Categories
Articol medical
Rolul fiecarui hormon in organism si ce rezulta daca acestia sunt in dezechilibru
Rolul fiecarui hormon in organism si ce rezulta daca acestia sunt in dezechilibru

Evaluare hormonala

11 decembrie 2020

Autor: Echipa Editoriala Poliana

Estradiol

Ce este. Estradiolul este una dintre cele trei forme principale de estrogen produs de organism, celelalte doua fiind estriolul si estrona. Estradiolul, denumit si 17 beta-estradiol este forma activa de estrogen la femeile de varsta reproductiva (estrogenul si progesteronul sunt cei mai importanti hormoni sexuali feminini), a, fiind un hormon-cheie pentru starea generala de sanatate, contribuind la dezvoltarea organelor reproducatoare feminine (uter, trompe uterine, vagin). Acesta este produs de catre ovare, sani si glandele suprarenale. In sarcina, placenta produce, de asemenea, estradiol. Totodata, estradiolul sustine echilibrul distributiei grasimii in organismul femeii, fiind esential si pentru sanatatea oaselor si a articulatiilor.

Desi estrogenul este principalul hormon feminin, acesta este prezent la ambele sexe. In cazul barbatilor, nivelul este mai scazut, acest hormon fiind produs de glandele suprarenale si de testicule (glandele genitale masculine, care produc materialul seminal).

Testarea. Medicul poate recomanda verificarea nivelurilor estradiolului prin intermediul unei analize de sange denumita si E2. Mostra este prelevata de la nivelul venei bratului.

Testarea poate fi necesara in urmatoarele situatii: menstre anormale, sangerare vaginala anormala, infertilitate feminina, tulburari endocrine, umflarea abdomenului, durere in zona pelvina, pierdere in greutate, urinare frecventa. Daca esti insarcinata sau urmezi tratament pentru infertilitate, medicul poate sa recomande analiza estradiolului pentru a monitoriza evolutia valorilor acestuia. Pregatirea pentru analiza implica o discutie cu medicul trimitator. Exista anumiti factori care pot influenta rezultatele, precum medicamentele contraceptive, terapia cu estrogen, corticosteroizii, antidepresivele si unele antibiotice. Exista si anumite afectiuni care pot influenta nivelurile estradiolului: anemia, hipertensiunea arteriala, boala renala, disfunctia hepatica.

Valorile de referinta. Nivelurile estrogenului fluctueaza de la o persoana la alta si in functie de varsta sau gen. La femei, nivelurile estrogenului variaza si de-a lungul ciclului menstrual, de aceea medicul poate recomanda efectuarea analizei la un anumit moment al ciclului.

Potrivit Laboratorului Poliana, urmatoarele valorile de referinta ale estradiolului sunt:

 • Fete (1-10 ani): 6-27 pg/ml
 • Femei: 12.5 – 166 pg/ml (faza foliculara), 85.8 – 498 pg/ml (faza ovulatorie), 43.8 – 211 pg/ml (faza luteala), < 54.7 pg/ml (la menopauza)
 • Baieti: < 20 pg/ml
 • Barbati adulti: 7.63 – 42.6 pg/ml

Nivelurile crescute pot insemna: pubertate precoce, tumori ovariene sau testiculare, ginecomastie (cresterea in volum a sanilor la barbati), hipertiroidism, ciroza. Nivelurile scazute pot insemna: menopauza, sindromul Turrner, menopauza prematura, sindromul ovarelor polichistice, hipopituitarism, hipogonadism. Anumite defecte genetice pot determina dezechilibre hormonale. Valorile reduse ale estrogenului cresc riscul de obezitate, osteoporoza si boli cardiovasculare.

FSH

Ce este. Hormonul de stimulare foliculara (FSH) este produs de glanda pituitara (hipofiza) si reprezinta o componenta importanta a functiei de reproducere a organismului, fiind responsabil de dezvoltarea foliculilor ovarieni la femei si producerea materialului seminal la barbati. FSH stimuleaza foliculii ovarieni, determinand dezvoltarea ovocitelor. De asemenea, FSH sustine productia de estrogen la nivelul foliculului. Hipotalamusul elibereaza hormonul eliberator al gonadotropinelor (GnRH), care stimuleaza glanda pituitara sa elibereze FSH si hormon luteinizant (LH), un hormon asociat implicat de asemenea in reproducere.

Testarea. Analiza FSH masoara nivelurile de FSH din sange, insa poate fi solicitata si urina de 24h (colectarea urinei pe parcursul a 24 de ore). Nu se impune pregatire speciala, insa, in cazul femeilor, mostra trebuie recoltata intr-o anumita perioada a ciclului menstrual. Atat la femei, cat si la barbati analiza este recomandata impreuna cu alte analize hormonale (LH, testosteron, estradiol si/sau progesteron) pentru: depistarea cauzei infertilitatii, diagnosticarea afectiunilor asociate cu disfunctii la nivelul ovarelor la femei  sau testiculelor la barbati sau pentru diagnosticarea tulburarilor glandei pituitare. De asemenea, analiza ajuta la investigarea menstrelor neregulate, confirmarea menopauzei la femei. La copii, FSH si LH sunt recomandate pentru determinarea pubertatii precoce sau intarziate.

Valorile de referinta. Nivelurile FSH pot varia in functie de gen sau de varsta, insa si stresul sau subponderalitatea pot influenta valorile.

Laboratoarele Poliana au urmatoarele valori de referinta:

Baieti/ barbati:

<12 luni: < sau =3.3 UI/L

> say =12 luni-< sau =5 ani: < sau =1.9 UI/L

>5 ani-< sau =10 ani: < or =2.3 UI/L

>10 ani-< sau =15 ani: 0.6-6.9 UI/L

>15 ani-< sau =18 ani: 0.7-9.6 UI/L

>18 ani: 1.2-15.8 UI/L

Fete/femei:

<12 luni: 1.2-12.5 UI/L

> sau =12 luni-< sau =10 ani: 0.5-6.0 UI/L

>10 ani-< sau =15 ani: 0.9-8.9 UI/L

>15 ani-< or =18 ani: 0.7-9.6 UI/L

Premenopauza: 2.9-14.6 UI/L (faza foliculara), 4.7-23.2 UI/L (faza ovulatorie), 1.4-8.9 UI/L (faza luteala), 16.0-157.0 UI/L (postmenopauza)

Nivelurile crescute pot insemna: menopauza (inclusiv menopauza prematura), terapie hormonala, tumori ale glandei pituitare, sindromul Turner, varsta inaintata (andropauza), traumatisme ale testiculelor determinate de abuz de alcool, chimioterapie sau radiatii, probleme genetice (sindromul Klinefelter), intrarea la pubertate.

Nivelurile scazute ale FSH pot sa apara daca: esti subponderal/a sau ai slabit recent brusc, daca ovarele nu produc ovocite, cand anumite portiuni ale creierului (glanda pituitara sau hipotalamusul) nu produc cantitati normale de hormoni specifici sau daca esti insarcinata.

Pachet evaluare hormonala

Afla ce inseamna fiecare analiza hormonala si care sunt nivelurile normale ale acestora apeland la  pachetul disponibil in Centrele de recoltare Poliana.

Pachetul de evaluare hormonala @ Poliana contine urmatoarele teste serologice (din sange):

• ESTRADIOL • FSH • LH • PROLACTINA • TESTOSTERON • CORTIZOL • PROGESTERON

Programeaza-te Acum Online pentru a afla care sunt nivelurile hormonale din organismul tau. Beneficiaza de Pachetul Evaluare Hormonala

Hormonul luteinizant (LH)

Ce este. Hormonul luteinizant (LH) este un hormon produs de glanda pituitara (hipofiza), un organ in forma unui bob de mazare, situat la baza creierului. Controlul productiei de LH este un proces complex in care sunt implicate: hipotalamusul de la nivel cerebral, glanda pituitara si hormonii produsi de catre ovare sau testicule. LH este asociat cu reproducerea si stimularea eliberarii ovocitului de catre ovar (ovulatie) la femei si asociat cu productia de testosteron la barbati.

Daca esti femeie, LH reprezinta o componenta importanta a ciclului menstrual. Acesta functioneaza impreuna cu hormonul de stimulare foliculara (FSH) produs de glanda pituitara. FSH stimuleaza foliculii ovarieni, determinand dezvoltarea ovocitelor si sustine productia de estrogen la nivelul foliculului. Cresterea nivelului de estrogen transmite glandei pituitare sa opreasca productia de FSH si sa inceapa sa produca mai mult LH. Intensificarea producerii de LH determina eliberarea ovocitului din ovar (ovulatia). In foliculul gol, celulele prolifereaza, transformandu-se in corpul luteal (corpul galben) – care va elibera progesteronul, un hormon care pregateste mucoasa pentru implantarea ovulului fecundat, important pentru pastrarea sarcinii. Daca sarcina nu se produce, nivelurile progesteronului scad si ciclul se reia.

Testarea. Se recolteaza o mostra de sange de la nivelul bratului si, uneori, este necesara o mostra de urina colectata in 24h. Nu este necesara o pregatire prealabila, insa testarea la femei este corelata cu ciclul menstrual. Medicul recomanda analiza LH pentru a evalua problemele de fertilitate (atat la femei, cat si la barbati), disfunctiile glandei pituitare, menstruatiile abundente, absenta menstruatiei. La copii, este recomandata cand acestia (fete sau baieti) nu intra la pubertate la varsta potrivita, ci prea devreme sau prea tarziu.

Valori de referinta. Acestea variaza in functie de varsta si gen, astfel:

 • fete: 0, 68-6, 7 mUI/mL;
 • femei: 1, 98 – 11, 6 (faza foliculara), 5, 14 – 23, 4 (faza ovulatorie), 1, 38-9, 58 (faza luteala), 21, 5-131 (menopauza);
 • baieti: 0, 3-4, 6;
 • barbati adulti: 1, 55-9, 74.

La femei, cresterea LH si FSH poate sa insemne: insuficienta ovariana, sindromul ovarelor polichistice, boala suprarenala, boala tiroidiana, tumora ovariana.

La barbati, un nivel crescut al LH indica insuficienta testiculara.

La copii, LH si FSH crescute indica pubertate precoce (mai frecventa la fete decat la baieti). Cresterile pot fi determinate si de anumite medicamente (antiacide, corticosteroizi, antiinflamatoare). Scaderile valorilor LH pot sa insemne o disfunctie a hipofizei. Scaderile pot fi o consecinta a administrarii de estrogen, contraceptive orale, corticosteroizi.

Prolactina

Ce este. Prolactina este un hormon cu rol principal in declansarea si  sustinerea productiei de lapte (lactatia). Niveluri crescute de prolactina sunt inregistrate la femeile insarcinate si imediat dupa nastere. Prolactina este in mod normal scazuta la barbati si la femeile care nu sunt insarcinate. Prolactina este produsa de glanda pituitara (hipofiza) in  portiunea sa frontala (lobul anterior). Productia si eliberarea de prolactina de catre glanda pituitara sunt controlate de o substanta chimica produsa de creier, denumita dopamina, impreuna cu hormonul estrogen. 

Testarea. Analiza (denumita PRL) se recomanda in cazul simptomelor de prolactinom (scurgere mamara, cefalee, tulburari de vedere), dar si daca te confrunti cu scaderea libidoului, cu disfunctii erectile sau in cazul simptomelor instalarii menopauzei, precum menstre neregulate, durere mamara, infertilitate.

Ti se va recolta o proba de sange de la nivelul venei bratului. Analiza se efectueaza la 3-5 ore de la trezire. Ultimul consum alimentar trebuie sa fie cu cel putin 8 ore inainte de recoltare. Nivelurile prolactinei fluctueaza de-a lungul zilei, insa sunt cele mai ridicate dimineata devreme. Asigura-te ca ii comunici medicului medicamentele pe care le iei, deoarece unele (precum contraceptivele, antihipertensivele, antihistaminicele, antituberculoasele si antidepresivele) pot creste valorile prolactinei, in timp ce altele (hormonii tiroidieni, corticosteroizii, imunosupresoarele) pot reduce valorile.

Valori de referinta. Acestea depind de varsta, gen, afectiuni preexistente, precum si de metoda utilizata in laborator.

 • Femei: 64, 0 – 395, 0 mUI/ml
 • Barbati: 87, 0 – 392, 0 mUI/mL

Daca rezultatele arata niveluri peste limitele de referinta, poate fi vorba despre un prolactinom (un tip de tumora a glandei pituitare, de obicei, benigna), hipotiroidism, o afectiune a hipotalamusului, boala hepatica.

In sarcina: 189 – 4051 mUI/mL (trimestrul 1), 953 – 5636 mUI/mL (trimestrul 2), 1107 – 7390 mUI/mL (trimestrul 3).

Testosteron

Ce este. Testosteronul este cel mai important hormon masculin, a carui actiune principala consta in dezvoltarea sistemului reproducator al barbatului, dar care are un rol semnificativ nu doar in cazul barbatilor, dar si al femeilor.

La barbati, testosteronul este produs la nivelul testiculelor si la femei in ovare

Testosteronul intervine in procesul de producere a spermei, are rol in dorinta sexuala si este asociat cu forta musculara in cazul barbatilor.

La femei, testosteronul influenteaza libidoul, puterea musculara si contribuie la secretia unor hormoni implicati in ciclul menstrual.

In cazul ambelor sexe, testosteronul este realizat in cantitate semnificativ redusa si la nivelul glandelor suprarenale.

Testarea. Analiza presupune recoltarea unei probe de sange de la nivelul bratului si nu implica pregatire prealabila. In general, se efectueaza a jeun (pe nemancate), insa nu depinde de ciclul menstrual al femeii. Testul masoara nivelurile de testosteron din organism. Majoritatea cantitatii de testosteron din sange este atasata de proteine. Testosteronul care nu este atasat de proteine este denumit testosteron liber. Exista doua tipuri ale acestei analize: testosteron total (masoara atat pe cel atasat, cat si pe cel liber) si testosteron liber (care masoara doar testosteronul liber si ofera informatii despre anumite afectiuni).

Valori de referinta. Acestea depind de varsta si de gen, insa, in cazul barbatilor, pot varia in functie de varsta. Nivelul testosteronului fluctueaza de-a lungul zilei. De obicei, este mai ridicat dimineata si mai scazut seara.

Copii mici:

 • Intre 0 si 5 luni: la baieti 75-400 ng/dl; la fete 20-80 ng/dl;
 • De la 6 luni la 9 ani: la baieti mai putin de 7-20 ng/dl; la fete mai putin de 7-20 ng/dl;
 • Intre 10 si 11 ani: la baieti mai putin de 7-130 ng/dl; la fete mai putin de 7-44 ng/dl;

Adolescenti:

 • De la 12 la 13 ani: la baieti mai putin de 7-800 ng/dl; la fete mai putin de 7-75 ng/dl;
 • La 14 ani: la baieti mai putin de 7-1200 ng/dl; la fete mai putin de 7-75 ng/dl;
 • Intre 15 si 16 ani: la baieti 100-1200 ng/dl; la fete mai putin de 7-75 ng/dl;

Adulti:

 • De la 17 la 18 ani: la barbati 300-1200 ng/dl; la femei 20-75 ng/dl;
 • De la 19 ani si peste 19 ani: la barbati 240-950 ng/dl; la femei 8-60 ng/dl.
 • Barbati peste 50 ani: 193 – 740 ng/dl
 • Femei peste 50 de ani: 2 – 41 ng/dl.

Nivelurile scazute pot sa indice probleme de fertilitate, oase fragile, pierderea masei musculare, acnee la femei, obezitate, dezechilibre ale glandei pituitare.

In cazul barbatilor, nivelurile ridicate pot sa indice tumori la nivel testicular sau ale glandelor suprarenale. In cazul femeilor, nivelurile ridicate pot indica prezenta sindromului ovarelor polichistice, cancer ovarian, cancer suprarenal si, in cazuri extreme, boala Addison.

Cortizol

Ce este. Cortizolul este un hormon steroidian eliberat de glandele suprarenale (situate deasupra rinichilor). Cortizolul are un rol important in organism: in raspunsul la stres, sistemele imun, nervos, circulator, scheletic, metabolizarea proteinelor, lipidelor si carbohidratilor, precum si echilibrul glicemiei. De fiecare data cand organismul percepe ceva extern drept amenintare, o substanta chimica denumita hormon adrenocorticotrop (ACTH) este eliberata la nivel cerebral, ceea ce determina glandele suprarenale sa produca adrenalina si cortizol. Asadar, cortizolul este principalul hormon implicat in raspunsul la stres (raspunsul “lupta sau fugi”), resimtit de corp in mod natural in momentele de amenintare sau pericol. Mecanismul este urmatorul: cortizolul suprima procesul de crestere, activitatea sistemului digestiv, reproducator si produce modificari in raspunsul imun.

Testarea. Este necesara o mostra de sange, insa testarea poate fi efectuata si din probe de urina sau saliva. Nu este nevoie de pregatire prealabila, este suficient sa te odihnesti inainte de recoltare. Cortizolul este testat pentru depistarea unor afectiuni precum boala Addison sau boala Cushing, insa si pentru monitorizarea functiei glandelor suprarenale si a hipofizei.

Valori de referinta. Nivelurile cortizolului fluctueaza de-a lungul zilei, fiind, in general, mai ridicate dimineata. Nu este nevoie sa nu mananci inainte de testarea cortizolului. Exista insa factori care cresc valorile – terapie cu estrogen, medicamente corticosteroidiene, dar si sarcina. Valorile pot scadea in tratamentul cu hormoni androgeni, antiepileptice.. Valorile normale sunt 10 – 20 mcg/dL (intre 6 si 8 dimineata) si 3 – 10 mcg/dL (in jur de ora 16). Nivelurile crescute pot indica: tumori la nivelul glandei pituitare si glandelor suprarenale. Nivelurile scazute pot indica: boala Addison, hipopituitarism (insuficienta suprarenala).

Progesteron

Ce este. Progesteronul este un hormon care stimuleaza si regleaza diferite functii in organism. Este produs de ovare, de placenta (atunci cand esti insarcinata) si de glandele suprarenale.

Progesteronul sprijina organismul sa se pregateasca pentru conceptie si sarcina, regleaza ciclul menstrual si are influenta asupra libidoului. Nivelurile insuficiente de progesteron, s-ar putea sa determine dificultati in a ramane insarcinata sau in a pastra sarcina. Nivelurile progesteronului variaza de-a lungul ciclului menstrual. Nu doar femeile produc progesteron, ci si barbatii, in cazul carora acest hormon are rol in spermatogeneza.

Testarea. Este denumit si PRG. Este necesara o proba de sange. Medicul iti poate solicita intreruperea contraceptivelor si a suplimentelor cu progesteron, deoarece pot influenta rezultatele testului. Valorile cresc in fiecare luna in a doua jumatate a ciclului menstrual, cu aproximativ sapte zile inainte de menstruatie.

Valori de referinta. In general, nivelurile se incadreaza in urmatorii parametri:

 • Barbati, femei la postmenopauza, femei la inceputul ciclului menstrual: sub 1 ng/mL
 • Femei la mijlocul ciclului menstrual: 5 – 20 ng/mL
 • Sarcina trimestrul 1: 11.2 – 90 ng/mL
 • Sarcina trimestrul 2: 25.6 – 89.4 ng/mL
 • Sarcina trimestrul 3: 48.4 – 42.5 ng/mL

Rezultate crescute se produc in: cancer ovarian, cancer de glande suprarenale, hiperplazie suprarenala congenitala. Rezultate scazute se produc in: lipsa menstruatiei, insuficienta ovariana, sarcina ectopica, avort spontan, decesul fatului.

Articole similare

Sumarul de urina
20 iulie 2020
Diagnostic SARS CoV-2. Testele COVID-19
17 mai 2020
cum se manifesta gastrita
Gastrita: clasificare, simptome, diagnostic si tratament
26 februarie 2022
atero_preview
Ateroscleroza: cauze, simptome, tratament, complicatii
15 martie 2023
Cele mai frecvente infectii respiratorii
27 octombrie 2022

Cele mai citite articole

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine
17 iunie 2020
distrofia musculara-preview
Complicatii ale distrofiei musculare
5 mai 2023
stroke_preview
Accidentul vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament, preventie
29 noiembrie 2022
10 Mituri despre sanatate: cat e adevar, cat nu e
9 februarie 2023
Voucher Materna Poliana
Acum poți efectua gratuit toate analizele necesare monitorizării sarcinii, cu voucherele Materna
29 octombrie 2021

Oferte

Cele mai cautate oferte

cel mai mic pret
Analize care-ti spun an de an cum te simti
10 analize uzuale pentru detectarea timpurie a unor afectiuni
186 lei
79 lei
cel mai mic preț
Cum stai cu Vitamina D?
Util pentru monitorizarea afectiunilor osoase
110 lei
80 lei
reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
Slider Pachet screening tumoral femei 768x410 px Preview
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
157 lei
109 lei
Slider Pachet analize infecti urinare preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te ustura pana-n suflet
Testează-te și tratează la timp infectiile urinare.
85 lei
60 lei
Slider Pachet screening tumoral barbati 768x410 px Prevew
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
149 lei
109 lei
Slider Pachet Analize Minerale 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te simti dezechilibrat
Testează-ți nivelul mineralelor din corp
108 lei
86 lei
Slider Pachet Analize prostată 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand incepi sa ai probleme cu prostata
3 analize importante pentru prostata
120 lei
84 lei
Slider Pachet Analize Imunitate 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru verificarea imunitatii
6 analize importante
185 lei
140 lei
pret avantajos
Analizele care stiu totul despre digestia ta
5 analize pentru digestie
244 lei
171 lei
Slider Pachet Infertilitate preview
pret avantajos
Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
Afla care este pasul urmator
472 lei
378 lei
pret avantajos
Analize pentru situatii discrete
9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
374 lei
281 lei

Oferte recomandate

reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
pachet analize copii
reducere voinica
Toate-s bune cand copiii sunt sanatosi. Hai la analize!
11 analize recomandate pentru monitorizarea anuala a sanatatii copiilor
249 lei
199 lei
pachet avantajos
Analizele pentru cand te lasa ficatul
9 analize utile pentru monitorizarea sanatatii ficatului
161 lei
119 lei
-70 lei
Recoltăm analize ginecologice
3 analize esentiale pentru sanatatea femeii
230 lei
160 lei

Centre

Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Alexandria
Str. Mihaita Filipescu Nr.1, Alexandria, Judetul Teleorman
Contact:
Tel: 0319108 / 0736623140
Email: receptie.alexandria@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Călărași, str. Sloboziei
Str. Sloboziei nr. 31 (fosta Stalingrad nr. 33)
Contact:
Tel: 0319108 / 0723610530
Email: receptie.cl-sloboziei@poliana.ro
Program de recoltare
Luni - Vineri 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni - Vineri 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare Hunedoara, B-dul Dacia
B-dul Dacia nr.6 bis (Complex Gambrinus, lângă supermarket Profi)
Contact:
Program de recoltare
Program recoltare: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize București, Str. Pajurei
Str. Pajurei, Nr.2B, Sector 1
Contact:
Tel: 0319108 / 0726230246
Email: receptie.pajura@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 13:30
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30

Analize

Cele mai cautate analize

Urocultura
PRET
56 lei Cere programare
Hemoleucograma cu formula leucocitara Hb,Ht, indici eritrocitari si reticulocite
PRET
49 lei Cere programare
Creatinkinaza (Ck)
PRET
22 lei Cere programare
Hemoglobina glicozilata Hb A1C
PRET
45 lei Cere programare
Colesterol total
PRET
15 lei Cere programare
Feritina
PRET
49 lei Cere programare
Electroforeza proteinelor urinare cu imunofixare
PRET
199 lei Cere programare
Calciu seric
PRET
14 lei Cere programare
Fosfor seric
PRET
17 lei Cere programare
Proteina C reactiva (CRP) – cantitativ
PRET
28 lei Cere programare
Suna acum Cere programare