Dictionar de analize

Toate A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Homocisteina

Pret: 149 lei

Scopul testului

Homocisteina este un aminoacid găsit, de obicei, în cantități foarte mici în toate celulele corpului. Asta pentru că organismul transformă în mod normal homocisteina în alte produse rapid. Deoarece vitaminele B6, B12 și folații sunt necesare pentru metabolizarea homocisteinei, nivelurile crescute de aminoacid pot fi un semn al deficienței acestor vitamine. Acest test determină nivelul de homocisteină din sânge și/sau din urină.

Un nivel mare de homocisteină poate fi, de asemenea, asociat cu un risc mai mare de boală coronariană, de accident vascular cerebral, de boli vasculare periferice (depozite grase în arterele periferice) și de rigidizare a arterelor (ateroscleroză). Nivelurile ridicate de homocisteină cresc riscul formării cheagurilor de sânge în vase și pot duce la infarct miocardic și la accident vascular cerebral. Există mai multe explicații privind modul în care nivelul de homocisteină influențează riscul de boli cardiovasculare (BCV), dar legăturile directe nu au fost confirmate. Există, de asemenea, mai multe studii care indică faptul că nu există niciun beneficiu sau o scădere a riscului de BCV dacă se administrează suplimente de acid folic și de alte vitamine din complexul B. Până acum, Asociația Americană a Inimii nu îl consideră un factor de risc major pentru boli de inimă.

În cazul unei afecțiuni moștenite rare, numită homocistinurie, nivelul homocisteinei din sânge și din urină poate crește foarte mult. În SUA, toți bebelușii sunt testați, de rutină, pentru excesul de metionină, un semn de homocistinurie, ca parte a screeningului nou-născuților. Dacă testul de screening al unui copil este pozitiv, se recomandă efectuarea testării homocisteinei de urină și din sânge.

Ce masoara

Testul homocisteinei poate fi utilizat în următoarele moduri:

 • Un medic poate solicita un test de homocisteină pentru a determina dacă o persoană are un deficit de vitamina B12 sau de vitamina B9 (acid folic). Concentrația de homocisteină poate fi crescută înainte ca testele pentru vitamina B12 si acidul folic să fie anormale. Unii practicieni din domeniul sănătății pot recomanda testarea homocisteinei persoanelor subnutrite, vârstnicilor, la care absorbția vitaminei B12 din dietă este adesea deficitară, precum și persoanelor cu o alimentație proastă, cum ar fi dependenții de droguri sau de alcool.
 • Homocisteina poate fi recomandată ca parte a unui screening pentru persoanele cu risc crescut de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Poate fi util pentru cineva care are antecedente familiale de boală coronariană, dar nu are alți factori de risc cunoscuți, cum ar fi fumatul, hipertensiunea arterială sau obezitatea. Cu toate acestea, rolul exact pe care îl joacă homocisteina în progresia bolii cardiovasculare nu a fost stabilit, astfel încât utilitatea testului de screening continuă să fie pusă sub semnul întrebării. Screeningul de rutină, cum ar fi cel făcut pentru monitorizarea colesterolului total, nu a fost recomandat.
Cand se face

Acest test poate fi recomandat atunci când un medic suspectează că o persoană poate avea o deficiență de vitamina B12 și/sau de acid folic. Semnele și simptomele sunt inițial subtile și nespecifice. Persoanele cu o deficiență precoce pot fi diagnosticate înainte de a prezenta simptome evidente. Alte persoane afectate pot prezenta o varietate de simptome, de la ușoare până la severe, care pot include:

 • diaree,
 • amețeli,
 • oboseală, slăbiciune,
 • pierderea poftei de mâncare,
 • paloare,
 • ritm cardiac rapid,
 • dificultăți de respirație,
 • durere la nivelul limbii și al gurii,
 • urnicături, amorțeală și/sau arsuri la picioare și în brațe (asociate cu deficiență de vitamina B12).

Testarea homocisteinei poate fi recomandată ca parte a evaluării riscului pentru boli cardiovasculare, în funcție de vârsta individului și de alți factori de risc. De asemenea, poate fi recomandată după un atac de cord sau după un accident vascular cerebral, pentru a ajuta la ghidarea tratamentului.

Indicatii recoltare

Se prelevează o probă de sânge cu un ac dintr-o venă.

Interpretare rezultate

Un nivel ridicat de homocisteină poate fi un semn că:

 • Nu ai suficientă vitamina B12 sau acid folic în dieta ta.
 • Tu (sau copilul tău) aveți posibilitatea să aveți homocistinurie. Probabil că veți avea nevoie de mai multe teste pentru a exclude sau confirma un diagnostic de homocistinurie.
 • Este posibil să aveți un risc mai mare de boli de inimă, accident vascular cerebral sau alte tulburări ale vaselor de sânge.
  Niveluri mai mari decât cele normale de homocisteină pot apărea și în cazul altor afecțiuni, cum ar fi osteoporoza, boala cronică de rinichi, hipotiroidismul sau boala Alzheimer sau alte tipuri de demență.

Dacă nivelul de homocisteină este ridicat, nu înseamnă întotdeauna că aveți o afecțiune care necesită tratament. Rezultatele tale pot fi afectate de:

 • Vârsta ta. Nivelurile de homocisteină pot crește pe măsură ce îmbătrânești.
 • Sexul tău. Bărbații au de obicei niveluri mai mari de homocisteină decât femeile, dar nivelurile la femei cresc după menopauză.
 • Fumat
Ce sa intrebi medicul
 • Care a fost nivelul meu de Homoceisteină? A fost în intervalul de referință normal?
 • Au fost măsurați și alți parametri? Dacă da, rezultatele au fost normale sau anormale?
 • Ce înseamnă rezultatele testelor pentru sănătatea mea generală?
Sursa

Homocysteine Test


https://medlineplus.gov/lab-tests/homocysteine-test/

  Pentru programare completează formularul:

  Solicita programare

  Selecteaza locatia

  Email

  Nume complet

  Telefon

  Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


  Suna acum Cere programare