Dictionar de analize

Inapoi la index

Proteina C

Pret: 69 lei

Scopul testului

Proteina C este o componenta a sangelui ce are rolul de a preveni coagularea sangelui in exces, mentinand astfel, homeostazia procesului de coagulare. Analiza permite identificarea si dozarea concentratiei proteinei C in sange. Medicul recomanda aceasta investigatie cu scopul de a:

 • determina cauza aparitiei trombilor;
 • monitoriza eficacitatea tratamentului administrat in tulburarile de coagulare;
 • identifica deficitul proteinei C.

Ce masoara

Testul permite masurarea concentratiei proteinei C in sange. Aceasta proteina face parte din clasa anticoagulantelor, care previn formarea trombilor in sange si a bolilor pe care acestia le genereaza. Cand cantitatea de proteina C scade, capacitatea sangelui de coagulare creste, ceea ce poate conduce la formarea trombilor. Cel mai adesea, trombii determina aparitia trombembolismului pulmonar si a trombozei venoase.

In cele mai multe dintre situatii, proteina C este masurata prin tehnici imunologice, precum ELISA. Insa, metodele utilizate pot diferi in functie de laborator. De asemenea, este important de mentionat ca adesea, dozarea proteinei C se face impreuna cu alte investigatii care evalueaza procesul de coagulare.

Cand se face

Dozarea proteinei C este indicata de catre medic cand sunt prezente simptome ale deficitului acesteia, manifestate prin tulburari de coagulare. Astfel, se formeaza trombi, fara o cauza anume, care netratati la timp, pot conduce la afectiuni severe.

De asemenea, testul este indicat si persoanelor diagnosticate cu:

 • tromboza venoasa profunda;
 • trombembolism pulmonar;
 • accident vascular cerebral;
 • purpura fulminans;
 • coagulare intravasculara diseminata (CID);
 • boli hepatice in stadii avansate;

Indicatii recoltare

Prelevarea probei necesare nu necesita o pregatire speciala a pacientului. Insa, pentru obtinerea unor rezultate cat mai concluedente este recomandat ca recoltarea sa se faca à jeun, pe nemancate.

Dozarea proteinei C se face dintr-o proba de sange venos. Aceasta se obtine prin punctie venoasa, adesea de la nivelul plicii cotului. Pacientul este rugat sa se aseze comod pe scaun. Ulterior, sunt urmate urmatoarele etape:

 • aplicarea garoului la nivelul bratului;
 • asepsia zonei unde urmeaza a se realiza punctia (previne infectarea);
 • realizarea punctiei venoase;
 • recoltarea unei cantitati reduse de sange venos intr-un vacutainer (tub special),
 • aplicarea unui pansament.

Procedura de prelevare are o durata scurta. Pacientul poate simti un usor disconfort in momentul realizarii punctiei venoase. Procedura nu implica riscuri mari. Insa, in unele situatii pot aparea echimoze la locul punctiei. Acestea pot fi prevenite prin aplicarea unei usoare presiuni, imediat dupa prelevarea probei de sange.

Interpretare rezultate

Rezultatele sunt eliberate de laboratorul de analize medicale in aproximativ 7 zile. Acestea sunt insotite de valorile de referinta, considerate a fi normale. Acestea pot avea usoare modificari in functie de aparatul utilizat. Insa, in medie, o valoare normale a proteinei C in sange este intre 65 – 135 UI/dl (unitati internationale pe decilitru).

Este important ca interpretarea rezultatelor sa fie realizata de catre medic, in functie de starea clinica a fiecarui pacient. Exista situatii cand nivelul proteinei C se modifica in mod fiziologic, iar tratamentul nu este necesar pentru corectarea valorii obtinute.

Valori crescute

Obtinerea unor valori mai mari decat cele considerate a fi normale nu se asociaza cu prezenta unei patologii. Astfel, acestea nu au valoare clinica.

Valori scazute

Concentratia scazuta a proteinei C din sange sugereaza un risc crescut de formare a trombilor. Este util a determina daca deficitul proteinei C a aparut ca urmare a unei anomalii genetice sau a fost dobandit. Pentru aceasta se efectueaza un test genetic. Daca testul va evidentia o mutatie care determina scaderea proteinei C, pacientul prezinta un risc mai crescut de formare a trombilor. Insa, o scadere a proteinei C, fara un fond genetic indica un status procoagulant in prezent. La unii pacienti, exista si chiar posibilitatea de agravare a starii de sanatate in viitor.

Exista situatii cand scaderea concentratiei proteinei C se produce fiziologic. In astfel de situatii nu este necesara administrarea unui tratament anticoagulant, daca nu sunt prezenti si alti factori de risc. Situatiile in care apare un deficit moderat al proteinei C sunt urmatoarele:

 • varsta inaintata;
 • sarcina;

Ce sa intrebi medicul

Tulburarile de coagulare sunt afectiuni care pot determina complicatii severe. De aceea, este important ca pacientul sa inteleaga care sunt riscurile sale si cum pot fi prevenite. De aceea, este sfatuit sa ceara sfaturile medicului curant si sa le implementeze in stilul sau de viata. Pentru aceasta, poate adresa intrebari, precum:

 • Ce reprezinta rezultatele obtinute la investigatii?
 • Care este tratamentul indicat si cum se administreaza corect?
 • Care sunt modificarile necesare pentru un stil de viata mai sanatos?
 • Ce alte investigatii mai sunt necesare?
 • Cand este indicat a repeta analizele medicale?

  Pentru programare completează formularul:

  Solicita programare

  Selecteaza locatia

  Email

  Nume complet

  Telefon

  Mesaj

  Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.


  Suna acum Cere programare