Nutritie – vitaminele si mineralele de care ai nevoie

O alimentatie sanatoasa inseamna o alimentatie variata. Vitaminele si mineralele joaca un rol important in mentinerea sanatatii. Daca veti consuma doza zilnica de vitamine si minerale recomandata, va veti simti si veti arata bine la orice varsta.

Regula culorilor

Pentru a va asigura ca alimentele pe care le consumati contin toti nutrientii de care aveti nevoie, va recomandam sa consumati un curcubeu de legume si fructe la fiecare masa a zilei.

Fructele si legumele colorate contin o concentratie mai mare de vitamine, minerale si antioxidanti, iar coloritul diferit ofera beneficii diferite. Pigmentii care dau culoare alimentelor sunt, de asemenea, substante nutritive care pot reduce riscul de cancer si boli cronice, cum ar fi bolile de inima.

Vitaminele

Cele mai importante vitamine sunt considerate a fi antioxidantii (vitamina E, C si A, impreuna cu seleniu mineral) si vitamina D.

Antioxidantii ajuta la neutralizarea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule care distrug celulele si care sunt considerati responsabili pentru dezvoltarea multor afectiuni. O dieta bogata in fructe si legume furnizeaza antioxidantii necesari, protejeaza organismul si il ajuta sa combata diverse afectiuni.

Dintre alimentele bogate in antioxidanti amintim si pe cele ce contin:

  • Vitamina A si beta-caroten: dovleacul, sucul de fructe, morcovii, spanacul, cartofii dulci, pepenele galben si mango.
  • Vitamina C: citricele, capsunile, ardeiul gras, conopida, broccoli, rosiile, cartofii dulci, sparanghelul.
  • Vitamina E: uleiul vegetal, migdalele, cerealele integrale, germenii de grau, cartofii dulci).
  • Selenium: somonul.

Vitamina D stimuleaza absorbtia calciului si mentinerea unei proportii corespunzatoare de calciu in oase. Fara un nivel adecvat de vitamina D exista un risc mai mare de fracturi osoase – in special la varstnici.

Prima sursa de vitamina D este lumina soarelui. In cazul unei slabe expuneri la soare trebuie sa furnizam resurse organismului prin alimentatie. Vitamina D este continuta de laptele integral si lactatele nedegresate, pestele gras (hering, macrou, somon) oua, unt, ficat.

Importanta calciului

Calciul este unul din principalele elemente nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos si puternic. Acesta este un element esential pentru sanatatea oaselor, a dintilor si pentru prevenirea osteoporozei. Mai mult, alimentele bogate in calciu si proteine  pot ajuta chiar si in curele de slabire deoarece stimuleaza metabolismul. Cele mai bune surse de calciu sunt produsele lactate, dar si verdeturile, cerealele si sucul de portocale.

Ce alegem: produsele alimentare sau pastilele?

Suplimentele sunt cel mai simplu mod de a oferi organismului ceea ce are nevoie. In acest scop puteti utiliza vitamine si minerale pe langa dieta dvs. normala. Totusi, suplimentele nu pot inlocui o dieta sanatoasa si nici nu pot inlocui unele substante nutritive si fibre care se gasesc in alimente. Este mult mai bine sa obtineti nutrientii din alimente si sa luati un singur supliment de vitamine / minerale pe zi – cu exceptia cazului in care medicul va recomanda altfel. Retineti ca in anumite cazuri (cum ar fi sarcina) este necesar sa luati suplimente specifice, de aceea este indicat sa consultati specialistul ori de cate ori este nevoie.

De retinut:

  • Vitaminele si mineralele nu contin calorii.
  • Toate vitaminele si mineralele pot fi gasite in produsele alimentare.
  • In cazul in care dieta dumneavoastra contine prea putine vitamine sau minerale o perioada lunga de timp, va aparea o deficienta de vitamine sau minerale.

Pentru a va asigura ca organismul nu sufera de nicio deficienta si functioneaza la capacitate maxima, trebuie sa incercati sa obtineti majoritatea vitaminelor din dieta (citeste aici despre dietele hipocalorice). Daca la regimul alimentar pe care il urmati adaugati vitaminele potrivite, va veti bucura de o stare buna de sanatate si veti avea un nivel ridicat de energie.

Sursa text:  WebMD

http://www.webmd.com/food-recipes/features/the-facts-about-nutrition#1