hemoleucograma completa

Cand si de ce este indicata

Hemoleucograma completa este un test de sange indicat pentru evaluarea starii generale de sanatate si pentru detectarea unor boli, printre care anemia, infectiile si leucemia.

Hemoleucograma completa ofera informatii despre tipul si numarul celulelor din sange: globule rosii, globule albe si trombocite.

Sangele nostru este format din diferite tipuri de celule vii care asigura hranirea tesuturilor, asigura oxigenul, vitaminele, anticorpii necesari vietii. Sunt trei tipuri de celule care circula in plasma: globulele rosii (hematiile sau eritrocitele), globulele albe (leucocitele) si trombocitele (plachetele sangvine), fiecare dintre acestea avand roluri bine stabilite. Globulele rosii contin hemoglobina, o proteina care asigura transportul oxigenului catre toate tesuturile organismului. Globulele albe intervin in apararea organismului fata de bacterii, virusuri si ciuperci si ajuta sistemul imunitar. Trombocitele au rol in coagularea sangelui, intervenind atunci cand se produce o sangerare datorata unui traumatism al vaselor de sange.

Principalele componente ale sangelui care sunt masurate in cadrul acestei analize:

 • Numarul de globulele rosii (eritrocite, RBC)
 • Numarul de globule albe (leucocite, WBC). Exista 5 tipuri de globule albe: neutrofilele, eozinofilele, limfocitele, monocitele si bazofilele – fiecare dintre aceste avand o functie in protejarea fata de infectii.
 • Formula leucocitara, care masoara in ce proportie sunt prezente diferitele tipuri de globule albe.
 • Cantitatea de hemoglobina (HGB), proteina care transporta oxigenul in sange
 • Hematocritul (HCT), care masoara procentul de globule rosii din sange
 • Indicii eritrocitari: volumul eritrocitar mediu (VEM), hemoglobina eritrocitara medie (HEM), concentratia medie de hemoglobina (CHEM) si largimea distributiei eritrocitare (RDW);
 • Trombocitele sau plachetele sangvine, esentiale in procesul de coagulare a sangelui; numar de trombocite si indici trombocitari: volumul trombocitar mediu (VTM) si largimea distributiei trombocitare (PDW);

Cresterile sau scaderile anormale ale valorilor acestora arata ca exista conditii medicale care necesita analize suplimentare.

Poliana va propune – ca prim pas in prevenirea unei afectiuni – efectuarea periodica a unui set de 10 analize medicale, Pachetul Screening Anual Adulti, care ofera informatii despre starea generala de sanatate a organelor interne si poate semnala aparitia anumitor afectiuni. 
Programeaza-te aici.

Cand este indicata efectuarea unei hemoleucograme

Hemoleucograma completa este recomandata din mai multe motive:

 • Evaluarea starii generale de sanatate. Medicul iti poate recomanda hemoleucograma completa pentru a monitoriza starea generala a sanatatii sau pentru a depista boli precum anemia sau leucemia.
 • Diagnosticarea unei conditii medicale. Medicul iti poate indica hemoleucograma completa daca ai slabiciune, oboseala, febra, inflamatie, vanatai sau sangerare. Hemoleucograma completa ajuta la depistarea cauzelor acestor semne sau simptome. Daca medicul suspecteaza ca ai putea avea o infectie, acest test ajuta la confirmarea diagnosticului.
 • Monitorizarea unei conditii medicale. Daca ai fost diagnosticat cu o boala de sange, medicul iti poate recomanda hemoleucograma completa.
 • Monitorizarea unui tratament medical. O hemoleucograma completa poate fi indicata pentru monitorizarea sanatatii daca iei medicamente care pot afecta componentele sangelui.

Cum se face

Hemoleucograma completa este o analiza de sange – presupune recoltarea de sange venos (din brat). Recoltarea se face in eprubeta cu substanta anticoagulanta.

Cum te pregatesti

Se recomanda ca hemoleucograma completa sa se faca pe nemancate (à jeun). Daca se face postprandial trebuie evitate mesele bogate in grasimi, pentru ca interfereaza cu anumiti parametri. Nu este nevoie de o pregatire speciala.

Valorile normale

Valorile normale pot sa difere in functie de varsta si in functie de sex.

Componentii sangelui Valori normale
Eritrocite (RBC) Barbati: 4,3 – 6,1 milioane celule/microlitru
Femei: 4,0 – 5,4 milioane celule/microlitru
Hemoglobina (HGB) Barbati: 13,8 – 17,5 g/dl
Femei: 12,3 – 15,3 g/dl
Hematocrit (HCT) Barbati: 40,7 – 50,3%
Femei: 36,1 – 44,3%
Numarul globule albe (WBC) 3.500 – 10.500 celule/mcL
Numar trombocite 150.000 – 450.000/mcL

Interpretarea unei hemoleucograme

Cand creste nivelul

Numarul globule albe (WBC) crescut peste limite poate arata prezenta unei infectii bacteriene sau virale, o inflamatie, leucemie, neoplasme mieloproliferative, alergii, astm, distrugerea unui tesut (trauma, infarct), exercitiu fizic intens sau stres intens.

Un nivel prea mare al eritrocitelor (RBC) poate sa arate o concentratie scazuta de oxigen, care este asociata cu bolile cardiace, insuficienta cardiaca, altitudini mari, BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica), fibroza pulmonara, alte boli de plamani, sindromul de apnee de somn, fumatul. Un RBC crescut poate arata si deshidratarea organismului.

Un nivel prea mare al hemoglobinei apare in eritrocitoza.

Valorile hematocritului (HCT) crescute peste limita normala arata deshidratarea, prezenta bolilor de inima sau pulmonare si afectiuni precum policitemia vera.

Un nivel prea mare al trombocitelor este intalnit dupa sangerari, in inflamatie, infectii, interventii chirurgicale in boli osoase.

Cand scade nivelul

Eritrocitele (RBC) scazute pot arata prezenta anemiei, a bolilor osoase, a bolilor cronice inflamatorii sau a bolii cronice de rinichi.

Un nivel prea mic al hemoglobinei (HGB) este intalnit in anemie, ciroza, hipotiroidism, leucemie, intoxicatie cu plumb, limfom. Alte cauze: sangerarile (ciclu menstrual abundent, sangerare la nivelul sistemului digestiv – ulcer, cancer, hemoroizi).

Hematocritul (HCT) scazut este asociat cu anemia, cu unele tipuri de cancer, cu chimioterapia, cu insuficienta renala.

Numarul scazut de globule albe (WBC) poate fi intalnit in infectii virale care afecteaza activitatea maduvei osoase, unele boli congenitale, unele cancere care afecteaza maduva, boli autoimune, infectii (HIV), adminstrare de medicamente (antibiotice), sarcoidoza, anemia aplastica, chimioterapia, leucemie, malnutritie, radioterapie, tuberculoza.

Numarul scazut de trombocite (trombocitopenia) este asociat cu tulburari de sange, cu boli ale maduvei osoase, cu bolile autoimune, hepatice, splina marita.

In cat timp se da rezultatul

In functie de laborator, rezultatele sunt gata in cateva zile lucratoare.

Surse de informatie:

https://labtestsonline.org.uk/tests/full-blood-count-fbc

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/complete-blood-count/about/pac-20384919

https://www.cdc.gov/immigrantrefugeehealth/guidelines/domestic/general/discussion/complete-blood-count.html