Dictionar de analize

Inapoi la index

Creatinina Serica

Pret: 16 lei

Scopul testului

Utilizarea principala a unui test de creatinina este de a intelege mai bine cat de bine functioneaza rinichii. O masurare a creatininei poate fi utilizata pentru screening, diagnostic si/ sau monitorizarea problemelor renale.

Screening-ul incearca sa identifice problemele de sanatate inainte de a exista semne sau simptome. La persoanele care prezinta un risc mai mare de aparitie a problemelor renale, poate fi utilizat un test de creatinina pentru a incerca sa depisteze devreme o problema.
Diagnosticul implica testarea pentru a determina cauza de baza dupa ce simptomele au inceput. Creatinina poate fi masurata pentru a ajuta la diagnosticarea simptomelor care pot fi asociate cu probleme ale rinichilor, cum ar fi: umflarea picioarelor, modificari ale urinare, pierderea poftei de mancare si oboseala. O masuratoare a creatininei poate fi, de asemenea, inclusa intr-un grup de teste pentru simptome mai generale sau la evaluarea unui pacient in camera de urgenta.

Monitorizarea este modul in care medicii urmaresc starea unui pacient in timp. Pentru persoanele care au boli de rinichi, un test de creatinina poate oferi informatii despre modul in care boala poate evolua. Testele functiei renale pot fi, de asemenea, utilizate pentru a urmari potentiale efecte secundare atunci cand unui pacient i se prescriu medicamente care pot afecta rinichii.

In multe cazuri, screening-ul, diagnosticul si monitorizarea problemelor renale implica mai mult decat o simpla masurare a creatininei. De exemplu, creatinina poate fi testata pentru a calcula rata de filtrare glomerulara estimata (eGFR), care este o evaluare a eficientei cu care rinichii filtreaza sangele.

Ce masoara

Un test de creatinina masoara cantitatea totala de substanta creatinina din sange sau urina. Creatinina poate fi masurata ca parte a altor teste. De exemplu, poate fi inclus ca o parte a unui panou metabolic de baza (BMP) sau a unui panou metabolic complet (CMP). Aceste teste ajuta la evaluarea consumului de energie al organismului, a nivelului de electroliti si a functiei rinichilor.

Creatinina este un produs secundar al metabolismului normal al creatinei, un compus care este implicat in furnizarea muschilor corpului de energia de care au nevoie. In acest proces, unele creatine se descompun in creatinina.
Pentru a elimina acest produs rezidual din organism, rinichii filtreaza creatinina din sange si faciliteaza eliminarea acesteia din organism prin urina.

Un test seric al creatininei masoara cantitatea de creatinina dintr-o proba de sange. Un test de creatinina urinara masoara cantitatea totala de creatinina din toata urina produsa pe o perioada de 24 de ore. Aceste doua valori pot fi comparate si intr-un test de clearance-ul creatininei.

Cand se face

Un test de creatinina este prescris cel mai adesea atunci cand simptomele tale active sau istoricul general de sanatate reflecta un risc crescut de probleme cu rinichii.

Daca ai simptome care ar putea fi cauzate de o problema de baza care iti afecteaza rinichii, un test de creatinina poate face parte din procesul de diagnosticare.

Daca nu ai simptome, medicul tau iti poate sugera un test de creatinina pentru depistarea problemelor renale, daca ai un risc crescut de boli de rinichi. Unii factori de risc pentru boala renala includ:

 • Diabet
 • Un istoric familial de probleme renale
 • Tensiune arteriala crescuta
 • Daca iei un medicament care are potentialul de a perturba functia rinichilor, atunci este posibil sa ti se efectueze periodic teste ale creatininei pentru a verifica acest efect secundar.

Testarea creatininei poate fi, de asemenea, utilizata pentru a iti monitoriza starea de sanatate a rinichilor daca ai anterior un test anormal al functiei renale sau daca ai fost deja diagnosticat cu boli de rinichi.

O masurare a creatininei poate fi efectuata ca parte a unui panou metabolic de baza sau mai cuprinzator in timpul unui control regulat de sanatate. Desi exista putine dovezi care sa arate beneficiile acestui tip de screening la persoanele sanatoase, unii medici prescriu aceste panouri in timpul ingrijirii de rutina a pacientilor.

Indicatii recoltare

Se recolteaza o proba de sange dintr-o vena a bratului.

Interpretare rezultate

Testele de creatinina sunt utilizate in general ca modalitate de evaluare a functiei rinichilor. In conditii normale, nivelurile de creatinina sunt stabile, reflectand activitatea musculara tipica si filtrarea si indepartarea creatininei din fluxul sanguin.

Nu exista o singura gama de referinta pentru toate testele de creatinina sau pentru toate persoanele. Masuratorile pot varia intre laboratoare, asa ca este important sa privesti cu atentie raportul de testare pentru a vedea intervalul de referinta enumerat pentru laboratorul care a efectuat testul.

Gama de referinta pentru creatinina depinde, de asemenea, de masurarea acesteia in sange sau urina. Intervalul de referinta utilizat pentru interpretarea creatininei serice in Laboratoarele Poliana este:

 • Vârstă Sex Interval de referință 0 – 3 Ani F/M Normal – [0.17 – 0.42]
 • 3 – 5 Ani F/M Normal – [0.31 – 0.47]
 • 5 – 7 Ani F/M Normal – [0.32 – 0.59]
 • 7 – 9 Ani F/M Normal – [0.4 – 0.6]
 • 9 – 11 Ani F/M Normal – [0.39 – 0.73]
 • 11 – 13 Ani F/M Normal – [0.53 – 0.79]
 • 13 – 18 Ani F/M Normal – [0.57 – 0.87]
 • 18 – 140 ani F Normal – [0.5 – 0.9]
 • 18 – 140 Ani M Normal – [0.7 – 1.2] Intervalul de referinta utilizat pentru interpretarea creatininei urinare (24 ore) in
 • Laboratoarele Poliana este: Vârstă Sex Interval de referință 0 – 144 Ani F Normal – [740 – 1570]
 • 3 – 5 Ani M Normal – [1040 – 2350] Cand nivelul creatininei creste la niveluri anormale poate fi un indiciu ca rinichii nu filtreaza corect sangele. Nivelul creatininei poate fi utilizat pentru a calcula rata de filtrare glomerulara estimata, care este o modalitate de a evalua functia rinichilor. Cresterea creatininei poate fi, de asemenea, legata de deshidratare, boli care provoaca probleme musculare si unele complicatii in timpul sarcinii.

Daca nivelurile de creatinina sunt mai mici decat se astepta, atunci poate fi un semn de malnutritie sau conditii care provoaca pierderea masei musculare.

Un nivel normal al creatininei nu garanteaza sanatatea rinichilor. Insuficienta renala moderata nu poate determina creatinina sa creasca la niveluri anormale astfel incat testele de creatinina pot sa nu identifice unele cazuri de boala renala timpurie.
O serie de factori individuali, cum ar fi varsta, dieta si masa musculara, pot afecta nivelul creatininei, deci este important sa retii ca testul tau trebuie interpretat cu ajutorul medicului in contextul situatiei tale specifice. Aceasta interpretare va depinde, de asemenea, de motivul pentru care a fost recomandat testul si daca ai simptome.

Cand creatinina este masurata in cadrul testelor de tip panou, aceasta poate fi interpretata impreuna cu alte rezultate ale testului. De exemplu, cantitatea de creatinina in raport cu azotul ureic din sange (BUN), un alt produs rezidual, poate oferi medicului informatii utile despre cauza problemelor renale.

Ce sa intrebi medicul

Pentru a intelege rezultatul testului de creatinina, poti adresa cateva dintre urmatoarele intrebari atunci cand discuti despre test cu medicul tau:

 • Care a fost intervalul de referinta pentru laboratorul care mi-a facut testul?
 • Care a fost nivelul meu de creatininaa? A fost normal sau anormal?
 • Exista factori individuali care ar putea afecta acuratetea sau semnificatia testului meu de creatinina?
 • Ar trebui sa fac un alt test al functiei renale acum sau in viitor?
 • Exista si alte teste de urmarire pe care le recomandati? De ce sau de ce nu?

  Pentru programare completează formularul:

  Solicita programare

  Selecteaza locatia

  Email

  Nume complet

  Telefon

  Mesaj

  Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


  Suna acum Cere programare