Dictionar de analize

Toate A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Antigen helicobacter pylori din materii fecale

Pret: 80 lei

Scopul testului

Helicobacter pylori este un tip de bacterie despre care se stie ca este o cauza majora a ulcerului peptic. Testarea H. pylori detecteaza o infectie a tractului digestiv cauzata de bacterii, pentru a ajuta la diagnosticarea cauzei simptomelor si/sau ulcerelor.
Infectiile cu H. pylori ale tractului digestiv sunt foarte frecvente, cu pana la jumatate din populatia lumii infectata. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor cu H. pylori nu au niciodata simptome. Totusi, infectia cu H. pylori creste riscul de a dezvolta ulcer (boala ulcerului peptic), inflamatie persistenta a stomacului (gastrita) si cancer gastric (de stomac). Bacteriile scad capacitatea stomacului de a produce mucus, facand stomacul predispus la deteriorarea acidului digestiv si a ulcerelor peptice.
Sunt disponibile cateva tipuri de testare pentru H. pylori, cum ar fi un test de antigen in scaun si un test respirator pentru detectarea infectiei cu Helicobacter pylori.

 

Ce masoara

Testarea H. pylori este utilizata pentru a detecta bacteriile din tractul digestiv, pentru a diagnostica infectia si pentru a evalua daca tratamentul a vindecat infectia.

Exista mai multe tipuri de testare a H. pylori care pot fi efectuate:

Fara Endoscopie
Antigen Helicobacter pylori din scaun
Detecteaza prezenta antigenului H. pylori intr-o proba de scaun
Test respirator cu uree

 • Un cadru medical va preleva o mostra initiala a respiratiei tale, punandu-te sa respiri intr-o punga.
 • Vei fi instruit sa bei un lichid ce contine o substanta numita uree, care este „etichetata” special si apoi astepti aproximativ 15 minute. In acest timp, daca H. pylori este prezent in tractul digestiv, bacteriile vor descompune ureea in dioxid de carbon, care este expulzat in respiratie. (Dioxidul de carbon este o parte normala a respiratiei pe care o expiri.)
 • Se recolteaza o a doua proba de respiratie.
 • Atat proba initiala, cat si cea de-a doua sunt trimise la un laborator pentru testare. Daca a doua proba de respiratie are un nivel mai mare de dioxid de carbon marcat decat in mod normal, aveti H. pylori in tractul digestiv.

Cu Endoscopie: se obtine o proba de biopsie tisulara; testele sunt bune dar sunt recomandate mai rar deoarece sunt invazive

Histologie
Tesut examinat la microscop de catre un patolog, care va cauta bacterii H. pylori si orice alte semne de boala care pot explica simptomele unei persoane.
Testarea rapida a ureazei
H. pylori produce ureaza, o enzima care ii permite sa supravietuiasca in mediul acid al stomacului. Testul de laborator poate detecta ureaza in proba de tesut.
Cultura
Bacteriile sunt crescute pe/intr-un mediu nutritiv; rezultatele pot dura cateva saptamani. Acest test este necesar daca medicul doreste sa evalueze ce antibiotic va vindeca probabil infectia. (Vezi si Testarea sensibilitatii la antibiotice.)
PCR (reactie in lant a polimerazei)
Fragmente de ADN de H. pylori sunt amplificate si utilizate pentru a detecta bacteriile; utilizat in principal in cercetare.

Testul antigen al scaunului si testul respirator cu uree sunt recomandate pentru diagnosticul unei infectii cu H. pylori si pentru evaluarea eficacitatii tratamentului. Aceste teste sunt cele mai frecvent efectuate deoarece sunt rapide si neinvazive. (Testul respirator cu uree nu este recomandat in mod obisnuit copiilor mici. La copii, testul preferat ar fi testul antigenului din scaun.)

Testele legate de endoscopie pot fi, de asemenea, efectuate pentru a diagnostica si evalua H. pylori, dar sunt efectuate mai rar deoarece sunt invazive.

Recomandarile de testare provin din ghidurile Asociatiei Americane de Gastroenterologie (AGA), Colegiului American de Gastroenterologi (ACG) si Societatii de Boli Infectioase din America (IDSA) / Societatea Americana de Microbiologie (ASM).

Cand se face

Testarea poate fi recomandata atunci cand ai dureri in tractul digestiv si alte semne si simptome ale unui ulcer. Exemple de simptome:

 • Dureri abdominale care vin si dispar in timp
 • Pierdere in greutate inexplicabila
 • Indigestie
 • Senzatie de plenitudine sau balonare
 • Greata
 • Eructatii

Unele persoane pot avea semne si simptome mai grave care necesita asistenta medicala imediata, inclusiv dureri de stomac bruste, persistente, scaune sangeroase sau negre sau varsaturi sangeroase sau varsaturi care arata ca zatul de cafea.
De asemenea, testarea H. pylori poate fi recomandata la aproximativ 4 pana la 6 saptamani dupa terminarea tratamentului cu antibiotice prescrise, pentru a confirma ca infectia este vindecata. Cu toate acestea, un test de urmarire nu este recomandat pentru fiecare persoana.

Indicatii recoltare

Esantionul colectat depinde de testul recomandat:

 • Pentru testul respirator cu uree, un cadru medical colecteaza o mostra initiala a respiratiei tale punandu-te sa inspirati intr-o punga. Ti se administreaza un lichid de baut, care contine o substanta numita uree. O alta proba de respiratie este colectata dupa ce a trecut o anumita perioada de timp.
 • Pentru testul cu antigen de scaun, o proba de scaun este colectata intr-un recipient curat.
  Un test mai invaziv va necesita o procedura numita endoscopie, care implica introducerea unui tub subtire cu o camera minuscula in stomac. Acest lucru ii permite medicului sa vizualizeze mucoasa stomacului si sa extraga o mica bucata de tesut .
Interpretare rezultate

Un rezultat pozitiv pentru antigen Helicobacter pylori din materii fecale, un test respirator cu ree sau o biopsie indica faptul ca semnele si simptomele dumneavoastra sunt probabil cauzate de un ulcer peptic din cauza acestor bacterii. Tratamentul cu o combinatie de antibiotice si alte medicamente va fi prescris pentru a ucide bacteriile si pentru a opri durerea si ulceratia.

Un rezultat negativ al testului inseamna ca este putin probabil sa ai o infectie cu H. pylori, iar semnele si simptomele tale pot avea alte cauze. Cu toate acestea, daca simptomele persista, pot fi efectuate teste suplimentare, inclusiv biopsia tisulara mai invaziva, pentru a exclude in mod mai concludent infectia.

Antigenul de scaun, testul de respiratie sau biopsia indica faptul ca semnele si simptomele tale sunt probabil cauzate de un ulcer peptic din cauza acestor bacterii. Tratamentul cu o combinatie de antibiotice si alte medicamente va fi prescris pentru a ucide bacteriile si pentru a opri durerea si ulceratia.

  Pentru programare completează formularul:

  Solicita programare

  Selecteaza locatia

  Email

  Nume complet

  Telefon

  Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


  Suna acum Cere programare