi care ataca celulele tiroidei. Tiroida nu poate produce suficient hormoni tiroidieni care controleaza, practic, toate functiile metabolice ale corpului, respectiv modul in care organismul transforma alimentele in energie si il face sa functioneze normal.  Multi oameni cu aceasta problema de sanatate au o glanda tiroida subactiva. Acest lucru este cunoscut si sub numele de hipotiroidism. Ei trebuie sa ia medicamente pentru a-si mentine nivelul normal de hormoni tiroidieni. 

Simptome

Simptomele tiroiditei Hashimoto pot varia de la o persoana la alta.  Ele pot include:

Gusa

Gusa este generata de cresterea glandei tiroide. Ea provoaca aparitia unei umflaturi pe gat. Nu este maligna, dar poate fi dureroasa sau poate provoca probleme la inghitire, respiratie sau vorbire.

Tiroida subactiva

Cand tiroida nu produce suficient hormon tiroidian, poate provoca urmatoarele simptome:

  • Oboseala
  • Slabiciune musculara
  • Crestere in greutate
  • Depresie
  • Modificari la nivelul pielii si al parului.

Cand tiroida este atacata de anticorpi, la inceput poate produce mai multi hormoni tiroidieni. Aceasta se numeste hashitoxicoza. Nu se intampla in toate cazurile. Dar poate provoca urmatoarele simptome:

  • Ritm cardiac crescut
  • Transpiratii abundente
  • Pierdere in greutate
  • Tremur
  • Anxietate

Semnele si simptomele tiroiditei Hashimoto variaza foarte mult si nu sunt unele specifice. De aceea, este important sa iti consulti medicul cat mai repede, pentru a avea un diagnostic clar.

Cauze

Tiroidita Hashimoto este o tulburare autoimuna, in care sistemul imunitar creeaza anticorpi care ataca celulele tiroidiene ca si cum ar fi bacterii, virusi sau alt corp strain. Nu este clar, insa, ce determina sistemul imunitar sa atace celulele tiroidiene. Debutul bolii poate fi legat de:

  • Factori genetici
  • Declansatoare de mediu, cum ar fi o infectie, stresul sau expunerea la radiatii
  • Interactiuni intre factorii de mediu si cei genetici.

Factori de risc

Urmatorii factori sunt asociati cu un risc crescut de aparitie a bolii Hashimoto:

  • Sex: femeile sunt mult mai susceptibile de a face boala Hashimoto. Cifrele arata ca ele au un risc de aproximativ 7 ori mai mare de a face boala.
  • Varsta: tiroidita Hashimoto poate aparea la orice varsta, dar este mai frecventa la varsta mijlocie. Majoritatea cazurilor apar intre 40 si 60 de ani, dar este intalnita si la tineri.
  • Alte boli autoimune: daca ai o alta boala autoimuna, cum ar fi artrita reumatoida, diabetul de tip 1 sau lupusul, creste riscul de a dezvolta tiroidita Hashimoto.
  • Genetica si istoria familiei: prezinti un risc mai mare de a dezvolta tiroidita Hashimoto daca alti membri ai familiei au tulburari tiroidiene sau alte boli autoimune.
  • Sarcina: schimbarile tipice ale functiei imunitare in timpul graviditatii pot fi un factor in declansarea bolii care incepe sa se manifeste dupa sarcina.
  • Aport excesiv de iod: prea mult iod in dieta poate functiona ca un factor declansator in randul persoanelor deja expuse riscului de boala Hashimoto.
  • Expunerea la radiatii: persoanele expuse la niveluri excesive de radiatii ambientale sunt mai predispuse sa dezvolte tiroidita Hashimoto.

Complicatii

Hormonii tiroidieni sunt esentiali pentru functionarea sanatoasa a multor sisteme ale corpului. Prin urmare, atunci cand boala Hashimoto si hipotiroidismul sunt lasate netratate, pot aparea multe complicatii. Acestea includ:

Gusa: pe masura ce productia de hormoni tiroidieni scade din cauza bolii Hashimoto, tiroida primeste semnale de la glanda pituitara pentru a produce mai mult. Acest ciclu poate duce la gusa. In general, nu este grav, dar o gusa mare afecteaza aspectul fizic.

Probleme cu inima: hipotiroidismul poate duce la o functionare slaba a inimii, o inima marita si batai neregulate ale inimii. De asemenea, poate duce la niveluri ridicate de colesterol din lipoproteine ​​cu densitate joasa (LDL) – colesterolul „rau”. El  este un factor de risc pentru boli cardiovasculare si insuficienta cardiaca.

Probleme de sanatate mintala: depresia sau alte tulburari de sanatate mintala pot aparea la inceputul bolii Hashimoto si pot deveni mai severe in timp.

Disfunctie sexuala si reproductiva: la femei, hipotiroidismul poate duce la o dorinta sexuala redusa, o incapacitate de a ovula si sangerare menstruala neregulata si excesiva. Barbatii cu hipotiroidism pot avea un libido redus, disfunctie erectila si un numar scazut de spermatozoizi.

Sarcina cu risc: hipotiroidismul in timpul sarcinii poate creste riscul de avort spontan sau de nastere prematura. Bebelusii nascuti de femei cu hipotiroidism netratat sunt expusi riscului de a avea abilitati intelectuale scazute, autism, intarzieri de vorbire si alte tulburari de dezvoltare.

Diagnosticare

Pentru diagnosticare, medicul efectueaza un control fizic amanuntit, face anamneza si pune intrebari despre simptomele pe care le ai.

Pentru a stabili daca simptomele sunt cauzare de hipotiroidism, medicul va prescrie analize de sange. Acestea pot include:

Testul TSH: Hormonul de stimulare a tiroidei (TSH) este produs de glanda pituitara. Cand pituitara detecteaza hormoni tiroidieni scazuti in sange, trimite TSH la tiroida pentru a determina o crestere a productiei de hormoni tiroidieni. Nivelurile ridicate de TSH in sange indica hipotiroidism.

Teste T4. Principalul hormon tiroidian este tiroxina (T4). Un nivel scazut de T4 in sange confirma rezultatele unui test TSH si sugereaza ca problema se afla in tiroida.

Teste de anticorpi

Pentru a vedea daca tiroidita Hashimoto este cauza hipotiroidismului, medicul va recomanda efectuarea unui test de anticorpi. Intr-o boala autoimuna, sistemul imunitar produce anticorpi care vizeaza celulele sanatoase sau proteinele din organism.

De obicei, in tiroidita  Hashimoto, sistemul imunitar produce un anticorp care are ca tinta peroxidaza tiroidiana (TPO), o proteina care joaca un rol important in productia de hormoni tiroidieni. Majoritatea persoanelor cu tiroidita Hashimoto vor avea anticorpi TPO in sange.

Tratament

Cele mai  multe persoane diagnosticate cu tiroidita Hashimoto iau medicamente pentru a trata hipotiroidismul. Daca ai hipotiroidism usor, este posibil sa nu ai nevoie de tratament. Ti se va recomanda sa faci analize regulate de TSH pentru a monitoriza nivelul hormonilor tiroidieni.

Terapia de substitutie hormonala T-4

Hipotiroidismul asociat cu boala Hashimoto este tratat cu un hormon sintetic numit levotiroxina. Hormonul sintetic functioneaza ca hormonul T-4 produs in mod natural de tiroida. Scopul tratamentului este de a restabili si mentine nivelurile adecvate ale hormonului T-4 si de a imbunatati simptomele hipotiroidismului. Tratamentul va fi urmat pentru tot restul vietii.

Terapia de substitutie hormonala T-3

T-4 produs in mod natural este transformat intr-un alt hormon tiroidian numit triiodotironina (T-3). Hormonul de inlocuire T-4 este, de asemenea, transformat in T-3, iar pentru majoritatea oamenilor terapia de inlocuire T-4 are ca rezultat o aprovizionare adecvata cu T-3 pentru organism.

Pentru persoanele care au nevoie de un control mai bun al simptomelor, un medic le poate prescrie si un hormon sintetic T-3 (Cytomel) sau o combinatie sintetica T-4 si T-3. Efectele secundare ale substitutiei hormonale T-3 pot includ bataile rapide ale inimii, insomnia si anxietatea. Aceste tratamente pot fi testate cu o perioada de proba de 3 pana la 6 luni.

 

Surse:

org

org

clevelandclinic.org

Articole Similare

d-endocrine-preview
Disfunctiile endocrine – cauze, simptome si tratament
3 august 2022
infectia-preview
Infectia parazitara cu oxiuri (oxiuroza sau oxiuriaza): simptome, complicatii, diagnostic, tratament
1 septembrie 2022
sifilis-preview
Sifilis: cauze, simptome, diagnostic si tratament
28 aprilie 2023
varice_preview
Varicele: cauze, simptome, diagnosticare, tratament, recomandari
12 martie 2022
Dietele hipocalorice: Tot ce trebuie sa stii
14 iulie 2021

Cele mai citite articole

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine
17 iunie 2020
distrofia musculara-preview
Complicatii ale distrofiei musculare
5 mai 2023
stroke_preview
Accidentul vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament, preventie
29 noiembrie 2022
10 Mituri despre sanatate: cat e adevar, cat nu e
9 februarie 2023
Voucher Materna Poliana
Acum poți efectua gratuit toate analizele necesare monitorizării sarcinii, cu voucherele Materna
29 octombrie 2021

Oferte

Cele mai cautate oferte

cel mai mic pret
Analize care-ti spun an de an cum te simti
10 analize uzuale pentru detectarea timpurie a unor afectiuni
186 lei
79 lei
cel mai mic preț
Cum stai cu Vitamina D?
Util pentru monitorizarea afectiunilor osoase
110 lei
80 lei
reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
Slider Pachet screening tumoral femei 768x410 px Preview
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
157 lei
109 lei
Slider Pachet analize infecti urinare preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te ustura pana-n suflet
Testează-te și tratează la timp infectiile urinare.
85 lei
60 lei
Slider Pachet screening tumoral barbati 768x410 px Prevew
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
149 lei
109 lei
Slider Pachet Analize Minerale 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te simti dezechilibrat
Testează-ți nivelul mineralelor din corp
108 lei
86 lei
Slider Pachet Analize prostată 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand incepi sa ai probleme cu prostata
3 analize importante pentru prostata
120 lei
84 lei
Slider Pachet Analize Imunitate 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru verificarea imunitatii
6 analize importante
185 lei
140 lei
pret avantajos
Analizele care stiu totul despre digestia ta
5 analize pentru digestie
244 lei
171 lei
Slider Pachet Infertilitate preview
pret avantajos
Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
Afla care este pasul urmator
472 lei
378 lei
pret avantajos
Analize pentru situatii discrete
9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
374 lei
281 lei

Oferte recomandate

reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
profil analize copii
reducere voinica
Analizele care au grijă de sănătatea copilului tău.
12 analize esențiale pentru copii
249 lei
199 lei
pachet avantajos
Analizele pentru cand te lasa ficatul
9 analize utile pentru monitorizarea sanatatii ficatului
161 lei
119 lei
-70 lei
Recoltăm analize ginecologice
3 analize esentiale pentru sanatatea femeii
230 lei
160 lei

Suntem diferiti. De aceea avem nevoie de servicii medicale diverse.

SERVICII SI SPECIALITATI MEDICALE

Se spune ca nu exista doi fulgi de nea la fel. Stim sigur insa ca fiecare avem o poveste unica. Corpul nostru, momentul in care suntem in viata, istoricul medical al fiecaruia dintre noi e diferit. De aceea am creat solutii medicale diverse si competente, oricare ar fi nevoile tale.

Centre

Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Alexandria
Str. Mihaita Filipescu Nr.1, Alexandria, Judetul Teleorman
Contact:
Tel: 0319108 / 0736623140
Email: receptie.alexandria@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Călărași, str. Sloboziei
Str. Sloboziei nr. 31 (fosta Stalingrad nr. 33)
Contact:
Tel: 0319108 / 0723610530
Email: receptie.cl-sloboziei@poliana.ro
Program de recoltare
Luni - Vineri 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni - Vineri 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare Hunedoara, B-dul Dacia
B-dul Dacia nr.6 bis (Complex Gambrinus, lângă supermarket Profi)
Contact:
Program de recoltare
Program recoltare: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize București, Str. Pajurei
Str. Pajurei, Nr.2B, Sector 1
Contact:
Tel: 0319108 / 0726230246
Email: receptie.pajura@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30

Analize

Cele mai cautate analize

Urocultura
PRET
56 lei Cere programare
Hemoleucograma completa cu formula leucocitara,Hb,Ht si indici eritrocitari si reticulocite
PRET
49 lei Cere programare
Creatinkinaza (CK)
PRET
22 lei Cere programare
Hemoglobina glicozilata Hb A1C
PRET
45 lei Cere programare
Colesterol Total
PRET
15 lei Cere programare
Feritina
PRET
49 lei Cere programare
Electroforeza proteinelor serice cu imunofixare
PRET
96 lei Cere programare
Calciu
PRET
15 lei Cere programare
Fosfor seric
PRET
17 lei Cere programare
Proteina C reactiva (CRP)
PRET
26 lei Cere programare
Suna acum Cere programare