Categories
Articol medical

Totul despre candidoza

29 iulie 2023

Autor: Echipa Editoriala Poliana

Ce este candidoza

Infectia cu candida sau candidoza este o infectie fungica, cauzata de o crestere excesiva a unui tip de ciuperca ce traieste pe corpul tau, numita  Candida albicans. Infectia apare adesea pe piele, vagin sau gura, unde candida se gaseste, de obicei, in cantitati mici. Bacteriile sanatoase din corpul tau previn inmultirea excesiva a fungilor. O perturbare din cauza stresului, a unei alimentatii proaste, a unui sistem imunitar slabit sau a unei afectiuni medicale netratate pot perturba echilibrul, aparand candidoza.

Tipuri de candidoza

Deoarece ciuperca traieste in mod natural in corpul tau, exista diferite tipuri de candidoza, in functie de localizarea infectiei. Tipurile de candidoza includ:

  • Candidoza vaginala (vaginita): este o infectie comuna, care provoaca arsuri, mancarime, roseata si scurgeri din vagin. Se extinde la nivel genital, generand candidoza genitala. Trei din patru femei adulte vor avea cel putin o infectie in timpul vietii. Acest lucru se intampla atunci cand ciuperca se inmulteste in vagin. De asemenea, si barbatii pot face o infectie cu candida genitala, dar este mult mai putin frecventa.

O infectie cu candida apare, de obicei, atunci cand echilibrul din vagin se schimba. Acest lucru poate fi cauzat de:

  • sarcina;
  • diabet;
  • unele medicamente, inclusiv antibiotice si pilule contraceptive;
  • utilizarea unor dusuri, spray-uri vaginale, lubrifianti sau spermicide;
  • un sistem imunitar slabit;
  • purtarea unui costum de baie ud, haine de antrenament sau lenjerie de corp care nu permite aerului sa circule.

Ocazional, infectia poate fi transmisa de la o persoana la alta, in timpul actului sexual.

Simptome

Simptomele includ:

  • mancarime extrema in vagin;
  • inrosirea si umflarea vaginului si a vulvei (partea exterioara a organelor genitale feminine);
  • durere si arsura cand urinezi;
  • disconfort in timpul actului sexual;
  • secretie groasa, alba, cu aspect de „branza de vaci”, din vagin;

Un barbat cu o infectie cu candidoza poate avea o eruptie cutanata, cu mancarime, pe penis.

Deoarece simptomele la femei pot fi asemanatoare cu alte infectii, cum ar fi vaginoza bacteriana -exces de bacterii in vagin- si bolile cu transmitere sexuala, este important sa te adresezi medicului.

  • Eruptie cutanata de scutec, provocata de candida

Desi eruptiile cutanate de scutec sunt, de obicei, cauzate de lasarea scutecului umed sau murdar prea mult timp, odata ce pielea bebelusului este iritata, este mai probabila aparitia unei infectii. Daca eruptia de scutec nu dispare, verifica daca fundul bebelusului este rosu si sensibil si daca exista o margine rosie, ridicata, in jurul ranilor. Daca da, cere-i medicului pediatru sa verifice simptomele candidozei. Daca aceasta exista, poate fi tratat cu ajutorul unei creme antifungice.

Mentinerea fundului bebelusului curat si uscat ajuta la prevenirea eruptiilor cutanate de scutec si a candidozei.

  • Candidoza cutanata

Candidoza cutanata este o infectie pe piele, care se prezinta ca o pata rosie, in relief, cu umflaturi mici, ce provoaca mancarime. Ea se formeaza in pliurile pielii, cum ar fi la subrat, sub sani si langa fese (eruptie cutanata de scutec) sau inghinal.

  • Candidoza bucala (afte): este o infectie care provoaca rani albe in gura, gat, esofag sau limba.
  • Granulomul Candida: este o infectie cronica severa care afecteaza pielea, scalpul, gura sau unghiile.
  • Candidoza invaziva (candidoza sistemica): este o infectie grava care apare in intregul corp, adesea in fluxul sanguin sau pe membrana mucoasa a inimii sau a craniului, ca urmare a unei deficiente imune.

Daca ciuperca de candida intra in fluxul sanguin, de obicei prin echipamente sau dispozitive medicale, aceasta poate ajunge la inima, creier, sange, ochi si oase. Acest lucru poate provoca o infectie grava, care pune viata in pericol.

Acest lucru se intampla cel mai adesea persoanelor care au fost internate recent intr-un spital sau care locuiesc intr-o unitate de ingrijire medicala, cum ar fi un azil de batrani. La fel ca si alte tipuri de infectii cu candida, daca ai diabet, un sistem imunitar slabit, insuficienta renala sau esti sub tratament cu antibiotice, riscurile de a dezvolta candidoza invaziva sunt mai mari. Simptomele includ febra si frisoane. Deoarece este probabil ca o persoana cu aceasta infectie sa fie deja bolnava de o alta afectiune, poate fi dificil de diagnosticat.

Candidoza invaziva este tratata cu o doza orala sau intravenoasa de medicamente antifungice. Daca ai o interventie chirurgicala si prezinti riscuri ridicate de infectie cu candida, medicul iti poate prescrie o serie de medicamente antifungice inainte de procedura.

Cauze

De obicei, bacteriile sanatoase din corpul tau tin sub control nivelul de candida.

Cu toate acestea, daca nivelul bacteriilor sanatoase este perturbat sau sistemul imunitar este slabit, candida poate incepe sa se inmulteasca in exces.

Sunt insa si alti factori care pot duce la inmultirea excesiva a candidei, printre care:

  • tratamentul cu antibiotice;
  • dieta bogata in zahar si carbohidrati rafinati;
  • consumul ridicat de alcool;
  • un sistem imunitar slabit;
  • contraceptivele orale;
  • diabetul;
  • niveluri ridicate de stres.

Persoane afectate

Candidoza ar putea afecta pe oricine, deoarece ciuperca traieste in mod natural in corpul nostru, iar echilibrul bacteriilor este usor de perturbat. Candidoza poate afecta atat oamenii sanatosi, cat si pe cei care sunt imunocompromisi.

In acelasi timp, candidoza afecteaza, cel mai adesea, persoanele:

  • cu diabet;
  • insarcinate;
  • bebelusi si sugari;
  • persoanele care poarta proteze dentare;
  • persoanele spitalizate;
  • utilizatori de cateter.

Manifestari

Candidoza provoaca disconfort, mancarime si iritatie pana cand iti administrezi tratamentul potrivit. De precizat ca nu reprezinta o amenintare majora pentru sanatatea generala. Ca orice alta infectie pe care ai putea sa o contractezi in urma unei rani, cel mai bine este sa tratezi infectia la primul semn, pentru a-ti atenua simptomele. Daca candidoza este lasata netratata, infectiile severe se pot raspandi in alte parti ale corpului, inclusiv in sange, inima si creier.

Este candidoza contagioasa?

Candida se poate raspandi de la o persoana la alta, dar asta nu inseamna ca este contagioasa precum virusul gripal. Daca intri in contact cu cineva care are candidoza, nu vei dezvolta neaparat infectia, dar exista un risc de a-ti schimba echilibrul si provoca o infectie.

Pentru femeile care alapteaza un nou-nascut, daca bebelusul  face candidoza orala (afte), aceasta se poate transmite prin saliva copilului. Daca se intampla acest lucru, medicul va recomanda un tratament atat pentru mama, cat si pentru copil, in acelasi timp, pentru a preveni revenirea infectiilor.

Diagnosticare

Pentru a diagnostica infectia invaziva, medicul poate prescrie efectuarea uneia sau mai multor analize, printre care analiza de hemocultura,  anticorpi anti Candida albicans ( IgG sau IGM), test PCR, panelul T2Candida.

Tratament

Medicamentele antifungice sunt utilizate pentru a trata candidoza invaziva. Medicamentele antifungice, numite echinocandine, cum ar fi caspofungina, sunt administrate prin injectie intravenoasa.

Cele numite azoli, precum fluconazolul, clotrimazol, ketoconazol, se administreaza intravenos sau oral.

Un alt grup de medicamente antifungice sunt polienele – de exemplu: amfotericina B, nistatina.

Daca ai candidemie – candida in sange- vei urma tratamentul inca doua saptamani, dupa ce simptomele dispar, iar candida a fost eliminata din sange. Candidoza invaziva din inima, creier sau oase necesita un timp mai lung pentru a fi tratata.

Candidoza cu simptome moderate sau neinvaziva ( ex. vaginala) se trateaza cu medicatie locala  (unguente, creme, ovule) si medicamente antifungice administrate oral (tablete, lichide) in doze unice sau multiple.

Prevenire

De obicei, medicii prescriu medicamente antifungice preventiv, cum ar fi fluconazolul, pentru a reduce riscul de candidoza invaziva la persoanele care sunt spitalizate.

Unele specii de candida, cum ar fi Candida auris, pot fi multirezistente, ceea ce inseamna ca nu dispar ca urmare a administrarii medicamentelor. Ele reprezinta o amenintare globala pentru sanatate, deoarece se pot raspandi cu usurinta si pot provoca infectii grave.

De asemenea, poti preveni candidoza prin:

  • mentinerea unei bune igiene fizice si orale;
  • minimizarea alimentelor nesanatoase din dieta ta, cum ar fi carbohidratii rafinati si zaharul;
  • gestionarea stresului;
  • tratarea afectiunilor medicale precum diabetul, cancerul sau HIV.

 

 

Surse:

www.webmd.com

www.my.clevelandclinic.org

www.healthline.com

Articole Similare

Bolile tiroidei si rolul analizelor de laborator in depistarea acestora
17 noiembrie 2022
cistita-preview
Cistitele si modul in care acestea iti afecteaza sanatatea
13 august 2023
Obezitatea la barbati: ce analize ar trebui sa fac
31 ianuarie 2023
Testele de screening
24 noiembrie 2020
Ce este insulina
Ce este insulina – rol si efecte
15 ianuarie 2022

Cele mai citite articole

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine
17 iunie 2020
distrofia musculara-preview
Complicatii ale distrofiei musculare
5 mai 2023
stroke_preview
Accidentul vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament, preventie
29 noiembrie 2022
10 Mituri despre sanatate: cat e adevar, cat nu e
9 februarie 2023
Voucher Materna Poliana
Acum poți efectua gratuit toate analizele necesare monitorizării sarcinii, cu voucherele Materna
29 octombrie 2021

Oferte

Cele mai cautate oferte

cel mai mic pret
Analize care-ti spun an de an cum te simti
10 analize uzuale pentru detectarea timpurie a unor afectiuni
186 lei
79 lei
cel mai mic preț
Cum stai cu Vitamina D?
Util pentru monitorizarea afectiunilor osoase
110 lei
80 lei
reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
Slider Pachet screening tumoral femei 768x410 px Preview
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
157 lei
109 lei
Slider Pachet analize infecti urinare preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te ustura pana-n suflet
Testează-te și tratează la timp infectiile urinare.
85 lei
60 lei
Slider Pachet screening tumoral barbati 768x410 px Prevew
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
149 lei
109 lei
Slider Pachet Analize Minerale 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te simti dezechilibrat
Testează-ți nivelul mineralelor din corp
108 lei
86 lei
Slider Pachet Analize prostată 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand incepi sa ai probleme cu prostata
3 analize importante pentru prostata
120 lei
84 lei
Slider Pachet Analize Imunitate 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru verificarea imunitatii
6 analize importante
185 lei
140 lei
pret avantajos
Analizele care stiu totul despre digestia ta
5 analize pentru digestie
244 lei
171 lei
Slider Pachet Infertilitate preview
pret avantajos
Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
Afla care este pasul urmator
472 lei
378 lei
pret avantajos
Analize pentru situatii discrete
9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
374 lei
281 lei

Oferte recomandate

reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
profil analize copii
reducere voinica
Analizele care au grijă de sănătatea copilului tău.
12 analize esențiale pentru copii
249 lei
199 lei
pachet avantajos
Analizele pentru cand te lasa ficatul
9 analize utile pentru monitorizarea sanatatii ficatului
161 lei
119 lei
-70 lei
Recoltăm analize ginecologice
3 analize esentiale pentru sanatatea femeii
230 lei
160 lei

Suntem diferiti. De aceea avem nevoie de servicii medicale diverse.

SERVICII SI SPECIALITATI MEDICALE

Se spune ca nu exista doi fulgi de nea la fel. Stim sigur insa ca fiecare avem o poveste unica. Corpul nostru, momentul in care suntem in viata, istoricul medical al fiecaruia dintre noi e diferit. De aceea am creat solutii medicale diverse si competente, oricare ar fi nevoile tale.

Centre

Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Alexandria
Str. Mihaita Filipescu Nr.1, Alexandria, Judetul Teleorman
Contact:
Tel: 0319108 / 0736623140
Email: receptie.alexandria@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Călărași, str. Sloboziei
Str. Sloboziei nr. 31 (fosta Stalingrad nr. 33)
Contact:
Tel: 0319108 / 0723610530
Email: receptie.cl-sloboziei@poliana.ro
Program de recoltare
Luni - Vineri 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni - Vineri 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare Hunedoara, B-dul Dacia
B-dul Dacia nr.6 bis (Complex Gambrinus, lângă supermarket Profi)
Contact:
Program de recoltare
Program recoltare: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize București, Str. Pajurei
Str. Pajurei, Nr.2B, Sector 1
Contact:
Tel: 0319108 / 0726230246
Email: receptie.pajura@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30

Analize

Cele mai cautate analize

Urocultura
PRET
56 lei Cere programare
Hemoleucograma completa cu formula leucocitara,Hb,Ht si indici eritrocitari si reticulocite
PRET
49 lei Cere programare
Creatinkinaza (CK)
PRET
22 lei Cere programare
Hemoglobina glicozilata Hb A1C
PRET
45 lei Cere programare
Colesterol Total
PRET
15 lei Cere programare
Feritina
PRET
49 lei Cere programare
Electroforeza proteinelor serice cu imunofixare
PRET
96 lei Cere programare
Calciu
PRET
15 lei Cere programare
Fosfor seric
PRET
17 lei Cere programare
Proteina C reactiva (CRP)
PRET
26 lei Cere programare
Suna acum Cere programare