Categories
Articol medical

Test rapid antigen COVID-19 : Tot ce ai nevoie sa stii

Testul rapid antigen SARS-CoV-2

Tot ce ai nevoie sa stii despre testul rapid antigen pentru diagnosticul infectiei COVID-19

Test rapid antigen COVID-19 : Tot ce ai nevoie sa stii

De mai bine de un an, pandemia de COVID-19 ne-a dat lumea peste cap. Insa, un lucru am invatat: testarea in masa este, pe langa vaccin, unul dintre instrumentele importante cu care virusul SARS-CoV-2 poate fi tinut sub control.

Daca pana acum noi toti stiam de testul clasic RT-PCR, care ramane standardul de aur pentru diagnosticul de COVID-19, de curand avem un ajutor oficial nou (conform definitiei de caz actualizate de autoritati):  testul rapid de detectie a antigenelor virale ale noului tip de coronavirus. Acest test ofera un raspuns in aproximativ 15 minute si poate contribui semnificativ la reducerea ratei de infectare si limitarea raspandirii virusului. Pe scurt, cu cat persoana infectata primeste rezultatul mai devreme, cu atat se poate izola mai repede si poate evita contaminarea celor din jur.

In reteaua de laboratoare medicale Poliana este deja disponibil un test rapid antigen tip caseta. Ca sa intelegi cum functioneaza, ai nevoie de cateva informatii esentiale.

Ce este testul rapid antigen?

Testul rapid antigen este un test de diagnostic in vitro si este cel mai nou tip de testare a infectiei cu virusul SARS-CoV-2. Acest tip de test este recunoscut oficial de Comisia Europeana inca de la sfarsitul anului trecut si detecteaza antigenele, adica partea de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaste.

Testul rapid antigen indica infectia in faza acuta a bolii. De aceea, trebuie retinut ca momentul recoltarii probei este extrem de important. Cu cat se face mai devreme, adica inca de la debutul simptomelor, atunci cand probele contin cele mai mari titruri virale, cu atat cresc sansele ca rezultatul sa fie unul cat se poate de clar. In schimb, probele obtinute dupa cinci zile de simptome pot aduce rezultate fals negative in comparatie cu un test RT-PCR, care are o sensibilitate mai mare.

Testul rapid antigen trebuie facut doar in unitatile sanitare, de catre personal medical calificat, nicidecum acasa, in sufragerie. Daca probele sunt recoltate necorespunzator, evident ca si rezultatul poate fi eronat.

Cum se recolteaza probele pentru testul antigen?

Recoltarea probelor pentru testul rapid antigen nu este complicata. Procedura este asemanatoare ce cea de la testul RT-PCR si presupune recoltarea unei secretii fie din nas (preferabil) sau din gat cu ajutorul unor betisoare prevazute cu tampoane. Dupa ce se iau probele, acestea se introduc intr-o solutie speciala, din care se vor pune cateva picaturi in caseta de testare, in locul dedicat probei. Atat de simplu. Acum nu mai trebuie decat sa astepti rezultatul. Acesta va fi citit in aproximativ 15 minute. Nu mai tarziu.

Interpretarea rezultatelor

Rezultatul este usor de interpretat. Caseta de testare are doua litere, iar semnificatia este urmatoarea: C este regiunea de control, iar T este regiunea de testare.

In cazul unui rezultat negativ, o sa apara o linie rosie in dreptul literei C, adica in zona de control. Acest lucru poate sa insemne doua lucruri: ca nu exista particule ale noului coronavirus in proba sau ca numarul de particule virale este sub intervalul detectabil.

Prezenta celor doua linii confirma infectia cu virusul Sars-CoV-2.

Daca nu apare nicio linie sau doar o linie in zona T, adica cea de testare, rezultatul este invalid si trebuie refacut intreg procesul. 

Avantajele testului rapid antigen COVID-19

RT-PCR este standardul de aur atunci cand vine vorba de diagnosticul de COVID-19, dar testul rapid antigen are doua avantaje clare:

  1. Este mai rapid
  2. Este mai ieftin

Mai rapid:

Unul dintre beneficiile testului rapid antigen este viteza mare de testare in comparatie cu RT-PCR, care da un rezultat in aproximativ 48 de ore.

Mai ieftin:

Testarea rapida a antigenelor virale este, de asemenea, mai putin costisitoare decat testul RT-PCR.

Programeaza-te pentru efectuarea unui test rapid: Detectie antigen SARS-CoV-2 (test rapid)

Care sunt dezavantajele testului rapid antigen?

Desi testul rapid antigen este o alternativa buna la testul standard, are si dezavantaje: acuratetea nu este aceeasi ca in cazul testului RT-PCR pentru ca depinde de cantitatea virala, dar si de numarul de zile care au trecut de la debutul bolii.  

De exemplu, daca rezultatul este unul pozitiv, deci indica prezenta antigenelor virale, nu inseamna ca in organism nu poate exista o infectie bacteriana sau o co-infectie cu alti virusi.

De asemenea, rezultatele negative nu exclud infectia cu SARS-CoV-2. In aceasta situatie, ar trebui facuta o analiza mai amanuntita a starii de sanatate a pacientului si chiar confirmarea cu un test RT-PCR, acolo unde este cazul.

Cand este indicat testul rapid antigen?

Testul antigen rapid are o serie de recomandari. Astfel, se indica utilizarea testelor rapide antigen atunci cand:

  • Persoana are deja simptomele bolii COVID-19. Este important ca testul sa fie facut cat mai repede, ideal in primele cinci zile, atunci cand incarcatura virala este cea mai mare.
  • Persoana este asimptomatica, dar este contact direct al unei persoane confirmate pozitiv. Testul trebuie facut la cel mult sapte zile de la contact.
  • Exista deja un focar de COVID-19. Testul rapid poate ajuta la depistarea precoce si astfel la izolarea cazurilor.
  • Este nevoie de screening in zone cu risc ridicat si spatii inchise, cum ar fi spitalele, scolile, casele de batrani si centrele de psihiatrie cu bolnavi cronici. In cazul in care vorbim de un screening repetat, acest lucru trebuie efectuat la 2-4 zile, iar daca rezultatul este unul pozitiv, atunci el trebuie confirmat si prin RT-PCR.
  • Este nevoie de screening la nivelul intregii populatii pentru a opri raspandirea virusului pe cat de mult posibil.

Astfel, testul rapid antigen poate fi un instrument valoros in diagnosticarea si controlul raspandirii COVID-19. Nu ezita sa ceri ajutorul de la primele simptome sau daca ai intrat in contact cu cineva pozitiv.

Surse:

www.who.int

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/resources/antigen-tests-guidelines.html

https://insp.gov.ro/

https://www.health.harvard.edu

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/covid-19-diagnostic-test/about/pac-20488900

http://www.cnscbt.ro/index.php/2198-definitii-de-caz-si-recomandari-de-prioritizare-a-testarii-pentru-covid-19-actualizare-04-01-2021-1/file

https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/preparedness_response/docs/covid-19_rat_recommendation_en.pdf