Testul rapid antigen COVID-19: Tot ce ai nevoie sa stii

De mai bine de un an, pandemia de COVID-19 ne-a dat lumea peste cap. Insa, un lucru am invatat: testarea in masa este, pe langa vaccin, unul dintre instrumentele importante prin care virusul SARS-CoV-2 poate fi tinut sub control.

Vino si fa-ti testul rapid la Poliana!

Ce este testul rapid antigen? Cum se recolteaza probele si cum se interpreteaza rezultatele? Care sunt avantajele si dezavantajele unui astfel de test si cand este indicat? Sunt cateva dintre intrebarile la care iti raspundem, in cele ce urmeaza. Retine ca, in reteaua de laboratoare medicale Poliana, este deja disponibil un test rapid antigen tip caseta. Ca sa intelegi cum functioneaza, ai nevoie de cateva informatii esentiale. Totodata, afli si ce poti face in cazul depistarii pozitive.

 

 • Ce este testul rapid antigen
 • Cum se recolteaza probele pentru testul antigen
 • Interpretarea rezultatelor
 • Avantajele testului rapid antigen COVID-19
 • Care sunt dezavantajele testului rapid antigen
 • Cand este indicat testul rapid antigen
 • Ce sa faci in cazul depistarii pozitive

 

Ce este testul rapid antigen?

Daca, pana acum, cu totii stiam de testul clasic RT-PCR, care ramane standardul de aur pentru diagnosticul de COVID-19, de curand avem un ajutor oficial nou (conform definitiei de caz actualizate de autoritati): testul rapid de detectie a antigenelor virale ale noului tip de coronavirus. Acest test ofera un raspuns, in aproximativ 15 minute, si poate contribui semnificativ la reducerea ratei de infectare si la limitarea raspandirii virusului. Pe scurt, cu cat persoana infectata primeste rezultatul mai devreme, cu atat se poate izola mai repede si poate evita contaminarea celor din jur.

Testul rapid antigen este un test de diagnostic in vitro fiind cel mai nou tip de testare a infectiei cu virusul SARS-CoV-2. Acest tip de test este recunoscut oficial de Comisia Europeana inca de la sfarsitul anului trecut si detecteaza antigenele, adica partea de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaste.

Testul rapid antigen indica infectia in faza acuta a bolii. De aceea, trebuie retinut ca momentul recoltarii probei este extrem de important. Cu cat se face mai devreme, adica inca de la debutul simptomelor, atunci cand probele contin cele mai mari titruri virale, cu atat cresc sansele ca rezultatul sa fie unul cat se poate de clar. In schimb, probele obtinute dupa cinci zile de simptome pot aduce rezultate fals negative in comparatie cu un test RT-PCR, care are o sensibilitate mai mare.

Testul rapid antigen trebuie facut doar in unitatile sanitare, de catre personal medical calificat, nicidecum acasa, in sufragerie. Daca probele sunt recoltate necorespunzator, evident ca si rezultatul poate fi eronat.

 

Cum se recolteaza probele pentru testul antigen?

Recoltarea probelor pentru testul rapid antigen nu este complicata. Procedura este asemanatoare celei de la testul RT-PCR si presupune recoltarea unei secretii fie din nas (preferabil), fie din gat cu ajutorul unor betisoare prevazute cu tampoane. Dupa ce se iau probele, acestea se introduc intr-o solutie speciala, din care se vor pune cateva picaturi in caseta de testare, in locul dedicat probei. Atat de simplu. Acum nu mai trebuie decat sa astepti rezultatul. Acesta va fi citit in aproximativ 15 minute. Nu mai tarziu.

 

Interpretarea rezultatelor

Rezultatul este usor de interpretat. Caseta de testare are doua litere, iar semnificatia este urmatoarea:

 

 • C – este regiunea de control;
 • T – este regiunea de testare.

In cazul unui rezultat negativ, o sa apara o linie rosie in dreptul literei C, adica in zona de control.

Acest lucru poate avea doua semnificatii:

 

 • nu exista particule ale noului coronavirus in proba;

sau

 

 • numarul de particule virale este sub intervalul detectabil.

Prezenta celor doua linii confirma infectia cu virusul Sars-CoV-2.

Daca nu apare nicio linie sau doar o linie in zona T, adica cea de testare, rezultatul este invalid si trebuie refacut intreg procesul. 

 

Avantajele testului rapid antigen COVID-19

RT-PCR este standardul de aur atunci cand vine vorba de diagnosticul de COVID-19, dar testul rapid antigen are doua avantaje clare:

 

 1. Este mai rapid
 2. Este mai ieftin

 

Testul antigen este mai rapid

Unul dintre beneficiile testului rapid antigen este viteza mare de testare in comparatie cu RT-PCR, care da un rezultat in aproximativ 48 de ore.

 

Testul antigen este mai ieftin

Testarea rapida a antigenelor virale este, de asemenea, mai putin costisitoare decat testul RT-PCR.

Profita de pachetele cu preturi preferentiale! Alege varianta care ti se potriveste. Programeaza-te pentru efectuarea unui test rapid: Detectie antigen SARS-CoV-2 (test rapid)

 

Care sunt dezavantajele testului rapid antigen

Desi testul rapid antigen este o alternativa buna la testul standard, are si dezavantaje: acuratetea nu este aceeasi ca in cazul testului RT-PCR pentru ca depinde de cantitatea virala, dar si de numarul de zile care au trecut de la debutul bolii.  

De exemplu, daca rezultatul este unul pozitiv, deci indica prezenta antigenelor virale, nu inseamna ca in organism nu poate exista o infectie bacteriana sau o co-infectie cu alte virusuri.

De asemenea, rezultatele negative nu exclud infectia cu SARS-CoV-2. In aceasta situatie, ar trebui facuta o analiza mai amanuntita a starii de sanatate a pacientului si chiar confirmarea cu un test RT-PCR, acolo unde este cazul.

 

Cand este indicat testul rapid antigen

Testul antigen rapid are o serie de recomandari. Astfel, este indicata utilizarea testelor rapide antigen atunci cand:

 

 • persoana are deja simptomele bolii COVID-19; este important ca testul sa fie facut cat mai repede, ideal in primele cinci zile, atunci cand incarcatura virala este cea mai mare;
 • persoana este asimptomatica, dar este contact direct al unei persoane confirmate pozitiv; testul trebuie facut la cel mult sapte zile de la contact;
 • exista deja un focar de COVID-19; testul rapid poate ajuta la depistarea precoce si, astfel, la izolarea cazurilor;
 • este nevoie de screening in zone cu risc ridicat si spatii inchise, cum ar fi spitalele, scolile, casele de batrani si centrele de psihiatrie cu bolnavi cronici; in cazul in care vorbim de un screening repetat, acest lucru trebuie efectuat la 2-4 zile, iar daca rezultatul este unul pozitiv, atunci el trebuie confirmat si prin RT-PCR;
 • este nevoie de screening la nivelul intregii populatii, pentru a opri raspandirea virusului pe cat de mult posibil.

 

Ce sa faci in cazul depistarii pozitive

In cazul depistarii pozitive, sunt mai multe masuri pe care trebuie sa le iei, si anume:

 

 • este obligatoriu sa faci un test RT-PCR – daca in urma unui test antigen rapid, rezultatul este pozitiv, atunci el trebuie confirmat si printr-un test RT-PCR;
 • ramai la domiciliu si tine legatura cu medicul de familie – daca esti asimptomatic sau daca manifestarile sunt usoare, poti alege sa ramai acasa si sa urmezi recomandarile medicului de familie; acesta te va tine sub monitorizare pentru urmatoarele 14 zile si va anunta cazul tau la DSP;
 • trebuie sa te izolezi – chiar daca locuiesti singur, trebuie sa te izolezi de restul membrilor de familie; ai obligatia legala de a nu parasi domiciliul, pana la terminarea perioadei de 14 zile; medicul de familie iti elibereaza concediu medical de boala, la finalul celor 14 zile;
 • daca ai intrat in contact cu cineva, ai obligatia sa anunti – daca nu ai intrat in contact cu vreun vecin, nu ai obligatia legala sa-ti anunti vecinii sau Asociatia de proprietari despre starea ta de sanatate; daca vreunul dintre vecini sau o alta persoana pe care o cunosti a fost, insa, contact direct cu tine, esti obligat sa anunti acest lucru la Directia de Sanatate Publica sau la medicul de familie si sa-l instiintezi si pe cel in cauza;
 • daca simptomele se agraveaza – tine legatura permanenta cu medicul de familie; daca simptomele se agraveaza pe parcursul celor 14 zile de izolare, atunci, dupa ce ai vorbit cu medicul de familie, suna la 112, ca sa te programezi pentru a fi transportat la un spital in vederea evaluarii; medicul curant va decide daca se impune internarea sau monitorizarea in continuare, la domiciliu, sub indrumarea medicului de familie;
 • dupa cele 14 zile de izolare – cele 14 zile de izolare sunt dispuse prin decizie DSP; dupa epuizarea lor, poti parasi locuinta; contacteaza medicul de familie, care iti va confirma vindecarea la DSP, si iti va face recomandari in ceea ce priveste conduita in perioada urmatoare.

Este important de mentionat si faptul ca testele pot sa ramana pozitive o perioada mai mare de timp, chiar si dupa ce te-ai vindecat. Daca au trecut 14 zile de la primul test pozitiv si cel putin 72 de ore de cand nu mai ai niciun simptom, atunci nu mai esti considerat contagios. Nu este recomandata repetarea testului in primele 90 de zile de la diagnostic. Ca sa te intorci la serviciu, angajatorul iti poate solicita un rezultat negativ al testului. Totodata, daca starea ta de sanatate a necesitat internarea si simptomele dispar inainte de cele 14 zile si esti externat, ai obligatia sa te izolezi in continuare, la domiciliu, pentru restul perioadei ramase.

Testul rapid antigen poate fi un instrument valoros in diagnosticarea si controlul raspandirii COVID-19. Nu ezita sa ceri ajutorul de la primele simptome sau daca ai intrat in contact cu cineva pozitiv.

Surse:

www.who.int

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/resources/antigen-tests-guidelines.html

https://insp.gov.ro/

https://www.health.harvard.edu

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/covid-19-diagnostic-test/about/pac-20488900

http://www.cnscbt.ro/index.php/2198-definitii-de-caz-si-recomandari-de-prioritizare-a-testarii-pentru-covid-19-actualizare-04-01-2021-1/file

https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/preparedness_response/docs/covid-19_rat_recommendation_en.pdf