Ce este aluminiul seric si de ce este masurata concentratia
Aluminiul seric reprezinta cantitatea de aluminiu care circula in sange. Nivelul de aluminiu poate fi usor masurat prin intermediul unei analize de sange, ce are ca scop identificarea cocentratiei acestui metal la un anumit individ si identificarea starii de toxicitate date de aluminiu.
Aluminiul este un metal prezent in mod natural in sol, apa si aer, dar poate fi regasit si in diverse produse. Cel mai adesea, aluminiul face parte din compozitia cosmeticelor, precum sunt deodorantele, spray-urile, fardurile, cremele sau rujurile. De asemenea, si unele medicamente contin aluminiu. Dintre acestea fac parte antiacidele si vaccinurile, dar in acestea doza de aluminiu este scazuta.
Asadar, expunerea la aluminiu poate preveni din mai multe surse. Cele mai importante sunt:
- produsele cosmetice si de igiena;
- apa;
- alimentele;
- mediile profesionale – persoanele care lucreaza in industria metalurgica sunt frecvent expuse la doze mari de aluminiu.
Dupa ce ajunge in corp, aluminiul intra in circulatia sanguina si astfel este distribuit la nivelul mai multor tesuturi si organe. Mai mult de jumatate din cantitatea de aluminiu ce patrunde in corp este stocata in oase, unde inlocuieste calciul si conduce astfel, la slabirea rezistentei osoase. Insa, poate fii prezent si la nivelul creierului, situatie in care riscul de a dezvolta afectiuni neurodegenerative, precum este boala Alzheimer, creste considerabil.
Organismul uman are si capacitatea de a excreta aluminiul. Insa, cand acest metal se afla in cantitati crescute, capacitatea organismului de a elimina aluminiul scade. Aluminiul este indepartat pe cale renala, prin urina si intr-o mica cantitate prin scaun. Asadar, aproximativ 5-10 mg (miligrame) de aluminiu este eliminat zilnic prin mecanism renal. Insa, la persoanele diagnosticate cu afectiuni renale, excretia de aluminiu poate fi afectata. Astfel, expunerea la acest metal, chiar si in cantitati mici, poate determina intoxicatia.
Valori normale pentru aluminiul seric
In sange, o valoare considerata normala a aluminiului se afla in intervalul 0-15 µg/L (micrograme pe litru). La pacientii care sunt supusi dializei, valorile de referinta pentru aluminiul seric sunt mai mici de 60 µg/L.
Scopul testarii nivelului de aluminiu in sange
Medicul poate recomanda testarea aluminiului seric cu scopul de a:
- diagnostica intoxicatia cu aluminiu;
- determinarea expunerii la aluminiu.
Analiza pentru dozarea aluminiului seric este utila si ca test de screening in cazul persoanelor care lucreaza in medii toxice. Asadar, in cazul unei expunerii la acest metal, identificarea precoce a intoxicatiei poate impune luarea unor masuri de protectie, diminuand riscul efectelor nedorite asociate cu o concentratie crescuta de aluminiu in sange.
Cand este recomandata analiza pentru aluminiu seric
Analiza pentru determinarea aluminiului seric este recomandat a fi efectuata periodic de catre persoanele care lucreaza in medii toxice sau in contact direct cu acest metal. De asemenea, analiza este indicata si cand sunt prezente manifestari care sugereaza prezenta unei intoxicatii cu aluminiu:
- durere osoasa;
- aparitia fracturilor frecvente;
- stare de confuzie;
- oboseala accentuata;
- durere abdominala;
- tulburari de vorbire (balbaiala);
- convulsii;
- dezvoltare intarziata in cazul copiilor.
Dozarea aluminiului seric este recomandata si persoanelor care prezinta un risc crescut de a dezvolta o intoxicatie cu acest metal. Printre acestea se afla:
- persoanele diagnosticate cu afectiuni renale severe;
- persoanele care fac dializa;
- persoanele care urmeaza nutritie parenterala (pe cale venoasa);
- persoanelor cu arsuri extinse, carora li se administreaza albumine pe cale parenterala;
- expunerea la medii toxice.
Impactul expunerii la aluminiu asupra sanatatii
In timp ce expunerea moderata nu este de obicei periculoasa, acumularea in organism poate duce la probleme de sanatate, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Expunerea cronica la aluminiu este asociata cu afectiuni neurologice, deoarece acest metal se poate acumula in creier. La nivel osos, aluminiul conduce la deformari si la un risc mai mare de aparitie al fracturilor. In plus, afecteaza chiar si mecanismul de actiune al hormonului paratiroidian (PTH), generand hiperparatiroidism secundar. Acest dezechilibru endocrinologic apare ca urmare a faptului ca la nivel osos calciul este inlocuit cu aluminiu, iar mecanismul de resorbtie al calciului din os sub actiunea PTH este imposibil de realizat. Astfel, se secreta cantitati din ce in ce mai mari ale hormonului paratiroidian.
Este important de mentionat ca expunerea la aluminiu in doze mari, pentru o perioada scurta de timp, poate conduce si la unele manifestari, cum sunt:
- iritatii ale pielii;
- durere de stomac;
- stare de greata;
- varsaturi;
- diaree.
Pregatirea pacientului pentru testarea aluminiului
Pentru a obtine rezultate precise la testul de aluminiu, este important sa urmezi cativa pasi simpli inainte de prelevarea probei de sange. Asadar, recomandarile optime inainte de recoltare cuprind:
- pauza alimentara si hidrica de aproximativ 8 ore;
- purtarea unor haine comode.
Prelevarea este un proces simplu si rapid, care nu se asociaza cu un disconfort semnificativ. Asa ca, mergi relaxat la centrul de recoltare.
Intrebari pentru medic despre aluminiu
Aluminiul este un metal prezent in multe produse de zi cu zi, dar expunerea prelungita la niveluri ridicate poate afecta sanatatea, in special sistemul nervos. Vestea buna este ca, daca esti informat si respecti cateva masuri preventive, poti evita intoxicatia cu acest metal. Pentru a afla mai multe informatii, ii poti adresa mediului intrebari, precum:
- Ce pot face pentru a avea un nivel scazut de aluminiu in sange?
- Care sunt sursele de expunere la aluminiu care pot afecta creierul?
- Ce simptome ar trebui sa ma ingrijoreze?
- Cum poti preveni riscurile legate de aluminiu?
Monitorizarea nivelului de aluminiu din sange este esentiala pentru a preveni efectele toxice si a-ti proteja sanatatea pe termen lung. Daca ai simptome care te ingrijoreaza sau stii ca ai fost expus la aluminiu, discuta cu medicul tau despre efectuarea acestei analize.