Totul despre vitamina K

Ce este vitamina K

Vitamina K se refera la un grup de vitamine care joaca un rol in coagularea sangelui, metabolismului osos si reglarea nivelului de calciu din sange. Beneficiile vitaminei K includ sustinerea sanatatii osoase, cognitive si a inimii.

Vitamina K este o vitamina solubila in grasimi, care se prezinta sub doua forme, respectiv K1 si K2. Vitamina K1 se numeste filochinona si se gaseste in legumele cu frunze verzi, cum ar fi verdeata, varza si spanacul. Vitamina K2 se numeste menachinona si se gasesc in unele alimente de origine animala si alimente fermentate. De asemenea, menachinona poate fi produsa si de unele bacterii din corpul uman.

Vitamina K se gaseste in tot corpul, inclusiv ficat, creier, inima, pancreas si oase. Ea se descompune foarte repede si se excreta in urina sau fecale. Din acest motiv, rareori atinge niveluri toxice in organism chiar si cu aporturi mari, asa cum se poate intampla uneori cu alte vitamine liposolubile.

Organismul are nevoie de vitamina K pentru a produce protrombina, o proteina si un factor de coagulare care este important in coagularea sangelui si în metabolismul osos. Persoanele care folosesc medicamente pentru subtierea sangelui nu ar trebui sa ia vitamina K suplimentara fara a intreba mai intai un medic.

Carența de vitamina K este rara, dar in cazurile severe poate creste timpul de coagulare, ducand la hemoragie si sangerare excesiva.

Rolul vitaminei K

Cu un rol important in sanatatea oaselor, inimii si al coagularii sangelui, vitamina K poate ajuta si la ameliorarea greturilor matinale si la protejarea functiei cognitive. Recent, cercetatorii au descoperit ca o forma de vitamina K actioneaza ca un antioxidant care ar putea fi o cheie in prevenirea bolii Alzheimer si a altor afectiuni.

Nivelurile crescute de vitamina K din sange au fost asociate cu o memorie episodica imbunatatita la adultii in varsta.

De asemenea, vitamina K poate reduce chiar si riscul de boli cardiovasculare si deces.

Astfel, iata ce roluri importante are vitamina K in organism:

  1. Ajuta la coagularea sangelui

Una dintre cele mai importante sarcini ale vitaminei K este de a produce patru dintre cele 13 proteine necesare coagularii sangelui. Cheagurile de sange opresc sangerarea ranilor, astfel incat acestea sa se poata vindeca. Chiar numele vitaminei „K” vine din cuvantul danez si german “koagulation” care inseamna coagulare.

Acesta este un mare beneficiu al vitaminei K. Atenție: persoanele care iau medicamente pentru subtierea sangelui, cum ar fi medicamentele anticoagulante cu warfarina, nu ar trebui sa ia suplimente de vitamina K sau sa consume cantitati mari de vitamina K fara a intreba medicul. Si asta pentru ca vitamina K poate interfera cu eficacitatea acestor medicamente.

  1. Intareste oasele

Vitamina K  intareste oasele, ajutand la producerea osteocalcinei, care ajuta la prevenirea scaderii densitatii osoase.

Unele studii indica faptul ca un aport zilnic mai mare de vitamina K reduce riscul de fracturi osoase si densitate osoasa scazuta, afectiune numita osteopenie. In unele tari, medicii prescriu chiar suplimente de vitamina K pentru a trata osteoporoza.

Unele studii au aratat ca aportul mai mare de vitamina K este asociat cu o incidenta mai mica a fracturilor de sold.

  1. Sanatatea inimii

Cateva studii au cercetat rolul vitaminei K pentru sanatatea inimii. Vitamina K este implicata in producerea proteinei Matrix Gla (MGP), care ajuta la prevenirea calcificarii sau intaririi arterelor inimii, care contribuie la bolile de inima. Deoarece cercetarile in acest domeniu sunt foarte limitate, sunt necesare studii suplimentare pentru a se putea administra  o anumita cantitate de vitamina K pentru aceasta afectiune, dincolo de recomandarea standard.

Alimente care contin vitamina K

Alimentele bogate in vitamina K sunt in principal legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza, broccoli si salata verde. Alte alimente ce contin  vitamina K includ fructele precum afinele, smochinele si capsunele, si uleiul de masline, soia sau canola. De asemenea, vitamina K se gaseste in cantitati mai mici in carne, oua si produse lactate cum ar fi branza, iaurt si unt.

Semne ale carentei de vitamina K

Carenta de vitamina K la adulti este rar intalnita, dar poate aparea la persoanele care iau medicamente care blocheaza metabolismul vitaminei K, cum ar fi antibioticele, sau la cei cu afectiuni care cauzeaza malabsorbtia alimentelor si a nutrientilor. O deficienta este posibila si la nou-nascutii, deoarece vitamina K nu traverseaza placenta, iar laptele matern contine o cantitate mica. Cantitatea limitata de proteine de coagulare a sangelui la nastere creste riscul de sangerare la sugari daca nu li se administreaza suplimente de vitamina K.

Iata cele mai comune semne ale unei carente de vitamina K:

  • un timp mai lung pentru coagularea sangelui sau un timp prelungit de protrombina;
  • sangerare;
  • hemoragii;
  • osteopenia sau osteoporoza.

Medicamentele antibiotice pot distruge bacteriile producatoare de vitamina K din intestin, scazand astfel nivelurile de vitamina K, mai ales daca iei medicamentul mai mult de cateva saptamani. Persoanele care au un apetit scazut in timp ce folosesc antibiotice pe termen lung pot prezenta un risc mai mare de deficienta si pot lua un supliment de vitamina K.

Deoarece vitamina K este solubila in grasimi, cel mai bine este sa consumi alimente ce contin grasime, impreuna cu vitamina K, pentru a imbunatati absorbtia. In acest sens, poti adauga ulei de masline sau cubulete de avocado in salata ta.

Necesarul de vitamina K in functie de varsta

Aportul recomandat de vitamina K in micrograme este:

  • 6 – 11 luni: 2,5 mcg
  • 12 – 23 de luni: 30 mcg
  • 2 – 18 ani: 30 pana la 75 mcg
  • fete peste 18 ani: 90 mcg
  • baieti peste 18 ani: 120 mcg
  • femei insarcinate sau care alapteaza: 75 – 90 mcg

Suplimentele de vitamina K

Majoritatea suplimentelor cu multivitamine si minerale contin vitamina K, in special suplimentele pentru sanatatea oaselor. In majoritatea cazurilor, nu trebuie sa iei un supliment daca iti asiguri necesarul de alimente dintr-o  dieta echilibrata.

Daca crezi ca te confrunti cu o deficienta de vitamina K, discuta cu medicul tau. Simptomele si o analiza de sange pot confirma diagnosticul.

Interactiunea cu alte medicamente

Vitamina K poate interactiona cu mai multe medicamente obisnuite, inclusiv cele care au rol in diluarea sangelui, anticonvulsive, antibiotice, medicamente pentru scaderea colesterolului si medicamente pentru slabit.

Medicamentele care subtiaza sangele, cum ar fi warfarina, sunt utilizate pentru a preveni formarea cheagurilor de sange, care pot bloca fluxul de sange catre creier sau inima. Ele actioneaza prin scaderea sau intarzierea capacitatii de coagulare a vitaminei K. Cresterea sau scaderea brusca a aportului de vitamina K poate interfera cu efectele acestor medicamente. Mentinerea constanta a aportului de vitamina K de la o zi la alta poate preveni aceste probleme.

Anticonvulsivantele, daca sunt luate in timpul sarcinii sau in timpul alaptarii, pot creste riscul deficientei de vitamina K la fat sau nou-nascut.

De asemenea, medicamentele care scad colesterolul interfereaza cu absorbtia grasimilor. Grasimile alimentare sunt necesare pentru absorbtia vitaminei K, astfel incat persoanele care iau acest medicament pot avea un risc mai mare de deficienta.

Oricine ia oricare dintre aceste medicamente ar trebui sa discute cu medicul sau despre aportul de vitamina K.

Cea mai buna modalitate de a te asigura ca organismul tau are suficienti nutrienti este sa consumi o dieta echilibrata, cu multe fructe si legume. Suplimentele trebuie utilizate numai in caz de deficienta si doar sub supraveghere medicala.

 

 

Surse:

www.health.clevelandclinic.org

www.webmd.com

www.nhs.uk

www.hsph.harvard.edu

www.medicalnewstoday.com