Utile

Dictionar de analize

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Toate

Calcitonina

Pret
70 lei
Scopul testului

Calcitonina este un hormon care ajută la reglarea modului în care organismul folosește calciul. Este produsă de celule speciale din tiroidă, numite celule C. Tiroida este o glandă mică în formă de fluture, situată la baza gâtului.
Pe lângă calcitonină, tiroida produce și alți hormoni, în primul rând tiroxina (T4) și unele triiodotironine (T3), care ajută la controlul ratei metabolismului.

În două afecțiuni rare, hiperplazia celulelor C și cancerul medular tiroidian (CMT), se produc cantități excesive de calcitonină. Testul de calcitonină măsoară nivelul din sânge și poate fi folosit pentru detectarea și monitorizarea acestor afecțiuni.

 • Hiperplazia celulelor C este o afecțiune benignă ce cauzează creșterea anormală a celulelor in tiroidă. În unele cazuri, se poate transforma în cancer medular tiroidian.
 • Cancerul medular tiroidian este malign – se poate răspândi dincolo de tiroidă și poate fi dificil de tratat dacă nu este descoperit în fază incipientă.

Cancerul medular este o formă rară de cancer tiroidian. Aproximativ 75% din cauzele cancerului medular tiroidian sunt sporadice, apărând la persoanele care nu au un istoric familial al bolii. Cele mai multe cazuri sporadice se dezvoltă atunci când oamenii au 40 sau 50 de ani și sunt mai frecvente la femei decât la bărbați.

Până la 25% din cazurile de cancer medular tiroidian sunt legate de o variantă moștenită (mutație) a genei RET, care duce la neoplazie endocrină multiplă de tip 2 (MEN 2). MEN 2 este un sindrom asociat cu mai multe boli înrudite, inclusiv cancerul tiroidian medular și feocromocitoamele. Varianta genei RET este moștenită într-un mod autosomal dominant. Aceasta înseamnă că este suficient ca o persoană să moștenească o singură copie a variantei genei fie de la tată, fie de la mamă, pentru a avea un risc mult mai crescut de a dezvolta cancer tiroidian medular. Această formă moștenită afectează bărbații și femeile în mod egal și poate apărea la o vârstă mai fragedă.

Ce masoara

Testul de calcitonină este utilizat, în principal, pentru a ajuta la diagnosticarea hiperplaziei celulelor C sau a cancerului medular tiroidian, pentru a determina dacă tratamentul a fost eficient și pentru a monitoriza reapariția cancerului tiroidian. Testarea poate fi utilizată pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului medular la membrii familiei persoanelor cu neoplazie endocrină multiplă de tip 2 (MEN 2).

Un test de stimulare este mult mai sensibil decât o simplă măsurare a calcitoninei. Această procedură implică colectarea unei probe de sânge inițiale (de bază), apoi administrarea unei injecții intravenoase cu calciu sau cu pentagastrină, substanțe care stimulează tiroida să secrete calcitonină. Mai multe probe de sânge sunt colectate în următoarele câteva minute pentru a măsura efectul stimulării.

Cand se face

Testarea calcitoninei poate fi recomandată când pacientul este suspectat de hiperplazia celulelor C sau de cancer medular tiroidian. În cazul celor două afecțiuni apar semne și simptome precum:

 • un nodul sau umflarea gâtului în partea din față;
 • durere în gât sau în partea din față a gâtului;
 • schimbarea vocii, răgușeală;
 • dificultăți de înghițire sau de respirație;
 • tuse persistentă care nu este asociată cu o răceală.

Testul de calcitonină poate fi recomandat periodic pentru membrii familiei celor care au MEN 2, începând de la vârste mici, pentru a detecta cancerul medular tiroidian sau hiperplazia celulelor C cât mai devreme posibil.
Când ești sub tratament pentru cancer medular tiroidian, testarea calcitoninei este recomandată, de obicei, la intervale regulate pentru monitorizarea eficacității tratamentului și a riscului de recidivare.

Indicatii recoltare

Se recoltează o probă de sânge dintr-o venă a brațului.

Interpretare rezultate

Nivelurile de calcitonină sunt, în general, scăzute. Cu toate acestea, un rezultat scăzut nu exclude posibilitatea unui cancer medular tiroidian (CMT). În timp ce majoritatea persoanelor cu risc sporadic prezintă niveluri crescute de calcitonină, aproximativ 30% din persoanele cu CMT familial sau MEN 2 au niveluri normale de calcitonină.

Un nivel crescut de calcitonină arată că se produc cantități în exces. Nivelurile semnificativ crescute de calcitonină (de exemplu, mai mari de 20 de ori decât limita superioară) sunt un bun indicator pentru hiperplazia celulelor C sau pentru cancerul medular tiroidian.

De asemenea, dacă aveți hiperplazie precoce a celulelor C sau cancer medular tiroidian, veți avea, de obicei, creșteri mai mult decât semnificative ale nivelurilor de calcitonină în timpul unui test de stimulare a calcitoninei. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră va folosi alte proceduri, cum ar fi o biopsie tiroidiană, o scanare și o ecografie, pentru a stabili diagnosticul.

Cu un tratament de succes pentru cancerul medular tiroidian, care poate implica o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea glandei tiroide și, adesea, a unor țesuturi din jur, nivelurile de calcitonine vor scădea, de obicei, la limite foarte joase. Dacă valorile rămân scăzute în timp, atunci este probabil ca tratamentul să fi fost eficient.

În unele cazuri, nivelurile de calcitonină vor scădea, dar rămân moderat crescute după tratament. Aceasta poate însemna că a rămas un țesut care produce calcitonină. Medicii vor monitoriza calcitonina pentru a observa creșterile în timp. Dacă nivelul de calcitonină începe să crească, atunci, foarte probabil, cancerul medular tiroidian a revenit.

Ce sa intrebi medicul
 • Ce înseamnă rezultatul testului?
 • Nivelurile de calcitonina sunt crescute în alte afecțiuni în afară de hiperplazia celulelor C și cancerul medular tiroidian?
 • Mai este ceva ce ar trebui să știu și ar trebui să țin cont pentru a-mi îmbunătăți starea de sănătate?

Pentru programare completează formularul de mai jos:

  Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / Poliana in legatura cu serviciile medicale solicitate.

  Analize si oferte medicale

  Oferte medicale

  Slider Pachet Infertilitate preview
  pret avantajos
  Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
  Afla care este pasul urmator
  472 lei
  378 lei
  Slider Pachet BTS
  pret avantajos
  Analize pentru situatii discrete
  9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
  374 lei
  281 lei
  SLIDER Pachet Viitoare Mame-preview
  pret avantajos
  Analizele pentru cea mai frumoasa perioada
  9 analize indicate pentru planificarea bebelusului
  218 lei
  174 lei
  Suna acum Cere programare