Helicobacter pylori: cauze ale infectiei, manifestari, diagnostic, tratament

Helicobacter pylori: cauze, simptome, tratament, preventie

Descoperita relativ recent de catre cercetatorii din domeniul medical, Helicobacter pylori, o bacterie gram-negativa, s-a dovedit a fi deosebit de raspandita in randul populatiei, avand efecte nocive asupra sistemului digestiv superior. In cele ce urmeaza, vei afla cum apare infectia cu Helicobacter pylori, care sunt afectiunile pe care aceasta le poate provoca si care sunt cele mai eficiente metode de diagnostic si tratament.

 • Ce este Helicobacter pylori
 • Care sunt cauzele infectiei cu Helicobacter pylori
 • Persoane predispuse la infectia cu Helicobacter pylori
 • Helicobacter pylori – principalele simptome
 • Complicatii cauzate de infectia cu Helicobacter pylori
 • Cum putem diagnostica infectia cu Helicobacter pylori
 • Helicobacter pylori – tratament
 • Cum prevenim infectia cu Helicobacter pylori

Ce este Helicobacter pylori

Helicobacter pylori este o bacterie localizata la nivelul mucoasei stomacului si al duodenului. Dupa o evolutie cronica de mai multi ani, poate cauza ulceratii ale mucoasei gastrice sau ale celei duodenale. In unele cazuri, infectia cu Helicobacter pylori poate conduce chiar la cancer de stomac.

Infectia cu Helicobacter pylori este una dintre cele mai raspandite afectiuni (aproape doua treimi din populatia lumii este afectata). Ea este, de cele mai multe ori, asimptomatica si nu provoaca ulcere. Odata fixata in stomac, ea continua sa se raspandeasca pe toata durata vietii, uneori fara sa fie observata si fara sa determine consecinte negative asupra sanatatii persoanei infectate. Totusi, pe masura ce din ce in ce mai multa lume primeste acces la apa curata si salubrizare, riscul de contaminare cu bacteria scade si el.

Care sunt cauzele infectiei cu Helicobacter pylori

Multa vreme, medicii au crezut ca principalii vinovati pentru aparitia ulcerului sunt alimentele condimentate, fumatul, stresul cotidian, consumul de alcool sau alte obiceiuri nesanatoase. In 1982, oamenii de stiinta au descoperit Helicobacter pylori si au constatat ca germenii sunt cauza celor mai multe tipuri de ulcer.

Infectia cu bacteria Helicobacter pylori se transmite pe cale orala, prin intermediul hranei contaminate, apei si al salivei. Helicobacter pylori este mai frecvent intalnita in tarile sau comunitatile care nu dispun de surse de apa potabila corespunzator tratate sau de sisteme bune de canalizare. Infectia este dobandita, cel mai frecvent, in copilarie.

Persoane predispuse la infectia cu Helicobacter pylori

Intrucat este un agent patogen care se transmite pe calea aerului, prin saliva si prin fecale, contractarea bacteriei Helicobacter pylori poate avea loc in numeroase conditii. Cu toate acestea, categoriile de pacienti care sunt cele mai expuse in fata unei infectii cu Helicobacter pylori sunt:

 • persoanele care traiesc in conditii de viata insalubre, fara acces sau cu acces limitat la apa curenta, canalizare si produse de igiena;
 • cei care provin din familii numeroase, care locuiesc in aceeasi casa;
 • pacientii cu o imunitate scazuta;

Helicobacter pylori – principalele simptome

Principalul rol al mucoasei gastrice este acela de a proteja stomacul de acidul produs in timpul digestiei. Dupa ce Helicobacter pylori patrunde in organism, ataca mucoasa stomacului. Odata ce bacteria a afectat stratul de mucus protector, acidul trece prin mucoasa, ducand, astfel, la ulcer. Din aceasta cauza pot aparea hemoragii digestive sau dureri, iar tractul digestiv nu isi mai indeplineste functiile in mod corespunzator. Durerea nu este una constanta, ea poate aparea sau disparea, fiind accentuata in momentele in care stomacul este gol, cum ar fi intre mese sau in timpul somnului. Durerea poate dura cateva minute sau chiar ore. Simptomele pot fi ameliorate rapid dupa consumul de lactate, alimente, sau dupa administrarea de medicatie antiacida.

Alte simptome ale ulcerului includ:

 • balonarea;
 • flatulenta;
 • lipsa poftei de mancare;
 • greata insotita de stari de voma;
 • scaderea nejustificata in greutate.

Complicatii cauzate de infectia cu Helicobacter pylori

Ulcerul format in urma infectiei cu Helicobacter pylori poate provoca sangerari ale mucoasei gastrice si intestinale. Daca prezinti urmatoarele simptome, consulta de urgenta medicul:

 • scaun cu urme de sange, de culoare rosu inchis sau negru;
 • probleme de respiratie;
 • ameteli sau stari de lesin;
 • oboseala nejustificata;
 • voma cu sange;
 • dureri abdominale intense.

Chiar daca nu este considerata o cauza principala, Helicobacter pylori poate cauza cancer gastric, simptomele acestuia fiind urmatoarele:

 • dureri abdominale sau balonare;
 • greata;
 • stari de voma;
 • lipsa apetitului;
 • senzatie de satietate dupa consumul unei cantitati mici de alimente;
 • scaderea nejustificata in greutate.

helicobacter1Cum putem diagnostica infectia cu Helicobacter pylori

Daca prezinti sau ai avut in trecut simptome specifice infectiei cu Helicobacter pylori, este indicat sa faci un test pentru depistarea acestei bacterii. Unele medicamentele, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), pot afecta mucoasa gastrica. De aceea, este important sa afli care este cauza simptomelor prezentate, pentru a putea beneficia de un tratament corespunzator.

Examinare fizica

Pentru inceput, specialistul va analiza istoricul tau medical, simptomele pe care le prezinti si tratamentele pe care le urmezi. Urmeaza o examinare fizica generala, care include verificarea abdomenului prin palpare, pentru a verifica daca exista umflaturi, sensibilitate sau durere. De asemenea, medicul iti va recomanda efectuarea unui set de analize de laborator, precum si a unei serii de investigatii suplimentare.

Analize de sange

Testul pentru anticorpi anti-Helicobacter pylori IgG are ca obiectiv identificarea unei infectii cronice cu Helicobacter pylori, fara a determina, insa, daca respectiva infectie este sau nu activa. Acest tip de investigatie este recomandat, de regula, atunci cand in familia pacientului exista cazuri de infectie cu Helicobacter pylori, iar acesta nu manifesta simptome.

Test respirator

Testul respirator cu uree pentru depistarea infectiei cu Helicobacter pylori este efectuat relativ rar, pe fondul costului ridicat. Procedura este una simpla: pacientul ingereaza o solutie pe baza de uree, urmand ca apoi sa sufle intr-un dispozitiv care poate detecta prezenta bacteriei Helicobacter pylori in aerul expirat.

Probe de scaun

Testul antigen Helicobacter pylori din materii fecale este efectuat in vederea diagnosticarii unei infectii active. De asemenea, este util pentru monitorizarea starii pacientului, ulterior administrarii tratamentului specific infectiei cu Helicobacter pylori.

Pentru ca analiza sa fie una elocventa, este important sa se efectueze dupa minimum patru saptamani de la finalizarea tratamentului, astfel incat sa nu mai existe in organism antibiotice sau medicamente antisecretoare, ce pot influenta rezultatul testului antigen. Daca bacteria este identificata in urma acestei analize, este necesara efectuarea unei antibiograme, pentru a determina cu exactitate care sunt antibioticele la care acest agent patogen este sensibil.

Endoscopie

Endoscopia digestiva superioara presupune introducerea unui tub flexibil dotat cu o camera de luat vederi de-a lungul esofagului pana in stomac si duoden. Cu ajutorul acestui instrument, medicul preleveaza mostre de tesut care vor fi examinate pentru a depista prezenta bacteriilor.

Computer tomograf (CT)

Computerul tomograf (CT) este o investigatie imagistica prin intermediul careia se pot obtine fotografii detaliate ale interiorului corpului. Medicul specialist apeleaza la aceasta investigatie pentru a putea vizualiza in amanunt eventualele leziuni provocate de catre infectia cu Helicobacter pylori la nivelul mucoasei gastrice si al celei duodenale.

Daca primesti diagnosticul de infectie cu Helicobacter Pylori, medicul poate considera necesara efectuarea unor teste suplimentare, care vizeaza cancerul de stomac. Acestea includ:

 • teste de sange pentru a verifica anemia, cand organismul nu are suficiente globule rosii. Acest lucru se poate intampla daca ai o tumoare care sangereaza;
 • biopsia – medicul preleveaza o bucata mica de tesut din stomac pentru a cauta modificari specifice cancerului. Biopsia se poate face simultan cu endoscopia;
 • imagistica prin rezonanta magnetica (RMN).

helicobacter2Helicobacter pylori – tratament

In prezent, metodele de tratament disponibile pentru pacientii cu Helicobacter pylori sunt suficient de avansate, incat sa ofere un prognostic favorabil, atata vreme cat sunt administrate in mod corespunzator.

Durata tratamentului poate varia intre una si trei saptamani, iar medicamentele recomandate depind intr-o mare masura de stadiul afectiunii, de simptomele manifestate, dar si de rezultatele analizelor.

Cand este necesar tratamentul infectiei cu Helicobacter pylori

Multi dintre pacientii cu Helicobacter pylori pot trai ani la rand fara sa stie ca au aceasta infectie, intrucat sunt asimptomatici. Cu toate acestea, exista situatii cand infectia devine activa si ajunge sa provoace neplaceri.

Daca experimentezi in mod frecvent simptome specifice infectiei cu Helicobacter pylori (dureri abdominale, arsuri gastrice, stari de greata sau voma etc.), este indicat sa te adresezi cat mai curand medicului gastroenterolog, pentru a identifica exact cauzele care au condus la aparitia respectivelor manifestari, urmand ca specialistul sa-ti recomande o schema de tratament adecvata.

Helicobacter pylori tratament medicamentos si combinatii de medicamente

Daca prezinti ulceratii cauzate de Helicobacter pylori, vei avea nevoie de tratament pentru a distruge germenii, pentru a sprijini vindecarea mucoasei gastrice si pentru a preveni reaparitia ulceratiilor. Tratamentul dureaza, de obicei, 1-2 saptamani si include medicamente precum:

 • Antibiotice sau medicamente antimicrobiene pentru a distruge bacteriile din organism, cum ar fi amoxicilina, claritromicina, metronidazol, tetraciclina sau tinidazol. Cel mai frecvent, tratamentul cu antibiotice pentru Helicobacter pylori presupune administrarea unei combinatii de cel putin doua antibiotice care sa distruga bacteria, pentru a eradica infectia;
 • Medicamente antiacide, pe baza de saruri minerale (carbonat de sodiu, carbonat acid de sodiu, carbonat de calciu, alginat de sodiu etc.), care reduc cantitatea de acid clorhidric din stomac;
 • Saruri de bismut, cu rol absorbant, care pot ajuta la tratarea infectiei cu Helicobacter pylori, daca sunt administrate in combinatie cu antibioticele;
 • Inhibitorii pompei de protoni (omeprazol, esomeprazol, pantoprazol etc.), responsabili de reglarea secretiei de acid gastric si mentinerea concentratiei acestuia in limite optime;
 • Medicamente antihistaminice H2 (antagonisti ai receptorilor H2), care blocheaza actiunea histaminei asupra receptorilor de tip H2 prezenti la nivelul mucoasei gastrice. Astfel, administrarea medicamentelor din aceasta clasa inhiba secretia excesiva de acid clorhidric in stomac.

Tratamentul poate insemna administrarea mai multor pastile pe zi, timp de cateva saptamani. Este foarte important sa urmezi intocmai schema de tratament prescrisa de medic deoarece, daca nu administrezi antibioticele in mod corect, bacteriile din organism pot deveni rezistente la antibiotic, ceea ce face ca infectiile sa fie mai greu de tratat.

Tratamentul infectiei cu Helicobacter pylori este urmat, la majoritatea pacientilor, de o testare a eficientei eradicarii, fie prin test respirator, fie prin testarea materiilor fecale efectuata la 3-4 saptamani de la terminarea tratamentului.

Factori care pot incetini evolutia infectiei cu Helicobacter pylori

Odata diagnosticata infectia cu Helicobacter pylori, este necesar sa acorzi o atentie deosebita atat tratamentului recomandat de catre medicul gastroenterolog, cat si stilului de viata. In orice problema de sanatate, un stil de viata echilibrat joaca un rol esential in procesul de vindecare, conditie valabila si in privinta afectiunilor provocate de catre Helicobacter pylori.

Asadar, pentru a incetini evolutia infectiei cu aceasta bacterie, este bine sa iei in considerare urmatoarele aspecte:

 • regimul alimentar – o dieta care contine un aport echilibrat de nutrienti va sprijini imunitatea organismului si il va ajuta sa lupte impotriva infectiei cu Helicobacter pylori. De asemenea, este deosebit de util sa consumi rar sau cu moderatie anumite alimente si bauturi care pot irita mucoasa stomacului (alimente prajite sau picante, bauturi dulci sau acidulate etc.);
 • renuntarea la obiceiurile vicioase – fumatul si consumul de alcool pot deveni o reala piedica in calea vindecarii unei infectii, asa cum este cea provocata de Helicobacter pylori. Renuntarea sau diminuarea unor astfel de vicii se poate dovedi a fi utila pentru persoanele care se confrunta cu aceasta problema de sanatate;
 • protejarea mucoasei gastrice – fie ca apelezi la medicamente, la suplimente alimentare sau la ceaiuri pentru a obtine acest efect, protejarea mucoasei gastrice este un ajutor de nadejde pentru o recuperare mai rapida si pentru a preveni agravarea infectiei cu Helicobacter pylori. Este important, insa, sa te consulti cu medicul specialist inainte de a incepe orice fel de tratament.

Cum prevenim infectia cu Helicobacter pylori

Pentru prevenirea infectarii cu Helicobacter Pylori, este recomandat sa se adopte masurile generale aplicate in cazul infectiilor digestive:

 • spala-te des pe maini cu apa si cu sapun;
 • bea apa numai din surse sigure;
 • mentine o buna igiena in bucatarie;
 • prepara hrana in conditii sigure, conform indicatiilor;
 • evita sa consumi alimente servite de persoane care nu au o igiena corespunzatoare a mainilor.

Desi stresul, alimentele condimentate, alcoolul si fumatul nu provoaca ulcere, ele pot ingreuna o vindecare rapida sau pot intensifica durerea. Consulta specialistul pentru a afla modalitati de a gestiona stresul, de a-ti imbunatati dieta si, daca esti fumator, modalitati de a renunta la fumat.