Totul despre zinc: cum actioneaza asupra organismului

Zincul este un oligomineral esential pe care organismul nu il poate produce sau stoca, asa ca este nevoie sa il obtii din alimentele pe care le consumi zilnic. Alaturi de fier, zincul este cel mai comun mineral din organism si se gaseste in fiecare celula. El a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru a ajuta la vindecarea ranilor si joaca un rol important in sistemul imunitar, reproducere, dezvoltare, gust, vaz si miros, coagularea sangelui si functionarea adecvata a tiroidei si a insulinei.

De asemenea, zincul are proprietati antioxidante, ceea ce inseamna ca ajuta la protejarea celulelor din organism impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi pot contribui la procesul de imbatranire, precum si la dezvoltarea a numeroase probleme de sanatate, inclusiv boli de inima si cancer. Antioxidantii pot neutraliza radicalii liberi si pot reduce sau chiar ajuta la prevenirea unora dintre daunele pe care le provoaca.

Corpul tau nu are nevoie de o cantitate mare de zinc. Doza zilnica recomandata pentru adulti este intre 8 si 11 mg. Este un lucru normal sa ai niveluri usor scazute de zinc, dar administrarea unei multivitamine, plus o dieta sanatoasa, ar trebui sa iti asigure necesarul de zinc de care ai nevoie.

Niveluri scazute de zinc sunt uneori observate la varstnici, alcoolici, persoanele cu anorexie si persoanele care urmeaza diete foarte restrictive. Persoanele care au sindroame de malabsorbtie, cum ar fi boala Crohn sau boala celiaca, pot avea, de asemenea, deficit de zinc.

Zincul contribuie la numeroase procese din corp, inclusiv si la:

  • reactii enzimatice;
  • functia imunitara;
  • sinteza proteinei;
  • sinteza ADN-ului;
  • vindecarea ranilor;
  • crestere si dezvoltare.

Datorita rolului pe care il are in functia imunitara, zincul este, de asemenea, adaugat in unele pastile si  tratamente impotriva racelii.

Alimente care contin zinc

Multe alimente contin zinc. Poti obtine cantitatile recomandate zilnic de zinc consumand alimente precum:

  • stridii, care au cantitati foarte mari de zinc;
  • peste;
  • carne de pasare;
  • fructe de mare;
  • cereale fortificate pentru micul dejun;
  • nuci;
  • cerealele integrale;
  • oua;
  • produse lactate.

Suplimentele alimentare

Aproape toate suplimentele alimentare, multivitamine/minerale, contin zinc. Zincul este, de asemenea, disponibil singur sau combinat cu calciu, magneziu sau alte elemente in suplimentele alimentare.

Suplimentele alimentare pot avea mai multe forme diferite de zinc, cum ar fi sulfat de zinc, acetat de zinc si gluconat de zinc. Nu se stie daca o forma este mai buna decat celelalte.

Zincul se gaseste si in unele creme adezive pentru proteze si produse fara prescriptie medicala, inclusiv in cele etichetate ca medicamente homeopate pentru raceli.

Majoritatea oamenilor primesc suficient zinc din alimentele pe care le consuma.

Probleme cu absorbtia zincului

Cu toate acestea, anumite persoane pot avea probleme in a-si asigura necesarul de zinc. Printre acestea se numara:

  • Persoanele care au suferit o interventie chirurgicala gastrointestinala, cum ar fi o interventie chirurgicala de slabire, sau persoanele care au tulburari digestive, cum ar fi colita ulceroasa sau boala Crohn. Aceste afectiuni pot scadea cantitatea de zinc pe care o absoarbe organismul si pot creste cantitatea care se pierde in urina.
  • Persoanele care urmeaza diete vegetariene sau vegane pentru ca nu mananca carne, care este o sursa importanta de zinc. Vegetarienii si veganii ar putea recurge de la administrarea de suplimente de zinc.
  • Persoanele care sunt insarcinate sau care alapteaza pentru ca au nevoie de mai mult zinc pentru copilul lor in crestere si pentru a produce laptele matern.
  • Sugarii mai mari care sunt alaptati pentru ca laptele matern nu ofera suficient zinc pentru sugarii cu varsta peste 6 luni. Copiii mai mari ar trebui sa primeasca alimente care contin zinc.
  • Copiii care sufera de drepanocitoza (boala ereditara a sangelui), pentru ca este posibil ca medicamentele pe care le iau sa poata cauza niveluri scazute de zinc. Acestor copii li s-ar putea recomanda administrarea de suplimente de zinc.
  • Persoanele alcoolice, deoarece alcoolul reduce cantitatea de zinc pe care o absoarbe organismul si creste cantitatea care se pierde in urina. De asemenea, aceste persoane tind sa consume cantitati mai mici de nutrienti, inclusiv zinc.

Deficienta de zinc

Deficienta de zinc cauzeaza diaree, crestere lenta si pierderea poftei de mancare la sugari si copii. Sugarii si copiii care au avut o carenta de zinc pot avea probleme de fertilitate atunci cand devin adulti. La copiii mai mari, deficitul de zinc cauzeaza, de asemenea, caderea parului si infectii frecvente.

Carenta de zinc la orice varsta poate provoca pierderea gustului si a mirosului. La adultii in varsta, deficienta de zinc poate intarzia vindecarea ranilor si poate cauza probleme cu gandirea, rationamentul si memoria.

In tarile cu venituri mai mici, deficienta de zinc in timpul sarcinii poate provoca nasteri premature si alte complicatii. Bebelusii pot avea o greutate mica la nastere si un risc mai mare de deces.

Multe dintre aceste simptome pot fi semne si ale altor probleme decat o deficienta de zinc.

Efectele zincului asupra sanatatii

Oamenii de stiinta studiaza zincul pentru a intelege mai bine modul in care acesta influenteaza sanatatea. Iata cateva exemple legate de ceea ce au aratat cercetarile despre zinc:

Viroze

Unele studii sugereaza ca pastilele de zinc sau siropul de zinc accelereaza recuperarea dupa o viroza comuna daca incepi sa iei zinc la debutul simptomelor. Cu toate acestea, zincul nu pare sa influenteze severitatea simptomelor racelii. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina cea mai buna doza si forma de zinc pentru raceala obisnuita, precum si cat de des si cat timp ar trebui luat.

Pneumonie la copii

Unele studii arata ca suplimentele de zinc reduc riscul de pneumonie la copiii mici. Zincul nu pare sa accelereze recuperarea sau sa reduca numarul de decese din cauza pneumoniei.

HIV la copii si adulti

Multi oameni cu HIV au un nivel scazut de zinc. Acest lucru se intampla deoarece au probleme cu absorbtia zincului din alimente. De asemenea, au adesea diaree, care creste pierderea de zinc. Unele studii arata ca zincul suplimentar reduce diareea si complicatiile HIV. Suplimentele de zinc nu par sa reduca riscul de deces la persoanele cu HIV. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina daca suplimentele de zinc ar putea ajuta persoanele cu HIV.

Interactiunea zincului cu alte medicamente

Suplimentele alimentare cu zinc pot interactiona sau interfera cu unele medicamente. In unele cazuri, medicamentele pot scadea nivelul de zinc din organism. Iata cateva exemple:

Atat antibioticele chinolone, cat si antibioticele tetracicline pot reduce atat cantitatea de zinc, cat si de antibiotic pe care corpul o absoarbe. Pentru a evita aceasta interactiune, ia antibioticul cu cel putin 2 ore inainte sau cu 4 pana la 6 ore dupa, luand un supliment de zinc.

Penicilamina este un medicament utilizat pentru a trata artrita reumatoida si boala Wilson. Suplimentele de zinc pot reduce cantitatea de penicilamina pe care o absoarbe corpul tau. Pentru a evita aceasta interactiune, ia suplimente de zinc si penicilamina la cel putin 1 ora distanta.

Diureticele tiazidice, cum ar fi clortalidona (Hygroton) si hidroclorotiazida (Esidrix si HydroDIURIL) cresc cantitatea de zinc pierduta in urina. Daca iei diuretice tiazidice pentru o perioada lunga de timp, se poate reduce cantitatea de zinc din organism.

Beneficii pentru sanatate

Cercetarile arata ca zincul are numeroase beneficii pentru sanatate, respectiv:

Intarirea sistemului imunitar

Zincul ajuta la mentinerea optima a sistemului imunitar. Deoarece este necesar pentru functionarea celulelor imunitare, o deficienta poate duce la un raspuns imunitar slabit. Suplimentele de zinc stimuleaza anumite celule imunitare si reduc stresul oxidativ.

De exemplu, o revizuire a sapte studii a demonstrat ca 80-92 de miligrame (mg) pe zi de zinc pot reduce durata racelii cu pana la 33%.

In plus, unele cercetari mai vechi sugereaza ca suplimentele de zinc reduc semnificativ riscul de infectii si raspunsul imunitar la adultii in varsta.

Accelereaza vindecarea ranilor

Zincul este utilizat in mod obisnuit in spitale ca tratament pentru arsuri, anumite ulcere si alte leziuni ale pielii.

Deoarece acest mineral joaca roluri critice in sinteza colagenului, functia imunitara si raspunsul inflamator sunt necesare pentru o vindecare adecvata. De fapt, pielea ta detine o cantitate relativ mare – aproximativ 5% – din continutul de zinc al corpului tau.

In timp ce o deficienta de zinc poate incetini vindecarea ranilor, suplimentarea cu zinc poate accelera recuperarea persoanelor cu rani. De exemplu, intr-un studiu realizat in 12 saptamani pe 60 de persoane cu ulcere ale piciorului diabetic, cei tratati cu 50 mg de zinc pe zi au inregistrat reduceri semnificative ale dimensiunii ulcerului in comparatie cu un grup placebo.

Poate reduce riscul anumitor boli legate de varsta

Zincul iti poate reduce semnificativ riscul de boli legate de varsta, cum ar fi pneumonia, infectia si degenerescenta maculara legata de varsta.

Studiile au aratat ca adultii in varsta care iau suplimente cu zinc se confrunta cu un raspuns imbunatatit la vaccinarea antigripala, un risc redus de pneumonie si o performanta mentala imbunatatita.

Totodata, un studiu din 2007 a stabilit ca 45 mg pe zi de zinc poate scadea incidenta infectiei la adultii in varsta cu aproape 66%.

Poate ajuta la tratarea acneei

Acneea este o boala comuna a pielii care afecteaza, estimativ, pana la 9,4% din populatia globala Acneea este generata de obstructia glandelor producatoare de ulei, a bacteriilor si a inflamatiei. Studiile sugereaza ca atat tratamentele topice, cat si cele orale cu zinc pot trata eficient acneea, prin reducerea inflamatiei, inhibarea cresterii bacteriilor si suprimarea activitatii glandelor uleioase.

Persoanele cu acnee tind sa aiba un nivel mai scazut de zinc. Prin urmare, suplimentele pot ajuta la reducerea simptomelor.

Reduce inflamatia

Zincul scade stresul oxidativ si reduce nivelul anumitor proteine inflamatorii din corpul tau. Stresul oxidativ duce la inflamatie cronica, un factor care contribuie la o gama larga de boli cronice, cum ar fi bolile de inima, cancerul si declinul mental.

Intr-un studiu din 2010, realizat pe 40 de adulti in varsta, cei care au luat 45 mg de zinc pe zi au inregistrat scaderi mai mari ale markerilor inflamatori, comparativ cu un grup placebo.

Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD)

Pentru copiii care au niveluri scazute de zinc, unele dovezi sugereaza ca administrarea de zinc poate provoca o usoara imbunatatire a simptomelor, reducand hiperactivitatea, impulsivitatea si socializarea. Cu toate acestea, nu a existat nicio modificare a simptomelor deficitului de atentie. Zincul poate fi cel mai util copiilor cu un indice de masa corporala ridicat, niveluri scazute de acizi grasi liberi in sange si niveluri scazute de zinc.

Herpes simplex (herpes labial)

Herpesul labial este cauzat de virusul herpes simplex. Potrivit unui studiu, persoanele cu herpes labial au folosit fie o crema cu oxid de zinc, fie placebo la fiecare 2 ore, pana cand herpesul labial s-a ameliorat. Cei care au folosit crema de zinc au avut mai putine simptome si s-au ameliorat mai repede.

Boala Wilson

Dovezile preliminare sugereaza ca zincul poate ajuta la tratarea bolii Wilson, o afectiune care determina acumularea de cupru in organism. Deoarece zincul reduce cantitatea de cupru absorbita de organism, poate ajuta la reducerea nivelului de cupru la persoanele cu boala Wilson.

Precautii

Din cauza riscului de efecte secundare si interactiuni cu medicamentele, ar trebui sa iei suplimente alimentare numai sub supravegherea unui medic.

Cercetarile au aratat ca mai putin de 40 mg pe zi este o cantitate sigura de luat in timp, dar specialistii nu sunt siguri ce se poata intampla daca se administreaza mai mult, pe o perioada lunga de timp. Au fost ridicate semne de intrebare cu privire la combinarea multivitaminelor si suplimentelor de zinc si un risc crescut de a muri din cauza cancerului de prostata.  Administrarea suplimentara de zinc timp de 10 ani sau mai mult, a fost asociata cu o dublare a riscului de a dezvolta cancer de prostata la barbati.

Efectele secundare frecvente ale zincului includ tulburari de stomac, greata, varsaturi si un gust metalic in gura. Dozele mari de zinc pot provoca ameteli, dureri de cap, somnolenta, transpiratie crescuta, pierderea coordonarii musculare, intoleranta la alcool, halucinatii si anemie.

Exista rapoarte ca o singura doza de zinc, de pana la 10 – 30 de grame poate fi letala.

Dozele foarte mari de zinc pot slabi de fapt functia imunitara. Dozele mari de zinc pot, de asemenea, sa scada colesterolul HDL („bun”) si sa creasca colesterolul LDL („rau”).

Unii oameni care au folosit anumite spray-uri nazale cu zinc pentru a trata o raceala si-au pierdut simtul mirosului.

 

Surse:

www.mountsinai.org

www.nih.gov

www.healthline.com