PSA (antigenul specific prostatic) este o proteina produsa de celulele prostatei si poate fi un indicator al cancerului de prostata. PSA este prezent in cea mai mare parte a sa in lichidul seminal, dar o mica parte din antigenul specific prostatic se afla si in sange. Testul PSA masoara nivelul in sange al acestui antigen. Cand exista unele boli, cum este prostata marita sau inflamata, in circuitul sangvin ajunge mai mult PSA. Nivelul PSA se masoara si pentru a monitoriza raspunsul la tratament al persoanelor care au fost diagnosticate cu cancer de prostata. 

Cand si de ce este indicat efectuarea testului PSA

Medicii pot sa indice efectuarea de controale preventive la barbatii care se afla in categoria de risc (tatal sau frati care au avut cancer de prostata) incepand de la varsta de 40-45 de ani, iar la barbatii care nu au risc crescut incepand de la 50 de ani. Decizia de a efectua testul ca modalitate de depistare precoce a cancerului de prostata trebuie sa o ia fiecare pacient discutand in prealabil cu medicul despre beneficiile si riscurile analizei.

Testul PSA este indicat si barbatilor care au simptome sugestive pentru prezenta bolilor prostatei. Printre acestea, se numara dificultatea de a elimina urina sau mictiunea greoaie, debitul urinar slab si urinarile frecvente mai ales noaptea.

Analiza PSA este recomandata si pentru monitorizarea pacientilor cu istoric de cancer de prostata, pentru a se urmari daca boala a recidivat.  

Cum se face testul PSA

Testul PSA este o analiza de sange; se recolteaza o proba din sangele venos. Rezultatele sunt prezentate ca nanograme ale PSA per mililitru (ng/ml) de sange.  

Pregatirea pacientului pentru efectuarea testului PSA

Se recomanda evitarea ejacularii cu 48 de ore inainte de testare, deoarece aceasta este asociata cu cresterea nivelului PSA. De asemenea, testarea trebuie sa se faca inainte de efectuarea unui tuseu rectal, deoarece presiunea care este exercitata asupra glandei prostatice in timpul tuseului rectal poate sa duca la cresterea nivelului antigenului prostatic in sange. De asemenea, examinarea trebuie sa se efectueze inainte de efectuarea unei biopsii de prostata, sau dupa ce au trecut cel putin 6 saptamani de la efectuarea biopsiei. 

Care sunt valorile normale

Valorile normale ale PSA variaza cu varsta persoanei. In general pentru barbatii cu varsta intre 50-60 de ani se considera drept normale valorile mai mici de 3,1,ng/ml.Totusi, valorile trebuie interpretate de catre medic, cu precautie, deoarece pot varia la aceeasi persoana in timp.

Interpretare rezultatului testului PSA

Cand creste nivelul?

Un nivel crescut al PSA in sange este asociat cu prezenta unor boli sau conditii medicale benigne sau maligne, precum cancerul de prostata. Printre cauzele benigne se numara hiperplazia benigna de prostata (hipertrofia benigna de prostata sau adenom de prostata), prostatita si infectiile de tract urinar. Un nivel crescut al PSA poate sa fie asociat cu ejacularea sau cu diverse explorari medicale (tuseu rectal, cistoscopie, biopsie de prostata). Unii medici recomanda repetarea testului PSA pentru a vedea daca un nivel crescut al acestei analize este sau nu asociat cu cauzele necanceroase, deoarece nivelul PSA poate sa varieze destul de mult in functie de marimea prostatei, de efectuarea unor explorari anterioare ale prostatei, de varsta, prezenta altor boli, istoricul medical al pacientului sau de administrarea anumitor medicamente.

Un nivel PSA ridicat dupa tratamentul cancerului de prostata poate arata recidiva bolii.

Nivelul PSA poate sa se mentina ridicat la cateva luni dupa o infectie de tract urinar si la 48 de ore dupa efectuarea exercitiilor fizice intense.

Cand scade nivelul?

Medicamentele recomandate frecvent in hiperplazia benigna de prostata pot sa scada nivelul PSA cu 50% dupa 6 – 12 luni de la administrarea lor. Un alt medicament care poate sa scada nivelul PSA este ketoconazolul, un antifungic. Acelasi efect il poate avea si consumul de plante care contin fitoestrogeni (soia), compusi care mimeaza actiunea estrogenului.  

Surse de informatie:

https://labtestsonline.org.uk/tests/psa

https://www.cdc.gov/cancer/prostate/basic_info/get-screened.htm

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/psa-test/about/pac-20384731

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15351581/