Dictionar de analize

Inapoi la index

AMILAZA PANCREATICA

Pret:

25 lei

Informatii generale despre amilaza pancreatica

Amilaza este o enzima digestiva cu rol in digestia carbohidratilor complecsi. Aceasta este produsa la nivelul pancreasului si al glandelor salivare. Dozarea fractiei pancreatice este utila in diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor pancreatice.

 

Amilaza pancreatica este sintetizata de celulele acinare ale pancreasului. Dupa sinteza, aceasta este secretata prin intermediul ductului pancreatic la nivelul duodenului, unde participa la digestia alimentelor ingerate.

 

Enzima are rol in digestia amidonului, a glicogenului si a polizaharidelor, transformandu-le in zaharuri simple. Ulterior, acestea sunt absorbite din lumenul gastric al intestinului subtire in sange prin diferite mijloace specifice.

Valori de referinta pentru analiza amilaza pancreatica – amilazemie

In mod normal, amilaza totala de la nivel sanguin este secretata in proportie de aproximativ 40% de catre pancreas si 60% de catre glandele salivare. Valorile normale pentru amilaza totala și pentru cea pancreatica nu sunt influentate de factori precum sexul pacientului sau varsta.

Valori normale amilaza serica totalaValori normale amilaza pancreatica Valoare normala amilaza urinara (amilazurie)
<100 U/L13-53 U/L20-100 U/L

Concentratia de amilaza din sange sau amilazemia este exprimata in U/L (unitati pe litru), dar unitatea de masura poate diferi in functie de aparatul utilizat sau de laborator.

 

Valorile de referinta pot fi diferite de la un laborator la altul, in functie de:

  • aparatura folosita;
  • metodele de prelucrare diferite;
  • reactivii utilizati.

Amilaza serica crescuta

O amilaza serica crescuta (amilazemie crescuta) poate indica urmatoarele afectiuni:

  • pancreatita acuta;
  • pancreatita cronica acutizata;
  • cancer pancreatic;
  • chisturi pancreatice;
  • ascita.

In astfel de situatii, medicul poate cere investigatii suplimentare (set analize pancreas), care sa-i permita stabilirea unui diagnostic. Dupa ce diagnosticul este pus, acesta recomanda tratamentul potrivit si un regim pentru amilaza crescuta, ce are rolul de a proteja functia pancreatica.

Amilaza serica scazuta

Cand se masoara o concentratie de amilaza serica scazuta, aceasta poate fi sugestiva pentru:

  • pancreatita cronica;
  • insuficienta hepatica;
  • fibroza chistica.

Scopul testului de amilaza pancreatica

Testul este utilizat de medic pentru diagnosticarea si monitorizarea pancreatitei acute, cronice și a altor afecțiuni pancreatice. Foarte frecvent, pacientilor le este solicitat un test pentru dozarea de lipaza pacreatica, in completarea celui care masoara amilaza. Dozarea amilazei pancreatice serice este sensibila pentru afectiunile pancreatice, insa nu este specifica. Acest fapt este datorat secretiei de amilaza de la nivelul glandelor salivare, al intestinului si al ovarelor. Testul lipazei este mai specific pentru afectiunile pancreasului.

 

Este important de mentionat ca determinarea concentratiei de amilaza poate fi utilizata si pentru a evalua eficienta tratamentului indicat in afectiunile pancreatice. Astfel, in functie de valorile obtinute, medicul poate determina daca medicamentele prescrise sunt eficiente sau daca este necesara ajustarea schemei terapeutice.

Ce masoara analiza de amilaza pancreatica

Analiza masoara concentratia de amilaza produsa exclusiv de pancreas de la nivel sanguin sau de la nivel urinar, in anumite situatii. Spre deosebire de amilaza totala, care include si enzima produsa la nivelul glandelor salivare, testul amilazei pancreatice masoara cu exactitate doar cantitatea de enzima pancreatica.

 

Analiza contribuie si la masurarea nivelului de activitate al enzimei. Se stabileste integritatea procesului de sinteza de la nivel pancreatic, a procesului de eliberare si eliminare la nivel sanguin.

Cand este recomandata testarea amilazei pancreatice

Testarea amilazei pancreatice este recomandata de catre medic in cazul pacientilor care se prezinta la cabinet cu semne si simptome specifice unei afectiuni pancreatice. Printre acestea se regasesc:

  • febra;
  • greata;
  • varsaturile;
  • scaderea apetitului (poftei de mancare);
  • durere abdominala severa, care iradiaza posterior (mai frecvent postprandial);
  • icter cutanat si scleral (coloratia galbuie a zonei albe a ochiului);
  • steatoree (scaun gras);
  • scaun moale, urat mirositor.

Testul de amilaza pancreatica este recomandat pentru a realiza diagnosticul diferential al pancreatitei acute si cronice. De asemenea, analiza este utilizata in monitorizarea tratamentului cancerului pancreatic.

 

Dozarea amilazei pancreatice este utila si pentru evaluarea starii de sananatate a pancreasului si a riscului de a dezvolta complicatii. De aceea, dupa indepartarea calculilor biliari, medicul poate solicita efectuarea unui test de amilaza.

Pregatirea pacientului pentru analiza de amilaza pancreatica

Amilaza pancreatica poate fi determinata din:

  • sange (amilaza pancreatica serica);
  • urina (amilaza pancreatica urinara).

Pentru analiza amilazei pancreatice serice, pacientul nu trebuie sa efectueze pregatiri speciale. Aceasta se realizeaza dimineata, pe nemancate, dintr-o proba de sange venos. Dozarea amilazei pancreatice de la nivel urinar necesita recoltarea din prima urina de dimineata, din jetul mijlociu.

Intrebari pentru medic despre enzima pancreatica amilaza

In cazul in care prezinti semne si simptome specifice afectarii pancreatice este indicat sa faci o vizita la cabinetul medical. Dupa realizarea anamnezei si a examenului clinic, medicul va solicita o serie de analize. Printre acestea se regaseste si testul pentru dozarea amilazei pancreatice.

 

Pentru o intelegere amanuntita a importantei testului si a patologiilor asociate cu un nivel anormal al amilazei pancreatice, poti adresa medicului urmatoarele intrebari:

  • De ce mi-ati recomandat acest test?
  • Ce informatii ofera un nivel crescut al amilazei pancreatice?
  • Care sunt valorile optime pentru aceasta enzima?
  • Ce alte teste imi puteti recomanda?

Amilaza pancreatica este o enzima sintetizata de pancreas si secretata la nivelul tubului digestiv. Aceasta are rol in digestia carbohidratilor, rezultand zaharuri simple, usor de absorbit la nivel intestinal. Testul pentru masurarea concentratiei de amilaza pancreatica este utilizat in diagnosticarea afectiunilor pancreatice precum pancreatita acuta sau cronica. Pe langa acesta, medicul specialist poate recomanda si efectuarea testului pentru dozarea lipazei.

Suna acum Cere programare