Utile

Dictionar de analize

Toate A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Clor Seric

Pret
19 lei
Scopul testului

Clorul este un electrolit. Este un ion incarcat negativ care functioneaza cu alti electroliti, cum ar fi potasiul, sodiul si bicarbonatul, pentru a ajuta la reglarea cantitatii de lichid din organism si la mentinerea echilibrului acido-bazic. Acest test masoara nivelul de clor din sange si/sau urina.

Clorul este prezent in toate fluidele corpului, dar se gaseste in cea mai mare concentratie in sange si in lichidul din afara celulelor corpului. De cele mai multe ori, concentratiile de clor oglindesc pe cele ale sodiului, crescand si scazand din aceleasi motive si in relatie directa cu sodiul. Cand exista un dezechilibru acido-bazic, totusi, nivelurile de clor din sange se pot schimba independent de nivelul de sodiu, deoarece clorul actioneaza ca un tampon. Ajuta la mentinerea neutralitatii electrice la nivel celular prin trecerea in sau in afara celulelor, dupa cum este necesar.

Obtinem clor in dieta noastra prin alimente si sare de masa, care este alcatuita din ioni de sodiu si clor. Cea mai mare parte a clorului este absorbita de tractul digestiv, iar excesul este eliminat prin urina. Nivelul normal in sange ramane constant, cu o scadere usoara dupa mese (deoarece stomacul produce acid dupa masa, folosind clorul din sange).

Ce masoara

Un test de clor in sange este utilizat pentru a detecta un nivel anormal de clor. Este adesea folosit, impreuna cu alte teste de electroliti, ca parte a unui examen de sanatate de rutina pentru a detecta o varietate de afectiuni.

Testele de clor si alti electroliti pot fi, de asemenea, utilizate pentru a ajuta la diagnosticarea cauzei semnelor si simptomelor, cum ar fi varsaturi prelungite, diaree, slabiciune si dificultati de respiratie (detresa respiratorie).

Daca este detectat un dezechilibru electrolitic, medicul tau va cauta si va aborda boala, starea de sanatate sau medicamentul care cauzeaza dezechilibrul si poate utiliza o serie de teste electrolitice pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului. Daca se suspecteaza un dezechilibru acido-bazic, medicul iti poate solicita, de asemenea, teste pentru gaze din sange pentru a evalua in continuare severitatea si cauza dezechilibrului.

Testele de clor din urina pot fi utilizate de catre medic pentru a determina daca motivul alcalozei (prea multa baza) este pierderea de sare (in cazuri de deshidratare, varsaturi sau utilizarea de diuretice, unde clorul din urina ar fi foarte scazut) sau un exces al anumitor hormoni, precum cortizolul sau aldosteronul, care poate afecta eliminarea electrolitilor.

Cand se face

Testul de clor din sange aproape niciodata nu este recomandat singur. De obicei, este recomandat ca parte a unui panel de electroliti, a unui panel metabolic de baza sau a unui panel metabolic cuprinzator, care sunt recomandate frecvent ca parte a unui examen de rutina.

  • Clorul, ca parte a unui panel electrolitic sau metabolic, poate fi recomandat atunci cand se suspecteaza acidoza sau alcaloza sau cand aveti o afectiune acuta cu simptome care pot include urmatoarele:
  • Varsaturi si/sau diaree prelungite
  • Slabiciune, oboseala
  • Dificultate la respiratie (detresa respiratorie)

Electrolitii pot fi recomandati la intervale regulate atunci cand ai o boala sau o afectiune sau iei un medicament care poate provoca un dezechilibru electrolitic. Panelurile cu electroliti sau panelurile metabolice de baza sunt recomandate in mod regulat atunci cand esti tratat pentru anumite afectiuni, inclusiv hipertensiune arteriala,insuficienta cardiaca sau boli hepatice sau renale.

Un test de clor din urina poate fi efectuat impreuna cu unul din sange sau sodiu in urina atunci cand se evalueaza cauza nivelurilor scazute sau ridicate de clor din sange. Un medic va analiza daca modificarile de masurare a clorului oglindesc pe cele ale sodiului. Acest lucru ajuta medicul sa determine daca exista si un dezechilibru acido-bazic si ajuta la ghidarea tratamentului.

Indicatii recoltare

O proba de sange recoltata dintr-o vena a bratului tau

Interpretare rezultate

uneori o proba de urina spontana sau urina din 24 de ore

Ce sa intrebi medicul

Nivelurile de clor seric sunt, de obicei, interpretate impreuna cu rezultatele altor teste efectuate in acelasi timp, cum ar fi rezultatele altor teste de electroliti. Intervalul de referinta utilizat pentru interpretarea analizeI de clor seric in Laboratoarele Poliana este: Varsta

Gen, Interval de referinta

  • 0-18 ani >=45 mg/dL
  • 18-140 ani M >= 40 mg/dL
  • 18-140 ani F >=50 mg/dL Nivelurile scazute si ridicate de clor pot fi cauzate de diferite conditii si boli.

Un nivel crescut de clor in sange (numit hipercloremie) indica de obicei deshidratare, dar poate aparea si din cauza altor probleme care provoaca un nivel ridicat de sodiu in sange, cum ar fi sindromul Cushing sau boala de rinichi. Cresterea clorului in sange poate aparea si atunci cand se pierde prea multa baza din organism (producand acidoza metabolica) sau cand hiperventilezi (care provoaca alcaloza respiratorie).

O scadere a nivelului de clor in sange (numita hipocloremie) poate aparea in cazul oricarei tulburari care provoaca un nivel scazut de sodiu din sange. Clorura scazuta poate aparea si in cazul insuficientei cardiace congestive, cetoacidoza diabetica, deficit de aldosteron, varsaturi prelungite sau aspiratie gastrica, boala Addison, emfizem sau alte boli pulmonare cronice (care provoaca acidoza respiratorie) si cu pierderea acidului din organism (numita alcaloza metabolica).

Un nivel crescut de clor in urina poate indica deshidratare, infometare, boala Addison sau consumul de cantitati crescute de sare.

Un nivel scazut de clor in urina poate fi observat in sindromul Cushing, aldosteronismul primar, insuficienta cardiaca congestiva, sindromul de malabsorbtie si diaree.

Domeniul de referinta al clorului

Intervalele de referinta furnizate aici reprezinta un ghid teoretic care nu ar trebui utilizat pentru a interpreta rezultatele testului. Este posibil sa apara variatii intre aceste numere si intervalele de referinta raportate de laboratorul care a efectuat testul. Te rugam sa consulti medicul.

    Programare Online

    Te rugam sa completezi acest formular

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / Poliana in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Analize si oferte medicale

    Oferte medicale

    cel mai mic pret
    Analize care-ti spun an de an cum te simti
    10 analize uzuale pentru detectarea timpurie a unor afectiuni
    186 lei
    79 lei
    cel mai mic preț
    Cum stai cu Vitamina D?
    Util pentru monitorizarea afectiunilor osoase
    110 lei
    80 lei
    reducere aniversara
    S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
    Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
    0 lei
    0 lei
    Suna acum Cere programare