Categories
Articol medical

Urticaria: tipuri, cauze, simptome, tratament

29 iulie 2023

Autor: Echipa Editoriala Poliana

Ce este urticaria

Urticaria este o reactie aparuta brusc la nivelul pielii, sub forma de  umflaturi – papule- , ce provoaca mancarimi, De obicei, umflaturile sunt rosii, roz sau de culoarea pielii, iar uneori ustura sau dor. In cele mai multe cazuri, urticaria este cauzata de o reactie alergica la un medicament, un aliment sau de o reactie la un factor din mediu.

In multe cazuri, urticaria reprezinta o problema acuta, temporara, care poate fi atenuata cu medicamente pentru alergii. Majoritatea eruptiilor trec de la sine. Cu toate acestea, cazurile cronice, precum si urticaria insotita de o reactie alergica severa, necesita ingrijire medicala.

Cum arata

Cel mai vizibil simptom asociat cu urticaria sunt umflaturile aparute pe piele. Papulele  pot fi mici si rotunde sau mari, de forma aleatorie. Ele pot creste, isi pot schimba forma si se pot raspandi.

Urticaria poate disparea sau reaparea pe parcursul focarului. Papulele pot deveni albe atunci cand sunt apasate. Uneori, pot crea impreuna o zona mai extinsa, pe o suprafata mai mare a tegumentului.

Urticaria poate aparea in diferite locuri de pe corp. Daca un astfel de focar apare in jurul gatului sau pe limba sau daca incepi sa ai probleme cu respiratia, suna de la numarul de urgenta.

Tipuri de urticarie

Exista mai multe tipuri de urticarie, respectiv:

  • Reactii alergice

Cele mai frecvente cauze ale urticariei sunt reactiile alergice. Acestea pot fi cauzate de orice alergen la care ai putea fi sensibil, inclusiv:

  • alimente (cum ar fi nucile, laptele si ouale);
  • par de animale de companie;
  • polen;
  • acarieni;
  • muscaturi sau intepaturi de insecte;
  • medicamente (antibiotice, medicamente pentru cancer si ibuprofen).

Cazurile usoare de urticarie cauzate de alergii sunt, de obicei, tratate cu medicamente pentru alergii, pe termen lung sau scurt, si evitarea factorului declansator.

  • Anafilaxia

Anafilaxia este o reactie alergica severa, care pune viata in pericol. In aceasta afectiune, urticaria este adesea insotita de dificultati de respiratie, greata sau varsaturi, umflaturi severe si ameteli.

  • Urticarie cronica

Urticaria cronica nu are neaparat o cauza identificabila. Afectiunea se caracterizeaza prin urticarie recurenta, care poate interfera cu stilul tau de viata. Un episod de urticarie cronica poate dura intre sase saptamani si cateva luni sau ani.

Desi nu pune viata in pericol, aceasta forma de urticarie poate fi incomoda si dificil de tratat. Afectiunea poate fi, de asemenea, un simptom al unei alte probleme de sanatate, cum ar fi:

  • boala celiaca;
  • lupus;
  • diabet de tip 1;
  • artrita reumatoida;
  • boala tiroidiana.
  • Dermatografie sau urticaria dermatografica

Aceasta forma de urticarie acuta este una usoara. Zgarierea excesiva sau presiunea continua asupra pielii pot provoaca aceasta afectiune. Ea dispare de la sine, intr-o perioada scurta de timp, fara tratament.

  • Focare induse de temperatura

Uneori, schimbarile de temperatura pot induce urticarie la persoanele care sunt sensibile la astfel de schimbari. Urticaria indusa de frig poate aparea din cauza expunerii la apa sau la aer rece, in timp ce caldura corpului din activitatea fizica poate provoca urticarie indusa de efort. Expunerea la lumina soarelui sau la ultraviolete (paturile de bronzat) poate provoca, de asemenea, urticarie, la unele persoane.

  • Urticarie indusa de infectie

Atat infectiile virale, cat si cele bacteriene pot provoca urticarie. Infectiile bacteriene obisnuite care cauzeaza urticarie includ infectii ale tractului urinar si faringita streptococica. De asemenea, virusii care provoaca mononucleoza infectioasa, hepatita si raceala provoaca adesea urticarie.

Simptome ale urticariei

Simptomele urticariei acute

Urticaria arata diferit, de la o persoana afectata la alta si de cauza aparitiei. Umflaturile pot aparea oriunde pe corpul tau. Semnele de urticarie acuta includ:

  • umflaturi pe piele: bubitele pot parea rosiatice pe pielea de culoare mai deschisa;
  • piele iritata;
  • umflare sub piele, pe o zona mai extinsa (angioedem);
  • umflare dureroasa a buzelor, a ochilor si in interiorul gatului.

Simptomele urticariei cronice

In multe privinte, urticaria cronica si urticaria acuta pot arata asemanator, respectiv sub forma de papule, care provoaca mancarimi. Cu toate acestea, urticaria cronica poate sa:

  • isi schimbe dimensiunea si forma;
  • apare, dispare si apoi reapare, cel putin la cateva zile, pentru perioade lungi de timp, chiar luni sau ani.
  • apare la caldura, cand transpiri in urma exercitiilor fizice sau stres.

Cauze ale urticariei

Exista mai multe cauze ale urticariei, in functie de tipul de urticarie, respectiv:

  • urticaria acuta: cele mai frecvente cauze sunt alimentele, medicamentele si infectiile. Intepaturile de insecte si bolile pot fi, de asemenea, factori declansatori.

Cele mai intalnite alimente ce cauzeaza urticarie sunt: nucile, ciocolata, pestele, rosiile, ouale, fructele de padure proaspete si laptele. Alimentele proaspete provoaca urticarie mai des decat alimentele gatite. De asemenea, anumiti aditivi alimentari si conservanti pot fi o alta cauza a aparitiei urticariei.

De asemenea, medicamentele pot provoca urticarie, printre care se numara aspirina si alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, medicamentele pentru hipertensiune arteriala sau analgezice precum codeina.

  • urticarie cronica, ce dureaza mai mult de 6 saptamani. De obicei, cauza este mai greu de identificat decat in cazul celei care provoaca urticarie acuta. Pentru majoritatea persoanelor cu urticarie cronica, cauza este imposibil de identificat. In unele cazuri, insa, cauza poate fi tiroida, hepatita, infectia sau cancerul.

Urticaria cronica poate afecta si organe precum plamanii, muschii si tractul gastrointestinal. Simptomele includ dificultati de respiratie, dureri musculare, varsaturi si diaree.

  • urticarie fizica, cauzata de ceva care stimuleaza pielea, de exemplu, frig, caldura, expunerea la soare, vibratii, presiune, transpiratie sau exercitii fizice. Urticaria apare de obicei chiar acolo unde pielea a fost stimulata. Rar apare in alta parte.
  • dermatografism sau urticarie dermatografica: aceasta este o forma comuna de urticarie fizica, aparand in urma zgarierii ferme a pielii.

Persoane la risc

Oricine poate face urticarie. Daca esti o persoana care reactioneaza la multe tipuri de alergeni, este posibil sa ai urticarie frecvent. Alte persoane care nu reactioneaza la alergeni, pot avea urticarie o data sau de cateva ori in viata lor.

Poate exista o legatura intre urticaria acuta si afectiuni precum astmul, rinita alergica si dermatita atopica, in special la copii. Ai putea fi, de asemenea, afectat de urticarie in perioadele de stres extrem.

Diagnosticare

Medicul poate diagnostica urticaria doar uitandu-se la piele. Testele de alergie pot ajuta la identificarea a ceea ce declanseaza o reactie, dar acest lucru este valabil, in primul rand, pentru urticaria acuta. Cunoasterea cauzei te poate ajuta sa eviti alergenii si urticaria care apare ca urmare a lor. Testele de alergie pentru a diagnostica urticaria includ:

  • Teste cutanate: in timpul acestora, se testeaza diferiti alergeni de pe piele. Daca pielea ta devine rosie sau se umfla, inseamna ca esti alergic la acea substanta. Acest tip de test de alergie se mai numeste si test de intepatura sau de zgarietura. Testarea pielii, de obicei, nu se face pentru urticaria cronica.
  • Analize de sange: verifica anticorpii specifici din sangele tau. Corpul tau produce anticorpi pentru a lupta impotriva alergenilor. Daca corpul tau produce prea multi anticorpi, poti dezvolta urticarie si umflaturi.

Tratament

De cele mai multe ori, urticaria dispare fara tratament, dar medicul iti poate recomanda medicamente si ingrijire la domiciliu, pentru a te ajuta sa te simti mai bine si sa iti reduci riscul de a avea din nou urticarie. Tratamentele includ:

  • Medicamente pentru alergii: numite antihistaminice, ele blocheaza efectele histaminei. Pot fi luate pe cale orala sau administrate local, pe pielea afectata. Antihistaminicele amelioreaza mancarimea de la urticarie si fac ca reactiile alergice sa dispara sau sa devina mai putin severe. Unele antihistaminice reactioneaza rapid, cum ar fi difenhidramina. In functie de cat de severa este urticaria, medicul iti poate recomanda medicamente zilnice pentru alergii, cum ar fi loratadina, fexofenadina, cetirizina sau levocetirizina.
  • Injectii pentru alergii: pentru urticaria cronica, greu de tratat, medicul ti-ar putea recomanda injectii lunare cu medicamente care blocheaza reactiile alergice. Persoanele cu alergii severe produc prea multe IgE. Aceste injectii blocheaza sistemul imunitar sa produca IgE. IgE sau imunoglobulinele sunt anticorpi produsi de organism atunci cand se confrunta cu alergeni, paraziti sau celule canceroase.
  • tratamente la domiciliu: pentru a calma urticaria, poti face o baie sau un dus racoritor, purta haine largi si aplica local, comprese reci. O crema cu hidrocortizon sau antihistaminic fara prescriptie medicala (OTC) poate ameliora mancarimea si umflarea (edemul).
  • steroizi orali: corticosteroizii, cum ar fi prednisonul, pot ameliora simptomele urticariei care nu raspunde la antihistaminice sau la steroizii topici.
  • Epinefrina: reactiile alergice acute severe pot duce la o afectiune care pune viata in pericol, numita anafilaxie. Simptomele includ urticarie, umflarea fetei, gurii sau gatului, dificultati de respiratie, respiratie suieratoare, varsaturi si tensiune arteriala scazuta. Anafilaxia pune viata in pericol si oricine are acest tip de reactie are nevoie de o injectie imediata cu epinefrina, pentru a deschide caile respiratorii umflate.

Complicatii

Oricine are o reactie alergica acuta severa s-ar putea confrunta cu umflarea cailor respiratorii – gatul si plamanii- care pune viata in pericol. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de anafilaxie. Poate inchide caile respiratorii, ducand la deces.

Anafilaxia este adesea declansata de o reactie alergica severa la un anumit aliment, cum ar fi arahide si nuci sau la o intepatura de albina.

Prevenire

Urticarie acute

Medicul poate folosi rezultatele testelor de alergie pentru a te ajuta sa afli ce substante provoaca urticaria acuta. Odata ce iti cunosti factorii declansatori, ii poti evita. Astfel, ai putea sa:

  • elimini anumite produse alimentare din dieta;
  • reduci expunerea la alergenii din aer;
  • folosesti detergenti si sapunuri fara parfum sau coloranti;
  • eviti schimbarile extreme de temperatura;
  • te relaxezi si sa iei o pauza atunci cand esti stresat sau suprasolicitat;
  • porti haine largi, usoare.

Unele dintre aceste recomandari pot ajuta si in cazul urticariei cronice.

Urticarie cronica

In multe cazuri, prevenirea urticariei cronice nu poate fi prevenita. De asemenea, este posibil ca medicul sa nu poata gasi exact cauza. De asemenea, urticaria cronica poate face parte dintr-o afectiune medicala, care iti afecteaza sistemul imunitar.

 

 

Surse:

www.healthline.com

www.my.clevelandclinic.org

www.webmd.com

Articole Similare

tiroida-preview
Tiroidita Hashimoto: simptome, cauze, factori de risc, diagnostic
9 iulie 2023
d-endocrine-preview
Disfunctiile endocrine – cauze, simptome si tratament
3 august 2022
TROMBOZA-PREVIEW
Tromboza: simptome, cauze, tratament
20 aprilie 2023
Andropauza sau menopauza la barbati
31 ianuarie 2023
Hipertiroidism simptome Tratament hipertiroidism Alimentatie hipertiroidism
Hipertiroidism: cauze, diagnostic, tratament
8 iunie 2021

Cele mai citite articole

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine
17 iunie 2020
distrofia musculara-preview
Complicatii ale distrofiei musculare
5 mai 2023
stroke_preview
Accidentul vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament, preventie
29 noiembrie 2022
10 Mituri despre sanatate: cat e adevar, cat nu e
9 februarie 2023
Voucher Materna Poliana
Acum poți efectua gratuit toate analizele necesare monitorizării sarcinii, cu voucherele Materna
29 octombrie 2021

Oferte

Cele mai cautate oferte

cel mai mic pret
Analize care-ti spun an de an cum te simti
10 analize uzuale pentru detectarea timpurie a unor afectiuni
186 lei
79 lei
cel mai mic preț
Cum stai cu Vitamina D?
Util pentru monitorizarea afectiunilor osoase
110 lei
80 lei
reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
Slider Pachet screening tumoral femei 768x410 px Preview
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
157 lei
109 lei
Slider Pachet analize infecti urinare preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te ustura pana-n suflet
Testează-te și tratează la timp infectiile urinare.
85 lei
60 lei
Slider Pachet screening tumoral barbati 768x410 px Prevew
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
149 lei
109 lei
Slider Pachet Analize Minerale 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te simti dezechilibrat
Testează-ți nivelul mineralelor din corp
108 lei
86 lei
Slider Pachet Analize prostată 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand incepi sa ai probleme cu prostata
3 analize importante pentru prostata
120 lei
84 lei
Slider Pachet Analize Imunitate 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru verificarea imunitatii
6 analize importante
185 lei
140 lei
pret avantajos
Analizele care stiu totul despre digestia ta
5 analize pentru digestie
244 lei
171 lei
Slider Pachet Infertilitate preview
pret avantajos
Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
Afla care este pasul urmator
472 lei
378 lei
pret avantajos
Analize pentru situatii discrete
9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
374 lei
281 lei

Oferte recomandate

reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
profil analize copii
reducere voinica
Analizele care au grijă de sănătatea copilului tău.
12 analize esențiale pentru copii
249 lei
199 lei
pachet avantajos
Analizele pentru cand te lasa ficatul
9 analize utile pentru monitorizarea sanatatii ficatului
161 lei
119 lei
-70 lei
Recoltăm analize ginecologice
3 analize esentiale pentru sanatatea femeii
230 lei
160 lei

Suntem diferiti. De aceea avem nevoie de servicii medicale diverse.

SERVICII SI SPECIALITATI MEDICALE

Se spune ca nu exista doi fulgi de nea la fel. Stim sigur insa ca fiecare avem o poveste unica. Corpul nostru, momentul in care suntem in viata, istoricul medical al fiecaruia dintre noi e diferit. De aceea am creat solutii medicale diverse si competente, oricare ar fi nevoile tale.

Centre

Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Alexandria
Str. Mihaita Filipescu Nr.1, Alexandria, Judetul Teleorman
Contact:
Tel: 0319108 / 0736623140
Email: receptie.alexandria@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Călărași, str. Sloboziei
Str. Sloboziei nr. 31 (fosta Stalingrad nr. 33)
Contact:
Tel: 0319108 / 0723610530
Email: receptie.cl-sloboziei@poliana.ro
Program de recoltare
Luni - Vineri 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni - Vineri 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare Hunedoara, B-dul Dacia
B-dul Dacia nr.6 bis (Complex Gambrinus, lângă supermarket Profi)
Contact:
Program de recoltare
Program recoltare: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize București, Str. Pajurei
Str. Pajurei, Nr.2B, Sector 1
Contact:
Tel: 0319108 / 0726230246
Email: receptie.pajura@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30

Analize

Cele mai cautate analize

Urocultura
PRET
56 lei Cere programare
Hemoleucograma completa cu formula leucocitara,Hb,Ht si indici eritrocitari si reticulocite
PRET
49 lei Cere programare
Creatinkinaza (CK)
PRET
22 lei Cere programare
Hemoglobina glicozilata Hb A1C
PRET
45 lei Cere programare
Colesterol Total
PRET
15 lei Cere programare
Feritina
PRET
49 lei Cere programare
Electroforeza proteinelor serice cu imunofixare
PRET
96 lei Cere programare
Calciu
PRET
15 lei Cere programare
Fosfor seric
PRET
17 lei Cere programare
Proteina C reactiva (CRP)
PRET
26 lei Cere programare
Suna acum Cere programare