Categories
Articol medical

Adenom de prostata : Cauze, simptome si tratament

16 martie 2021

Autor: Echipa Editoriala Poliana

Adenomul de prostata, cunoscut si ca hipertrofie prostatica benigna, este o manifestare comuna, intalnita exclusiv la barbati. De obicei, acesta apare dupa varsta de 40-50 de ani si influenteaza negativ buna functionare a sistemului urinar, iar in unele cazuri, poate cauza probleme la rinichi sau la nivelul tractului urinar. 

Potrivit statisticilor, peste 75% dintre barbatii cu varste de peste 40-50 de ani se confrunta cu aceasta afectiune, insa, in cele mai multe cazuri, adenoamele sunt bine tolerate si nu au un impact negativ sesizabil asupra calitatii vietii. Totusi, in anumite cazuri, adenomul de prostata poate duce la complicatii si disfunctii ale sistemului urinar. 

In cele ce urmeaza, vom vorbi pe larg despre ce este adenomul de prostata, cauzele acestei afectiuni, complicatiile ce pot aparea, simptome, dar si tratament.

 • Cauzele adenomului de prostata 
 • Factori de risc care influenteaza aparitia adenomului de prostata
 • Simptome ale adenomului de prostata 
 • Evolutia adenomului de prostata 
 • Adenomul de prostata versus cancerul de prostata
 • Complicatii ale adenomului de prostata 
 • Diagnosticul adenomului de prostata
 • Tratamentul adenomului de prostata
 • Preventia adenomului de prostata

Cauzele adenomului de prostata 

Cu toate ca motivele care duc la aparitia adenomului de prostata nu sunt stabilite cu exactitate, afectiunea este, deseori, pusa pe seama inaintarii in varsta, dar si a cresterii nivelului de hormoni din organism. 

In mod normal, organismul unui barbat produce o cantitate insemnata de testosteron, adica hormonul masculin, si o cantitate redusa de estrogen, hormonul feminin. Totusi, dupa varsta de 40 de ani, productia de testosteron a organismului se va diminua, iar cea de estrogen va creste, fenomen care va cauza multiplicarea celulelor prostatei. 

De asemenea, adenomul de prostata poate fi cauzat si de dihidrotestosteron, un hormon masculin care are rolul de a sustine dezvoltarea prostatei. Pe masura ce barbatul inainteaza in varsta, iar productia de testosteron incepe sa scada, va creste productia de dihidrotestosteron, care se va localiza in prostata, influentand multiplicarea celulelor acestui organ. 

Factori de risc care influenteaza aparitia adenomului de prostata

Cu toate ca aceasta afectiune a barbatilor este asociata, in general, cu inaintarea in varsta, exista o serie de factori de risc care pot influenta aparitia adenomului de prostata. Iata care sunt principalii: 

Ereditatea 

In multe cazuri, adenomul de prostata se prezinta ca o afectiune ereditara, adica, in cazul in care tatal sau bunicul unei persoane s-a confruntat cu aceasta boala, este posibil ca si descendentul lor sa manifeste problema medicala. 

Stilul de viata 

Persoanele care fumeaza, consuma frecvent alcool sau au o dieta dezechilibrata sunt mai predispuse sa se confrunte cu adenomul de prostata, odata cu inaintarea in varsta. Din fericire, in acest caz, progresia afectiunii poate fi incetinita prin adoptarea unui stil de viata sanatos. 

Anumite boli

Persoanele care se confrunta cu boli cardiovasculare sau cu diabet, boli care necesita tratamentul cu beta-blocante, sunt mai predispuse la a suferi de marirea prostatei. 

adenomul de prostata

Simptome ale adenomului de prostata 

Cand vine vorba despre simptome ale adenomului de prostata, acestea se impart in doua categorii: obstructive si iritative. Cu toate ca in faza incipienta, manifestarile specifice acestei afectiuni pot fi unele usoare, ele se pot agrava odata cu trecerea timpului, daca nu sunt tratatate.

Simptome obstructive 

In aceasta categorie intra acele simptome specifice, identificate in timpul urinarii, care ii pot confirma unei persoane ca se confrunta cu adenomul de prostata. Iata care sunt: 

 • Presiune slaba a jetului urinar;
 • Dificultati de incepere a urinarii;
 • Picurare dupa finalizarea urinarii;
 • Un jet urinar intermitent; 
 • Senzatia permanenta de golire incompleta a vezicii.

Simptome iritative

Simptomele din aceasta categorie pot avea o influenta negativa asupra calitatii vietii persoanei care se confrunta cu adenomul de prostata si includ: 

 • Nevoia de urinare frecventa, in special in timpul noptii;
 • Scurgerea de picaturi de urina inainte de a ajunge la baie (pseudoincontinenta);
 • Nevoie frecventa de a urina, chiar si atunci cand persoana in cauza nu a consumat foarte multe lichide. 

Evolutia adenomului de prostata 

Adenomul de prostata este o afectiune care se poate agrava in timp, daca nu este tratata corespunzator, si care poate evolua in trei etape: 

Etapa de prostatism

In aceasta etapa preliminara, adenomul de prostata va cauza hipertrofia musculaturii vezicale, iar persoana care se confrunta cu afectiunea va manifesta nevoia de urinari dese in timpul noptii, dar si scaderea fortei jetului urinar. 

Etapa de retentie incompleta de urina, fara distensie vezicala

In cazul persoanelor care sufera de adenom de prostata, se poate produce atrofierea musculaturii vezicale, iar in timp, apare reziduul vezical, care scade capacitatea de stocare a vezicii urinare. Drept urmare, persoanele suferinde se vor confrunta cu nevoia de a urina des in timpul zilei si vor intampina dificultati la urinare. 

Etapa de retentie incompleta de urina cu distensie vezicala 

Pe masura ce adenomul de prostata evolueaza, iar persoana care sufera de aceasta afectiune nu ia un tratament, reziduul vezical va creste la peste 300 ml, ceea ce va cauza simptome precum: dificultati tot mai mari la urinare, urinari din ce in ce mai dese, atat diurne, cat si nocturne sau incontinenta urinara, deoarece cantitatea de urina produsa depaseste capacitatea de stocare a vezicii. 

Adenomul de prostata versus cancerul de prostata

Desi simptomele manifestate in cazul adenomului de prostata sunt similare cu cele specifice cancerului de prostata, trebuie mentionat ca aceste afectiuni sunt diferite in ceea ce priveste complicatiile ce pot aparea, manifestarile, dar si tratamentul. 

In primul rand, adenomul de prostata este o afectiune benigna si nu creste in vreun fel riscul de aparitie a cancerului de prostata. De asemenea, in acest caz, tratamentul poate fi unul medicamentos, iar probabilitatea aparitiei unor complicatii care sa puna in pericol viata pacientului este aproape nula. 

In schimb, cancerul de prostata este o boala foarte serioasa, iar o persoana care se confrunta cu aceasta afectiune necesita atentia urgenta a unui medic specialist, pentru prescrierea unei scheme de tratament. 

De aceea, in cazul in care te confrunti cu simptomele specifice adenomului de prostata, insa consideri ca ar putea fi vorba despre o afectiune mai grava, este recomandat sa iei in calcul efectuarea unui test PSA, in urma caruia poti sa stabilesti daca ai sau nu motive de ingrijorare. 

Programeaza-te online pentru efectuarea unui test PSA (ANTIGEN SPECIFIC PROSTATIC) pe care Poliana ti-l pune la dispozitie!

Complicatii ale adenomului de prostata 

In cazul in care nu este tratat corespunzator sau are o evolutie agresiva, adenomul de prostata poate duce si la anumite complicatii care pot pune in pericol sanatatea celui care se confrunta cu ele, daca nu este urmat un tratament optim. Iata care sunt principalele complicatii:

 • Infectii urinare;
 • Dificultati in urinare sau chiar incapacitatea de a urina (retentie urinara);
 • Urinari cu sange (hematurie); 
 • Formarea de pietre la rinichi;
 • Infectii renale; 
 • Deteriorarea vezicii urinare.
adenomul de prostata

Diagnosticul adenomului de prostata

Daca te confrunti cu simptome specifice adenomului de prostata, este important sa te adresezi medicului urolog, care va putea confirma sau infirma prezenta acestei boli sau a posibilelor sale complicatii, prin examene si teste specifice, efectuate in urma unei anamneze (istoric medical). Iata care pot fi acestea: 

Examinarea fizica 

Examinarea fizica pentru depistarea adenomului de prostata presupune un examen rectal digital. Pentru desfasurarea sa, pacientul va trebui sa stea intins, pe o parte, aplecat sau cu picioarele la piept, in timp ce medicul ii va introduce un deget in rect, pentru a stabili care este dimensiunea prostatei si forma sa. Aceasta forma de examinare este una care poate confirma faptul ca pacientul se confrunta cu o prostata marita si deschide calea unor noi investigatii, necesare pentru punerea unui diagnostic. 

Analize medicale

Pentru diagnosticarea adenomului de prostata, va fi necesara si efectuarea unui set de analize medicale, solicitate de medicul urolog. Pe langa PSA, efectuat inaintea examinarii fizice, ale carui valori pot confirma ca pacientul se confrunta cu o prostata marita sau ca acesta prezinta semne ale cancerului de prostata, vor mai fi necesare anumite analize. 

Proba de urina este examenul prin care se depisteaza o eventuala infectie a tractului urinar, iar analizele de sange pot confirma anumite probleme de rinichi cu care pacientul s-ar putea confrunta.

Citeste si: Cum ne pregatim pentru analizele de sange

In cazul barbatilor de peste 50 de ani, este recomandata efectuarea unor analize medicale anuale, chiar daca nu prezinta simptome asociate cu adenomul de prostata, pentru a se asigura ca nu se confrunta cu aceasta afectiune, dar si pentru a-si verifica starea generala de sanatate.  

Teste imagistice 

In urma examinarii fizice si a analizelor, medicul poate solicita si efectuarea unor teste imagistice, precum ecografia abdominala si transrectala, care ii vor oferi acestuia o imagine mai clara asupra starii in care se afla prostata pacientului, daca dimensiunile sale sunt unele anormale si daca exista anumite complicatii. 

Alte teste

In anumite cazuri, urologul poate solicita anumite investigatii speciale, precum cistoscopia, care presupune introducerea unui cistoscop in uretra, pentru a verifica starea uretrei si a vezicii, analiza reziduului de urina, pentru a determina cantitatea de urina ramasa in vezica dupa urinare, sau un test urodinamic, care presupune umplerea vezicii cu un lichid, pentru a verifica presiunea jetului urinar.

Biopsia

Daca, in urma analizei tuturor testelor, medicul considera ca pacientul este suspect de cancer de prostata, acesta poate solicita o biopsie de prostata, adica recoltarea unei bucati din tesut si examinarea sa la microscop. 

adenomul de prostata

Tratamentul adenomului de prostata

Cu toate ca este o afectiune comuna la barbatii de peste 40-50 de ani, adenomul de prostata este tratabil, iar in functie de severitatea sa, poate presupune diverse scheme de tratament. Iata care sunt principalele: 

Tratamentul medicamentos

In urma confirmarii diagnosticului de adenom de prostata, medicul poate prescrie medicamente precum blocantele alfa, care ajuta la relaxarea muschilor vezicii si ai prostatei, medicamente pentru reducerea hormonilor, pentru impiedicarea schimbarilor hormonale aparute la barbatii de peste 40 de ani, sau antibiotice in situatia in care pacientul a dezvoltat infectii. 

Interventii chirurgicale 

In cazul in care tratamentul medicamentos nu s-a dovedit eficient, iar simptomele pacientului nu s-au ameliorat, ba chiar au aparut complicatii, medicul poate recomanda interventia chirurgicala. Din fericire, pentru cazurile moderate spre severe, exista posibilitatea utilizarii procedurilor minim invazive, precum: 

 • Termoterapia transuretrala – aceasta procedura presupune introducerea unui electrod, care distruge adenomul si asigura un flux optim al urinei;
 • Ablatiunea transuretrala cu ace – presupune folosirea unor unde radio, care vor distruge tesutul marit al prostatei;
 • Termoterapia indusa cu apa – tesutul in exces este distrus prin introducerea de apa calda.

In cazul in care pacientul prezinta complicatii, precum insuficienta renala, infectii urinare constante, pietre la rinichi sau episoade continue de urinare cu sange, medicul poate recomanda operatia de prostata. Aceasta se poate desfasura in trei moduri diferite: 

 • Prostatectomie simpla – chirurgul va efectua o incizie la nivelul abdomenului, cu scopul de a elimina partea interioara a prostatei; 
 • Rezectie transuretrala – cu ajutorul unui endoscop, introdus prin uretra, tesutul in exces va fi indepartat, bucata cu bucata;
 • Incizie transuretrala – presupune introducerea unui endoscop prin uretra, cu ajutorul caruia se va efectua o mica incizie in prostata, cu scopul de a imbunatati fluxul urinar si de a mari capacitatea de stocare a vezicii. 

Stilul de viata

Un stil de viata sanatos poate fi un excelent tratament impotriva adenomului de prostata. Printr-o alimentatie sanatoasa, miscare si evitarea consumului de alcool si cafea, simptomele se vor ameliora vizibil, intr-un timp destul de scurt.

In categoria de alimente interzise, in adenomul de prostata, intra carnea rosie, lactatele, cofeina, alcoolul si sarea. 

De asemenea, specialistii recomanda si o serie de bune practici, care te vor ajuta sa tii sub control simptomele adenomului de prostata. In primul rand, este necesar sa mergi la baie sa urinezi de indata ce simti nevoia sau chiar si atunci cand nu simti neaparat nevoia. 

Dupa caz, este recomandat sa eviti administrarea unor medicamente antihistaminice (pentru alergii) sau decongestionante, intrucat acestea iti pot provoca dificultati in golirea vezicii.

adenomul de prostata

Preventia adenomului de prostata

Intrucat, odata cu inaintarea in varsta, fiecare barbat se poate confrunta cu adenomul de prostata, este important sa fie urmate o serie de masuri, care sa limiteze cat mai mult impactul acestei afectiuni. In primul rand, masura recomandata de specialisti este legata de un stil de viata sanatos, cu o alimentatie bogata in somon, fructe cu coaja lemnoasa, tomate, citrice, ceapa, usturoi, fructe de padure sau broccoli, aceste alimente fiind si un excelent tratament naturist pentru adenomul de prostata. 

De asemenea, miscarea este un alt factor de preventie, care poate tine sub control simptomele adenomului de prostata. Astfel, sportul si exercitiile specifice, precum cele Kegel, pot ajuta sa previi aparitia acestei afectiuni. 

Mai mult, orice barbat care a implinit varsta de 50 de ani ar trebui sa fie supus unui control urologic de cel putin doua ori pe an, chiar si atunci cand nu prezinta simptome specifice acestei afectiuni. 

Adenomul de prostata este o afectiune comuna pentru barbatii de peste 40-50 de ani, care poate fi tinuta sub control sau chiar tratata, indiferent de severitatea sa. Totusi, pentru a te asigura ca nu te vei confrunta cu aceasta problema, este bine sa apelezi la masurile de preventie si sa incerci sa-ti ajustezi stilul de viata, astfel incat sa o eviti. 

Surse: 

https://www.healthline.com/health/enlarged-prostate#bph-vs-prostate-cancer

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/benign-prostatic-hyperplasia/symptoms-causes/syc-20370087

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/prostate-adenoma

https://www.urologiaserrateribal.com/en/patologia/benign-prostatic-hyperplasia-prostate-adenoma/

Sursa Foto: Shutterstock  

Articole similare

Boala lupus – simptome, diagnostic, tratament
30 august 2021
Steatoza hepatica (ficatul gras) – simptome, diagnostic, preventie
30 august 2021
Febra: tot ce trebuie sa stii
9 februarie 2023
vitamina-preview
Vitamina C și beneficiile asupra sanatatii
9 iulie 2023
diabet1-preview
Diabetul zaharat de tip I
19 iulie 2022

Cele mai citite articole

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine
17 iunie 2020
distrofia musculara-preview
Complicatii ale distrofiei musculare
5 mai 2023
stroke_preview
Accidentul vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament, preventie
29 noiembrie 2022
10 Mituri despre sanatate: cat e adevar, cat nu e
9 februarie 2023
Voucher Materna Poliana
Acum poți efectua gratuit toate analizele necesare monitorizării sarcinii, cu voucherele Materna
29 octombrie 2021

Oferte

Cele mai cautate oferte

cel mai mic pret
Analize care-ti spun an de an cum te simti
10 analize uzuale pentru detectarea timpurie a unor afectiuni
186 lei
79 lei
cel mai mic preț
Cum stai cu Vitamina D?
Util pentru monitorizarea afectiunilor osoase
110 lei
80 lei
reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
Slider Pachet screening tumoral femei 768x410 px Preview
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
157 lei
109 lei
Slider Pachet analize infecti urinare preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te ustura pana-n suflet
Testează-te și tratează la timp infectiile urinare.
85 lei
60 lei
Slider Pachet screening tumoral barbati 768x410 px Prevew
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
149 lei
109 lei
Slider Pachet Analize Minerale 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te simti dezechilibrat
Testează-ți nivelul mineralelor din corp
108 lei
86 lei
Slider Pachet Analize prostată 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand incepi sa ai probleme cu prostata
3 analize importante pentru prostata
120 lei
84 lei
Slider Pachet Analize Imunitate 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru verificarea imunitatii
6 analize importante
185 lei
140 lei
pret avantajos
Analizele care stiu totul despre digestia ta
5 analize pentru digestie
244 lei
171 lei
Slider Pachet Infertilitate preview
pret avantajos
Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
Afla care este pasul urmator
472 lei
378 lei
pret avantajos
Analize pentru situatii discrete
9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
374 lei
281 lei

Oferte recomandate

reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
profil analize copii
reducere voinica
Analizele care au grijă de sănătatea copilului tău.
12 analize esențiale pentru copii
249 lei
199 lei
pachet avantajos
Analizele pentru cand te lasa ficatul
9 analize utile pentru monitorizarea sanatatii ficatului
161 lei
119 lei
-70 lei
Recoltăm analize ginecologice
3 analize esentiale pentru sanatatea femeii
230 lei
160 lei

Centre

Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Alexandria
Str. Mihaita Filipescu Nr.1, Alexandria, Judetul Teleorman
Contact:
Tel: 0319108 / 0736623140
Email: receptie.alexandria@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Călărași, str. Sloboziei
Str. Sloboziei nr. 31 (fosta Stalingrad nr. 33)
Contact:
Tel: 0319108 / 0723610530
Email: receptie.cl-sloboziei@poliana.ro
Program de recoltare
Luni - Vineri 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni - Vineri 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare Hunedoara, B-dul Dacia
B-dul Dacia nr.6 bis (Complex Gambrinus, lângă supermarket Profi)
Contact:
Program de recoltare
Program recoltare: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize București, Str. Pajurei
Str. Pajurei, Nr.2B, Sector 1
Contact:
Tel: 0319108 / 0726230246
Email: receptie.pajura@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30

Analize

Cele mai cautate analize

Urocultura
PRET
56 lei Cere programare
Hemoleucograma completa cu formula leucocitara,Hb,Ht si indici eritrocitari si reticulocite
PRET
49 lei Cere programare
Creatinkinaza (CK)
PRET
22 lei Cere programare
Hemoglobina glicozilata Hb A1C
PRET
45 lei Cere programare
Colesterol Total
PRET
15 lei Cere programare
Feritina
PRET
49 lei Cere programare
Electroforeza proteinelor serice cu imunofixare
PRET
96 lei Cere programare
Calciu
PRET
15 lei Cere programare
Fosfor seric
PRET
17 lei Cere programare
Proteina C reactiva (CRP)
PRET
26 lei Cere programare
Suna acum Cere programare