Despre litiaza biliara

Litiaza biliara sau calculii biliari sunt depozite intarite de lichid biliar care se pot forma in colecist. Afectiunea, numita si colelitiaza, apare atunci cand exista un dezechilibru intre diversele substante componente ale bilei stocate in vezica biliara.

In forma de para, vezica biliara este un organ mic, situat in partea dreapta a abdomenului, chiar sub ficat. Aceasta contine un lichid digestiv numit bila care este eliberat in intestinul subtire, participand la digestia alimentelor, in special a celor grase. Calculii biliari pot varia ca marime, de la dimensiunea unui fir de nisip, pana la cea a unei mingi de golf. Exista pacienti care dezvolta un singur calcul biliar, in timp ce altii dezvolta mai multi, in acelasi timp.

Numiti popular si pietre la fiere, calculii biliari sunt de doua feluri, respectiv de colesterol si pigmentari.

  • Calculii biliari de colesterol sunt pietrele ce rezulta din bila formata din prea mult colesterol si din putine saruri biliare. De asemenea, pot aparea atunci cand vezica biliara nu se goleste in timpul procesului digestiv. Acesti calculi biliari au de obicei o culoare galben-verzuie si sunt cel mai frecvent intalniti.
  • Calculi pigmentari: persoanele care dezvolta calculi pigmentari sunt de obicei persoane care au ciroza hepatica, infectii ale tractului biliar si tulburari ereditare ale sangelui, inclusiv anemia cu celule in secera (siclemia). Toate aceste afectiuni provoaca prea multa bilirubina, care formeaza pietrele. Calculii pigmentari tind sa aiba o culoare maro inchis sau negru.

Cauze

Cauza exacta a litiazei biliare nu este una clara. Specialistii sustin insa ca formatiunile pot aparea atunci cand:

  • bila contine prea mult colesterol: in mod normal, bila contine suficiente substante necesare pentru a dizolva colesterolul excretat de ficat. Daca ficatul excreta mai mult colesterol decat poate dizolva bila, excesul de colesterol se poate transforma in cristale si in cele din urma in calculi biliari;
  • bila contine prea multa bilirubina: bilirubina este o substanta chimica ce se produce atunci cand corpul descompune celulele rosii din sange. Anumite afectiuni, precum ciroza hepatica, infectiile tractului biliar si anumite tulburari ale sangelui, determina ficatul sa produca prea multa bilirubina. Excesul de bilirubina contribuie la formarea calculilor biliari;
  • vezica biliara nu se goleste corect: daca vezica biliara nu se goleste complet sau suficient de des, bila poate deveni foarte concentrata, contribuind la formarea calculilor biliari.

Factori de risc

Probabilitatea de a dezvolta litiaza biliara creste odata cu varsta. In plus, femeile sunt mai predispuse in a dezvolta calculi biliari decat barbatii din cauza factorilor hormonali. Astfel, factorii de risc ai litiazei biliare sunt:

  • genul feminin
  • varsta de peste 40 de ani
  • greutatea supraponderala sau obezitatea
  • sedentarismul
  • sarcina
  • o dieta bogata in grasimi
  • o dieta saraca in fibre
  • o dieta bogata in colesterol
  • un istoric familial de calculi biliari
  • diabetul
  • anumite afectiuni ale sangelui, precum anemia cu celule falciforme sau leucemia
  • scaderea in greutate intr-o perioada scurta de timp
  • administrarea unor medicamente care contin estrogen, cum ar fi contraceptivele orale sau medicamentele de terapie hormonala
  • boala hepatica

Simptome

Litiaza biliare nu prezinta intotdeauna simptome. Oricine poate avea calculi biliari si sa nu stie. Potrivit specialistilor, majoritatea persoanelor cu calculi biliari nu au simptome.

Cu toate acestea, atunci cand calculii biliari calatoresc si blocheaza canalele tractului biliar, se simte brusc o durere intensa in partea dreapta sus sau in centrul abdomenului. Durerea care poate aparea cu acest blocaj este colica biliara sau o criza de vezica biliara. Acea durere, care este de obicei severa, poate dura de la cateva minute la cateva ore.

Durerea de la o criza de fiere sau colica biliara este de obicei localizata in partea superioara a abdomenului, pe partea dreapta, chiar sub coaste. Uneori, durerea se poate manifesta sau iradia  in alte zone, in special la umarul drept sau partea superioara a spatelui. Calculii biliari se pot manifesta si sub forma altor probleme digestive, cum ar fi indigestiile, arsurile la stomac sau gazele.

Complicatii

Complicatiile litiazei biliare se pot manifesta ca:

  • inflamatia vezicii biliare: un calcul biliar care se blocheaza in gatul vezicii biliare poate provoca inflamatia vezicii biliare, numita si colecistita. Afectiunea poate provoca dureri severe si febra;
  • blocarea caii biliare comune si a canalului coledoc: calculii biliari pot obstructiona caile prin care bila curge spre vezica biliara sau din ficat si colecist catre intestinul subtire. Pot aparea astfel dureri severe, icter si infectie a cailor biliare;
  • blocarea ductului pancreatic: canalul pancreatic este un tub care merge de la pancreas si se conecteaza la canalul coledoc chiar inainte de a intra in duoden. Sucurile pancreatice, care ajuta la digestie, curg prin canalul pancreatic.Un calcul biliar poate provoca o blocare a canalului pancreatic, care poate duce la inflamarea pancreasului, afectiune ce poarta numele de pancreatita. Pancreatita provoaca dureri abdominale intense, constante si necesita de obicei spitalizare;
  • cancerul vezicii biliare: persoanele cu antecedente de calculi biliari au un risc crescut de cancer la vezica biliara. Cancerul vezicii biliare este foarte rar, asa ca, desi riscul este crescut, probabilitatea de cancer de vezica biliara este foarte mica.

Cand trebuie sa mergi la doctor

Daca prezinti oricare dintre urmatoarele simptome ale unui atac de litiaza biliara, mergi cat mai repede la medic:

  • dureri abdominale timp de cateva ore
  • febra sau frisoane
  • icter sau o nuanta galbena pe piele si pe albul ochilor
  • greata sau varsaturi
  • urina de culoarea ceaiului si scaune deschise la culoare

Diagnostic

Calculii biliari pot fi descoperiti in timpul testelor pentru o alta afectiune, deoarece adesea nu provoaca niciun simptom.

Exista o serie de teste pe care medicul le poate efectua pentru a diagnostica litiaza biliara. Se pot face analize de sange pentru a verifica infectia sau inflamatia, deci nu calculii biliari in sine.

De asemenea, efectuarea testelor imagistice, a ecografiilor, sunt considerate testul de electie.

De asemenea, pot fi efectuate scanari prin rezonanta magnetica (IRM) sau tomografie computerizata (CT).

Daca ai simptome de calculi biliari, programeaza-te la medic, astfel incat acesta sa poata incerca sa identifice problema. El te va intreba in detaliu despre simptome si poate efectua testul semnului Murphy pentru a determina daca vezica biliara este inflamata. In timpul acestui test, medicul isi plaseaza mana sau degetele in zona din dreapta sus a abdomenului si iti va cere sa inspiri. Daca prezinti durere, inseamna ca vezica biliara este inflamata si este posibil sa ai urgent nevoie de tratament.

Ulterior, medicul va recomanda analize de sange pentru a cauta semne de infectie sau pentru a verifica daca ficatul functioneaza normal.

In cazul in care calculii biliari s-au deplasat in canalul coledoc, este posibil ca ficatul sa nu poata functiona corect.

Daca simptomele si rezultatele testelor sugereaza ca este posibil sa ai calculi biliari, vei fi trimis la investigatii suplimentare, respectiv ecografie.

Cand litiaza biliara este diagnosticata, poate exista o anumita incertitudine cu privire la trecerea pietrelor in canalul coledoc. Calculii biliari din canalul coledoc sunt uneori observati in timpul unei ecografii. Daca nu sunt vizibili, dar testele sugereaza ca ductul biliar poate fi afectat, este posibil sa ai nevoie de o scanare RMN sau de o colangiografie. Concret, o scanare RMN poate fi efectuata pentru a cauta calculi biliari in caile biliare.

In ceea ce priveste colangiografia, aceasta este o procedura efectuata pentru a oferi informatii suplimentare despre starea vezicii biliare si cailor biliare. In cadrul investigatiei se foloseste un colorant (o substanta de contrast) care apare pe imaginile obtinute cu raze X. Colorantul poate fi injectat in fluxul sanguin sau direct in caile biliare in timpul interventiei chirurgicale sau prin utilizarea unui endoscop. Dupa ce a fost introdus colorantul, sunt inregistrate imagini cu raze X. Ele vor arata orice anomalie in sistemul biliar sau pancreatic. Daca vezica biliara si ductele biliare functioneaza normal, colorantul va fi absorbit in locurile in care trebuie sa ajunga, respectiv ficat, cai biliare, intestine si vezica biliara. Daca se detecteaza un blocaj in timpul acestui test, medicul poate incerca sa il elimine in acest moment folosind un endoscop.

Pentru a cauta orice posibila complicatie a litiazei biliare, este posibil ca medicul sa recomande o scanare CT. Investigatia este efectuata adesea in caz de urgenta pentru a diagnostica durerea abdominala severa.

Preventie

Riscul aparitiei litiazei biliare poate fi redus daca:

  • este respectat un program fix al meselor zilnice: pentru a reduce riscul aparitiei litiazei biliare, nu sari peste mese si incearca sa respecti orele de masa in fiecare zi. Saritul peste mese sau postul poate creste riscul de litiaza biliara.
  • slabeste incet: daca vrei sa slabesti, fa-o pe o perioada mai lunga de timp. Pierderea rapida in greutate poate creste riscul de calculi biliari. Se recomanda pierderea a 1-2 kilograme pe saptamana.
  • mananca mai multe alimente bogate in fibre, cum ar fi fructele, legumele si cerealele integrale.
  • mentine o greutate sanatoasa: obezitatea si supraponderalitatea cresc riscul de litiaza biliara. Redu numarul de calorii pe care le consumi si creste activitate fizica.

Tratament

Tratamentul pentru litiaza biliara depinde de simptomele pe care le prezinti, dar si de modul in care iti afecteaza viata de zi cu zi.

Astfel, daca nu ai niciun simptom, este adesea recomandata monitorizarea activa. Aceasta inseamna ca nu vei primi tratament imediat, dar ar trebui sa anunti medicul daca apare vreun simptom.

Este posibil sa ai nevoie de tratament daca suferi de o afectiune ce creste riscul de a dezvolta complicatii, cum ar fi:

  • ciroza
  • hipertensiune arteriala in interiorul ficatului
  • diabet

Tratamentul poate fi recomandat si daca o scanare arata niveluri ridicate de calciu in interiorul vezicii biliare, deoarece acest lucru poate duce, mai tarziu, la dezvoltarea cancerului vezicii biliare.

Daca ai episoade de durere abdominala, respectiv colici biliare, tratamentul depinde de modul in care durerea iti afecteaza activitatile zilnice.

Daca durerea este usoara si rara, ti se pot prescrie analgezice pentru a controla episoadele ulterioare si ti se va recomanda o dieta sanatoasa pentru a ajuta la controlul durerii.

Daca simptomele sunt mai severe si mai frecvente, se recomanda de obicei interventia chirurgicala pentru indepartarea vezicii biliare. Unii oameni pot prezenta simptome de balonare si diaree dupa ce au consumat alimente grase sau picante. Daca anumite alimente declanseaza simptome, trebuie sa le eviti in viitor.

Stiati ca…

  • vezica biliara nu este un organ esential si poti duce o viata normala fara ea?
  • dieta sanatoasa nu va vindeca calculii biliari sau nu va elimina complet simptomele, dar poate imbunatati starea generala de sanatate si te poate ajuta sa controlezi durerea cauzata de litiaza biliara?
  • persoanele care prezinta simptome de la calculii biliari necesita, de obicei, o interventie chirurgicala de indepartare a vezicii biliare.
  • litiaza biliara nu se intampla des. Dupa un episod de durere, pot trece cateva saptamani sau luni inainte de a avea un alt episod.

 

Surse de informare

www.mayoclinic.org

www.nhs.uk

www.verywellhealth.com