Utile

Dictionar de analize

Toate A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Proteine totale

Pret
13 lei
Scopul testului

Un test de proteine totale masoara suma tuturor tipurilor de proteine din sange. Proteinele sunt fundamentale pentru functionarea organismului. Cele doua tipuri principale de proteine gasite in sange sunt albumina si globulinele.
Masurarea nivelului total de proteine, precum si a raportului dintre albumina si globulina poate ajuta la detectarea mai multor tipuri de probleme de sanatate, inclusiv boli de ficat si rinichi, precum si deficiente nutritionale.

Scopul testului

Scopul efectuarii unui test de proteine totale este de a verifica nivelurile de proteine din sange. Un nivel prea crescut sau prea scazut poate indica prezenta unor afectiuni, inclusiv boli hepatice sau renale, infectii, inflamatii, malnutritie si cancer. In multe cazuri, masurarea proteinelor totale si raportul albumina/ globuline (A/G) sunt incluse ca parte a unor testari mai ample, cum ar fi profilul hepatic sau profilul metabolic extins, care ofera informatii suplimentare despre posibilele conditii de sanatate.

Pe langa nivelul total de proteine, testarea poate determina raportul dintre tipurile de proteine cunoscute sub numele de albumina si globuline. Raportul albumina-globulina sau raportul A/G poate fi, de asemenea, utilizat pentru a cauta semne ale unei probleme de sanatate subiacente.

Aceasta testare poate fi utilizata ca parte a diagnosticului, screening-ului și/sau monitorizării:

  • Stabilirea diagnosticului se impune atunci cand aveti simptome si include teste care sunt necesare pentru a determina cauza acestor simptome.
  • Screening-ul implica teste care verifica posibilitatea existentei unor probleme de sanatate inainte ca acestea sa fi cauzat orice simptom. Testele panel, inclusiv proteinele totale, de exemplu, pot face parte din controalele de rutina pentru persoanele care au un risc mai mare de a dezvolta boli de ficat sau rinichi, cu speranta de a detecta problemele intr-un stadiu incipient.
  •  Monitorizarea este testarea utilizata pentru urmarirea starii de sanatate a unei persoane in timp sau a raspunsului la tratament. Proteinele totale pot fi masurate prin teste repetate la intervale regulate la persoanele care au probleme cunoscute de ficat sau rinichi. De asemenea, testul poate face parte din panelurile care verifica sanatatea ficatului si a rinichilor atunci cand o persoana ia medicamente care pot afecta aceste organe.
Ce masoara

Un test de proteine totale masoara suma combinata a tuturor diferitelor proteine din sange.

Proteinele sunt vitale pentru functionarea tuturor partilor corpului. Cea mai comuna proteina din sange este albumina, care impiedica pierderile de lichide si, de asemenea, este implicata in transportul diverselor substante in organism.

Aproape toate celelalte proteine din sânge sunt globuline. Globulinele sunt formate de sistemul imunitar si de ficat. Exista mai multe tipuri de globuline, dar un test de baza al proteinelor totale, de obicei, nu va masura cantitatile fiecarui tip specific.

Un test de sange pentru proteinele totale va masura adesea direct albumina. Acest lucru permite un calcul al cantitatii de globuline prin scaderea albuminei din proteinele totale. De asemenea, permite un calcul al raportului albumina-globuline.
Proteinele totale serice sunt adesea determinate ca parte a unui test de sange mai amplu. De exemplu, panelul hepatic masoară albumina, proteinele totale si o cateva enzime care ofera informatii despre sanatatea ficatului.

Cand se face

Nu exista recomandari stricte pentru efectuarea unui test de proteine totale. Utilizarea acestuia depinde de circumstantele tale specifice si, in multe cazuri, este efectuat ca parte a unui panel mai larg de teste.

Pentru diagnostic, proteinele totale pot fi masurate daca ai simptome care ar putea sugera o problema hepatica sau renală. Exemple de simptome asociate cu boala hepatica sau renala includ: icter, modificari urinare, oboseala, umflaturi inexplicabile, greata, varsaturi si dureri abdominale.

Ca test de screening, proteinele totale si raportul A/G pot face parte dintr-un panou hepatic sau dintr-un panou metabolic comprehensiv care se efectueaza in timpul vizitelor de rutina la medic pentru persoanele care au un risc crescut de a dezvolta boli de rinichi sau de ficat.

Diabetul, hipertensiunea arteriala sau istoricul familial in ceea ce priveste problemele hepatice sau renale sunt factori de risc care sunt adesea luati in considerare atunci cand se determina daca screening-ul este adecvat. Studiile nu au demonstrat ca screening-ul este benefic la persoanele fara factori de risc, dar unii medici pot include aceste teste in analizele de sange efectuate in timpul controalelor normale.

Un test de proteine totale poate fi utilizat pentru monitorizarea sanatatii ficatului sau rinichilor daca ati avut deja un rezultat anormal al testului sau ati fost diagnosticat anterior cu o boala de baza. Testarea poate ajuta, de asemenea, la monitorizarea efectelor secundare ale medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala despre care se stie ca pot afecta rinichii sau ficatul.

Indicatii recoltare

Un test de proteine totale necesita recoltarea unei probe de sange venos in timpul unei vizite la un cabinet medical sau punct de recoltare.

Interpretare rezultate

Rezultatul determinarii proteinelor totale este exprimat in grame de proteine per decilitru de sange (g/dL). In buletinul de analize, gasiti valoarea determinata pentru proteinele totale din sangele tau si intervalul de referinta pentru laboratorul care a efectuat testul.

Este important sa luati in considerare nivelul de proteine totale serice in raport cu intervalul de referinta. Intervalele de referinta pot varia in functie de laborator, asa ca nu exista un interval normal acceptat universal pentru proteinele totale.

Atunci cand nivelurile proteinelor totale sunt anormal de ridicate, situatia poate fi legata de afectiuni care provoaca inflamatie cronica. Proteinele totale pot fi crescute in unele tipuri de infectii si anumite tipuri de cancer care afecteaza sistemul imunitar. Nivelurile ridicate de proteine pot aparea si din cauza deshidratarii si in timpul sarcinii.

Nivelurile anormal de scazute de proteine pot avea multe cauze, inclusiv diferite afectiuni care au impact asupra ficatului sau rinichilor. Scaderea proteinelor totale poate rezulta din malnutritie si tulburari care afecteaza sistemul gastrointestinal si interfereaza cu absorbtia normala a nutrientilor. Alte afectiuni, cum ar fi arsurile grave si sangerarile interne, pot reduce, de asemenea, nivelul de proteine totale din sange.

Raportul albumina-globuline poate fi, de asemenea, luat in considerare in interpretarea testului tau. Raportul A/G poate fi ridicat sau scazut ca urmare a modificarilor anormale ale nivelurilor de albumina, globuline sau ambele.

Un raport A/G scazut a fost asociat si cu o serie de boli, iar acest lucru poate fi legat de inflamatie. Raportul A/G poate fi scazut pe termen scurt, in afectiuni care provoaca inflamatie, cum ar fi traumatisme tisulare sau infectie, precum si afectiuni inflamatorii cronice si probleme nutritionale.

Pentru persoanele cu tulburari imunitare, raportul A/G poate oferi o perspectiva asupra modului in care acestea afecteaza ficatul, sistemul gastrointestinal si nutritia.

Desi cercetarile sunt inca in desfasurare, unele studii au gasit o asociere intre un raport A/G scazut si boala cronica de rinichi. Alte cercetari au descoperit potentiale legaturi intre un raport A/G scazut si o eventuala evolutie nefavorabila a starii de sanatate la persoanele cu anumite tipuri de cancer. Deoarece factori multipli pot afecta atat albumina, cat si globulinele, sunt necesare mai multe studii pentru a verifica si a intelege mai bine motivele care stau la baza faptului ca un raport A/G scazut poate avea aceste potentiale implicatii asupra sanatatii.

Rezultatele unui test de proteine totale si raportul A/G trebuie intotdeauna interpretate de medic. Semnificatia testului poate fi inteleasa corect doar luand in considerare contextul tau specific, inclusiv istoricul medical, simptomele prezente, starea generala de sanatate si rezultatele altor teste.

Ce sa intrebi medicul

Pentru a afla mai multe informatii despre testul de proteine totale si ce ar putea insemna rezultatele, poti discuta cu medicul unele sau toate intrebarile urmatoare:

  • Care a fost nivelul meu total de proteine totale? Mi-a fost calculat raportul albumina-globuline?
  • Au fost facute alte determinari din proba mea de sange?
  • Rezultatele mele au fost normale sau anormale?
  • Daca proteinele totale sau raportul A/G a fost anormal, care sunt posibilele explicatii? Ce explicatie credeti ca este cea mai probabila si de ce?
  •  Recomandati sa repet testul proteinelor totale?
  • Exista si alte teste de supraveghere pe care le sugerati spre a fi efectuate pe baza testului meu de proteine totale?

    Programare Online

    Te rugam sa completezi acest formular

    Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / Poliana in legatura cu serviciile medicale solicitate.


    Analize si oferte medicale

    Oferte medicale

    cel mai mic pret
    Analize care-ti spun an de an cum te simti
    10 analize uzuale pentru detectarea timpurie a unor afectiuni
    186 lei
    79 lei
    cel mai mic preț
    Cum stai cu Vitamina D?
    Util pentru monitorizarea afectiunilor osoase
    110 lei
    80 lei
    reducere aniversara
    S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
    Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
    0 lei
    0 lei
    Suna acum Cere programare