Categories
Articol medical

Colesterolul: Tipuri, valori normale, factori de risc

23 iunie 2021

Autor: Echipa Editoriala Poliana

Colesterolul este o substanta lipidica (grasime) esentiala in producerea de noi celule, precum si a unor vitamine si hormoni steroizi. In cantitatile necesare desfasurarii proceselor fiziologice ale organismului, el nu este periculos, insa excesul conduce la probleme de sanatate specifice. In continuare, poti afla ce roluri indeplineste, care este diferenta intre colesterol bun si rau, care sunt valorile normale, ce semnifica valorile anormale si ce poti face ca sa mentii un nivel optim de colesterol in sange.

 • Ce este colesterolul si care sunt rolurile lui
 • Ce este colesterolul bun, ce este colesterolul rau si ce semnifica fiecare
 • Care sunt factorii care influenteaza cresterea colesterolului
 • Care este legatura dintre colesterol si trigliceride
 • Cand este cazul sa ne testam colesterolul si in ce consta aceasta analiza
 • Care sunt valorile normale, cele anormale si ce semnifica fiecare
 • Cum apare riscul cardiovascular si ce presupune
 • Ce stil de viata trebuie adoptat pentru a mentine un nivel optim al colesterolului

Ce este colesterolul si care sunt rolurile lui

Acest component lipidic, regasit in toate celulele din organismul nostru, circula in sange pentru a putea fi transportat acolo unde este nevoie de el. Cu toate ca ficatul isi poate produce singur necesarul de colesterol, acesta se poate procura si din produse de origine animala (oua, carne, lactate).  In combinatie, raportul este de 80% productie hepatica, 20% surse alimentare.

Rolurile colesterolului sunt extrem de importante pentru dezvoltarea si functionarea normala a organismului. Printre ele se afla:

 1. Rolul structural – colesterolul intra in compozitia stratului extern al membranei oricarei celule;
 2. Rolul digestiv – intra in compozitia bilei si, astfel, participa la digestia lipidelor;
 3. Rolul metabolic – participa la formarea vitaminei D si a hormonilor steroizi (cortizol și aldosteronă în glandele suprarenale), hormonilor sexuali (progesteron, estrogen și testosteron), astfel ca oasele, dintii si muschii sa se poata dezvolta normal.

Ce este colesterolul bun, ce este colesterolul rau si ce semnifica fiecare

Pentru a putea intelege de ce nu exista un singur tip de colesterol, ci mai multe, trebuie sa ne gandim la cum este el transportat in sange.

Colesterolul, ca si alte lipide, nu este solubil in apa, de aceea nu circula singur, ci este insotit de lipoproteine, (complexe formate din proteine hidrosolubile si lipide) clasificate in functie de densitate in LDL (lipoproteine cu densitate scazuta) si HDL (high density lipoprotein).. Acest tip de colesterol inglobat in HDL a fost denumit „colesterolul bun”, impiedicand procesul de formare a placii de aterom. LDL-ul transporta colesterolul de la ficat la celulele organismului. Acest tip de colesterol inglobat in LDL este „colesterolul rau”, pentru ca favorizeaza ateromatoza. Acestea sunt, in fapt, tipurile de colesterol existente in circulatie, care difera in functie de procentele de proteine si lipide din fiecare. Cele mai utilizate in practica medicala sunt HDL colesterolul si LDL colesterolul.

HDL colesterolul (colesterolul bun)

Cand spunem colesterol bun, trebuie sa ne gandim la ceva ce ne aduce un beneficiu. In cazul acesta, colesterolul inglobat in HDL (high density lipoprotein)  indica o buna protectie cardiovasculara, scazand riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral. 

Protectia este realizata prin legarea si transportarea colesterolului  de la nivelul vaselor de sange si tesuturilor  (unde ar putea cauza ateroscleroza) inapoi la ficat, pentru a fi degradat si eliminat din corp. Cu alte cuvinte HDL colesterolul este denumit “colesterol bun” pentru ca impiedica formarea placilor de aterom in vasele sangvine.

LDL colesterolul (colesterolul rau)

In opozitie cu HDL-ul, colesterolul rau ar trebui sa ne indice un efect nedorit asupra organismului. Astfel, un LDL colesterol marit se coreleaza cu un risc cardiovascular ridicat. Acest fapt se petrece din cauza proprietatii lipoproteinei LDL (low density lipoprotein) de a transporta colesterolul de la ficat catre tesuturi si de a se cantona in stratul intern al peretelui arterial , formand, in timp, placa de aterom (ateroscleroza).

Care sunt factorii care influenteaza cresterea colesterolului

Oricine, indiferent de varsta, inaltime si greutate, poate avea un nivel ridicat al colesterolului. Acest fapt se datoreaza multitudinii de factori care ii pot influenta valorile. Astfel, potentiale cauze de colesterol marit sunt:

 1. Factorul genetic – reprezentat de hipercolesterolemia familiala sau de alte cauze genetice;
 2. Stilul de viata – dieta bogata in grasimi saturate, fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul;
Colesterol mare Colesterol bun LDL colesterol HDL colesterol
 1. Antecedentele personale patologice – hipotiroidismul, diabetul, afectiuni ale ficatului si/sau rinichilor;
 2. Alti factori – varsta avansata, obezitatea, circumferinta crescuta a taliei (peste 102 centimetri la barbati si peste 89 de centimetri la femei), sexul masculin, istoricul de hipercolesterolemie in familie.

Care este legatura dintre colesterol si trigliceride

Trigliceridele reprezinta forma cea mai des intalnita sub care se afla lipidele. Acestea au rol energetic si de stocare a excesului de grasimi din organism. Se gasesc impachetate impreuna cu colesterolul, in complexele de tip lipoproteine.

Cand dorim sa aflam nivelul colesterolului din sange, trebuie intotdeauna sa adaugam si trigliceridele in setul de analize. Un nivel crescut de trigliceride, asociat cu un colesterol marit, nu face decat sa creasca si mai mult riscul de afectiuni cardiovasculare.

Valorile trigliceridelor ar trebui sa fie in intervalul 50-150 mg/dl. Un nivel optim de trigliceride este mai usor de atins decat cel de colesterol, datorita raspunsului rapid si favorabil la dieta si exercitii fizice.

Cand este cazul sa ne testam colesterolul si in ce consta aceasta analiza

Acest tip de analiza masoara cantitatea de colesterol aflata in circulatie. Incepand cu varsta de 20 de ani, oricine ar trebui sa efectueze analiza colesterolului, mai ales din cauza faptului ca un nivel crescut nu se manifesta prin simptome.

Colesterol mare Colesterol bun LDL colesterol HDL colesterol

In general, colesterolul nu se masoara izolat, ci in cadrul unui profil lipidic. Astfel, ce se recolteaza, mai exact, sunt:

 • Colesterolul total;
 • LDL colesterolul;
 • HDL colesterolul;
 • VLDL colesterolul;
 • Trigliceridele;
 • Non-HDL colesterolul;
 • Raportul dintre colesterolul total si HDL.

Recoltarea este una simpla si nu prezinta riscuri semnificative. Ca pregatire, este nevoie de repaus alimentar cu 12 ore inaintea momentului recoltarii.

Care sunt valorile normale, cele anormale si ce semnifica fiecare

Valorile normale ale colesterolului nu se pot regasi intr-un singur interval, ci in mai multe, dat fiind ca exista diferente fiziologice intre femei si barbati, precum si intre copii si adulti.

Astfel, valorile normale pentru colesterolul total, HDL si LDL colesterol, grupate in functie de varsta si sex, sunt:

Varsta mai mica sau egala cu 19 ani

 • Colesterol total – mai mic de 170 mg/dl;
 • LDL colesterol – mai mic de 110 mg/dl;
 • HDL colesterol – mai mare de 45 mg/dl.

Barbati cu varsta mai mare sau egala cu 20 de ani

 • Colesterol total – intre 125 mg/dl si 200 mg/dl;
 • LDL colesterol – mai mic de 100 mg/dl;
 • HDL colesterol – mai mare de 40 mg/dl.

Femei cu varsta mai mare sau egala cu 20 de ani

 • Colesterol total – intre 125 mg/dl si 200 mg/dl;
 • LDL colesterol – mai mic de 100 mg/dl;
 • HDL colesterol – mai mare de 50 mg/dl.

Un nivel ideal de LDL colesterol este pana in limita mentionata pentru fiecare categorie de varsta si sex. Totusi, acest aspect este valabil doar daca persoana respectiva nu sufera deja de afectiuni cardiovasculare si/sau diabet. In cazul in care acestea sunt prezente, nivelul ar trebui sa fie de pana la 70 mg/dl.

Nivelul optim de HDL este de peste 60 mg/dl, indiferent de varsta sau sex. Acesta este asociat cu o buna protectie impotriva evenimentelor cardiovasculare.

Astfel, un nivel ridicat de LDL colesterol semnifica un risc crescut pentru formarea placilor de aterom, iar un HDL scazut nu il va putea contrabalansa. In acelasi timp, un nivel crescut de HDL nu va reusi, de unul singur, sa ofere protectie completa. Prin urmare, este nevoie atat de un nivel normal de LDL, cat si de HDL colesterol.

Cum apare riscul cardiovascular si ce presupune

Analiza colesterolului este atat de importanta, datorita informatiilor pe care le furnizeaza in lipsa unei simptomatologii. Un nivel ridicat de LDL colesterol si/sau unul insuficient de HDL colesterol indica un semnal de alarma asupra unui risc crescut al incidentei bolilor cardiovasculare. 

Procesul din spatele aparitiei acestui risc este legat de comportamentul LDL colesterolului. In urma aderarii LDL colesterolului la tunica interna avasului de sange, se formeaza, in timp, o placa de aterom (ateroscleroza).

Placa de aterom, prin ingrosare si calcificare, va determina ingustarea vasului de sange respectiv, care nu va mai putea suplini necesarul de oxigen al tesuturilor. O alta posibilitate este de rupere a placii de aterom, care se soldeaza cu migrarea fragmentelor calcificate la distanta si cu formarea de trombi (cheaguri) de sange la nivelul placii rupte, care pot obtura si mai mult lumenul vasului. Astfel, va creste riscul evenimentelor de tip ischemic, precum:

 • Infarctul miocardic;
 • Accidentul vascular cerebral;
 • Angina pectorala;
 • Boala coronariana;
 • Boala arteriala periferica.

Ce stil de viata trebuie adoptat pentru a mentine un nivel optim al colesterolului

Colesterol mare Colesterol bun LDL colesterol HDL colesterol

Cu toate ca nivelul crescut al colesterolului poate fi determinat si de factori genetici, cea mai mare problema o reprezinta stilul de viata inadecvat. Pentru a putea vedea o imbunatatire a nivelului de colesterol, acest stil trebuie schimbat rapid si radical, prin mijloace precum:

 • Dieta saraca in carne, dar bogata in legume, fructe si cereale integrale;
 • Reducerea consumului altor alimente de origine animala (unt, oua, branza);
 • Reducerea consumului de grasimi saturate (de origine animala, ulei de cocos) si cresterea celui de grasimi nesaturate (cu exceptia celor hidrogenate);
 • Scaderea in greutate (daca este necesar);
 • Renuntarea la fumat;
 • Reducerea sau abandonarea consumului de bauturi alcoolice si dulci;
 • Practicarea in mod regulat a exercitiilor fizice;
 • Verificarea in mod regulat a glicemiei si tensiunii arteriale;
 • Reducerea nivelului de stres psihic.

Toate aceste masuri se pot urma chiar si in cazul unui nivel normal al colesterolului. In acest fel, se poate preveni aparitia unui nivel crescut, evitand riscurile aferente.

In unele cazuri, alaturi de adoptarea unui stil de viata sanatos, se poate introduce si tratamentul medicamentos. Acesta consta in administrarea de statine (ex: Atorvastatin), care functioneaza prin reducerea productiei hepatice de colesterol.

Astfel, atat pentru a preveni, cat si pentru a corecta nivelul crescut al colesterolului, o dieta echilibrata si un stil de viata activ vor fi intotdeauna de prima intentie. Alaturi de acestea, efectuarea periodica a profilului lipidic din sange trebuie sa devina o analiza nelipsita din setul anual recomandat.

Surse foto: Pixabay, Shutterstock

Bibliografie:

 1. Colesterol crescut https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/symptoms-causes/syc-20350800
 2. HDL, LDL, trigliceride https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/hdl-good-ldl-bad-cholesterol-and-triglycerides
 3. Ce reprezinta valorile colesterolului https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11920-cholesterol-numbers-what-do-they-mean
 4. Ce este colesterolul https://www.heartuk.org.uk/cholesterol/what-is-cholesterol
 5. Ce sunt trigliceridele https://www.heartuk.org.uk/cholesterol/triglycerides
 6. Testul de colesterol https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cholesterol-test/about/pac-20384601
 7. Ce se intampla cand ai colesterolul ridicat https://www.heartuk.org.uk/cholesterol/what-is-high-cholesterol

Articole similare

timpul de protrombina
Tot ce trebuie sa stii despre timpul de protrombina (timp Quick/ INR)
3 septembrie 2020
Hemoglobina glicata (HbA1C): Recomandari efectuare, valori normale, interpretare
31 mai 2020
schizo-preview
Totul despre schizophrenie
29 iulie 2023
constipatie-preview
Constipatie: cauze, simptome, tratament
10 octombrie 2023
Sindromul Tourette
Sindromul Tourette: Cauze, simptome, tratament
8 octombrie 2021

Cele mai citite articole

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine
17 iunie 2020
distrofia musculara-preview
Complicatii ale distrofiei musculare
5 mai 2023
stroke_preview
Accidentul vascular cerebral (AVC): cauze, simptome, tratament, preventie
29 noiembrie 2022
10 Mituri despre sanatate: cat e adevar, cat nu e
9 februarie 2023
Voucher Materna Poliana
Acum poți efectua gratuit toate analizele necesare monitorizării sarcinii, cu voucherele Materna
29 octombrie 2021

Oferte

Cele mai cautate oferte

cel mai mic pret
Analize care-ti spun an de an cum te simti
10 analize uzuale pentru detectarea timpurie a unor afectiuni
186 lei
79 lei
cel mai mic preț
Cum stai cu Vitamina D?
Util pentru monitorizarea afectiunilor osoase
110 lei
80 lei
reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
Slider Pachet screening tumoral femei 768x410 px Preview
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
157 lei
109 lei
Slider Pachet analize infecti urinare preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te ustura pana-n suflet
Testează-te și tratează la timp infectiile urinare.
85 lei
60 lei
Slider Pachet screening tumoral barbati 768x410 px Prevew
pret avantajos
Linistea ca esti bine
3 analize pentru screening tumoral
149 lei
109 lei
Slider Pachet Analize Minerale 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru cand te simti dezechilibrat
Testează-ți nivelul mineralelor din corp
108 lei
86 lei
pret avantajos
Analizele pentru cand incepi sa ai probleme cu prostata
3 analize importante pentru prostata
120 lei
84 lei
Slider Pachet Analize Imunitate 768x410 px Preview
pret avantajos
Analizele pentru verificarea imunitatii
6 analize importante
185 lei
140 lei
pret avantajos
Analizele care stiu totul despre digestia ta
5 analize pentru digestie
244 lei
171 lei
Slider Pachet Infertilitate preview
pret avantajos
Analizele pentru cei hotarati sa reuseasca
Afla care este pasul urmator
472 lei
378 lei
pret avantajos
Analize pentru situatii discrete
9 analize pentru boli cu transmitere sexuala
374 lei
281 lei

Oferte recomandate

reducere aniversara
S-au schimbat multe in ultimul an. Corpul tau o stie cel mai bine.
Vino la Poliana in luna in care te-ai nascut si ai 25% reducere la analize*.*reducerea nu se aplică la testele de genetică
0 lei
0 lei
pachet analize copii
reducere voinica
Toate-s bune cand copiii sunt sanatosi. Hai la analize!
11 analize recomandate pentru monitorizarea anuala a sanatatii copiilor
249 lei
199 lei
pachet avantajos
Analizele pentru cand te lasa ficatul
9 analize utile pentru monitorizarea sanatatii ficatului
161 lei
119 lei
-70 lei
Recoltăm analize ginecologice
3 analize esentiale pentru sanatatea femeii
230 lei
160 lei

Centre

Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Alexandria
Str. Mihaita Filipescu Nr.1, Alexandria, Judetul Teleorman
Contact:
Tel: 0319108 / 0736623140
Email: receptie.alexandria@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize Călărași, str. Sloboziei
Str. Sloboziei nr. 31 (fosta Stalingrad nr. 33)
Contact:
Tel: 0319108 / 0723610530
Email: receptie.cl-sloboziei@poliana.ro
Program de recoltare
Luni - Vineri 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate
Luni - Vineri 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare Hunedoara, B-dul Dacia
B-dul Dacia nr.6 bis (Complex Gambrinus, lângă supermarket Profi)
Contact:
Program de recoltare
Program recoltare: 07:30 – 12:00
Program eliberare rezultate: 11:00 – 15:30
Punct de recoltare
Punct de recoltare analize București, Str. Pajurei
Str. Pajurei, Nr.2B, Sector 1
Contact:
Tel: 0319108 / 0726230246
Email: receptie.pajura@poliana.ro
Program de recoltare
Luni – Vineri: 07:30 – 13:30
Program eliberare rezultate
Luni – Vineri: 11:00 – 15:30

Analize

Cele mai cautate analize

Urocultura
PRET
56 lei Cere programare
Hemoleucograma cu formula leucocitara Hb,Ht, indici eritrocitari si reticulocite
PRET
49 lei Cere programare
Creatinkinaza (Ck)
PRET
22 lei Cere programare
Hemoglobina glicozilata Hb A1C
PRET
45 lei Cere programare
Colesterol total
PRET
15 lei Cere programare
Feritina
PRET
49 lei Cere programare
Electroforeza proteinelor urinare cu imunofixare
PRET
199 lei Cere programare
Calciu seric
PRET
14 lei Cere programare
Fosfor seric
PRET
17 lei Cere programare
Proteina C reactiva (CRP) – cantitativ
PRET
28 lei Cere programare
Suna acum Cere programare