Totul despre ulcerul gastric – cauze, simptome, diagnostic, tratament

Ulcerul gastric este o afectiune medicala des intalnita in populatia generala, care poate afecta nu doar starea de sanatate, ci si calitatea vietii. Cu toate ca poate parea o boala minora la debut, daca este lasata netratata o perioada mai indelungata, ulcerul gastric poate conduce la complicatii severe (ex: ulcer perforat).

Astfel, este esential sa fie intelese pe deplin cauzele, simptomele, diagnosticul si tratamentul corect ale ulcerului gastric. Citeste mai multe despre aceasta afectiune in cele ce urmeaza.

  • Ce este ulcerul gastric
  • Tipuri de ulcer gastric – localizare gastrica vs duodenala
  • Cauze si factori de risc pentru ulcerul gastric
  • Simptome caracteristice ulcerului gastric/duodenal (cum se manifesta ulcerul gastroduodenal)
  • Metode de diagnostic pentru ulcerul gastric
  • Tratamentul ulcerului gastric
  • Dieta (regimul) in ulcerul gastric

Ce este ulcerul gastric

Ulcerul gastric, numit deseori si ulcer peptic sau boala ulceroasa, reprezinta o afectiune caracterizata prin formarea uneia sau a mai multor leziuni la nivelul mucoasei stomacului, ce poarta denumirea de ulcere (definitie ulcer/ce inseamna ulcer).

De asemenea, ulcere de acest fel pot aparea si in prima portiune a intestinului subtire, numita duoden (caz in care isi poate pastra tot denumirea de ulcer peptic). De fapt, ulcerul gastroduodenal/gastric si duodenal sunt denumite ulcer peptic deoarece se produc sub actiunea mediului acid si a pepsinei din stomac, o enzima care ataca si degradeaza proteinele alimentare, favorizand  absorbtia lor la nivel intestinal.

Ulcerele de la acest nivel reprezinta zone de distrugere a mucoasei digestive, ce expun straturi mai profunde ale peretelui gastric sau duodenal la actiunea repetata si agresiva a sucului gastric acid si enzimelor digestive.

Ele apar atunci cand mecanismele normale de aparare ale mucoasei gastrice sunt depasite de agresiunile repetitive la care aceasta este supusa (motiv pentru care nu oricine ajunge sa dezvolte ulcer peptic). Pe masura ce acizii si enzimele digera tesuturile, se formeaza leziuni adanci, dureroase, care sangereaza usor.

Tipuri de ulcer gastric – localizare gastrica vs duodenala

ulcer 1

Exista doua tipuri principale de ulcer, in functie de localizarea exacta a leziunilor:

  1. Ulcerul gastric (propriu-zis) – se dezvolta la nivelul stomacului, de obicei in portiunea inferioara a acestuia, in apropierea pilorului (orificiul ce conecteaza stomacul cu duodenul);
  2. Ulcerul duodenal – apare pe portiunea superioara a duodenului (primul segment al intestinului subtire), cu o localizare aflata imediat dupa stomac.

Dintre cele doua tipuri de ulcer, cel duodenal este varianta mai frecvent intalnita, reprezentand aproximativ 60% din totalul cazurilor de ulcer. Ulcerul gastric propriu-zis are o frecventa mai redusa, insa extrem de importanta in practica medicala.

Desi au unele cauze comune, cele doua tipuri de ulcer prezinta si cateva deosebiri importante privind distributia in populatie. Prin urmare, ulcerul gastric apare mai frecvent la femei si la persoanele mai in varsta, in timp ce ulcerul duodenal predomina la barbati si este mai caracteristic intervalului de varsta cuprins intre 30 si 50 de ani.

Evolutia clinica si complicatiile pot, de asemenea, diferi intre cele doua tipuri principale de ulcer. Totusi, indiferent de tipul de ulcer de care sufera o persoana, importanta diagnosticarii precoce si a initierii tratamentului cat mai curand este aceeasi.

Cauze si factori de risc pentru ulcerul gastric

Aparitia ulcerului gastric este in general consecinta unui dezechilibru intre factorii daunatori (cei care afecteaza mucoasa) si mecanismele de aparare ale stomacului si duodenului. Practic, o buna parte din viata unui individ, stomacul si duodenul s-au putut apara in fata agresiunii acide/enzimatice, aceasta aparare scazand, insa, cu timpul.

Printre principalele cauze si factori de risc incriminati in ulcer se numara:

  • Infectia cu bacteria Helicobacter pylori – acest microorganism nu afecteaza mucoasa gastrica/duodenala in mod direct, ci determina leziuni si inflamatie cronica la nivelul acestora prin cresterea secretiei acide gastrice, reprezentand cea mai frecventa cauza atat pentru ulcerul gastric, cat si pentru cel duodenal; rata infectiei cu Helicobacter pylori in randul pacientilor cu ulcer este una ridicata, insa prezenta sa se poate detecta si in cazul unui numar considerabil de persoane sanatoase;
  • Varsta inaintata si antecedentele familiale de ulcer gastric;
  • Utilizarea cronica de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS: ibuprofen, ketoprofen, aspirina) – aceste medicamente scad productia de mucus si prostaglandine protectoare pentru mucoasa digestiva, fapt ce o predispun la aparitia leziunilor ulcerative;
  • Stresul cronic (ulcer de stres) – efectul se produce prin activarea axului hipotalamo-pituitar-adrenal cu eliberare crescuta de cortizol, care, la randul sau, creste productia de acid clorhidric in stomac;
  • Fumatul – influenteaza prin multiple mecanisme: creste secretia de acid clorhidric, reduce fluxul sanguin catre mucoasa digestiva, afecteaza raspunsul imun local;
  • Consumul cronic de alcool – prin efect direct iritant direct asupra mucoasei;
  • Anumite boli sistemice grave (ex: insuficienta renala cronica, ciroza hepatica, boala Crohn etc.).

Simptome caracteristice ulcerului gastric/duodenal (cum se manifesta ulcerul gastroduodenal)

ulcer 2

Simptomele ulcerului gastric/duodenal (peptic) pot varia in functie de localizarea, dimensiunea si vechimea leziunilor. Cele mai frecvente semne si simptome raportate de pacienti includ:

  • Durere intensa – localizata in etajul abdominal superior, de intensitate variabila, deseori sub forma de arsura epigastrica; durerile in ulcer sunt resimtite ca o „foame dureroasa” (crize de ulcer gastric), se agraveaza atunci cand stomacul este gol si se amelioreaza la ingestia de alimente;
  • Sensibilitate crescuta la palpare in etajul abdominal superior (cum se manifesta ulcerul gastric);
  • Senzatie de plenitudine si satietate precoce dupa mese;
  • Greturi si varsaturi – uneori cu urme de sange (hematemeza); atunci cand sangele este digerat, aspectul este de zat de cafea;
  • Accentuarea simptomatologiei la ingestia de alimente grase, condimente iuti sau alcool;
  • Scaderea poftei de mancare si pierderea inexplicabila in greutate;
  • Anemie feripriva – instalata ca urmare a sangerarilor digestive mici, recidivante (ulcer hemoragic/ulcer duodenal sau gastric perforat).

Metode de diagnostic pentru ulcerul gastric

Inainte de orice investigatie paraclinica sau invaziva, medicul va prelua istoricul personal si familial al pacientului. Ulterior, va efectua un examen fizic axat asupra zonei abdominale (inspectie, palpare, percutie si auscultatie).

Pentru un diagnostic de certitudine de ulcer gastric, insa, sunt necesare si urmatoarele investigatii:

  1. Analize de sange pentru ulcer gastric/duodenal (cu predilectie hemoleucograma) – pentru diagnosticul anemiei si evaluarea gravitatii in caz de sangerari digestive majore;
  2. Ecografia abdominala – utilizeaza ultrasunete pentru a evalua grosimea peretelui gastric; poate evidentia ingrosari focale sugestive pentru ulcer;
  3. Teste de evidentiere a infectiei cu Helicobacter pylori – teste respiratorii cu ureaza, analiza antigenelor in materiile fecale, serologie specifica;
  4. Radiografia stomacului si duodenului cu substanta de contrast – pune in evidenta defecte de umplere la nivelul mucoasei ulcerate;
  5. Computer tomografia abdominala – indicata mai ales pentru suspiciune de complicatiile ulcerului gastric (stomac/ulcer perforat, peritonita);
  6. Endoscopia digestiva superioara – reprezinta metoda de electie, intrucat permite atat vizualizarea directa a leziunilor, cat si evaluarea extinderii si gravitatii lor; in timpul investigatiei, se pot recolta probe de tesut (biopsii) pentru examenul histopatologic si testarea infectiei cu Helicobacter pylori.

Tratamentul ulcerului gastric

Tratamentul ulcerului gastric este unul complex si trebuie adaptat fiecarui pacient in parte, in functie de caracteristicile particulare ale cazului.

Principalele directii terapeutice urmarite includ:

  1. Eradicarea infectiei cu Helicobacter pylori – se realizeaza prin terapie antibiotica combinata (antibiotice pentru ulcer gastric/duodenal); cele mai noi ghiduri recomanda scheme bazate pe 2-3 antibiotice in asociere cu un inhibitor de pompa de protoni (adesea pantoprazol);
  2. Reducerea secretiei acide gastrice folosind tratamentul medicamentos – inhibitori de pompa de protoni (omeprazol, pantoprazol, esomeprazol), antagonisti H2 (antisecretori gastrici tip ranitidina, famotidina), antiacide (hidroxid de aluminiu si carbonat sau silicat de magneziu);
  3. Tratamentul local gastroprotector – prin intermediul medicamentelor citoprotectoare, care formeaza un strat pe suprafata ulceratiilor si stimuleaza regenerarea celulara;
  4. Tratamentul simptomatic – amelioreaza senzatiile dureroase cu analgezice (nu AINS);
  5. Prevenirea recidivelor prin evitarea factorilor de risc (ex: fumat, alcool, AINS, stres cronic);
  6. Tratamentul complicatiilor majore (ex: perforatie, sangerari masive) – de regula, este chirurgical si realizat in urgenta (operatie ulcer).

Nu in ultimul rand, profilaxia ulcerului gastric are in vedere eradicarea infectiei cu H. pylori in randul populatiei si evitarea pe cat posibil a factorilor nocivi. Pacientii cu risc crescut pot beneficia de administrare cronica de medicatie gastroprotectoare.

Dieta (regimul) in ulcerul gastric

Regimul alimentar (dieta) joaca un rol important in managementul ulcerului gastric sau duodenal (regim/dieta ulcer gastric/duodenal). Se recomanda o dieta saraca in grasimi hidrogenate, condimente iritante si fibre, pentru a evita stimularea secretiei acide si iritarea mucoasei. Trebuie evitat, de asemenea, consumul de cafea, bauturi carbogazoase si alcool.

Sunt indicate, in schimb, alimente bogate in proteine cu valoare biologica ridicata (carne slaba, peste, oua, produse lactate fermentate) si multe legume si fructe proaspete. Mesele trebuie sa fie fractionate in 5-6 portii mici pe zi.

Respectarea unei diete adecvate (mai precis, a unui regim pentru ulcerul gastric/duodenal), alaturi de tratamentul medicamentos, ajuta la calmarea simptomelor, vindecarea leziunilor si prevenirea recidivelor.

In concluzie, ulcerul gastric este o afectiune complexa, larg raspandita, ce necesita o atentie adecvata. Cu un diagnostic precoce si un tratament corespunzator, cele mai multe cazuri de ulcer gastric pot fi vindecate fara consecinte pe termen lung. De aceea, recunoasterea primelor semne de ulcer peptic si urmarea recomandarilor medicale sunt pasi esentiali catre o evolutie favorabila si o recuperare completa.