Dictionar de analize

Inapoi la index

MIOGLOBINA IN URINA

Pret:

120 lei

Ce este mioglobina si de ce este importanta determinarea nivelului in urina

Mioglobina este o proteina care se gaseste atat in muschii scheletici, cat si in muschiul inimii. Aceasta are rol in captarea oxigenului in celulele musculare. Astfel, le permite celulelor sa produca energia necesara procesului de contractie. In cazul aparitiei unei leziuni a tesutului muscular, mioglobina este eliberata in sange. Astfel, cresterea semnificativa a mioglobinei urinare (mioglobinurie) se asociaza cu traumatisme severe sau leziuni musculare. In cazul unui accident, concentratia sanguina a proteinei poate fi masurata la cateva ore pentru a evidentia traumatismul muscular.

 

Mioglobina este filtrata din sange de catre rinichi si eliberata in urina. O cantitate crescuta a acestei proteinei este toxica pentru tesutul renal. Cand se ating niveluri toxice, riscul de aparitie a insuficientei renale creste foarte mult. De aceea, masurarea concentratiei mioglobinei din urina este utilizata in detectarea acestei afectiuni.

Valori de referinta pentru mioglobina urinara

Concentratia urinara a mioglobinei este masurata in ng/ml (nanograme pe mililitru). In mod normal, concentratia proteinei este foarte scazuta (<21 ng/ml) sau nedetectabila. O valoare semnificativa din punct de vedere clinic a mioglobinei urinare este reprezentata de o crestere de 2 pana la 10 ori peste concentratia normala.

 

Pigmenturia, adica aparitia unei coloratii ce poate varia de la rosu-inchis, pana la maro-inchis sauchiar negru este data de o mioglobina crescuta, la o concentratie de aproximativ 200 de ori peste valoare normala (4000 μg/L – micrograme pe litru). Toxicitatea renala apare in functie de gradul de afectare al perfuziei renale si de nivelul de aciditate al urinei. Valorile de referinta pot varia in functie de laboratorul unde se realizeaza analiza.

Scopul masurarii nivelului de mioglobina in urina

Mioglobina eliberata ca urmare a unei leziuni musculare se acumulează la nivel sanguin. De aici, rinichii au rolul de a elimina proteina prin intermediul procesului de filtrare. Astfel, mioglobina ajunge la nivel urinar, unde poate fi masurata.

 

Masurarea concentratiei urinare a mioglobinei este recomandata in cazul persoanelor care prezinta leziuni extinse ale muschilor scheletici (sindrom de rabdomioliza) sau ale muschiului cardiac. Nivelul proteinei reflecta gradul de leziune musculara. Ca urmare a toxicitatii renale a mioglobinei, cresterea concentratiei acestei proteine se asociaza cu gradul de afectare al rinichilor. Testul este recomandat si pentru stabilirea cauzei unei insuficiente renale acute. Este important de mentionat mioglobinuria se poate asocia si cu urina acida, reprezentata printr-un pH scazut.

Ce arata prezenta mioglobinei in urina

Leziunile tesutului muscular scheletic sau a muschiului cardiac se asociaza cu o crestere a concentratiei sanguine a mioglobinei. De la acest nivel, proteina este preluata de rinichi in procesul de filtrare si ajunge la nivel urinar.

 

Cresterea concentratiei urinare a mioglobinei poate fi cauzata de urmatoarele afectiuni:

  • hipertermie maligna (rar) – cresterea marcanta a temperaturii corporale;
  • infarct miocardic;
  • mioglobinurie de efort;
  • mioglobinurie ereditara;
  • distrofie musculara (afectiune caracterizata prin slabiciune musculara si pierderea tesutului muscular);
  • rabdomioliza (distrugerea tesutului muscular);
  • ischemia muschilor scheletici;
  • miozita (inflamatie musculara);
  • traumatism al muschilor scheletici.

Cand este indicata testarea mioglobinei urinare

In mod normal, cantitatea de mioglobina de la nivel urinar este foarte scazuta sau chiar nedetectabila. Cresterea marcata a nivelului proteinei se asociaza cu un risc crescut de afectare renala si de aparitie a insuficientei renale. Semnele si simptomele care se asociaza cu un nivel crescut al mioglobinei urinare sunt:

  • cresterea ritmului cardiac;
  • febra;
  • dureri abdominale;
  • stare de greata;
  • varsaturi;
  • mialgie (durere musculara);
  • urina de culoare rosiatica, maro inchis;
  • crampe abdominale.

Pentru monitorizarea functiei renale, medicul poate recomanda urmatoarele teste suplimentare:

  • creatinina;
  • BUN (raportul uree/creatinina);
  • sumar de urine (analiza componentelor urinei).

Pregatirea pacientului pentru analiza mioglobina in urina

Pentru a te pregati cat mai bine pentru analiza de mioglobina in urina, este important sa cunosti cateva informatii esentiale.Inainte sa colectezi proba, spala-te bine pe maini si la nivelul zonei intime cu apa calda si sapun. Aceasta etapa este necesara pentru a evita contaminarea probei cu bacterii sau alte impuritati care pot influenta analiza. Ai grija sa clatesti bine zona si tamponeaz-o usor cu un prosop curat.

 

Proba se recolteaza din jetul mijlociu de urina, intr-un recipient special. Dupa prelevarea mostrei este indicat sa o transporti la laboratorul de analize in cel mai scurt timp. Daca nu este posibil, stocheaza recipientul la temperatura joasa (la frigider).

Intrebari pentru medic despre testul de mioglobina urinara

Daca urmeaza sa faci aceasta analiza la recomandarea medicului, este normal sa ai unele intrebari sau nelamuriri. Pentru a intelege care este scopul analizei si ce semnificatie au rezultatele obtinute, ii poti adresa medicului intrebari, precum:

  • De ce este necesar acest test pentru mine?
  • Ce semnifica un rezultat anormal?
  • Ce alte teste suplimentare sunt necesare?

Testul pentru determinarea concentratiei mioglobinei urinare este o analiza importanta pentru evaluarea starii de sanatate. Aceasta este utilizata in diagnosticarea afectiunilor musculare care se asociaza cu o crestere a nivelului proteinei din sange si urina. Cresterea concentratiei mioglobinei are ca efect aparitia toxicitatii tesutului renal, astfel ca analiza este recomandata in insuficienta renala acuta de cauza necunoscuta. Consulta medicul si afla de la acesta ce alte analize sunt potrivite pentru tine.

Suna acum Cere programare