ACF Image

Ce reprezinta aceasta analiza

Testul masoara cantitatea de trigliceride din sange. Acestea sunt un tip de lipide (grasimi). In cazul in care consumi mai multe calorii decat sunt necesare (de obicei, din surse precum carbohidratii), acestea se transforma in trigliceride si organismul le stocheaza in celulele adipoase pentru a fi folosite ulterior. Cand corpul are nevoie de trigliceride, acestea sunt eliberate in circulatia sanguina pentru a furniza combustibil muschilor, ca acestia sa functioneze optim. Rezultatul analizei ajuta medicul sa stabileasca riscul de a dezvolta o boala cardiaca, ateroscleroza (acumularea placii de aterom la nivelul arterelor) sau de a suferi un infarct de miocard ori un accident vascular cerebral.

Trigliceridele, alaturi de analiza colesterolului total, a colesterolului HDL si a colesterolului LDL fac parte din profilul lipidic, un test de sange de rutina care trebuie efectuat o data la 5 ani.

Daca urmezi tratament pentru hipertrigliceridemie, medicul va recomanda analiza trigliceridelor mai frecvent pentru a monitoriza eficienta tratamentului. De asemenea, daca esti diagnosticat cu prediabet sau diabet, este important sa efectuezi regulat aceasta analiza, deoarece trigliceridele cresc daca nu gestionezi corect nivelurile glicemiei.

Cand este recomandata masurarea nivelului de trigliceride din sange

Pentru adulti.

Profilul lipidic, care include si trigliceridele, este recomandat pentru evaluarea riscului de boala cardiaca la adultii sanatosi. In cazul in care exista factori de risc pentru boala cardiaca, analiza trebuie efectuata mai des. Acestia pot fi: fumatul, obezitatea, alimentatia nesanatoasa, sedentarismul, varsta (barbatii peste 45 si femeile peste 55), hipertensiunea (tensiunea arteriala peste 140/90 sau tratamentul antihipertensiv), istoricul familial de boala cardiaca prematura, boala cardiaca preexistenta, infarctul de miocard in antecedente, diabetul sau prediabetul. De asemenea, Ghidurile publicate de American College of Cardiology si de American Heart Association recomanda ca adultii care urmeaza tratament cu statine sa efectueze profilul lipidic la 4-12 saptamani de la debutul tratamentului si, ulterior, la 3-12 luni, pentru a monitoriza eficienta medicamentelor.

Pentru copii si tineri.

Screeningul pentru profilul lipidic este recomandat si in cazul copiilor sau adultilor tineri. Acestia trebuie testati o data intre 9 si 11 ani si, din nou, intre 17 si 21 de ani. Screeningul timpuriu sau mai frecvent este recomandat in cazul copiilor si adultilor tineri cu risc de a dezvolta boala cardiaca la varsta adulta, unii dintre factorii de risc fiind similari cu cei ai adultilor. Copiii sub 2 ani sunt prea mici pentru a fi testati. 

Programeaza-te online pentru efectuarea Profilului lipidic la Poliana. 

Ce presupune pregatirea pentru analiza

Testarea inseamna recoltarea unei probe de sange de la nivelul venei bratului. Se recomanda sa nu mananci cu 9-14 ore inainte de analiza si sa bei doar apa. Trebuie sa eviti consumul de alcool cu 24 de ore inainte de recoltare. Anunta medicul daca urmezi un tratament medicamentos.

Anumite medicamente pot creste nivelul trigliceridelor: corticosteroizii, inhibitorii de proteaza pentru HIV, betablocantele, estrogenul, aspirina, medicamentele pentru leucemie, hipocolesterolemiantele, uleiul de peste, contraceptivele, unele antipsihotice, retinoizii, statinele. Sarcina, poate, de asemenea, sa influenteze rezultatele. Riscurile analizei sunt minime, rareori se pot produce hematoame sau infectii la locul injectarii.

Trigliceride. Valori de referinta

Ghidurile internationale mentioneaza urmatoarele:

Adulti: sub 150 mg/dL (normale), 150 – 199 mg/dL (limita de sus), 200 – 499 mg/dL (crescute), peste 500 mg/dL (foarte crescute).

Nou-nascuti – 9 ani: sub 75 mg/dL (normale), 75-99 mg/dL (limita de sus), peste 100 mg/dL (crescute).

Adolescenti 10-19 ani: sub 90 mg/dL (normale), 90-129 mg/dL (limita de sus), peste 130 mg/dL (crescute).

Adulti tineri peste 19 ani: sub 115 mg/dL (normale), 115-149 mg/dL (limita de sus), peste 150 mg/dL (crescute).

Cand trigliceridele depasesc valorile de 1000 mg/dL, exista riscul, in cazul copiilor si adultilor, de a dezvolta pancreatita si, prin urmare, tratamentul de reducere a nivelului trigliceridelor trebuie inceput cat mai repede posibil.

Daca medicul ti-a recomandat sa faci aceasta analiza, poti merge in punctele de recoltare Poliana.

Ce inseamna rezultatele anormale

In cazul in care nivelurile trigliceridelor sunt ridicate, si colesterolul poate fi crescut – afectiunea este denumita hiperlipidemie. Daca esti diabetic si glicemiile sunt in afara limitelor de referinta, si trigliceridele pot fi marite. Exista numerosi factori care favorizeaza cresterea nivelurilor trigliceridelor: fumatul, sedentarismul, obezitatea, consumul excesiv de alcool, alimentatia scazuta in proteine si bogata in carbohidrati. Si anumite afectiuni pot creste trigliceridele: ciroza hepatica, diabetul necontrolat, factorii genetici, hiperlipidemia, hipotiroidismul, boala renala, pancreatita.

Nivelul scazut al trigliceridelor poate fi pus pe seama urmatorilor factori: alimentatie scazuta in grasimi, hipertiroidism, sindrom de malabsorbtie, subnutritie.

Surse:

https://medlineplus.gov

https://labtestsonline.org

www.healthline.com