Informatii generale despre analiza folati serici
Analiza folatilor serici ajuta la detectarea carentelor de acid folic. Cel mai reprezentat compus al folatilor este acidul folic, o vitamina esentiala pentru sanatatea organismului. Acidul folic mai este cunoscut si ca vitamina B9 si are multiple roluri in organismul uman. Acesta intervine in diviziunea celulara si este deosebit de important in timpul sarcinii, pentru dezvoltarea normala a fatului.
Pentru realizarea acestei analize este necesara o proba de sange venos. Aceasta este prelucrata pentru masurarea acidului folic, care se realizeaza prin tehnici de electrochemiluminiscenta. Avantajele acestei metode constau in faptul ca rezultatele se obtin in 2-3 zile si au o precizie crescuta.
Valori de referinta pentru determinarea acidului folic
Valorile de referinta pot avea usoare modificari, in functie de aparatul utilizat, varsta sau gen. Insa, o valoare normala a acidului folic este situata in intervalul 3,1 – 20,5 ng/ml (nanograme pe mililitru).
Valori crescute folat seric
Un nivel crescut de folat seric este mai putin frecvent. Chiar daca nu are o semnificatie clinica importanta, cresterea acidului folic poate fi data de:
- consumul in exces a alimentelor bogate in acid folic (legume cu frunze verzi, citrice, pepene, banane);
- afectiuni hepatice;
- boli metabolice;
- deficitul vitaminei B12.
Valori scazute folat seric
Un nivel scazut de folat seric este mult mai comun si poate semnala o carenta de acid folic in organism. Printre cauzele deficitului de acid folic se afla:
- dieta saraca in nutrienti;
- malabsorbtie (data de boala Crohn, boala celiaca);
- afectiuni renale;
- consum cronic de alcool;
- anumite medicamente (anticonvulsivante sau antiepileptice);
- deficit al vitaminei C;
- sarcina;
- alaptare.
Daca vrei sa te asiguri ca ai un aport optim de acid folic, poti introduce in dieta urmatoarele alimente:
- legume cu frunze verzi (broccoli, spanac);
- leguminoase (fasole, linte);
- oleaginoase (seminte de floarea soarelui, nuci);
- cereale;
- organe (ficat).
Desi acidul folic este prezent in multe alimente, uneori poate fi dificil sa obtii cantitatea necesara doar din dieta. De aceea, mai ales in cazul unui deficit, sunt indicate suplimentele alimentare.
Scopul testului de folati serici
Analiza pentru folatii serici permite masurarea concentratiei de acid folic in sange. Scopul analizei este de a identifica daca exista un deficit al acestei vitamine. Cand nivelul de acid folic este diminuat, riscul de afectiuni severe, precum anemia megaloblastica este mai crescut.
De asemenea, o concentratie redusa de acid folic in sarcina poate conduce la anomalii ale tubului neural la fat, precum este spina bifida. De aceea, este important ca acidul folic sa fie dozat, iar daca nivelul este diminuat sa se administreze suplimente cu doze adecvate de acid folic.
Ce masoara analiza folati serici
Acidul folic este o vitamina care se gaseste atat in ser, cat si in eritrocite, adica globulele rosii ale sangelui. Cea mai mare parte a acidului folic, aproximativ 95% din cantitatea totala se afla in eritrocite. In cadrul acestei analize de dozare a acidului folic se masoara concentratia din sange si eritrocite. Astfel, investigatie este utilizata si pentru a determina starea depozitului de folat din organism.
Este important de mentionat ca acidul folic are multiple roluri in organismul uman, dintre care cele mai importante sunt:
- formarea hematiilor;
- diviziunea celulara;
- mentinerea sanatatii cardiovasculare;
- desfasurarea proceselor cognitive.
Cand este recomandata analiza folatilor serici
Exista mai multe situatii cand analiza pentru dozarea folatilor serici este indicata. Astfel, analiza este utila cand in cadrul hemoleucogramei se obtin rezultate anormale sau cand frotiul de sange sugereaza prezenta unei anemii megaloblastice.
Asadar, analiza este recomandata cand sunt prezente semne ale deficitului de acid folic. Printre acestea se afla:
- fatigabilitate (oboseala);
- dispnee (dificultati de respiratie);
- palpitatii;
- stomatita (afte la nivelul cavitatii bucale);
- dificultati de concentrare;
- cefalee (durere de cap).
Analiza este recomandata si femeilor insarcinate, in special daca au prezentat sarcini in care fatul a fost diagnosticat cu afectiuni ale tubului neural. In functie de concentratia de acid folic din sange, medicul prescrie doza optima al acestei vitamine pentru o dezvoltare normala a sarcinii.
Alte situatii in care analiza pentru dozarea acidului folic este indicata sunt reprezentate de:
- malabsorbtie;
- consum cronic de alcool;
- tratament cu antiepileptice, contraceptive orale;
- boli cronice ale ficatului.
Pregatirea pacientului pentru testul de folati serici
Recoltarea probei de sange venos este indicat a se realiza dimineata, pe nemancate. De asemenea, este important a-i preciza medicului ce tratamente urmezi, deoarece unele dintre acestea nu sunt indicate inainte de prelevare. Printre acestea se afla:
- vitamina B12;
- acidul folic;
- antibioticele (tetraciclina, ampicilina, eritromicina, penicilina, acidul aminosalicilic);
- medicamentele pentru malarie;
- preparatele ce contin hormoni de sinteza;
- metotrexatul.
Ca urmare a faptului ca analiza se efectueaza dintr-o proba de sange prelevata de la nivelul bratului, este indicat a purta haine lejere. Vei fi mai comod daca zona anterioara a cotului, de unde se ia proba de sange este usor accesibila.
Intrebari pentru medic despre analiza folati serici
Cand iti faci analiza pentru determinarea nivelului de folati serici, este important sa discuti cu medicul tau toate detaliile pentru a intelege semnificatia acestei investigatii. Iata cateva intrebari pe care le poti adresa:
- Care sunt simptomele care ar putea indica un nivel scazut de acid folic?
- Daca am un nivel scazut de folati serici, ce tratamente sau schimbari in stilul de viata sunt recomandate?
- Exista riscuri asociate cu un nivel prea ridicat de acid folic?
- Cat de des ar trebui sa imi verific nivelul de folati serici?
- Ce alte analize ar trebui sa fac impreuna cu acest test?
Analiza de dozare a acidului folic este o investigatie utila pentru determinarea concentratiei acestei vitamine in sange. Aceasta este indicata persoanelor care urmeaza anumite tratamente, sunt diagnosticate cu boli carentiale sau hepatice, dar si femeilor insarcinate. Daca te confrunti cu simptome de oboseala, anemie sau alte semne care ti-ar putea afecta calitatea vietii, nu ezita sa vorbesti cu medicul tau. Depistarea deficitului de acid folic din stadiile incipiente previne instalarea unor efecte nedorite si scade riscul de complicatii.