Totul despre fier

Fierul este un mineral continut in globulele rosii ale sangelui, fiind parte a hemoglobinei, proteina cu rol esential in transportul oxigenului de la plamani catre restul corpului. Fierul este important si pentru sanatatea musculara, pentru maduva osoasa si pentru functionarea diferitelor organe vitale, fiind parte a unor proteine si enzime ale organismului nostru.

Cea mai mare parte a fierului continut de organismul uman se afla in compusii hem (hemoglobina din sange si mioglobina din muschi), o parte se afla in compozitia diferitelor enzime, iar restul fierului se depoziteaza sub forma de feritina si hemosiderina in macrofage, in celulele hepatice, dar si in alte organe interne.

Corpul are nevoie de o cantitate adecvata de fier, daca aceasta cantitate scade, poate sa apara anemia prin deficit de fier. Printre cauzele care duc la scaderea cantitatii de fier din organism se numara sangerarile (hemoragiile mici, care nu se vad, repetate intr-o perioada lunga de timp in gastrite, ulcere, cancere, de exemplu), alimentatia deficitara sau imposibilitatea de a absorbi suficient fier din alimentatie.

De asemenea, excesul de fier poate sa fie daunator organismului. Administrarea de suplimente de fier, fara sa fie nevoie, duce la o supraincarcare cu fier.

Profilul fierului este alcatuit dintr-o serie de analize de sange care ofera informatii cu privire la cantitatea de fierul din organism, fie fierul continut in compusii hem, fie fierul din depozite, cantitati care pot sa difere semnificativ in functie de varsta si gen. Astfel, analizele masoara cantitatea de fier din sange (sideremie), cantitatea de fier care este atasata de proteina care il transporta in corp (transferina) si profilul fierului, care arata cantitatea prezenta la nivelul depozitelor din corp.

De ce este necesara analiza

Profilul fierului este, in general, recomandat pentru depistarea anemiei si pentru a putea diferentia intre diferitele tipuri de anemie (diagnosticul diferential al anemiilor). Riscul de anemie prin deficit de fier (anemie feripriva) este frecvent la sugari, copii, adolescenti si gravide. Scaderea valorilor este intalnita si in talasemie, o afectiune a sangelui mostenita, care determina organismul sa produca mai putine globule rosii decat sunt necesare pentru o functionare optima.

Analiza fierului este utila si in diagnosticarea excesului de fier din organism, care este, de obicei, o afectiune mostenita, insa poate fi intalnit si la copiii carora li se administreaza fier. Surplusul de fier poate indica hemocromatoza (o boala genetica rara care determina acumularea unui exces de fier in organism).

De asemenea, analizele care evidentiaza diferitele forme de fier din organism pot fi indicate si utilizate de medic pentru a aprecia daca tratamentele recomandate – fie pentru deficit de fier, fie pentru excesul de fier, functioneaza.

Ce presupune analiza

Analiza presupune recoltarea unei probe de sange de la nivelul venei bratului, care nu dureaza mai mult de 5 minute. Medicul iti va oferi informatii privind momentul testarii – inainte sau dupa ce ai mancat. De obicei, recoltarea se efectueaza dimineata, a jeun (pe nemancate si fara apa cu 12 ore inainte). Riscurile analizei sunt minore: poti resimti o durere usoara la locul intepaturii sau poate aparea o vanataie, insa acestea se amelioreaza rapid.

Exista anumite medicamente care pot sa influenteze nivelurile de fier, prin urmare, ti se va recomanda sa nu le iei inainte de recoltare. Numeroase medicamente afecteaza rezultatele, crescand sau scazand valorile fierului. Comunica medicului daca urmezi tratament de contraceptie sau terapie hormonala cu estrogen, acestea avand efect important in modificarea nivelurilor de fier din organism.

Tipuri de analiza a fierului

Exista diferite tipuri de analiza a fierului.

  • Sideremia (fier seric) – masoara cantitatea de fier din sange dupa ce globulele rosii si factorii de coagulare au fost indepartati. Sideremia este, in general, recomandata daca alte analize, precum hemoleucograma completa sau hemoglobina au evidentiat rezultate anormale.
  • Transferina – este o proteina din sange care transporta fierul de la nivelul intestinului (unde se absoarbe ) catre maduva osoasa, unde va fi utilizat in producerea hemoglobinei. Sinteza acestei proteine este invers proportionala cu cantitatea de fier depozitata in organism; daca depozitul de fier va scadea, va fi sintetizata mai multa transferina pentru a prelua o cantitate mai mare de fier de la nivel intestinal.
  • Capacitatea totala de legare a fierului (CTLF) – este o metoda indirecta de evaluare a nivelurilor de fier, analiza masurand nivelul de transferina din ser care este libera sa transporte fierul in sange. Un nivel inalt al CTLF indica o cantitate mare de transferina libera, deoarece nivelul de fier este scazut.
  • Feritina serica– evidentiaza situatia depozitelor de fier din organism si se gaseste in aproape toate celulele corpului si in fluidele tisulare. Se gaseste in concentratii mici in sange si nivelul din sange se coreleaza cu depozitul de fier. Masurarea acesteia este importanta in diagnosticul tulburarilor metabolismului fierului, deoarece in situatiile cand organismul nu are suficient fier, va utiliza fierul din depozite

Valorile de referinta

In cadrul Punctelor de Recoltare Poliana panelul fierului prezinta urmatoarele valori de referinta:

  • Barbati adulti: 35-165 µg/dL (sideremie), 200-380 mg/dL (transferina), 252-479 µg/dL (CTLF), 12 – 300 ng /ml (feritina)
  • Femei adulte: 35-165 µg/dL (sideremie), 200-380 mg/dL (transferina), 252-479 µg/dL (CTLF), 12 – 150 ng/ml (feritina)
  • Nou nascuti: 100 – 250 μg/dL (sideremie), 261 – 353 mg /dl (transferina), 240–450 μg/dL (CTLF), 12-327 ng/dL (feritina)
  • Copii: 50 to 120 μg/dL (sideremie), 240 – 360 mg /dl (transferina), 240–450 μg/dL (CTLF), 6-67 ng/dL (feritina)

Niveluri crescute.

Se inregistreaza cresteri ale sideremiei in: administrarea unor cantitati mari de suplimente cu fier, vitamina B6 si B12, anemie hemolitica (organismul nu are suficiente globule rosii sanatoase), afectiuni hepatice (insuficienta hepatica, hepatita acuta), supraincarcare cu fier (organismul retine in mod natural prea mult fier sau nu il asimileaza corect), menstruatii abundente.

Un nivel crescut de feritina se intalneste, de asemenea in anemiile hemolitice, bolile hepatice, hemocromatoza, dar si in inflamatii acute.

In situatia hemocromatozei sau acumularii de fier in tesuturi, nivelurile de transferina scad, deoarece scade sinteza acestei proteine.

Niveluri scazute.

Se inregistreaza scaderi ale sideremiei in: anemie feripriva, hemoragie gastrointestinala. De asemenea in sarcina si in perioadele de crestere, cand organismul are nevoi crescute de fier, fierul seric poate sa fie scazut. In sarcina nivelele de transferina pot sa inregistreze cresteri.

Deficienta de fier se coreleaza cu un nivel scazut al feritinei si cu o crestere a nivelurilor de transferina.

Simptomele valorilor anormale ale fierului

In deficitul de fier, simptomele pot fi: oboseala cronica, ameteala, cefalee, slabiciune musculara, dificultati de concentrare, afte bucale, unghii deformate, piele palida, dificultati in respiratie, palpitatii.

In excesul de fier, simptomele pot fi: durere abdominala si articulara, oboseala, probleme cardiace, lipsa de energie, libido scazut, slabire ponderala, slabiciune musculara.

Dupa analiza fierului

In functie de rezultate, medicul poate recomanda consumul unor alimente bogate sau scazute in fier. Surse bune de fier sunt: carnea rosie, legume cu frunze verzi, leguminoase (mazare, fasole boabe), organe (ficat), cereale. Surse alimentare scazute in fier sunt: fructe, legume, ceai, cafea, proteine usoare (pui, curcan, ton); de evitat alimentele bogate in vitaminele A si C, deoarece contribuie la absorbtia fierului, precum si suplimentele cu multivitamine, dar si alcoolul in exces sau produsele fortificate cu vitamine. Pe langa analizele referitoare la fier, pot fi necesare mai multe investigatii inainte ca medicul sa stabileasca un diagnostic de certitudine.

Surse:

https://www.drugs.com/cg/iron-profile.html

https://www.uncmedicalcenter.org/mclendon-clinical-laboratories/available-tests/iron-profile/

https://www.healthline.com/health/serum-iron

https://medlineplus.gov/lab-tests/iron-tests/

https://www.healthline.com/health/hemochromatosis-diet