Dictionar de analize

Inapoi la index

Androstendion

Pret:

164 lei

Informatii generale despre testul de androstendion

Androstendionul este un hormon steroid. Acesta este sintetizat din colesterol, majoritar la nivelul glandelor suprarenale, localizate superior de rinichi. De asemenea, hormonul poate fi produs si la nivelul testiculelor si a ovarelor.

 

Androstendionul reprezinta un hormon important al organismului, cu multiple functii. Acesta are o secretie fluctuanta reglata de ritmul circadian. Maximul de secretie apare in jurul orei 7:00 dimineata, iar minimul este atins la ora 16:00.

 

Sinteza si eliberarea sa in circulatia sanguina este moderata de.

  • hormonul adrenocorticotrop (ACTH);
  • hormonul luteinizant (LH);
  • hormonul foliculostimulant (FSH).

Valori de referinta pentru androstendion

Concentratia normala a androstendionului este masurata in nmol/l (nanomoli pe litru). Valorile normale difera in functie de sex si varsta.

FemeiConcentratie de androstendion
Pre-menopauza0,9 – 7,5 nmol/l
Post-menopauza0,4 – 2,9 nmol/l
BarbatiConcentratie de androstendion
Varsta 18-40 ani1,1 – 5,6 nmol/l
Varsta 41-67 ani0,8 – 4,7 nmol/l

Valorile standard pot fi diferite de la un laborator la altul in functie de:

  • aparatura folosita;
  • metoda de prelucrare a probelor recoltate;
  • reactantii utilizati.

Scopul masurarii androstendionului in sange

Testul pentru masurarea concentratiei de androstendion este utilizat cu scopul de a evalua functia glandelor suprarenale, a ovarelor si a testiculelor. De asemenea, analiza ajuta in evaluarea productiei de hormoni care contribuie la dezvoltarea organelor sexuale si a caracteristicilor fizice masculine.

 

Dozarea androstendionului este frecvent utilizata in cazul persoanelor de sex feminin, daca acestea prezinta semne si simptome specifice excesului de hormoni androgeni. De asemenea, pentru a stabili diagnosticul de certitudine, medicul poate solicita o serie de investigatii suplimentare, pe langa cele pentru testarea hormonilor androgeni la femei.

 

Alte utilizari ale testului pentru masurarea concentratiei de androstendion in sange sunt:

  • diferentierea afectiunilor caracterizate prin hipersecretia de hormoni androgeni de origine suprarenaliana, de cele care au originea in testicule sau ovare;
  • diagnosticarea tumorilor localizate in stratul exterior al glandei suprarenale sau a tumorilor din restul organismului, care secreta ACTH (ectopic);
  • diagnosticarea hiperplaziei suprarenaliene congenitale;
  • diagnosticarea sindromului ovarian polichistic;
  • stabilirea cauzei de aparitie a pubertatii precoce la baietii tineri si a caracteristicilor fizice masculine (virilizare) la fetele tinere.

Ce indica nivelurile de androstendion

Functionarea normala a glandelor suprarenale este confirmata printr-un nivel normal al androstendionului si a hormonilor androgeni. In prezenta unui proces malign, nivelul de androstendion poate fi crescut sau normal, in functie de procesele de secretie ale acestuia. De aceea, in multe dintre cazurile medicale, dozarea de androstendion este asociata si cu alte investigatii suplimentare.

 

In cazul sindromului ovarian polichistic, se poate remarca un nivel crescut al androstendionului. Asa ca, analiza pentru dozarea androstendionului face parte din procesul de diagnosticare si monitorizare a acestei afectiuni.

 

Micile fluctuatii ale nivelului de androstendion sunt fiziologice. Insa, la pacientii diagnosticati cu hiperplazia suprarenaliana congenitala, aflati sub tratament cu glucocorticoizi, o concentratie normala a androstendionului indica eficienta tratamentului. Astfel, supresia productiei in exces a androgenilor este confirmata.

Nivelul crescut al androstendionului (hiperandrogenism)

Cresterea concentratiei sanguine a androstendionului (hiperandrogenism) se poate remarca in urmatoarele afectiuni:

  • sinteza marita a acestui hormon la nivel suprarenalian, testicular sau ovarian;
  • tumora suprarenala;
  • cancer adrenal;
  • hiperplazie suprarenala;
  • hiperplazie suprarenala congenitala..

Cresterea concentratiei sanguine a androstendionului nu stabileste diagnosticul de certitudine, dar poate orienta diagnosticul diferential. In acest caz, medicul va solicita pacientului o serie de investigatii suplimentare pentru a identifica sursa cresterii secretiei hormonale. In cazul pacientilor diagnosticati cu hiperplazie suprarenala congenitala, aflati sub tratament, un nivel crescut al androstendionului necesita ajustarea dozelor de glucocorticosteroizi.

Nivelul scazul al androstendionului

Scaderea concentratiei sanguine a androstendionului poate aparea ca urmare a:
disfunctiei glandelor suprarenale;
insuficientei suprarenale;
insuficientei ovariene sau testiculare.

Cand este necesara analiza hormonului androstendion

Testul pentru masurarea concentratiei de androstendion este recomandat impreuna cu alte teste daca medicul doreste sa evalueze functia glandei suprarenale, a ovarelor si a testiculelor. De asemenea, analiza poate fi solicitata in cazul in care pacientul prezinta semne si simptome specifice secretiei in exces a hormonilor androgeni.

 

Cele mai frecvente situatii in care testul pentru dozarea androstendionului este recomandat sunt in cazul:

  • nou-nascutilor de gen feminin care prezinta organe genitale externe ambigue (nedelimitate clar spre sexul feminin sau masculin);
  • baietilor tineri care prezinta semne de pubertate precoce (penis marit, voce profunda, ingrosata si par pubian);
  • pubertate tardiva la baieti;
  • femeilor care prezinta infertilitate si simptome specifice excesului de androgeni (acnee, voce ingrosata, exces de par facial si corporal, menstruatie neregulata sau amenoree – lipsa menstrei).

Pregatirea pentru testarea androstendionului

Recoltarea probelor pentru analiza de determinare a concentratiei androstendionului nu necesita o pregatire in prealabil a pacientului. Inainte de prelevarea mostrei de sange, pacientului ii va fi amplasat un garou la nivelul bratului, cu scopul de a evidentia planul venos.

 

Dupa aceasta etapa, proba de sange este recoltata cu ajutorul unui ac, prin abord venos. Aceasta va fi ulterior trimisa la laboratorul de analize. Pacientul va fi instruit sa aplice o usoara presiune cu ajutorul degetelor la nivelul zonei de punctie, unde va fi amplasat un plasture. Astfel, riscul de aparitie al echimozei locale post recoltare este redus.

 

De asemenea, este important a purta haine lejere, cu scopul de a face procesul de prelevare al probei de sange cat mai usor si mai comod. Inainte de a te prezenta la centrul de recoltare, consulta si lista de preturi pentru analiza de dozare a androstendionului, dar si pentru alte investigatii recomandate de medic.

Suna acum Cere programare