Ce este analiza uree serica

Test uzual de sange, ureea serica ofera informatii importante despre cat de bine functioneaza rinichii si ficatul. Ureea este produsul final de metabolism al aminoacizilor care se gasesc in proteine. Proteinele din alimente sunt scindate in aminoacizi in stomac si intestin, aminoacizii se absorb si ajung la nivelul ficatului, unde sunt metabolizati, rezultand amoniacul. Azotul din amoniac se combina cu alte elemente, cum sunt carbonul, hidrogenul si oxigenul – pentru a forma ureea, care este un produs chimic rezidual.

Ureea ajunge de la ficat la rinichi prin circuitul sangvin. Rinichii sanatosi filtreaza ureea si o indeparteaza (in proportie de 90%), impreuna cu alte produse reziduale din sange. Produsii reziduali filtrati sunt eliminati prin urina.

Majoritatea bolilor care afectează rinichii sau ficatul pot influenta cantitatea de uree prezentă in sange. Atunci cand la nivelul ficatului se produce o cantitate mai mare de uree, iar rinichiul nu reuseste sa elimine reziduurile, atunci concentratia ureei in sange va creste. Daca ficatul este afectat, atunci se reduce productia de uree, iar concetratia sangvina poate sa scada. In laborator se poate analiza atat ureea serica, dar si doar azotul din uree (ureea nitrogen sau BUN).

Cand este indicata analiza

Medicul poate sa indice testul de uree serica, alaturi de alte teste de sange, pentru a putea diagnostica diverse boli – afectarea hepatica, obstructia de tract urinar, insuficienta cardiaca congestiva sau sangerarea gastrontestinala.

De asemenea, efectuarea acestui test poate fi recomandata in urmatoarele situatii:

 • daca este suspicionata afectarea renala,
 • daca este nevoie de evaluarea functiei renale,
 • pentru monitorizarea eficienta dializei. 

Daca problemele renale sunt principala preocupare, ti se va recomanda si evaluarea nivelului creatininei serice alaturi de ureea serica. Creatinina este un alt produs rezidual filtrat de rinichi. Un nivel prea mare al creatininei in sange poate fi un semn de afectare renala.

Printre semnele si simptomele disfunctiei renale pentru care medicul poate sa indice necesitatea efectuarii testului se numara:

 • Oboseala, lipsa puterii de concentrare, scaderea poftei de mancare scazuta, probleme de somn,
 • Edemele (umflaturile) la nivelul ochilor sau gleznelor,
 • Urina cu spuma, cu firisoare de sange sau de culoarea cafelei,
 • Scadere a cantitatii de urina,
 • Probleme la urinare precum arsurile, disconfort abdominal in timpul urinarii sau urinarea in special pe timpul noptii,
 • Dureri de spate in zona unde se afla rinichii,
 • Prezenta hipertensiunii arteriale.

Cum se face

Ureea serica este un test de sange obisnuit si presupune recoltarea de sange dintr-o vena, de obicei de la nivelul bratului. Analiza se face pe nemancate (à jeun) si nu este nevoie de nicio pregatire speciala.

Valorile normale

Valoarea normala a ureei serice la adulti este sub 49 mg/dL.

Valorile normale sunt diferite in functie de varsta pacientului si pot varia de la laborator la laborator.

Valoarea normala a ureei nitrogen (BUN) la adulti este sub 20 mg/dL

Interpretare analiza

cand creste nivelul

Valorile ureei cresc atunci cand rinichii nu functioneaza corespunzator. Poate fi vorba de o boala renala acuta sau o boala renala cronica precum glomerolonefrita sau pielonefrita. De asemenea, poate sa indice:

 • Existenta unei obstructii de tract urinar,
 • Insuficienta cardiaca congestiva sau un infarct recent,
 • Sangerarea la nivelul stomacului sau intestinelor (hemoragie gastrointestinala),
 • Deshidratarea, care rezulta fie din consumul insuficient de lichide, fie din alte motive,
 • Diabet zaharat agravat. 

Nivelul ridicat al ureei se poate constata in cazul traumatismelor, arsurilor severe, cand se administreaza anumite medicamente (anumite antibiotice).

cand scade nivelul

Un nivel scazut al ureei nu este intalnit frecvent si nu este, de obicei, un motiv de ingrijorare. Totusi, nivelul scazut fata de cel normal al ureei poate fi intalnit in boli hepatice severe, analiza fiind indicata si in monitorizarea acestor afectiuni. Niveluri scazute ale ureei pot fi, de asemenea, observate si in sarcina.

Rezultatul ureei serice este disponibil, in medie, in cateva zile lucratoare.

Surse de informatie:

https://labtestsonline.org.uk/tests/urea-test

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/blood-urea-nitrogen/about/pac-20384821