Categories
Articol medical
Tipuri de fier. Cand este necesara testarea. Ce inseamna valorile masurate.
Tipuri de fier. Cand este necesara testarea. Ce inseamna valorile masurate.

Totul despre fier

17 decembrie 2020

Autor: Echipa Editoriala Poliana

Fierul este un mineral continut in globulele rosii ale sangelui, fiind parte a hemoglobinei, proteina cu rol esential in transportul oxigenului de la plamani catre restul corpului. Fierul este important si pentru sanatatea musculara, pentru maduva osoasa si pentru functionarea diferitelor organe vitale, fiind parte a unor proteine si enzime ale organismului nostru.

Cea mai mare parte a fierului continut de organismul uman se afla in compusii hem (hemoglobina din sange si mioglobina din muschi), o parte se afla in compozitia diferitelor enzime, iar restul fierului se depoziteaza sub forma de feritina si hemosiderina in macrofage, in celulele hepatice, dar si in alte organe interne.

Corpul are nevoie de o cantitate adecvata de fier, daca aceasta cantitate scade, poate sa apara anemia prin deficit de fier. Printre cauzele care duc la scaderea cantitatii de fier din organism se numara sangerarile (hemoragiile mici, care nu se vad, repetate intr-o perioada lunga de timp in gastrite, ulcere, cancere, de exemplu), alimentatia deficitara sau imposibilitatea de a absorbi suficient fier din alimentatie.

De asemenea, excesul de fier poate sa fie daunator organismului. Administrarea de suplimente de fier, fara sa fie nevoie, duce la o supraincarcare cu fier.

Profilul fierului este alcatuit dintr-o serie de analize de sange care ofera informatii cu privire la cantitatea de fierul din organism, fie fierul continut in compusii hem, fie fierul din depozite, cantitati care pot sa difere semnificativ in functie de varsta si gen. Astfel, analizele masoara cantitatea de fier din sange (sideremie), cantitatea de fier care este atasata de proteina care il transporta in corp (transferina) si profilul fierului, care arata cantitatea prezenta la nivelul depozitelor din corp.

De ce este necesara analiza

Profilul fierului este, in general, recomandat pentru depistarea anemiei si pentru a putea diferentia intre diferitele tipuri de anemie (diagnosticul diferential al anemiilor). Riscul de anemie prin deficit de fier (anemie feripriva) este frecvent la sugari, copii, adolescenti si gravide. Scaderea valorilor este intalnita si in talasemie, o afectiune a sangelui mostenita, care determina organismul sa produca mai putine globule rosii decat sunt necesare pentru o functionare optima.

Analiza fierului este utila si in diagnosticarea excesului de fier din organism, care este, de obicei, o afectiune mostenita, insa poate fi intalnit si la copiii carora li se administreaza fier. Surplusul de fier poate indica hemocromatoza (o boala genetica rara care determina acumularea unui exces de fier in organism).

De asemenea, analizele care evidentiaza diferitele forme de fier din organism pot fi indicate si utilizate de medic pentru a aprecia daca tratamentele recomandate – fie pentru deficit de fier, fie pentru excesul de fier, functioneaza.

Ce presupune analiza

Analiza presupune recoltarea unei probe de sange de la nivelul venei bratului, care nu dureaza mai mult de 5 minute. Medicul iti va oferi informatii privind momentul testarii – inainte sau dupa ce ai mancat. De obicei, recoltarea se efectueaza dimineata, a jeun (pe nemancate si fara apa cu 12 ore inainte). Riscurile analizei sunt minore: poti resimti o durere usoara la locul intepaturii sau poate aparea o vanataie, insa acestea se amelioreaza rapid.

Exista anumite medicamente care pot sa influenteze nivelurile de fier, prin urmare, ti se va recomanda sa nu le iei inainte de recoltare. Numeroase medicamente afecteaza rezultatele, crescand sau scazand valorile fierului. Comunica medicului daca urmezi tratament de contraceptie sau terapie hormonala cu estrogen, acestea avand efect important in modificarea nivelurilor de fier din organism.

Tipuri de analiza a fierului

Exista diferite tipuri de analiza a fierului.

  • Sideremia (fier seric) – masoara cantitatea de fier din sange dupa ce globulele rosii si factorii de coagulare au fost indepartati. Sideremia este, in general, recomandata daca alte analize, precum hemoleucograma completa sau hemoglobina au evidentiat rezultate anormale.
  • Transferina – este o proteina din sange care transporta fierul de la nivelul intestinului (unde se absoarbe ) catre maduva osoasa, unde va fi utilizat in producerea hemoglobinei. Sinteza acestei proteine este invers proportionala cu cantitatea de fier depozitata in organism; daca depozitul de fier va scadea, va fi sintetizata mai multa transferina pentru a prelua o cantitate mai mare de fier de la nivel intestinal.
  • Capacitatea totala de legare a fierului (CTLF) – este o metoda indirecta de evaluare a nivelurilor de fier, analiza masurand nivelul de transferina din ser care este libera sa transporte fierul in sange. Un nivel inalt al CTLF indica o cantitate mare de transferina libera, deoarece nivelul de fier este scazut.
  • Feritina serica– evidentiaza situatia depozitelor de fier din organism si se gaseste in aproape toate celulele corpului si in fluidele tisulare. Se gaseste in concentratii mici in sange si nivelul din sange se coreleaza cu depozitul de fier. Masurarea acesteia este importanta in diagnosticul tulburarilor metabolismului fierului, deoarece in situatiile cand organismul nu are suficient fier, va utiliza fierul din depozite

Valorile de referinta

In cadrul Punctelor de Recoltare Poliana panelul fierului prezinta urmatoarele valori de referinta:

  • Barbati adulti: 35-165 µg/dL (sideremie), 200-380 mg/dL (transferina), 252-479 µg/dL (CTLF), 12 – 300 ng /ml (feritina)
  • Femei adulte: 35-165 µg/dL (sideremie), 200-380 mg/dL (transferina), 252-479 µg/dL (CTLF), 12 – 150 ng/ml (feritina)
  • Nou nascuti: 100 – 250 μg/dL (sideremie), 261 – 353 mg /dl (transferina), 240–450 μg/dL (CTLF), 12-327 ng/dL (feritina)
  • Copii: 50 to 120 μg/dL (sideremie), 240 – 360 mg /dl (transferina), 240–450 μg/dL (CTLF), 6-67 ng/dL (feritina)

Niveluri crescute.

Se inregistreaza cresteri ale sideremiei in: administrarea unor cantitati mari de suplimente cu fier, vitamina B6 si B12, anemie hemolitica (organismul nu are suficiente globule rosii sanatoase), afectiuni hepatice (insuficienta hepatica, hepatita acuta), supraincarcare cu fier (organismul retine in mod natural prea mult fier sau nu il asimileaza corect), menstruatii abundente.

Un nivel crescut de feritina se intalneste, de asemenea in anemiile hemolitice, bolile hepatice, hemocromatoza, dar si in inflamatii acute.

In situatia hemocromatozei sau acumularii de fier in tesuturi, nivelurile de transferina scad, deoarece scade sinteza acestei proteine.

Niveluri scazute.

Se inregistreaza scaderi ale sideremiei in: anemie feripriva, hemoragie gastrointestinala. De asemenea in sarcina si in perioadele de crestere, cand organismul are nevoi crescute de fier, fierul seric poate sa fie scazut. In sarcina nivelele de transferina pot sa inregistreze cresteri.

Deficienta de fier se coreleaza cu un nivel scazut al feritinei si cu o crestere a nivelurilor de transferina.

Simptomele valorilor anormale ale fierului

In deficitul de fier, simptomele pot fi: oboseala cronica, ameteala, cefalee, slabiciune musculara, dificultati de concentrare, afte bucale, unghii deformate, piele palida, dificultati in respiratie, palpitatii.

In excesul de fier, simptomele pot fi: durere abdominala si articulara, oboseala, probleme cardiace, lipsa de energie, libido scazut, slabire ponderala, slabiciune musculara.

Dupa analiza fierului

In functie de rezultate, medicul poate recomanda consumul unor alimente bogate sau scazute in fier. Surse bune de fier sunt: carnea rosie, legume cu frunze verzi, leguminoase (mazare, fasole boabe), organe (ficat), cereale. Surse alimentare scazute in fier sunt: fructe, legume, ceai, cafea, proteine usoare (pui, curcan, ton); de evitat alimentele bogate in vitaminele A si C, deoarece contribuie la absorbtia fierului, precum si suplimentele cu multivitamine, dar si alcoolul in exces sau produsele fortificate cu vitamine. Pe langa analizele referitoare la fier, pot fi necesare mai multe investigatii inainte ca medicul sa stabileasca un diagnostic de certitudine.

Surse:

https://www.drugs.com/cg/iron-profile.html

https://www.uncmedicalcenter.org/mclendon-clinical-laboratories/available-tests/iron-profile/

https://www.healthline.com/health/serum-iron

https://medlineplus.gov/lab-tests/iron-tests/

https://www.healthline.com/health/hemochromatosis-diet

Articole similare

Creatinina si Clearance-ul creatininei
5 iunie 2020
10 Mituri despre sanatate: cat e adevar, cat nu e
9 februarie 2023
Testul Babes – Papanicolau
23 iunie 2020
TROMBOZA-PREVIEW
Tromboza: simptome, cauze, tratament
20 aprilie 2023
Ateroscleroza si accidentul vascular cerebral
10 aprilie 2020

Cele mai citite articole

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine
17 iunie 2020
distrofia musculara-preview
Complicatii ale distrofiei musculare
5 mai 2023
stroke_preview
Accidentul vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament, preventie
29 noiembrie 2022
10 Mituri despre sanatate: cat e adevar, cat nu e
9 februarie 2023
Voucher Materna Poliana
Acum poți efectua gratuit toate analizele necesare monitorizării sarcinii, cu voucherele Materna
29 octombrie 2021

Oferte

Cele mai cautate oferte

cel mai mic pret
Analize care-ti spun an de an cum te simti
10 analize uzuale pentru detectarea timpurie a unor afectiuni
186 lei
79 lei
cel mai mic preț
Cum stai cu Vitamina D?
Util pentru monitorizarea afectiunilor osoase
110 lei
80 lei
reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
Slider Pachet screening tumoral femei 768x410 px Preview
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
157 lei
109 lei
Slider Pachet analize infecti urinare preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te ustura pana-n suflet
Testează-te și tratează la timp infectiile urinare.
85 lei
60 lei
Slider Pachet screening tumoral barbati 768x410 px Prevew
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
149 lei
109 lei
Slider Pachet Analize Minerale 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te simti dezechilibrat
Testează-ți nivelul mineralelor din corp
108 lei
86 lei
pret avantajos
Analizele pentru cand incepi sa ai probleme cu prostata
3 analize importante pentru prostata
120 lei
84 lei
Slider Pachet Analize Imunitate 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru verificarea imunitatii
6 analize importante
185 lei
140 lei
pret avantajos
Analizele care stiu totul despre digestia ta
5 analize pentru digestie
244 lei
171 lei
Slider Pachet Infertilitate preview
pret avantajos
Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
Afla care este pasul urmator
472 lei
378 lei
pret avantajos
Analize pentru situatii discrete
9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
374 lei
281 lei

Oferte recomandate

reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
pachet analize copii
reducere voinica
Toate-s bune cand copiii sunt sanatosi. Hai la analize!
11 analize recomandate pentru monitorizarea anuala a sanatatii copiilor
249 lei
199 lei
pachet avantajos
Analizele pentru cand te lasa ficatul
9 analize utile pentru monitorizarea sanatatii ficatului
161 lei
119 lei
-70 lei
Recoltăm analize ginecologice
3 analize esentiale pentru sanatatea femeii
230 lei
160 lei

Centre

Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Alexandria
Str. Mihaita Filipescu Nr.1, Alexandria, Judetul Teleorman
Contact:
Tel: 0319108 / 0736623140
Email: receptie.alexandria@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Călărași, str. Sloboziei
Str. Sloboziei nr. 31 (fosta Stalingrad nr. 33)
Contact:
Tel: 0319108 / 0723610530
Email: receptie.cl-sloboziei@poliana.ro
Program de recoltare
Luni - Vineri 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni - Vineri 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare Hunedoara, B-dul Dacia
B-dul Dacia nr.6 bis (Complex Gambrinus, lângă supermarket Profi)
Contact:
Program de recoltare
Program recoltare: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize București, Str. Pajurei
Str. Pajurei, Nr.2B, Sector 1
Contact:
Tel: 0319108 / 0726230246
Email: receptie.pajura@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 13:30
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30

Analize

Cele mai cautate analize

Urocultura
PRET
56 lei Cere programare
Hemoleucograma cu formula leucocitara Hb,Ht, indici eritrocitari si reticulocite
PRET
49 lei Cere programare
Creatinkinaza (Ck)
PRET
22 lei Cere programare
Hemoglobina glicozilata Hb A1C
PRET
45 lei Cere programare
Colesterol total
PRET
15 lei Cere programare
Feritina
PRET
49 lei Cere programare
Electroforeza proteinelor urinare cu imunofixare
PRET
199 lei Cere programare
Calciu seric
PRET
14 lei Cere programare
Fosfor seric
PRET
17 lei Cere programare
Proteina C reactiva (CRP) – cantitativ
PRET
28 lei Cere programare
Suna acum Cere programare