Varicele: simptome, cauze, diagnosticare, tratament
23 februarie 2023
Echipa Editoriala Poliana
Varicele apar atunci cand venele devin marite, dilatate si supraumplute cu sange (vene varicoase). De obicei, varicele par umflate si pronuntate, cu o culoare albastruie-violet sau rosie si pot fi dureroase.
Afectiunea este foarte frecventa, in special in randul femeilor. Cifrele arata ca aproximativ 25% dintre adulti au vene varicoase. In cele mai multe cazuri, varicele aparla nivelul gambelor. .
Orice vena care este aproape de suprafata pielii poate deveni varicoasa. Venele varicoase afecteaza cel mai frecvent venele de la picioare. Aceasta pentru ca statul in picioare,imobilizarea mult timp in scaun si mersul pe jos cresc presiunea in venele din partilor inferioare ale corpului.
Pentru multi oameni, venele varicoase si venele paianjen – o variatie comuna, usoara a venelor varicoase – sunt doar o preocupare estetica. Pentru alti oameni, venele varicoase pot provoca durere si disconfort. Uneori, venele varicoase duc la probleme mai grave.
Tratamentul poate implica masuri de autoingrijire sau proceduri chirurgicale, pentru a inchide sau indeparta venele.
Simptome ale varicelor
Este posibil ca venele varicoase sa nu provoace durere. Semnele venelor varicoase includ:
- vene care sunt violet inchis sau albastru;
- venele care apar rasucite si bombate, aratand adesea ca niste snururi pe picioare.
Cand apar semne si simptome dureroase ale venelor varicoase, acestea pot include:
- senzatie dureroasa sau grea la picioare;
- arsuri, pulsatii, crampe musculare si umflaturi la nivelul picioarelor inferioare;
- durere agravata dupa ce ai stat mult timp in picioare;
- mancarime in jurul uneia sau mai multor vene;
- modificari ale culorii pielii in jurul unei vene varicoase;
Venele paianjen sunt asemanatoare venelor varicoase, dar sunt mai mici. Venele de paianjen se gasesc mai aproape de suprafata pielii si sunt adesea rosii sau albastre. Ele apar pe picioare, dar pot fi intalnite si pe fata. Variaza in dimensiune si adesea arata ca o panza de paianjen.
Cand sa mergi la medic
Daca esti ingrijorat de modul in care arata si se simt venele tale, iar masurile de autoingrijire nu au ajutat, programeaza-te la medic.
Cauze ale varicelor
Varicele sunt cauzate de cresterea presiunii sangelui in vene. Ele apar in venele de langa suprafata pielii.Sangele se deplaseaza catre inima prin venele din jumatatea infeoriara a corpului, fiind ajutat de niste valve unidirectionale, care impiedica stagnarea sau refluarea sangelui in vas. Cand valvele devin slabite sau deteriorate, sangele se poate acumula in vene. Acest lucru face ca diametrul acestora sa creasca, venele sa se dilate iar peretele venos sa se subtieze. Statul in picioare pentru perioade lungi de timp poate face ca sangele sa se acumuleze in venele picioarelor, crescand presiunea din interiorul venelor. Acest lucru poate slabi peretii venelor si poate deteriora valvele.
Factori de risc
Varicele pot fi o afectiune mostenita. Cresterea presiunii in vene poate provoca vene varicoase, iar factorii care favorizeaza aceasta afectiuneinclud:
- excesul de greutate sau obezitate;
- varsta mai inaintata;
- genul feminin;
- lipsa miscarii;
- leziune la picior;
- sarcina;
- fumat;
- luarea de pilule contraceptive orale sau de substitutie hormonala.
Tromboza venoasa profunda
Tromboza venoasa profunda (TVP) este o afectiune grava, care consta in formarea de cheaguri de sange in venele profunde. Se pot forma cheaguri de sange in vene daca vena este lezata, o tulburare determina coagularea sangelui sau ceva incetineste intoarcerea sangelui la inima.Cheaguri de sange (trombi) pot aparea in venele profunde, numite tromboza venoasa profunda, sau in venele superficiale numite tromboza venoasa superficiala . Venele superficiale sunt de obicei inflamate, dar fără coagulare (tromboza), combinația de coagulare si inflamatie este denumita tromboflebita superficiala .Cheagurile de sange, in special la nivelul vaselor venoase profunde, au nevoie de ingrijiri medicale imediate.
Simptomele trombozei venoase profunde includ durere, umflare si roseata a piciorului. Cheagurile de sange pot aparea si in brate sau in alte parti ale corpului. Daca prezinti simptome care ar putea indica existenta unui cheag de sange, programeaza-te cat mai repede la medic.
Un aspect important al formarii trombilor la nivelul venelor profunde este probabilitatea crescuta ca un fragment de cheag de sange sa se poate rupe si sa ajunga la plamani (embolie pulmonara). Aceasta complicatieeste foarte grava si poate provoca decesul. Simptomele includ durere in piept, dificultati de respiratie, tuse sau sputa cu sange, batai rapide ale inimii, transpiratie si lesin.
Complicatii
Complicatiile venelor varicoase, desi rare, pot include:
Ulcere. Pe piele se pot forma ulcere dureroase in apropierea venelor varicoase, in special in apropierea gleznelor. O pata decolorata pe piele incepe de obicei inainte de formarea unui ulcer. Consulta cat mai repede un medic daca crezi ca ai dezvoltat un ulcer la picior.
Cheaguri de sange. Ocazional, venele adanci din picioare devin marite si pot provoca dureri si umflaturi ale picioarelor. Solicita asistenta medicala pentru durerea persistenta sau umflarea picioarelor, deoarece poate fi un semn al unui cheag de sange.
Sangerare. Ocazional, venele din apropierea pielii se sparg. Desi, de obicei, aceasta provoaca doar sangerare minora, necesita asistenta medicala.
Prevenirea
Imbunatatirea fluxului sanguin si a tonusului muscular ar putea reduce riscul de aparitie a venelor varicoase. Aceleasi masuri care trateaza disconfortul din vene varicoase pot ajuta la prevenirea acestora. Ai putea incerca sa:
- eviti tocurile inalte si ciorapii stramti;
- schimbi regulat pozitia sezut sau in picioare;
- consumi o dieta bogata in fibre si saraca in sare;
- ridici picioarele atunci cand stai asezat sau intins;
- tii greutatea sub control;
- faci exercitii pentru a iti imbunatati circulatia;
- utilizezi sosete sau ciorapi compresivi.
Diagnosticarea venelor varicoase
Medicul iti va examina picioarele si venele vizibile in timp ce stai asezat sau in picioare, pentru a diagnostica venele varicoase. El te poate intreba despre orice durere sau simptome pe care le ai.
De asemenea, medicul ar putea sa faca o ecografie Doppler pentru a verifica fluxul sanguin. Acesta este un test neinvaziv care utilizeaza unde sonore de inalta frecventa si permite medicului sa vada cum curge sangele in vene.
In functie de localizarea varicelor, se poate face o venograma pentru a iti evalua venele. In timpul acestui test, medicul injecteaza un colorant special in picioare si face radiografii ale zonei. Colorantul apare pe razele X, oferindu-i medicului o imagine mai buna asupra modului in care curge sangele.
Ecografiile sau venogramele ajuta ca medicul sa se asigure ca o alta tulburare, cum ar fi un cheag de sange sau un blocaj, nu cauzeaza durerea si umflarea picioarelor.
Tratarea si prevenirea venelor varicoase
Medicii te vor sfatui sa faci schimbari in stilul tau de viata, in loc sa incerci tratamente agresive.
Daca ai deja vene varicoase, ar trebui sa iei masuri pentru a preveni aparitia de noi varice. De asemenea, ar trebui sa ridici picioarele ori de cate ori te odihnesti sau dormi.
Medicul iti va recomanda sa porti sosete sau ciorapi compresivi speciali. Acestea pun suficienta presiune pe picioarele tale, astfel incat sangele sa poata curge mai usor catre inima. De asemenea, reduc umflarea.
Nivelul de compresie variaza, dar majoritatea tipurilor de ciorapi compresivi sunt disponibile in farmacii sau magazine de produse medicale.
Interventie chirurgicala
Daca modificarile stilului de viata nu functioneaza sau daca varicele provoaca multa durere, ori iti afecteaza sanatatea generala, medicul ar putea incerca o procedura invaziva.
Ligatura venelor este un tratament chirurgical care necesita anestezie. In timpul procedurii, chirurgul face taieturi in piele, taie vena varicoasa si o indeparteaza prin incizii. Desi au fost dezvoltate variatii actualizate ale interventiilor chirurgicale de ligatura a venelor, acestea sunt mai putin frecvente, deoarece sunt disponibile optiuni mai noi, mai putin invazive.
Alte variante de tratament
In prezent, este disponibila o mare varietate de optiuni de tratament minim invaziv pentru vene varicoase. Acestea includ:
- scleroterapia: foloseste o injectie chimica lichida sau spuma pentru a bloca o vena mai mare;
- microscleroterapie: foloseste o injectie chimica lichida pentru a bloca venele mai mici;
- chirurgie cu laser: foloseste energia luminoasa pentru a bloca o vena;
- terapie de ablatie endovenoasa: foloseste undele de caldura si radiofrecventa pentru a bloca o vena;
- chirurgie endoscopica a venelor: foloseste o luneta mica luminoasa introdusa printr-o mica incizie pentru a bloca o vena;
Discuta cu medicul tau curant despre riscuri si optiunile de tratament. Metoda recomandata poate depinde de simptomele, dimensiunea si localizarea venei varicoase.
Venele varicoase se agraveaza in mod normal in timp. Acest lucru se intampla chiar daca faci schimbari necesare in stilul de viata pentru a le controla si a gestiona durerea. Desi pot fi inestetice, de obicei, varicele nu provoaca probleme medicale pe termen lung.
In unele cazuri, venele varicoase pot duce la ulcere sau rani pe picioare, cheaguri de sange sau inflamatie cronica. Daca starea lor este severa, venele s-ar putea rupe.
Ar trebui sa te adresezi medicului daca dezvoltati oricare dintre aceste simptome.
Surse:
- mayoclinic.org
- healthline.com
- hopkinsmedicine.org