Scopul testului
Testul masoara concentratia unei proteine numita alfa 1 antitripsina in materiile fecale. Aceasta proteina este sintetizata in ficat si are rol protector asupra tesuturilor, actionand impotriva enzimelor care pot degrada structurile celulare.
Aceasta investigatie are mai multe scopuri, printre care se afla:
- identificarea cauzelor pierderilor de proteine la nivel intestinal;
- monitorizarea afectiunilor digestive inflamatorii;
- confirmarea diagnosticului de enteropatie cu pierdere de proteine;
- evaluarea eficacitatii tratamentului in bolile inflamatorii intestinale.
Ce masoara
Alfa 1 antitripsina este o proteina importanta sintetizata in principal de ficat si eliberata in sange. Are o greutate moleculara de aproximativ 54 kDa. Aceasta face parte din familia proteinelor de faza acuta, adica nivelul sau creste in situatii de inflamatie, infectie sau stres sistemic.
Functia principala a acestei proteine este de a actiona ca o antiproteaza. Astfel, inhiba enzimele proteolitice (elastaza, tripsina, chimotripsina) care sunt eliberate in mod natural de celule in timpul unor procese inflamatorii sau al mortii celulare programate. In lipsa unei inhibari eficiente, aceste enzime pot distruge structurile celulare sanatoase, ducand la inflamatie persistenta si degradarea tesuturilor proprii.
Printre rolurile pe care le are aceasta proteina se afla:
- protejeaza plamanii de enzimele eliberate in timpul inflamatiei;
- previne degradarea peretilor alveolari;
- protejeaza mucoasa intestinala;
- mentine echilibrul intre raspunsul imun si protectia tesuturilor.
Cand se face
Analiza pentru determinarea alfa 1 antitripsinei in materii fecale este recomandata de catre medic cand exista suspiciunea unei pierderi anormale de proteine prin intestin. Aceasta pierdere poate fi un semn al unei afectiuni inflamatorii sau de alta natura care afecteaza integritatea mucoasei intestinale. Astfel, investigatia ajuta la evaluarea functiei intestinului si poate contribui la stabilirea unui diagnostic corect.
Printre situatiile in care medicul poate recomanda analiza se afla:
- diaree cronica de cauza incerta;
- suspiciune de enteropatie cu pierdere de proteine;
- monitorizarea evolutiei unor boli inflamatorii intestinale (boala Crohn, colita ulcerativa);
- semne de malabsorbtie sau malnutritie, fara o cauza clara;
- diferentierea pierderilor de proteine digestive, de alte afectiuni sistemice.
Simptome care pot indica necesitatea efectuarii analizei includ:
- scadere inexplicabila in greutate;
- lipsa poftei de mancare;
- oboseala persistenta;
- dureri abdominale recurente;
- diaree prelungita;
- tulburari ale tranzitului intestinal (diaree, constipatie);
- edeme (umflaturi) la nivelul membrelor;
- steatoree (scaune voluminoase, cu un continut crescut de grasimi).
Pregatirea pentru analiza
Pentru rezultate corecte, evita timp de 3 zile inainte de recoltare anumite produse si obiceiuri care pot influenta rezultatul. Iata la ce ar fi bine sa renunti temporar:
- laxative;
- supozitoare;
- suplimente sau medicamente care contin fier sau bismut;
- alimentele bogate in fier.
Indicatii recoltare
Intreg procesul de prelevare se poate realiza acasa. Proba trebuie recoltata intr-un recipient steril, cu capac, special destinat analizelor medicale. Acesta poate fi ridicat de la laborator sau achizitionat din farmacii. Este important ca scaunul sa nu fie contaminat cu urina, apa din toaleta sau alte substante. Pentru a preveni acest lucru, poti folosi un suport curat (de exemplu, un recipient de unica folosinta) pentru colectarea probei, apoi transfera o cantitate mica in recipientul steril. Este suficienta o cantitate de aproximativ o lingurita de materii fecale (cam 5-10 grame).
Daca nu poti duce proba imediat la laborator, pastreaz-o la frigider, intre 2 – 8°C. Insa, este recomandat sa fie predata in cel mult 24 de ore de la recoltare.
Interpretare rezultate
Rezultatele analizelor pentru alfa 1 antitripsina din materii fecale sunt disponibile in 3-4 zile lucratoare. Interpretarea valorilor se face intotdeauna in contextul simptomelor si al istoricului tau medical. Asa ca, este important sa te programezi la medic dupa primirea rezultatelor si sa discuti rezultatul impreuna cu acesta.
Concentratia alfa 1 antitripsinei se masoara in miligrame pe decilitru (mg/dL). Valoarea considerata normala este situata in intervalul 0 – 54 mg/dL.
Valori crescute
Daca nivelul alfa 1 antitripsinei in materii fecale este crescut, acest lucru poate indica o pierdere de proteine prin intestin, ceea ce se intampla in mai multe afectiuni gastrointestinale.
Valori peste 100 mg/dL sunt considerate semnificative si pot aparea in situatii precum:
- inflamatii intestinale (enterita regionala, boala inflamatorie intestinala);
- afectiuni ale sistemului limfatic intestinal (limfangiectazia intestinala);
- anumite forme de cancer (carcinomul gastric, cancerul pancreatic);
- boala celiaca;
- pancreatita;
- lipodistrofia intestinala Whipple;
- administrarea de steroizi.
Valori scazute
Valorile scazute ale alfa 1 antitripsinei in materii fecale nu sunt asociate cu prezenta unor afectiuni specifice. Totusi, daca simptomele pe care le ai persista sau se agraveaza, medicul tau iti poate recomanda efectuarea unor teste suplimentare pentru a identifica cu precizie cauza acestora.
Ce sa intrebi medicul
Cand mergi la medic sa interpretezi rezultatele analizelor, asigura-te ca primesti toate informatiile necesare. Astfel, vei intelege mai bine care este starea ta de sanatate si cum poti avea grija de ea. Ii poti adresa intrebari care te ajuta sa intelegi mai bine procesul si rezultatele. Iata cateva intrebari utile pe care le poti pune:
- Exista alimente sau medicamente pe care ar trebui sa le evit inainte de recoltare?
- Cat timp dureaza pana primesc rezultatele si cum le voi primi?
- Ce inseamna rezultatele mele? Sunt normale sau trebuie sa imi fac griji?
- In cazul unui rezultat anormal, ce alte investigatii sunt necesare?
- Cat de frecvent ar trebui sa repet aceasta analiza, daca este necesar?
Daca te confrunti cu simptome neplacute sau persistente, este foarte important sa te prezinti la medic pentru evaluare. Medicul te ajuta sa intelegi rezultatele analizelor si iti ofera indicatiile necesare pentru a gestiona corect situatia. Respectand recomandarile specialistului, faci un pas esential spre ameliorarea starii tale de sanatate si spre prevenirea unor probleme mai grave.