Categories
Articol medical

Ce este diabetul zaharat de tip 2

19 iulie 2022

Autor: Echipa Editoriala Poliana

Diabetul de tip 2 este o boala ce afecteaza atat adultii, cat si copiii si adolescentii, dar cele mai expuse riscului sunt persoanele de varsta mijlocie.

Boala cronica se manifesta prin afectarea modului in care organismul regleaza si utilizeaza zaharul, avand ca rezultat circulatia intr-o cantitate prea mare a glucozei in sange. In cele din urma, nivelurile ridicate ale zaharului din sange pot duce la tulburari ale sistemului circulator, nervos si imunitar.

Concret, in diabetul de tip 2, exista doua probleme:

  • pancreasul nu produce suficienta insulina – hormonul ce regleaza intrarea zaharului in celule;
  • celulele raspund slab la insulina si absorb mai putin zahar.

Desi diabetul de tip 2 era cunoscut ca fiind o boala a adultilor, atat diabetul de tip 1, cat si cel de tip 2 pot debuta in timpul copilariei. Acest lucru se intampla din cauza numarului in crestere de copii cu obezitate, ceea ce a dus la mai multe cazuri de diabet de tip 2 la persoanele mai tinere.

Nu exista vindecare pentru diabetul de tip 2. Boala poate fi insa gestionata prin pierderea in greutate, alimentatie sanatoasa si exercitii fizice. Daca toate acestea nu dau rezultat in gestionarea nivelului glicemiei, atunci este posibil sa fie nevoie si de medicamente pentru diabet sau de terapie cu insulina.

Semne si simptome

Simptomele diabetului de tip 2 pot fi atat de usoare incat sa nu fie observate. Acestea includ:

  • sete intensa
  • urinarea frecventa
  • vedere incetosata
  • stare de irascibilitate
  • furnicaturi sau amorteli la nivelul mainilor sau picioarelor
  • oboseala
  • rani care nu se vindeca
  • infectii recurente
  • senzatie de foame
  • pierdere in greutate

Cauze

Excesul de greutate si lipsa activitatii fizice contribuie la gestionarea anormala a nivelului zaharului din sange. In diabetul zaharat de tip 2, celulele corpului, in special din muschi, tesutul adipos si ficat devin rezistente la actiunea insulinei si nu mai pot prelua suficienta glucoza din sange pentru nevoile lor energetice, desi pancreasul produce in prima faza, compensator,  insulina in exces pentru a gestiona nivelul glicemiei. Abia in etape mai avansate ale diabetului zaharat de tip 2, celulele pancreatice care secreta insulina devin epuizate si nivelul de insulina scade in sange.

Insulina este un hormon care provine din glanda situata sub si in spatele stomacului, numita pancreas. Insulina regleaza modul in care organismul foloseste zaharul, mai precis glucoza,  astfel:

  • zaharul din sange stimuleaza pancreasul sa secrete insulina.
  • insulina circula in sange, permitand zaharului sa intre in celule.
  • cantitatea de zahar din sange scade.
  • ca raspuns la aceasta scadere, pancreasul elibereaza mai putina insulina.

Rolul glucozei

Glucoza este sursa principala de energie pentru celulele care alcatuiesc organismul. Glucoza provine din doua surse majore, respectiv alimente si ficat. Ea este absorbita in sange, unde intra in celule cu ajutorul insulinei. Ficatul stocheaza si produce glucoza.

Cand nivelul de glucoza este scazut, ficatul descompune glicogenul stocat in glucoza pentru a mentine nivelul de glucoza din sange (glicemia), intr-un interval normal.

In diabetul de tip 2, acest proces nu functioneaza bine. In loc sa intre in celule, zaharul se acumuleaza in sange. Pe masura ce nivelul zaharului din sange creste, celulele beta producatoare de insulina din pancreas elibereaza mai multa insulina. In cele din urma, aceste celule devin afectate si nu pot produce suficienta insulina pentru a satisface cerintele organismului.

In diabetul de tip 1, sistemul imunitar distruge „din greseala” celulele beta, de regula in cadrul unei boli autoimune sau dupa o infectie virala, lasand organismul cu putina sau fara insulina.

Factori de risc

Exista o serie de factori ce pot creste riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Acestia includ:

  • Greutatea: excesul de greutate sau obezitatea reprezinta riscul principal de a dezvolta diabet de tip 2.
  • Distributia grasimilor: depozitarea grasimii in principal in abdomen – mai degraba decat pe solduri si coapse – creste riscul de a face diabet zaharat de tip 2.
  • Inactivitate: cu cat o persoana este mai putin activa, cu atat riscul este mai mare. Miscarea si activitatea fizica ajuta la controlarea greutatii, consuma glucoza ca sursa de energie si face celulele mai sensibile la insulina.
  • Diabet in familie: riscul de diabet de tip 2 creste daca parintele sau fratele unei persoane are diabet de tip 2.
  • Nivelurile lipidelor din sange: un risc crescut este asociat cu niveluri scazute de colesterol HDL -colesterolul „bun”- si niveluri ridicate de trigliceride.
  • Varsta. Riscul de diabet de tip 2 creste pe masura inaintarii in varsta, mai ales dupa 45 de ani.
  • Prediabet. Este o afectiune in care nivelul zaharului din sange este mai mare decat in ​​mod normal, dar nu suficient de ridicat pentru a fi clasificat drept diabet. Lasat netratat, prediabetul evolueaza adesea spre diabet de tip 2.
  • Riscuri legate de sarcina. Riscul de a dezvolta diabet de tip 2 creste daca femeia gravida a dezvoltat diabet gestational cand era insarcinata sau daca a nascut un copil cu o greutate mai mare 4 kilograme.
  • Sindromul ovarului polichistic. Aceasta afectiune comuna este caracterizata prin cicluri menstruale neregulate, cresterea excesiva a parului si obezitate. Boala creste riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2.

Diagnostic

Daca prezinti simptome de sete crescuta, urinare frecventa, pierdere inexplicabila in greutate, foame exagerata, furnicaturi ale mainilor sau picioarelor este necesar sa iti testezi glicemia.

O glicemia normala a jeun (pe nemancate) este cuprinsa intre 70 si 100 de miligrame pe decilitru sau mg/dL. Diagnosticul standard al diabetului zaharat se face atunci cand doua teste de sange separate arata ca nivelul glicemiei a jeun este mai mare sau egal cu 126 mg/dL.

Complicatii

Lasat netratat, diabetul de tip 2 afecteaza organe majore, inclusiv inima, vasele de sange, nervii, ochii si rinichii. De asemenea, factorii ce cresc riscul de diabet zaharat de tip 2 sunt factori de risc pentru alte boli cronice grave. Gestionarea diabetului zaharat si controlul glicemiei pot reduce riscul de a dezvolta complicatii sau afectiuni coexistente – comorbiditati.

Complicatiile potentiale ale diabetului zaharat si comorbiditatile frecvente includ:

  • Boli ale inimii si ale vaselor de sange: diabetul zaharat de tip 2 este asociat cu un risc crescut de boli de inima, accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala si ingustarea vaselor de sange -ateroscleroza.
  • Leziuni ale nervilor (neuropatie) la nivelul membrelor: nivelul ridicat de zahar din sange poate deteriora sau distruge nervii, in timp, ducand la furnicaturi, amorteala, arsuri, durere sau eventual pierderea sensibilitatii tactile care incepe de obicei la varful degetelor de la picioare sau de la maini si se extinde treptat.
  • Alte leziuni ale nervilor: de exemplu, deteriorarea nervilor inimii poate contribui la ritmuri neregulate ale acesteia. Leziunile nervoase ale sistemului digestiv pot cauza tulburari precum greata, varsaturi, diaree sau constipatie. Pentru barbati, afectarea nervilor poate provoca disfunctie erectila.
  • Boala de rinichi: diabetul poate duce la boli renale cronice sau boli renale ireversibile in stadiu terminal, care pot necesita dializa sau transplant de rinichi.
  • Leziuni oculare: prezenta diabetului creste riscul afectiunilor oculare grave, cum ar fi cataracta si glaucom si poate deteriora vasele de sange ale retinei, ceea ce poate duce la orbire.
  • Afectiuni ale pielii: diabetul va poate expune la infectii bacteriene si fungice.
  • Afectarea auzului.
  • Apnee de somn: apneea in somn este frecventa la persoanele care au diabet zaharat de tip 2. Obezitatea poate fi principalul factor care contribuie la manifestarea afectiunii.
  • Dementa: studiile arata ca diabetul de tip 2 pare sa creasca riscul de aparitie a bolii Alzheimer si a altor tulburari care cauzeaza dementa. Controlul slab al glicemiei este legat de scaderea mai rapida a memoriei si a altor abilitati de gandire.

Tratament

Pentru tinerea sub control a glicemiei si gestionarea diabetului zaharat de tip 2 exista mai multe solutii. Alimentatia, exerciile fizice si medicamentele pot lucra impreuna pentru a tine glicemia sub control.

Medicul curant va prescrie reteta, impreuna cu indicatiile de administrare a tratamentului. Modul de gestionarea diabetului se schimba pe parcursul vietii, in special o data cu inainterea in varsta.  Asta face ca in unele cazuri medicamentele sa nu mai functioneze si sa necesite sa fie inlocuite.

Preventie

Un stil de viata sanatos pot ajuta la prevenirea diabetului de tip 2. Si asta chiar si in cazul in care exista rude biologice care traiesc cu diabet. Un stil de viata sanatos include:

  • alimentatie sanatoasa: consuma alimente sarace in grasimi si calorii si mai bogate in fibre. Consuma fructe, legume si cereale integrale.
  • activitatea fizica: stabileste o tinta de peste 150 de minute pe saptamana pentru activitate fizica moderata, de la plimbari rapide, la alergat sau inot.
  • pierderea in greutate. Slabitul si mentinerea greutatii pot intarzia evolutia de la prediabet la diabet de tip 2. Daca aveti prediabet, pierderea a 7% pana la 10% din greutatea corporala poate reduce riscul de diabet.

 

Surse de informatie:

www.nhs.uk

https://www.mayoclinic.org/

https://www.webmd.com/

Articole similare

Importanta monitorizarii post-COVID
Monitorizarea post-COVID
27 ianuarie 2021
anemia
Anemia: ce este, simptome, diagnostic si tratament
20 noiembrie 2020
Cum sa ne controlam anxietatea in timpul pandemiei de coronavirus
28 aprilie 2020
herpes-preview
Herpes genital: cauze, simptome, tratament
29 iulie 2023
Ce este insulina
Ce este insulina – rol si efecte
15 ianuarie 2022

Cele mai citite articole

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine
17 iunie 2020
distrofia musculara-preview
Complicatii ale distrofiei musculare
5 mai 2023
stroke_preview
Accidentul vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament, preventie
29 noiembrie 2022
10 Mituri despre sanatate: cat e adevar, cat nu e
9 februarie 2023
Voucher Materna Poliana
Acum poți efectua gratuit toate analizele necesare monitorizării sarcinii, cu voucherele Materna
29 octombrie 2021

Oferte

Cele mai cautate oferte

cel mai mic pret
Analize care-ti spun an de an cum te simti
10 analize uzuale pentru detectarea timpurie a unor afectiuni
186 lei
79 lei
cel mai mic preț
Cum stai cu Vitamina D?
Util pentru monitorizarea afectiunilor osoase
110 lei
80 lei
reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
Slider Pachet screening tumoral femei 768x410 px Preview
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
157 lei
109 lei
Slider Pachet analize infecti urinare preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te ustura pana-n suflet
Testează-te și tratează la timp infectiile urinare.
85 lei
60 lei
Slider Pachet screening tumoral barbati 768x410 px Prevew
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
149 lei
109 lei
Slider Pachet Analize Minerale 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te simti dezechilibrat
Testează-ți nivelul mineralelor din corp
108 lei
86 lei
Slider Pachet Analize prostată 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand incepi sa ai probleme cu prostata
3 analize importante pentru prostata
120 lei
84 lei
Slider Pachet Analize Imunitate 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru verificarea imunitatii
6 analize importante
185 lei
140 lei
pret avantajos
Analizele care stiu totul despre digestia ta
5 analize pentru digestie
244 lei
171 lei
Slider Pachet Infertilitate preview
pret avantajos
Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
Afla care este pasul urmator
472 lei
378 lei
pret avantajos
Analize pentru situatii discrete
9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
374 lei
281 lei

Oferte recomandate

reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
profil analize copii
reducere voinica
Analizele care au grijă de sănătatea copilului tău.
12 analize esențiale pentru copii
249 lei
199 lei
pachet avantajos
Analizele pentru cand te lasa ficatul
9 analize utile pentru monitorizarea sanatatii ficatului
161 lei
119 lei
-70 lei
Recoltăm analize ginecologice
3 analize esentiale pentru sanatatea femeii
230 lei
160 lei

Centre

Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Alexandria
Str. Mihaita Filipescu Nr.1, Alexandria, Judetul Teleorman
Contact:
Tel: 0319108 / 0736623140
Email: receptie.alexandria@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Călărași, str. Sloboziei
Str. Sloboziei nr. 31 (fosta Stalingrad nr. 33)
Contact:
Tel: 0319108 / 0723610530
Email: receptie.cl-sloboziei@poliana.ro
Program de recoltare
Luni - Vineri 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni - Vineri 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare Hunedoara, B-dul Dacia
B-dul Dacia nr.6 bis (Complex Gambrinus, lângă supermarket Profi)
Contact:
Program de recoltare
Program recoltare: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize București, Str. Pajurei
Str. Pajurei, Nr.2B, Sector 1
Contact:
Tel: 0319108 / 0726230246
Email: receptie.pajura@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30

Analize

Cele mai cautate analize

Urocultura
PRET
56 lei Cere programare
Hemoleucograma completa cu formula leucocitara,Hb,Ht si indici eritrocitari si reticulocite
PRET
49 lei Cere programare
Creatinkinaza (CK)
PRET
22 lei Cere programare
Hemoglobina glicozilata Hb A1C
PRET
45 lei Cere programare
Colesterol Total
PRET
15 lei Cere programare
Feritina
PRET
49 lei Cere programare
Electroforeza proteinelor serice cu imunofixare
PRET
96 lei Cere programare
Calciu
PRET
15 lei Cere programare
Fosfor seric
PRET
17 lei Cere programare
Proteina C reactiva (CRP)
PRET
26 lei Cere programare
Suna acum Cere programare