Utile

Dictionar de analize

Toate A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

HCG (human chorionic gonadotropin)

Pret
88 lei
Scopul testului

Un test de sarcină măsoară un hormon din organism, numit gonadotropină corionică umană (hCG). Aceasta este produsă în timpul sarcinii și se găsește în sânge și în urină. Testarea pentru hCG poate fi efectuată la zece zile de la concepție, pentru a determina dacă o persoană este însărcinată. Măsurarea hCG poate ajuta, de asemenea, la identificarea complicațiilor în timpul sarcinii.

În mod obișnuit, acest test de sarcină este folosit pentru a stabili dacă o persoană este însărcinată. Atât testele de urină, cât și de sânge pentru hCG pot fi utilizate în acest scop, iar testările repetate au rolul de a confirma sarcina. Foarte devreme în timpul sarcinii, testele care măsoară cantitatea de hCG pot ajuta, de asemenea, la evaluarea vârstei unui făt.

Mai rar, testele hCG pot fi folosite pentru:

 • identificarea sau excluderea unei sarcini extrauterine, care se poate produce în situația în care un ovul fertilizat se atașează sau se implantează într-o zonă anormală;
 • verificarea existenței unei sarcini înainte de o intervenție chirurgicală sau de alte tratamente medicale;
 • depistarea sindromului Down, ca parte a screeningului prenatal;
 • monitorizarea unei sarcini care poate fi expusă riscului de avort spontan;
 • ajutor în diagnosticarea bolii trofoblastice gestaționale (GTD), care este o denumire pentru tumorile legate de sarcină.
Ce masoara

Un test de sarcină măsoară un hormon din organism, numit gonadotropină corionică umană (hCG). Acesta este produs in cantități crescute în timpul sarcinii.

Există două moduri în care pot fi raportate rezultatele hCG:

 • calitativ – testele calitative hCG dau un rezultat pozitiv sau negativ în funcție de prezența sau de absența hCG în probă. Testele calitative pot fi efectuate folosind fie o probă de sânge, fie una de urină. Acest tip de testare se face cel mai adesea pentru a confirma o sarcină.
 • cantitativ – testarea cantitativă a hCG măsoară cantitatea de hCG prezentă în sânge. Aceste teste folosesc frecvent o probă de sânge, dar există și unele teste care se pot efectua din urină și care pot oferi un rezultat cantitativ.
  Pe lângă confirmarea unei sarcini, testele cantitative de hCG pot fi, de asemenea, utilizate ca parte a procesului de diagnostic pentru sarcini anormale sau alte afecțiuni de sănătate care nu sunt legate de sarcină, dar care pot crește nivelul de hCG.
Cand se face

Un test de sarcină se face cel mai frecvent atunci când se suspectează că o femeie este însărcinată. Testarea poate detecta o sarcină la zece zile după concepție. Precizia testelor de sarcină crește de obicei dacă sunt luate la cel puțin una-două săptămâni după o perioadă menstruală pierdută. Se poate face și atunci când există semne și simptome care sugerează o sarcină ectopică sau o sarcină care eșuează. Semnele unei sarcini extrauterine pot include:

 • sângerări vaginale anormale,
 • dureri lombare,
 • durere în abdomenul inferior sau în zona pelviană,
 • crampe pe o parte a pelvisului.

Simptome suplimentare, mai severe, pot apărea dacă o sarcină ectopică nu este identificată și tratată, așa că este important ca femeile de vârstă fertilă să discute cu un medic dacă observă aceste simptome.

Testul de sarcină poate fi făcut și ca investigatie de rutină înaintea unor investigatii medicale, intervenții chirurgicale sau chimioterapie, care ar putea dăuna fătului. Pentru orice pacientă, un medic este cel mai în măsură pentru a determina dacă un test de sarcină este adecvat.

Indicatii recoltare

Recoltarea probelor de sânge sau de urină, trebuie, în general, să fie recomandată de un profesionist din domeniul sănătății.

Interpretare rezultate

Modul în care sunt raportate rezultatele testelor de sarcină depinde de tipul testului, calitativ sau cantitativ.

Rezultatele testelor calitative

 • Un rezultat negativ al testului indică faptul că pacienta, probabil, nu este însărcinată. Este important de reținut că testele efectuate prea devreme pot duce la un rezultat fals negativ din cauza nivelurilor scăzute de hCG. Este posibil să fie nevoie ca testul să fie repetat după o săptămână, dacă există probabilitatea unei sarcini.
 •  Un rezultat pozitiv indică faptul că pacienta este, probabil, însărcinată. Rezultate fals pozitive pot apărea la persoanele aflate în postmenopauză sau care iau suplimente hormonale.

Rezultatele testelor cantitative

 • Rezultatele cantitative ale testelor sunt raportate în miliunități internaționale pe mililitru (mUI/mL). hCG nu ar trebui să fie detectabil la persoanele care nu sunt însărcinate. La gravide, hCG se dublează aproximativ la fiecare două-trei zile în primele 30 de zile de sarcină. Nivelul de hCG continuă să crească în primul trimestru și scade lent în al doilea și al treilea trimestru. Rezultatele testelor cantitative pot fi, de asemenea, luate în considerare dacă se efectuează testarea hCG în legătură cu o sarcină anormală sau cu alte afecțiuni de sănătate. Discuția cu un profesionist din domeniul sănătății este cea mai bună modalitate de a afla mai multe despre rezultatele testelor și despre pașii următori în îngrijirea dumneavoastră.
Ce sa intrebi medicul
 • Ar trebui repetat testul dacă nu am obținut rezultatul așteptat?
 • Este posibil ca rezultatul să fi fost un fals negativ sau un fals pozitiv?
 • Ce îmi poate spune un test cantitativ hCG despre sănătatea copilului?
 • Dacă testul arată că sunt însărcinată, care sunt următorii pași pentru a începe îngrijirea prenatală?

Pentru programare completează formularul de mai jos:

  Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / Poliana in legatura cu serviciile medicale solicitate.

  Analize si oferte medicale

  Oferte medicale

  Slider Pachet screening tumoral femei 768x410 px Preview
  pret avantajos
  Linistea ca esti bine
  3 analize pentru screening tumoral
  153 lei
  107 lei
  Slider Pachet screening tumoral barbati 768x410 px Prevew
  pret avantajos
  Linistea ca esti bine
  3 analize pentru screening tumoral
  145 lei
  103 lei
  Slider Pachet Analize Minerale 768x410 px Preview
  pret avantajos
  Analizele pentru cand te simti dezechilibrat
  Testează-ți nivelul mineralelor din corp
  108 lei
  86 lei
  Suna acum Cere programare