Profilul lipidic

Lipidele sunt prezente in sange si depozitate in tesuturi, reprezentand o componenta importanta a celulelor si, astfel, a functionarii optime a organismului. Acest grup de substante grase sunt folosite de corp drept sursa de energie. Valorile anormale ale profilului lipidic, precum colesterolul sau trigliceridele mari, pot determina afectiuni severe ca boala arteriala coronariana, infarctul de miocard acut (IMA) sau accidentul vascular celebral (AVC). Medicul poate recomanda efectuarea profilului lipidic ca parte din controlul regulat, pentru a preveni, a monitoriza sau a depista o afectiune.

Ce analize medicale sunt incluse in Profilul lipidic

Profilul lipidic masoara nivelurile din sange ale fiecarui tip de grasime din organism. Acestea sunt:

  • Colesterolul total. Acesta masoara intreg colesterolul din toate particulele de lipoproteine. Corpul foloseste colesterolul pentru dezvoltarea celulelor si pentru productia de hormoni. Prea mult colesterol in sange se poate acumula la nivelul arterelor, formand placa de aterom, care creste riscul de IMA sau AVC.
  • Colesterolul HDL (lipoproteine de densitate crescuta, denumit si colesterol “bun”) – Acesta masoara colesterolul din particulele HDL. HDL preia excesul de colesterol si il transporta in ficat pentru a fi eliminat. HDL poate reduce inflamatia si un nivel crescut este asociat cu un risc scazut de boala cardiaca.
  • Colesterolul LDL (lipoproteine de densitate mica, denumit si colesterol “rau”). Acesta masoara colesterolul din particulele LDL si este cunoscut drept colesterol “rau”, deoarece stocheaza excesul de colesterol pe peretii vaselor de sange, ceea ce poate contribui la aparitia aterosclerozei. Acesta are in compozitie mai mult colesterol decat trigliceride, spre deosebire de colesterolul VLDL. In general, cantitatea de LDL este calculata in functie de rezultatele colesterolului total, al HDL si al trigliceridelor.
  • Colesterolul VLDL (lipoproteine de densitate foarte mica). Acesta este precursorul colesterolului LDL, fiind un tip de colesterol care contine mai multe trigliceride decat colesterol si foarte putine proteine. Rolul VLDL este sa distribuie trigliceridele produse de ficat. Un nivel crescut poate provoca acumularea colesterolului la nivelul arterelor, crescand riscul de boala cardiaca si AVC.
  • Trigliceridele. Acestea masoara toate trigliceridele din toate particulele de lipoproteine, fiind un tip de grasimi pe care organismul il foloseste sa stocheze energia pentru a o furniza musculaturii. Se regasesc doar in cantitati reduse in sange. Nivelul crescut de trigliceride asociat cu LDL crescut mareste riscul de boala cardiaca cu mult mai mult decat daca prezinti valori crescute doar ale colesterolului LDL.
Programeaza-te online pentru efectuarea Profilului lipidic la Poliana. 

Ce presupune testarea

Testarea presupune recoltarea unei probe de sange de la nivelul venei bratului.

Respecta recomandarile medicului privind pregatirea pentru testare. Nu manca si nu bea nimic cu exceptia apei timp de 9-12 ore inainte de recoltare. De asemenea, in seara dinaintea analizelor, nu manca alimente grase, nu consuma alcool si nu face efort intensiv. Nu este permisa administrarea de medicamente inainte de testare. Trebuie sa anunti medicul ce tratament urmezi si mentioneaza inclusiv suplimentele alimentare sau naturiste pe care le iei. Exista medicamente care pot influenta rezultatele: diuretice, corticosteroizi, hormoni androgeni, tranchilizante, estrogen, contraceptive, antibiotice, niacina- vitamina B3. Rezultatele mai pot fi influentate de afectiuni precum hipotiroidismul, hipertiroidismul, diabetul, boala renala sau boala hepatica (ciroza, hepatita), subnutritia. Valorile pot fi ridicate si in al treilea trimestru de sarcina si revin la normal dupa nastere. Comunica medicului daca ai efectuat o testarea a tiroidei sau o radiografie osoasa in ultimele 7 zile.

In cazul in care medicul depisteaza o disfunctie lipidica, tratamentul poate include medicamente, schimbari in alimentatie, slabire ponderala si miscare regulata.

Pentru cine este recomandat

Ghidurile medicale internationale recomanda ca fiecare adult peste 20 de ani sa se testeze la fiecare 4-6 ani sau mai frecvent, in cazul in care prezinti factori de risc precum fumatul, obezitatea, alimentatia deficitara in nutrienti, sedentarismul, varsta (la barbatii de peste 45 de ani si la femeile de peste 50-55 ani), hipertensiunea (tensiunea arteriala 140/90 sau daca urmezi tratament antihipertensiv), diabetul sau prediabetul, istoricul familial de deces prematur de boala cardiaca, boala cardiovasculara preexistenta. Copiii, adolescentii si adultii tineri (2-24 de ani) care nu prezinta factori de risc ar trebui sa efectueze panelul lipidic in prima faza la 9-11 ani si, din nou, la 17-21, potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP). Copiii cu risc crescut (istoric familial de boli cardiace sau diabet, obezitate, hipertensiune arteriala) ar trebui testati intre 2 si 8 ani, recomanda AAP. Copiii sub 2 ani sunt prea mici pentru a fi testati.

Daca medicul ti-a recomandat sa faci aceasta analiza, poti merge in punctele de recoltare Poliana

Valorile de referinta

Punctele de recoltare Poliana au urmatoarele valori de referinta:

  • Colesterol total: 75-169 mg/dL (sub 20 de ani), 100-199 mg/dL (peste 20 de ani)
  • Colesterol HDL: Peste 40 mg/dL (cu cat este mai crescut, cu atat scade riscul de boala cardiovasculara). Peste 45 mg/dL (barbati) si peste 55 mg/dL (femei).
  • Colesterol LDL: Sub 70 mg/dL (pacienti cu boala cardiovasculara sau sindrom metabolic), sub 100 mg/dL (pacienti care prezinta numerosi factori de risc de boala cardiaca), sub 130 mg/dL (persoanele cu risc scazut de boala arteriala coronariana).
  • Colesterol VLDL: 2 – 38 mg/dl. Valorile crescute de VLDL sunt asociate deseori cu ateroscleroza si afectiuni ale inimii.
  • Trigliceride: sub 150 mg/dl. Valorile sunt crescute in diabet si obezitate. Valorile foarte crescute (>500-1,000 mg/dL) cresc riscul de pancreatita.

Surse:

https://labtestsonline.org/tests/lipid-panel

https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/17176-lipid-blood-tests

https://stanfordhealthcare.org/medical-tests/b/blood-test/types/blood-lipid-profile.htmlhttps://www.uofmhealth.org/health-library/hw207814#tp17436