Dictionar de analize

Toate A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Anticorpi anti-toxocara canis IgG

Pret: 60 lei

Scopul testului

Toxocara canis este un parazit ce are ca si gazda definitiva cainele. In contact cu un animal bolnav, omul poate dezvolta infectia cu Toxocara canis prin ingestia oualelor acestui parazit. Dezvoltarea bolii se poate face si prin ingerarea de pamant sau nisip, cum se poate intampla in cazul copiilor sau prin consumarea alimentelor spalate necorespunzator.

Toxocara canis se gaseste in intestinul cainilor. La acest nivel se multiplica si formeaza oua, ce vor fi eliminate cu materiile fecale. La om, larvele ajung prin ingerare la nivelul intestinului, de unde intra in circulatie si migreaza catre diferite tesuturi. In cadrul acestui proces de mobilizare pot aparea hemoragii sau reactii inflamatorii locale. Adesea, larvele se cantoneaza sub forma unor granuloame la nivel ocular, miocardic, pulmonar, hepatic sau in structura sistemului nervos central.

Diagnosticarea infectiei se face prin dozarea anticorpilor anti-Toxocara canis. Suplimentar, aceasta analiza este recomandata si in urmatoarele situatii:

 • identificarea unei infectii anterioare;
 • prezenta simptomelor specifice in lipsa altui diagnostic.
Ce masoara

Aceasta analiza de sange permite dozarea anticorpilor formati impotriva parazitului Toxocara canis de tip IgG. Infectarea cu acest parazit se produce prin ingerarea oualelor de larve prin nerespectarea regulilor de igiena. De aceea, spalatul mainilor este extrem de important, mai ales inainte de consumul alimentelor sau de a atinge zona fetei.

Identificarea anticorpilor si stabilirea titrului acestora in sange se face prin metoda ELISA. Aceasta are la baza reactia antigen-anticorp. Astfel, in cazul prezentei anticorpilor anti-Toxocara se formeaza complexe imune antigen-anticorp, obtinandu-se un rezultat pozitiv.

Cand se face

Analiza este indicata de catre medic cand este suspectata o infectie cu parazitul Toxocara canis. Astfel, este recomnadata cand pacientul prezinta semne si simptome, precum:

 • tuse severa;
 • dispnee (dificultate la respiratie);
 • conjunctivita;
 • tulburari de vedere;
 • pierderea vederii unilateral;
 • eruptie cutanata;
 • prurit;
 • gastralgii (durere de stomac);
Indicatii recoltare

Dozarea anticorpilor IgG anti-Toxocara canis se face din sange. Pentru aceasta, se recolteaza o proba de sange venos. In majoritatea situatiilor se prefera punctia unei vene de la nivelul plicii cotului. Astfel, sunt parcurse urmatoarele etape:

 • plasarea unui garou la nivelul bratului;
 • asepsia tegumentului plicii cotului;
 • realizarea punctiei venoase;
 • aplicarea unui pansament la nivel zonei unde a fost realizata punctia.

Este recomandat ca dupa finalizarea procedurii de recoltare sa se mentina o usoara presiune cu degetele de la mana opusa. In acest fel, riscul de aparitie al echimozelor se reduce semnificativ.

Interpretare rezultate

Obtinerea rezultatelor se face in aproximativ 8 zile lucratoare. In functie de titrul de anticorpi, se stabileste daca pacientul prezinta infectia parazitara.

Un rezultat negativ semnifica lipsa unei infectii prezente sau anterioare cu parazitul Toxocara canis. Insa, daca se obtine un rezultat echivoc, analiza necesita a fi repeta dupa aproximativ 3 saptamani. Un titru al anticorpilor mai mare se asociaza cu o infectie anterioara sau prezenta. In cazul in care pacientul prezinta simptome, medicul va recomanda tratamentul optim. In cazuri severe, sunt indicate interventiile chirurgicale pentru excizia granuloamele.

Ce sa intrebi medicul

Infectia cu Toxocara canis se poate produce atat la copii, cat si la adulti. Este important a sti cum poate fi prevenita, dar si ce e de facut cand infectia este deja prezenta. Pentru aceasta, pacientul este incurajat sa adreseze medicului intrebari, precum:

 • Care este interpretarea rezultatelor analizelor?
 • Care sunt optiunile de tratament?
 • Cum poate fi prevenita infectarea?
 • Este necesara repetarea testului?
Sursa

Abd El-Aal et al., 2020, New insight into the diagnostic cut-off value of serum anti-Toxocara IgG for ocular toxocariasis in uveitis patients, Journal of Helminthology, 94, doi:10.1017/S0022149X18000895;
elisakits.co.uk, https://www.elisakits.co.uk/toxocara-canis-igg-elisa-kit/, accesat la data 10.06.2023;
gr, https://athenslab.gr/en/diagnostic-tests/toxocara-canis-igg-antibodies-1528, accesat la data 10.06.2023.

  Pentru programare completează formularul:

  Solicita programare

  Selecteaza locatia

  Email

  Nume complet

  Telefon

  Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


  Suna acum Cere programare